Jump to content

airslawski

Korisnik
  • Broj objava

    12
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je airslawski objavio

  1. Imam jedan problem! Radi se o dosjelosti na nekretnini / stanu u stambenoj zgradi. Naime, Z. o osnovnim vlasničko pravnim odnosima se primjenjivao od 1980. do 1997. ZOVO ne poznaje duple rokove dosjelosti za stjecanje na vlasništvu države, jed.lok.samouprave itd., te duple rokove uvodi ZOV iz 1997.g. Čl.388.st.2. ZOV (1997) propisuje: Stjecanje, promjena, pravni učinci i prestanak stvarnih prava do stupanja na snagu ovoga Zakona prosuđuju se prema pravilima koja su se primjenjivala u trenutku stjecanja, promjene i prestanka prava i njihovih pravnih učinaka. Dakle direktno upućuje na ZOVO (NN 53/91) odnosno na zakon koji je vrijedio 8.10.1991.g. pošto od tada počinje teći dosjelost. Što mislite u slučaju parnice hoće li sud primjeniti rokove iz ZOVO, pošto nisam uspio naći relevantnu sudsku praksu? Hvala
  2. Porez je u zastari! Vlasništvo uknjižiti na način da se od nadležnog državnog odvjetništva zatraži ovjera ugovora sa potpisom sukladno čl.215 Z. o zemljišnim knjigama i tada sa tako ovjerenim ugovorom otić u gruntovnicu i upisati vlasništvo.
  3. Poštovani, molim Vas za pomoć u jednom zamršenom pravnom pitanju. Najprije bih Vam htio izložiti činjenično stanje: 1) 1987.g. bračni par, inače zaposlenici poduzeća dobivaju od tog istog poduzeća stan, u koji se useljavaju, prijavljuju prebivalište, uredno plaćaju režije itd. - taj stan je nastao tako da se skladište jednog poslovnog prostora fizički odvojilo od istog, te je izređen taj stan. - jedini stanovnici tog stana je bila obitelj koja ga je dobila; - obitelj nije plaćala najmninu, odnosno pravno gledano nije priznavala ničiju višu vlast u odnosu na stan; 2) uvidom u izvješće o reviziji pretvorbe poduzeća vidljivo je da taj stan nije ušao u imovinu / vlasništvo poduzeća. Poslovni prostor na toj adresi se spominje, ali umanjen za kvadraturu stana. Također u zemljišnim knjigama je upisano etažno vlasništvo s neodređenim omjerima ostalih vlasnika stanova/posl.prost. ali navedeni stan ne postoji - onda je za zaključiti da nema zk vlasnika. - ne postoji nikakva dokumentacija o pravnom naslovu stjecanja stana pošto je ista u ratu izgorjela / uništena / zagubljena, eventualno postoje svjedoci. 3) poduzeće je prestalo postojati 2005.g. završetkom stečajnog postupka 3) 2000. i 2011. bračni par je preminuo, te je iza njih održana ostavinska rasprava te je jedini nasljednik ostao neugodno iznenađen kada je shvatio da taj stan nije ušao u ostavinsku masu, pošto je smatrao da je stan vlasništvo njegovih roditelja. 4) još treba naglasiti da tokom cijelog razdoblja od 1987. pa do danas nitko nije osporavo pravo niti smetao niti bilo što drugo iz čega bi se dalo zaključiti da bi netko drugi polagao pravo na taj stan. 5) pošto je taj stan ispušten iz imovine poduzeća isti je trebao prijeći u stambeni fond grada, što nije slučaj jer bi isti bio ponuđen na otkup. S obzirom da je proteklo više od 20 g. ispunjeni su uvjeti za redovitu dosjelost. GLAVNO PITANJE: Kako uknjižiti pravo vlasništva? Koga tužiti ako idem sa tužbom na dosjelost? Ako idem sa tužbom na dosjelost kako dokazati zakonitost/istinitost posjeda? Ili treba pokrenuti neki izvanparnični postupak, ako je to lakše/brže/povolnije nego ići sa tužbom na dosjelost? Hvala na svim odgovorima i sugestijama!
  4. činjenice: - dvije ugovorne strane (pravne osobe) sklopile su ugovor na 5god (2005.-2009.) - dužnik je redovito padao u zakašnjenje - radi se o isplatama u nejednakim vremenskim intervalima - rok ispunjenja nije određen ugovorom pitanje: - da li zatezne kamate iz npr. 2005 koje su ako se samostalno promatraju u zastari, ipak nisu u zastari zato jer glavno potraživanje nije u zastari HVALA!
  5. Da li sadašnji Zakon o područijima i sjedištima sudova (144/10, 84/11) se primjenjuje i na npr. spor za naknadu štete iz npr.2008. ili se na taj spor primjenjuje zakon koji je tada bio na snazi? Jer, tim se zakonom izmjenilo podrućije djeliovanja sudova, odnosno neki sudovi su prestali sa radom, pa bi moglo doć do situacije da je za odrđeni spor nadležan nepostojeći sud, ako na spor primjenjujemo zakon koji je vrijedio u vrijeme nastanka spora? Hvala
  6. Molim Vas, ako tko zna: Da li se bianco zadužnica može koristiti kao sredstvo osiguranja nenovčane tražbine?
  7. da! pitanje u vezi zadužnice: Dali se bianco zadužnica može koristiti kao sredstvo osiguranja NENOVČANE činidbe?
  8. Ako tko ima iz prošle (prve) generacije pa da kaže kakvi su opći dojmovi, zahtjevnost, profesori itd.?
  9. Taj stan uopce nije ucrtan u zemljisne knjige-ne postoji. To je skladiste samo fizicki odvojeno od poslovnog prostora i izredjen je stan i taj stan je dan u neposredan posjed navedenoj obitelji. Takodjer nije ucrtano niti u katastru. Sada je vlasnik tog poslovnog prostora lokalni obrtnik koji je isti kupio u stec.post. Placaju se svi racuni, isto kao i svako drugo kucanstvo, s tim da pokojni bracni par i njihov nasljednik uredno imaju prijavljeno prebivaliste na toj adresi, nadalje stan ima svoju ulicu, broj, posebni ulaz (odvojen od poslovnog prostora). Stvar je u tome da moram krenuti od nekog dokumenta za koji smatram da se nalazi u arhivi nadleznog trgovackog suda za stecaj odnosnog poduzeca, jer se takva odluka poduzeca morala provesti kroz knjige, buduci da u stecajnom post. stan nije bio u aktivi poduzeca odnosno nije usao u stecajnu masu. Samo neznam da li trgovacki sudovi imaju obvezu cuvati dokumentaciju poduzeca koje je prestalo poastojati u stec.post. i koliko dugo i ako da tko ima pravo izvrsiti uvid u istu. I onda na temelju tog dokumenta ovisno kakve je prirode mogu dalje poduzimati korake pred sudom. ALI pretpostavimo da tog dokumenta nema tj. da ne postoji da li se onda moze krenuti na stjecanje vlasnistva kroz dosjelost (odgovara redovna i izvanredna jer i da se dokaze da nije kvalificiran - a sve ukazuje da je - on je posten i samostalan i neprekinut od 1987.god.) Kako se uopce pokrece postupak za stjecanje vlasnistva dosjeloscu? Treba uzeti u obzir da pravni prednik ne postoji, odnosno prestao je postojati u stecaj. post., a takodjer kroz cijelo vrijeme postojanja posjeda on nije bio osporavan niti od bilo koje fizicke niti pravne osobe. Kad je zgrada sagradjena ne znam, i zasto je bitna 1968.g.? Hvala na raspravi!
  10. Slazem se! Naravno da se ne radi ni o kakvon odnosu najma, zakupa, posudbe ili slicno - posrijedi je samostalan posjed . Komunalije su redovno placane i jos se placaju. Imovina poduzeca je rasprodana vise razlicitih subjekata, odnosno svatko od njih zna sto je kupio, koliko je kupio i koliko je to platio (privatizacijska pljacka, ali to je za neki drugi topic)
  11. Naime slucaj je sljedeci: - 1987.godine bracni par dobiva stan od poduzeca u kojem su oboje radili. Istovremeno se prijavljuju na konkretnu adresu i pocinju zivjeti u istom. Stan je nastao tako da je skladiste od poslovnog prostora pregradjeno i fizicki odvojeno od istog. Nikakve promjene u zemljisnim knjigama nisu provedene tj. stan de iure ne postoji. - ne postoji niti jedan materijalni dokaz (rjesenje, ugovor, neki interni akt poduzeca ili sl.) o predaji stana - postoje dokazi da je stan u posjedu doticne obitelji u razdoblju od 1987. pa sve do danas (trosila od struje i vode, potvrde o prebivalistu, racuni za komunalije itd) - u tom razdoblju niti jedna pravna ni fizicka osoba nije postavila nikakav zahtjev, prigovor ili bilo koji drugi oblik protesta koji bi osporavao konkretnu situaciju - 2000. doticno poduzece odlazi u stecaj te danas vise ne postoji, ali u stecajnoj masi doticni stan se nije nasao. - u medjuvremenu jedan bracni drug je preminuo, te se u ostavinskoj raspravi stan nije spominjao (buduci da ne postoji u ocima suda). Nedavno je i drugi bracni drug preminuo. Iza njih je ostao jedan nasljednik (jedinac) koji ima pravo na svu ostavinu (tj. samo je jedan pravni sljednik) E sada, sto mislite, (u odnosu na stan): 1. kakva su prava nasljednika 2. kakva su uopce bila prava nasljednikovih roditelja 3. kako pokrenuti postupak upisa doticnog stana u ZK, odnosno upisati vlasnistvo nasljednika 4. kako uopce postaviti zahtjev sudu Unaprijed zahvalan!
  12. Naime slucaj je sljedeci: - 1987.godine bracni par dobiva stan od poduzeca u kojem su oboje radili. Istovremeno se prijavljuju na konkretnu adresu i pocinju zivjeti u istom. Stan je nastao tako da je skladiste od poslovnog prostora pregradjeno i fizicki odvojeno od istog. Nikakve promjene u zemljisnim knjigama nisu provedene tj. stan de iure ne postoji. - ne postoji niti jedan materijalni dokaz (rjesenje, ugovor, neki interni akt poduzeca ili sl.) o predaji stana - postoje dokazi da je stan u posjedu doticne obitelji u razdoblju od 1987. pa sve do danas (trosila od struje i vode, potvrde o prebivalistu, racuni za komunalije itd) - u tom razdoblju niti jedna pravna ni fizicka osoba nije postavila nikakav zahtjev, prigovor ili bilo koji drugi oblik protesta koji bi osporavao konkretnu situaciju - 2000. doticno poduzece odlazi u stecaj te danas vise ne postoji, ali u stecajnoj masi doticni stan se nije nasao. - u medjuvremenu jedan bracni drug je preminuo, te se u ostavinskoj raspravi stan nije spominjao (buduci da ne postoji u ocima suda). Nedavno je i drugi bracni drug preminuo. Iza njih je ostao jedan nasljednik (jedinac) koji ima pravo na svu ostavinu (tj. samo je jedan pravni sljednik) E sada, sto mislite, (u odnosu na stan): 1. kakva su prava nasljednika 2. kakva su uopce bila prava nasljednikovih roditelja 3. kako pokrenuti postupak upisa doticnog stana u ZK, odnosno upisati vlasnistvo nasljednika 4. kako uopce postaviti zahtjev sudu Unaprijed zahvalan!
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija