Jump to content

zagmat

Korisnik
  • Broj objava

    5
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Poštovanje! Molio bih da mi netko odgovori da li po trenutnom zakonu vlasnik obrta odgovara svojom imovinom (ima jedno 5 nekretnina),ako ima nepodmirenih dugovanja, neisplaćenih plaća,spram svojih radnika.Koliko sam upoznat,obrtničke komore krajem 9.mjeseca,odnosno početkom 10.mjeseca pokušavaju progurati promjenu tog zakona,pa me zanima da li je to tako.Naime vlasnik obrta mi je na ime plaća dužan oko 70 000 kn,pa bih volio znati koji je trenutni zakon o ovrsi nad privatnim vlasništvom obrtnika,te da li trebam podići tužbu prije tog možebitnog novog zakona(ne znam da li je točna informacija o izglasavanju novog zakona).Pitam zato jer radim u ovom obrtu dugi niz godina i želio sam dati vlasniku prostora da se oporavi,a nisam ni želio biti štakor koji napušta tonući brod(iako sam imao jako dobru ponudu za drugi posao).No dug se već poprilično nagomilao,kao i moji dugovi posljedično,a i povjerenje u dogovor o nadoknadi neisplaćenih plaća je splasnulo.Unaprijed Hvala!
  2. Hvala na odgovoru. Slažem se da sam i ja dio problema,a jedino što mogu reći u svoju obranu je da u trenutnoj situaciji u državi nažalost ne mogu previše birati,ali se sigurno više nikada neću prihvatiti takve uvjete. Hvala još jednom.
  3. Pozdrav Legalistima! Imam dva pitanja,da li poslodavac može zakonski smanjiti prijavu na minimalac,ako nema suglasnost radnika i da li to može napraviti bez promjene,odnosno potpisivanja novog ugovora o radu(ugovori su na neodređeno). Naime,poslodavac nas je pitao da li se slažemo sa smanjenjem prijave na minimalac,ali plaće ostaju iste(crna isplata razlike),kako bi firma opstala i da razmislimo o tome. No,za odgovor nas nije pitao nego je bez našeg znanja i odobravanja isto i napravio,a onda je i počeo isplaćivati plaće po prijavi,što je nekima značilo i isplata 1/3 od pune plaće. Usput za smanjenje smo doznali tek iz IP obrazaca,jer mjesečne isplatne liste ne dobivamo!!! Hvala unaprijed na odgovoru!
  4. Samo kratak odgovor.Ja osobno sam tražio sastanak nebrojeno puta,odgovor je bio da je to "gubitak vremena"!!?? ; u prijevodu to znači,barem sam ja to tako protumačio, ja sam šef i ne guraj nos gdje mu nije mjesto. Nadalje sam predlagao da povećamo obujam posla,sa strankama(firmama) koje su nam same nudile suradnju i sa nekima oko kojih se trebalo potruditi(dogovoriti sastanke,ugovoriti uvjete...), stoga ja nisam ČEKAO,a toga ima još od prekovremenih sati,pa do izglađivanja neugodnih situacija sa strankama,kojima morate lagati da šefa nema,da je na putu,jer se on ne želi zamarati sa problemima. Sa sljedećim se u potpunosti slažem: Točno,radnici,ne svi, navikli su raditi u socijalizmu i dobijati plaću bez obzira na produktivnost,dolaziti na posao misleći da je samo pojavljivanje na radnom mjestu dostatno za isplatu plaće,ali kao što sam rekao ,ne svi , jer ima nas koji se stvarno trude i pokušavaju poboljšati uvjete rada firme,a samim time i sebi,vodeći se mišlju; ako je bolje firmi,bit će i meni. U tom slučaju profitira i firma(poslodavac) i radnik. No,isto tako poslodavci moraju shvatiti neke činjenice,da se sada nalazimo u kapitalizmu,da se za svaku stranku moraš "boriti" i da za uspjeh ili neuspjeh vlastite firme su odgovorni isključivo oni sami. Posao poslodavca,tj. poduzetnika je kao što i sama riječ govori,da nešto PODUZIMA,drugim riječima ON je taj koji donosi ključne odluke,ON je taj koji je odgovoran da firma ima posla,ON je taj koji se mora brinuti o radnicima. Pritisak na poduzetnike je velik i slažem se da nije lako i da ne može svatko raditi taj posao,ali poduzetnik mora toga biti svjestan prije nego krene u tu "avanturu". Radnik ne može doći na radno mjesto,ne odraditi zadani posao i očekivati plaću (osim javnog sektora koji, po meni ne zasluži niti pola svoje plaće,čast iznimkama),nego mora shvatiti da su svi zamjenjivi i da se mora nametnuti poslodavcu svojim kvalitetama i učinkovitošću,ali isto tako poslodavac ne može očekivati da će mu radnik pronalaziti posao,ako mu to nije u opisu radnog mjesta. Posao pronalaženja posla obavljaju menađeri i to za puno veće plaće od prosjeka ili postotak od pronađenog posla. Radnik mora biti aktivan i produktivan član firme,ali većina radnika niti nezna pronaći novi posao za firmu,nego samo odraditi posao za koji je kvalificiran,zato i je radnik,a ne poslodavac. Znam da sada sve ovo izgleda kao da sam se obrušio na poslodavce,ali nisam.Ja samo želim naglasiti što je čija obaveza. Obaveza radnika je da savjesno i stručno obavi svoj posao, a obaveza poslodavca je da se brine o SVIM segmentima svoje firme.Sentiment u poslu nažalost ne postoji i nikome nije stalo do firme više od VLASNIKA SAMOG. Kada naš mentalni sklop to shvati,tek onda će nam svima biti bolje.
  5. Imam isti problem,naravno ako u ovoj našoj zemlji želiš raditi moraš pristati na sve što poslodavac pred tebe servira. Naime radim u istoj firmi već 15 godina,na bolovanja nisam išao,dok nisam dobio dijete,a i tada bi dio dana otišao odraditi posao da firma ne trpi gubitke. Svih 15 godina radim na paušal,tj. plaća mi ne ovisi o učinku,nego poslodavac odreže koliko želi i naravno,dio je prijavljen,a dio nije. Unazad par godina sve je to još nekako bilo OK!,da se razumijemo ne podržavam,niti opravdavam varanje države,ali raditi se mora i dijete traži svoje,no sada kada je pao promet,nema više toliko stranaka,a šef sjedi i čeka da mu padnu s neba,moj dragi šef mi na upit o ostatku plaće odgovara da je moja plaća isplaćena ,a sve ostalo je NAGRADA!!! Morate priznati da je čovjek snalažljiv.Mene u osnovi zanima ,ako mi netko može odgovoriti, da li sam ja u prekršaju jer ga nisam prije prijavio(usput niti jednu isplatnu listu nikada nisam dobio, osim kada sam dizao kredit),zatim da li ikako mogu naplatiti NAGRADE i da li je mobbing i kako ga dokazati ako ti poslodavac ne isplaćuje plaću (samo onu na crno),a ne želi ti dati otkaz,nego te ovako ucjenjuje,vrši presing kako bi postigao da radnik sam da otkaz i tako izgubi bilo koja prava(što na otpremninu,što na burzu).Sorry na podugačkom tekstu,ali rata kredita stišće i malo sam se ispuhao.Hvala unaprijed na odgovoru.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija