Jump to content

mmimmi

Korisnik
 • Broj objava

  25
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

 1. Ukoliko radni odnos prestaje prije 01.07. radnik ima pravo na razmjerni dio godišnjeg odmora za tu godinu. To znači, da radite cijeli prvi mjesec imali bi pravo na 1/12 od broja dana godišnjeg odmora za 2013. Obzirom da ćete raditi samo 8 dana u 2013. godini, mislim da Vam ne pripada ništa od GO iz 2013. godine. lp
 2. Molim za mišljenje: profesionalnom vozaču dijagnosticiran dijabetes s komplikacijama, određena terapija inzulinom. Dr.medicine rada izdaje uvjerenje da zdravstveno nije sposoban za taj posao, slijedi bolovanje, pa pokretanje postupka kod invalidske komisije, za priznavanje profesionalne nesposobnosti za rad. Međutim, dolazi rješenje od HZMO-a da se ne priznaje profesionalna nesposobnost za rad jer ne postoji smanjenje sposobnosti za više od polovice u odnosu na ostale, zdrave koji rade taj posao. Naravno, žaliti ćemo se, ali ne vjerujemo previše u uspjeh. Pitanje: kako je moguće da medicina rada proglasi nekog zdravstveno nesposobnim za neki posao, a invalidska komisija ne priznaje profesionalu nesposobnost za rad istog tog posla? Zar to nisu dva oprečna mišljenja o istoj stvari? Vrlo nezahvalna pozicija koja vodi prema osobno uvjetovanom otkazu, rekla bih.
 3. Situacija je slijedeća: dom zdravlja dobio je naputak da sprovede izbore za članove radničkog vijeća, koji članovi će biti članovi radničkog vijeća županijskog zavoda za hitnu medicinu!?! Pojašnjenje: privremena ravnateljica zavoda za hitnu medicinu koji, by the way,još uvijek nije zaživio i profunkcionirao te niti nema zaposlene, došla je u dom zdravlja te naredila da se provedu izbori za članove radničkog vijeća zavoda za hitnu medicinu jer će ionako svi zaposlenici doma zdravlja za neko vrijeme prijeći raditi u navedeni zavod za hitnu medicinu (što također nije tu potpunosti točno jer se za sada ne zna tko točno prelazi u zavod za hitnu medicinu). U matičnom sindikatu u Zg vele da nikad nisu čuli za tako nešto, i da je to totalno neregularno. Kako je moguće da zaposlenici jednog pravnog subjekta biraju članove radničkog vijeća drugog pravnog subjekta i to uz obrazloženje da će ionako u dogledno vrijeme svi raditi kod tog novog poslodavca? Jel tu ima nakakva specifična "caka" koja zaista omogućuje tako nešto? Uz to, izbori uopće nisu provedeni sukladno Pravilniku o postupku izbora radničkog vijeća, NN 81/2010. Tko je nadležan da kontrolira i sankcionira ovakve, po meni, katastrofalne propuste? Kako poništiti ovakvo nešto? Unaprijed hvala na odgovorima!
 4. Kada imate isplatne listiće od plaća, oni su vam temeljem za pokretanje ovrhe. Odete kod odvjetnika i on će napraviti prijedlog za ovrhu. Možete, za početak, otići kod odvjetnika i zatražiti da pošalje poslodavcu dopis (opomenu) u kojem se traži isplata zaostalih plaća, te uručivanje sve potrebne dokumentacije. To Vas neće puno koštati, a poslodavac bi mogao trznuti i vidjeti da nema posla s "ovcama za šišanje". Ako nemate novaca za odvjetnika, pokušajte putem besplatne pravne pomoći, ili dogovorite s odvjetnikom plaćanje po Vašoj naplati. Ako i to ne upali, ostaje prijava inspekciji. A ja bi čak razmislila o tome da mu to i velim direktno u facu, bez obzira na Vaše strahove. Znam dosta slučajeva gdje su poslodavci promijenili priču i ponašanje kad su radnici (bivši) pokazali zube i zaprijetili inspekcijom. Odmah su se našle i radne knjižice i sve ostalo potrebno. A čekanje ne preporučujem, ako firme loše stoji i ode u stečaj, stvari se dodatno kompliciraju. Sretno!
 5. Za početak, prijaviti ga inspekciji rada. Obzirom da više tamo ne radite, to Vam doista ne bi smio biti problem napraviti. Prijavom putem interneta dobiti ćete i povratne informacije o provedenom inspekcijskom nadzoru. Za neisplatu plaća-tužba (kao temelj koriste se isplatni listići plaća). Ako Vam nije dao isplatne listiće, tim gore za njega, a za inspekciju pune ruke posla. O nedavanju radne knjižice da i ne govorim. Sretno!
 6. Prijaviti inspekciji rada, anonimno, obzirom da još uvijek radite u toj firmi. Probajte sročiti prijavu tako da vlasnik firme ne skonta da je prijava došla od Vas (npr. navesti općenito da se ne isplaćuju plaće, upitne uplate mirovinskog, neuredno vođenje evidencije o radu, itd). Sretno!
 7. Državni inspektorat, odnosno inspekcija rada bi trebala izaći van zbog bilo kojeg kršenja Zakona o radu ili ukoliko se evidencija rada radnika ne vodi uredno. Moje iskustvo s njima je pozitivno, rasturili su poslodavca i kontrolirali puno više toga od onog što je bilo prijavljeno. I to na anonimnu prijavu, naravno. Bilo bi dobro da u prijavi navedete koji član ZOR-a se krši i na koji način, ali nije niti to nužno. Možete ih kontaktirati i telefonski, ako niste sigurni da li nešto je ili nije za prijavu. pozz
 8. Ministarstvo bi trebalo izvršiti plaćanje naknade štete u roku od 3 mjeseca od zaprimanja zahtjeva za isplatom. No, to je samo načelno, jer plaćanja obično kasne i po nekoliko mjeseci. Ako je istekao rok od 3 mjeseca, pošaljite im požurnicu, a ako se na to ogluše, onda opomenu pred ovrhu. U svim slučajevima koje znam, nakon opomene isplata je išla vrlo brzo. Sretno!
 9. Ministarstvo bi trebalo izvršiti plaćanje naknade štete u roku od 3 mjeseca od zaprimanja zahtjeva za isplatom. No, to je samo načelno, jer plaćanja obično kasne i po nekoliko mjeseci. Ako je istekao rok od 3 mjeseca, pošaljite im požurnicu, a ako se na to ogluše, onda opomenu pred ovrhu. U svim slučajevima koje znam, nakon opomene isplata je išla vrlo brzo. Sretno!
 10. Evo, da opet malo aktualiziram ovu temu. Kao što je opće poznato, reforma hitne pomoći je u tijeku, a s njom i brojne nepravilnosti u provođenju iste. Evo najnovijeg primjera: u domu zdravlja u tijeku je selekcija vozača koji će voziti samo sanitetski prijevoz i onih koji će biti vozači hitne. Za sada su svi oni još zaposlenici doma zdravlja, ali kad počne raditi zavod za hitnu medicinu, vozači hitne će samo prijeći u zavod, uz naravno veće plaće i beneficije. Način na koji su vozači odabirani za sanitet ili hitnu krajnje je dubiozan. Kriteriji su bili slijedeći: godine staža u domu zdravlja, bodovi postignuti na provjeri znanja, te ocjena rada dana od strane voditelja prijevoza i voditelja ispostave. I dok su prva dva kriterija egzaktna i objektivna, druga dva su totalno subjektivna i skrojena za manipulacije i rješavanje nepoželjnih. Tako se dogodilo da radnici s više od 15 godina staža u domu zdravlja na čiji rad se nitko nikad nije žalio budu ocjenjeni s najnižim ocjenama (nije motiviran za rad!!!), dok oni koji su netom došli raditi u dom zdravlja imaju najviše ocjene i visoko su motivirani za rad. Naravno, ocjene nisu uopće elaborirane. Da ne spominjem da je jedan od njih sin liječnika istog doma zdravlja, a drugi s političkim vezama. Još prije više od godinu dana se znalo točno kamo će biti tko raspoređen, jer je voditelj prijevoza javno favorizirao svoju "ekipu", uz, naravno, prešutnu podršku vodećih ljudi doma zdravlja. I konačno, moje pitanje: kako se boriti protiv takve odluke, koje konkretne korake poduzeti? Hvala na odgovorima i idejama!
 11. Znam za slični slučaj koji je riješen na način: čovjek dobio rješenje za invalidsku mirovinu zbog profesionalne nesposobnosti za rad, na poslu dobio raskid ugovora o radu jer mu nisu mogli ponuditi adekvatno zamjensko radno mjesto, otkazni rok sukladno kolektivnom ugovoru (ZOR-u)tijekom kojeg je dobivao plaću, te otpremnina sukladno kolektivnom ugovoru (ZOR-u). Naravno, sve to uz dosta natezanja i gubljenja živaca jer poslodavac nije točno znao što i kako (a riječ je o javnoj službi!), ali je na kraju dobio sve na što je zakonski imao pravo. Ako se stvari zakompliciraju, tu je inspekcija rada. Treba biti uporan i iskoristiti sve mehanizme za realizaciju sojih prava. pozz!
 12. Uopće ne vidim u čemu je problem. Podnošenje zahtjeva za naknadu štete zbog povrede prava na suđenje u razumnom roku je sasvim uobičajen (na žalost) i logičan potez ukoliko sud dulje vrijeme ne radi svoj posao, tj, ima dulje vrijeme pasivnosti. To je, također, još jedini način da se suci natjeraju da rade posao za koji su plaćeni, i sudovi su danas sve više zatrpani takvim zahtjevima. Odluku o tome da li je pravo na suđenje u razumnom roku povrijeđeno donosi drugostupanjski sud. A zamjeranje sucu, glupost! Jedino ako nisu frendovi pa mu štiti leđa. Na kraju krajeva, uvijek možete promijeniti odvjetnika. Samo naprijed! pozz
 13. Hvala svima na odgovorima. Malo je sve zbrda-zdola, nisu svi usuglašeni oko broja dana, pa ispada da unutar jednog te istog ministarstva jedna ustanova uzima 18 dana, a druga 20 dana kao polazišnu točku (nazovimo to tako). I normalno, ovi sa 18 dana se osjećaju zakinuto. lp
 14. Zaposlenici doma zdravlja dobili su odluku o korištenju GO. Kao minimalni broj dana na koji radnik ima pravo svima je navedeno 18 dana, a na to se nadodaju dani za staž, uvjete rada, itd. Poslodavac to objašanjava činjenicom da je u kolektivnom ugovoru kao najmanji broj dana navedeno 18, te da se oni samo drže toga. Da li je poslodavac u pravu, ili je trebao kao najmanji broj dana navesti 20 dana? hvala
 15. a kako riješiti slijedeći problem: voditelj službe traži (njegova autonomna odluka)da zaposlenici iskoriste stari GO do 31.05. (bez ikakvih konkretnih razloga za to, u smislu povećanog obujma posla u 6. mjesecu i sl.), te da u tom smislu ispune listu rasporeda korištenja istog. većina (čitaj: lajbeki) se upišu i time potroše cijeli stari go, dok par njih (čitaj:igrači) mudro šute i ništ ne upisuju. i dođe 6. mjesec, i naravno, igrači su odjednom na starom GO. na pitanje kako sad to, nikad suvislog odgovora. i to tako iz godine u godinu, neki uvijek mogu, a neki ne. kad se spoje dani starog GO sa svim onim praznicima u 6. mjesecu, to ispadne fajn broj dana. prigovoriti glavnom šefu nema smisla jer mu je voditelj u milosti. i kak se sad s rogatim bosti?!
×
×
 • Napravi novi...