Jump to content

elaco77

Korisnik
  • Broj objava

    8
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Poštovani pravnici, javljam vam se (nakon nekoliko neuspješnih konzutacija sa pravnicima HZZO-a) vezano za situaciju u kojoj se supruga i ja upravo nalazimo. Supruga je u radnom odnosu. Trenutno se nalazi na rodiljnom dopustu (porodiljni) kojeg je započela 12.12.2015. (45 dana prije planiranog rođenja), a dijete se rodilo prije termina, 26.12.2015. Sada bi željela promjeniti poslodavca jer joj se pružila prilika za bolji posao na neodređeno. Pitanja: 1) Može li se osoba koja je na rodiljnom dopustu zaposliti kod drugog poslodavca bez prekidanja rodiljnog? 2) U slučaju prekida rodiljnog dopusta 70 dana nakon poroda (jer se ranije ne može?) mora li otac djeteta otvoriti svoj rodiljni dopust? Ako je to slučaj, koliko dugo otac mora biti na rodiljnom prije nego li se majka vrati? Jer navodno, po kolegama sa HZZO-a, postoji mogućnost da se preda zahtjev za povratak majke na rodiljni - dakle još uvijek se radi o prvih 6 mjeseci nakon rođenja djeteta (ako je to moguće, na čemu bi se taj zahtjev temeljio?). Jednostavnije rečeno, željeli bi da supruga dobije taj drugi posao ali bi još više željeli da ostane kući sa malom bebom. Unaprijed vam hvala na svim savjetima! Srdačan pozdrav! Alen
  2. elaco77

    Isticanje cijena

    Zar je i legalis upao u krizu?! Nisam očekivao da će i ovo zamrjeti, jedina svjetla točka u besplatnom pravnom savjetovanju
  3. elaco77

    Isticanje cijena

    Poštovani, posjedujem obrt i imam maloprodajni dućan mješovitom robom (cca.35 m2). Dobio sam informaciju da se u dućanima manjim od (neke) određene kvadrature, cijena proizvoda mora istaknuti na svakom pojedinom artiklu, odnosno, da ne smijem isticati cijenu proizvoda ispred njega na polici već ju lijepiti na svaki proizvod. Zanima me je li ta informacija točna i ako je kojim je zakonom to propisano? Također me zanima da li postoji osnova da se to izbjegne? Treba li tražiti od ministarstva posebno odobrenje? nadam se da sam bio koliko toliko jasan sa svojim pitanjem Unaprijed hvala cijelom pravnom timu legalisa! Srdačan pozdrav!
  4. elaco77

    Sukob interesa?

    Iskreno Vam hvala na pruženim informacijam i savjetima! Cijenim!! I mislio sam da će tako nekako ispasti na kraju, činilo mi se prejednostavno da bi bilo isplativo.. Još jednom hvala i srdačan pozdrav svima!!
  5. elaco77

    Sukob interesa?

    Poštovanje! Budući da već duže vrijeme nitko ne odgovara postavljam si pitanje: da li je uopće mogući igdje to pronaći što me zanima? Jer jedini odgovori koje si mogu dokučiti, budući da bratim ovaj forum jest da nitko nije vidio moj post ili stvarno nitko ne zna.. Zbunjen Srdačan pozdrav!
  6. elaco77

    Sukob interesa?

    Hvala puno na odgovoru, ulijeva mi nadu i povjerenje! Usput, budući da ste mnogo upućeniji od mene, zanima me koje bih ja kao novi obrtnik (koji bi prvi pt otvorio obrt) državne poticaje, olakšice, beneficije mogao dobiti? Da li je to na razini države ili lokalne uprave i samouprave? Tražio sam podatke na netu ali ništa specifično nisam mogao naći.. Hvala još jedanput, srdačni pozdravi i poštovanje!
  7. elaco77

    Sukob interesa?

    Poštovani, kažu da ne postoji glupih pitanja pa se nadam da ni ovo moje neće biti preglupo.. Naime, majka mi ima školu trgovca i otvorila je obrt prije 15-ak godina, trgovina na malo mješovitom robom. Budući da više nema nikakvih državnih poticaja, benificija niti ikakve podrške a posao ide kako ide (ne baš bajno) zanima me da li je moguće da se taj njen obrt ugasi a da na istom mjestu otvorim, ja osobno kao sin, novi obrt sa istom djelatnošću?!? I naravno zaposlim nju kao trgovca sa majstorskim ispitom. Konkretno pitanje, je li takav scenarij pravno moguć ili tu očito dolazi do sukoba interesa? U kojem zakonu se može više saznati o tome? p.s.sve je to zamišljeno kako bih ja kao novi obrtnik dobio nekakve državne benificije i tako olakšao život sebi i obitelji! Unaprijed hvala, s štovanjem!
  8. Poštovani, iskreno Vas molim za savjete i sugestije. Naime, ako imam u planu otvoriti ugostiteljski objekt (caffe bar) zanima me ako postoji mogućnost da to bude slobodan ili mora biti vezani obrt? Nadalje, ako primjerice 'bar' želim nazvati (tj.posvetiti) nekoj osobi ili djelu, primjerice Dražen Petrović ili da stvar bude još bolja nekom strancu (pr. Muhamed Ali) kakve su moje mogućnosti da to napravim? Dali sam pravno gledano slobodan to učiniti ili moram tražiti neku dozvolu (gdje i od koga? za strance?) da bih mogao koristiti nečiji lik i djelo u svrhu stvaranja vlastitog profita? P.s.možda postoji neka 'rupa u sistemu' koja se može iskoristit.. Unaprijed zahvaljujem i šaljem sve čestitke i pohvale forumu i moderatorima!
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija