Jump to content

rubrika

Korisnik
  • Broj objava

    35
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je rubrika objavio

  1. kao paušalist obvezni ste voditi evidenciju o prometu - Obrazac KPR u koji se evidentiraju iznosi neplaćeni gotovinski i bezgotovinski, tako da imate prikaz godišnjeg prihoda. Ali davatelji kredita su ti koji odlučuju koje će dokumente prihvatiti prilikom odobravanja kredita.
  2. porez na dohodak od otuđenja je 25% (što čini dohodak, i što se može odbiti kao izdatak- članak 27.stavak 5.). Uz uvjet da se nekretnina otuđuje u roku od 3 godine od kada ju je nabavio darovatelj (ako je prošlo više vremena ne plaća se porez na dohodak), otuđitelju se utvrđuje porez (ne kupcu).
  3. da, radi se o dohotku od imovine, koji se plaća ako je nekretnina stečena i otuđena u roku od tri godine od dana njezine nabave od strane darovatelja (onoga koji je vama darovao). danom nabave se smatra datum kupoprodajnog ugovora ili u slučaju izgradnje u vlastitoj režiji dan stavljanja nekretnine u uporebu (članak 27. zakona o porezu na dohodak, članak 40. Pravilnika o porezu na dohodak, ili ako se radi o više od 3 nekretnine članak 19. Zakona).
  4. zastara prava na naplatu doprinosa članak 229. do 233. Zakona o doprinosima - apsolutna zastara 10 godina.
  5. Narodne novine od 28.2.2012 (broj 25) Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o posebnoj mjeri naplate poreznog duga uzrokovanoga gospodarskom krizom - članak 10.a, 10.b. i 10.c.
  6. Zaštićeni bankovni računi otvaraju se za primanja i naknade koje su u potpunosti izuzeti od ovrhe prema Ovršnom zakonu. Riječ je o primanjima po osnovi dječjeg doplatka, privremene nezaposlenosti, invalidnine, socijalne skrbi, stipendije, te pomoći učenicima i studentima (nije propisano i za povrat poreza).
  7. za ujaka ne možete koristiti osobni odbitak (osobe koje mogu biti uzdržavani članovi propisani su čl. 36. stavkom 7. Zakona o porezu na dohodak). Najavljeno povećanje osobnog odbitka ne možete koristiti u prijavu za 2011.g.
  8. Da, pod 4.5. upisujete taj dohodak, pod uplaćeni porez i prirez upisujete iznos što Vam je iskazan na potvrdi jer se potvrda izdaje za 2010. godinu, i porez (kao i prirez) na dohodak od osiguranja ste platili u toj godini. Može Vam biti i razlika za uplatu, umjesto za povrat, jer se godišnji porez obračunava na sve iskazane dohotke. tako se stopa od 13,5% primijenjuje na godišnju poreznu osnovicu do 43.200,00 kn, iznad 43.200,00 kn do 108.000,00 kn primjenjuje se stopa od 25%....sad, ovisno kolika Vam je plaća kroz poreznu prijavu Vam, i taj dohodak od osiguranja može biti oporezivan po stopi od 25% (a vi ste predujam poreza platili po 15%). Pozdrav.
  9. Kći nije obvezna za primljenu stipendiju podnijeti godišnju poreznu prijavu. Ako je u prethodnoj godini primila stipendije u iznosu većem od 10.800,00 kuna, tada Vam kćer ne može biti uzdržavani član i Vi morate podnijeti godišnju poreznu prijavu budući da ste koristili osobni odbitak na koji nemate pravo.
  10. Doprinosi - Članak 230. Zakona o doprinosima propisuje da apsolutni rok zastare prava na obračun obveze doprinosa i kamata te na pokretanje prekršajnog postupka i na naplatu doprinosa, kamata, troškova ovrhe i novčanih kazni, kao i zastare prava obveznika na povrat više plaćenih doprinosa, kamata, troškova ovrhe i novčanih kazni nastupa za deset godina, računajući od dana kada je zastara počela prvi put teći. Porezi - članak 96. stavak 1. Općeg poreznog zakona propisuje da apsolutni rok zastare prava poreznog tijela na utvrđivanje porezne obveze i kamata, naplatu poreza, kamata i troškova ovrhe te prava poreznog obveznika na povrat poreza, kamata i troškova ovrhe nastupa za šest godina računajući od dana kada je zastara počela prvi put teći, a prema odredbama članka 94. stavka 3. 4. i 5. ovoga Zakona.
  11. Člankom 55. stavak 3. Pravilnika o porezu na dohodak određeno je da iznimno od stavaka 2. i 3. toga članka Zakona, ako se osobe ne mogu dogovoriti o raspodjeli dijela osobnog odbitka za uzdržavane članove uže obitelji i uzdržavanu djecu, a jedan od uzdržavatelja traži preraspodjelu osobnog odbitka, tada se osobni odbitak dijeli na jednake dijelove odnosno svakom poreznom obvezniku osobni odbitak priznaje se u jednakom dijelu. U tom slučaju raspodjelu osobnog odbitka izvršit će Porezna uprava na način: 1. ako se traži preraspodjela osobnog odbitka u tijeku poreznog razdoblja – za oba porezna obveznika izvršit će izmjene poreznih kartica – Obrazaca PK, te ih dostaviti poreznim obveznicima odnosno njihovim poslodavcima/isplatiteljima primitaka (plaće) i mirovine, 2. ako se traži preraspodjela osobnog odbitka po podnesenim godišnjim poreznim prijavama – po podnesenim godišnjim poreznim prijavama za oba porezna obveznika izvršit će raspodjelu osobnog odbitka.
  12. Člankom 2. spomenutog međunarodnog ugovora uređeno je da izrazi »ugovarač Sjedinjenih Država« i »zaposlenici ugovarača Sjedinjenih Država« znače nehrvatske pravne subjekte ili pojedince i njihove zaposlenike koji nemaju stalni boravak u Hrvatskoj i koji su prisutni u Hrvatskoj za potrebe nabavke dobara i usluga u skladu s ugovorom ili podugovorom sa ili u ime Sjedinjenih Država u svezi s aktivnostima snaga Sjedinjenih Država u skladu s ovim Sporazumom. Dakle, jedino ako ispunjavate gore navedene uvjete "ugovarača" na Vas će se primijeniti članak 14. stavak 2. toga Ugovora.
  13. Nažalost, po toj osnovi ne možete ostvariti povrat poreza na dohodak. Pozdrav!
  14. Odgovor za ZastoJa - u tim ranijim godinama jedino niste mogli biti nekome uzdržavani član ukoliko ste ostvarili primitke (u što ulazi i naknada od Hrvatskog zavoda za zapošljavanje) veće od 10.800,00 kuna na godišnjoj razini, ali ste imali pravo na podnošenje godišnje porezne prijave sukladno čl. 40. Zakona o porezu na dohodak. Ove godine uz poreznu prijavu obvezno podnosite Obrazac IP i Potvrdu o isplaćenom primitku, dohotku i uplaćenom porezu i prirezu po odbitku (koju ste dobili po osnovi rada u komisiji na izbornom mjestu), kao i neke druge isprave vezane uz priznavanje ostalih prava po godišnjoj prijavi.
  15. Odgovor na Vaše pitanje ovisi o mnogo drugih čimbenika (da li je ovrha pokretnuta na temelju sudskog rješenja, nagodbe koja je bila u tijeku sudskog postupka, nagodbe sklopljene sa nedležnim državnim odvjetništvom, nagodbe sklopljene u individualnim sporovima prema Zakonu o mirenju, te da li utužene plaće odnosno plaće utvrđene nagodbom sadrže obvezne doprinose, te porez na dohodak i prirez, zatim da li se odnose na proteklo porezno razdoblje ili tekuće i drugo). Obzirom da se radi o vrlo složenoj problematici, možete više za Vaš slučja pročitati na linku: http://www.teb.hr/include/pdf/novosti/ovrha-opca_uputa.pdf
  16. ako imate osnova za zastaru poreznog duga, podnesite zahtjev. U protivnom će Vam i eventualni povrat poreza za 2010. godinu biti preknjižen na dugovna konta.
  17. Ako poreznu prijavu podnosite dobrovoljno, onda morate iskazati sve ostvarene dohotke, to znači i dohodak od osiguranja.
  18. da bi Vi ostvarili povrat, poslodavac je dužan podmiriti samo porez na dohodak, odnosno dug po kontu 1406. Sukladno članku 69. stavku 2. Pravilnika o porezu na dohodak povrat možete ostvariti i ako se dug ne podmiri, a nad poslodavcem je otvoren postupak stečaja ili sanacije .
  19. Obratite se ispostavi Porezne uprave prema Vašem prebivalištu gdje će Vam reći koliko dugujete, sa koje osnove, a po potrebi i izlistati kartice iz njihovog sustava.
  20. odgovor thorvat - prema navedenom povrat poreza bi trebali ostvariti jer ćete kroz poreznu prijavu iskorisiti osobne odbitke za cijelu godinu (naravno, kako je riječ o povratu poreza, uvjet je da ste u prvih 9 mjeseci rada ostvarivali dohodak, temeljem kojega je i uplaćen porez na dohodak). hrabrica- i nadalje u sustavu poreza na dohodak ostaju olakšice po osnovi osobnog odbitka za uzdržavanu djecu i uzdržavane članove kao i do sada. ovih 6.000 kn odnosi se na izdatke/uvećanje osobnog odbitka za premije osiguranja, stambene i zdravstvene potrebe, plaćene do 30. lipnja 2010.
  21. Odredbe su propisane Zakonom o porezu na dohodak koji je u primjeni od 1. siječnja 1994. Odgovor vezano uz VAše postavljeno pitanje možete naći u članku 18. stavak. 1. točka 3., čl. 19. stavci 2. i 3., članak 27. stavci 5. do 8. Zakona o porezu na dohodak (NN 177/04 do 80/10), zatim članci 20. stavak 3. i 4., članak 40. Pravilnika o porezu na dohodak (NN 95/05 i 123/10).
  22. Ne morate ništa dugačko pisati. Navodite svoje ime i prezime, adresu, Oib, zatim Područni ured Porezne uprave, te ispostavu Porezne uprave nadležnu prema Vašem prebivalištu, te navodite da postavljate zahtjev za otpisom evidentiranih dugovanja iz razloga što je nastupila zastara potraživanja istih. datum i potpis.
  23. u raspravi se spominje obveza prijave u sustav pdv-a i upis koji je prolongiran od 2007., na 2008., odnosno na 2010. Naime ne radi se o pdv-u već se radi se o upisu u sustav poreza na dohodak, i to temeljem Zakona o državnoj potpori poljoprivredi i ruralnom razvoju (NN 92/10 i 127/10)koji u članku 23. stvaku 1. propisuje da uvjet za ostvarenje izravnih plaćanja za obiteljska poljoprivredna gospodarstva koja su u prethodnoj kalendarskoj godini ostvarila više od 24.000,00 kuna primitaka od izravnih plaćanja jest status obveznika poreza na dohodak nositelja gospodarstva po osnovi obavljanja djelatnosti poljoprivrede. Znači, ako ste u 2010. godini ostvarili više od 24.000 kn poticaja a želite iste ostvariti i u ovoj godini morat ćete se upisati u sustav poreza na dohodak.
  24. Prema članku 121. Zakona o upravnom postupku, drugostupanjsko tijelo trebalo bi odlučiti o žalbi što je prije moguće, a najkasnije u roku od 60 dana od dana predaje žalbe. Kako u praksi to nije slučaj, jer se neke žalbe rješavaju i godinama, povrat poreza (u slučaju pozitivnog rješenja) ostvarit ćete tek kad se donese rješenje u Vašem predmetnom slučaju (budući da žalba odgađa izvršenje rješenja sukladno čl. 167. st. 1. Općeg poreznog zakona). Prijedlog je da pošaljete Samostalnoj službi za drugost.upr.postupak požurnicu.
  25. budući da ostvarujete dohodak od nesamostalnog rada (plaću) samo kod jednog poslodavca, te drugi dohodak i dohodak od imovine (a temeljem rješenja Porezne uprave, odnosno ne na temelju poslovnih knjiga iz članka 19. do 24. Zakona o porezu na dohodak), pod uvjetom da je predujam poreza na dohodak tijekom godine plaćen, sukladno čl. 40. st. 1. Zakona o porezu na dohodak niste obvezni za ostvarene dohotke podnijeti poreznu prijavu. Ali istu možete podnijeti radi iskorištenja nekih propisanih prava, suklado članku 40. stavku 2. Zakona o porezu na dohodak.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija