Jump to content

buzzy

Korisnik
 • Broj objava

  21
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

 1. Razumijem pitanje G-man, dobio je novi ugovor 28.02. s datumom 01.03. i jedino se spominje da počinje teći od datuma navedenog na ugovoru, nema dodatka, aneksa, članka ili bilo čega koje obuhvaća prijašnje razdoblje ili poslove koje je obavljao. Ugovor nije potpisao, nego je uzeo primjerak za razmatranje, iako primjerak koji su mu dali NIJE potpisan od strane poslodavca, navodno direktor nije stigao. (što je malo čudno jer su imali ugovor gotov još od sredine veljače i tražili su da potpiše što je prije moguće, doslovce su mu dali rok od prvo 24 sata, pa je on tražio još vremena pa su produžili na 48h., pa je to sada već tjedan dana) Danas je 07.03. ugovor još nije potpisao, očekujemo da će ga sutra zvati da potpiše otkaz uz izmjenu radnog mjesta , no i taj ugovor će prvo uzeti na razmatranje, pa ćemo vidjeti kako se situacija razvija s obzirom da se poslodavac još nije izjasnio na pritužbu na plaću a rok od 15 dana mu ističe slijedeći tjedan.
 2. Suprug radi u javnoj tvrtci i dobio je promjenu radnog mjesta, za sada bez potpisivanja ugovora. detalji ovdje: S obzirom da su svi radnici koji su dobili premještaj, potpisivali ugovore tijekom veljače retroaktivno, odnosno prava i obveze ugovora su tekle od 01.01.2019. što učiniti ako na njegovom ugovoru bude isto navedeno, s obzirom da je on obnašao poslove drugog radnog mjesta i ostao zakinut za plaću, što su oni usmeno priznali, bez pisane odluke, unatoč tome što smo u pritužbi naveli da tražimo pisano rješenje? Ako ne potpiše dobija otkaz, ako potpiše pritužba na plaću ne vrijedi i ostajemo bez dokaza. Još nemamo primjerak ugovora pa ne znamo koji će datum biti naveden, s obzirom da smo digli buku u tvrtci, a ima rok do četvrtka (28.02.2019) za potpisivanje.
 3. dodatak koji sam zaboravila spomenuti gore. Cijeli siječanj je radio na parkiralištu gdje je koeficijent 2.3, no isplaćena mu je plaća za radno mjesto pomoćnog radnika u građevini, s koeficijentom 2.1. Nakon pritužbe poslane u upravu, i neizravne prijetnje tužbom, priznali su za umanjenu plaću i rekli da se dogodilo slučajno i da će uplatiti razliku. Sada mi je žao što nisam odmah poslala dokaze inspektoratu rada, jer je njegov nadređeni svjesno, i nimalo slučajno, cijeli siječanj i veljaču "slao sate" odgovornima u građevini, što je on sam i rekao suprugu.
 4. Poštovani, molim za pravni savjet. Opis situacije: 2005g. suprug je za vrijeme rada pao i ozlijedio živac u lijevoj nozi i donjem dijelu kralježnice. Priznata mu je ozljeda na radu. Proveo je oko godinu dana na bolovanju uz fizikalnu terapiju jer nema potrebe za neurokirurškim liječenjem. Na nalazu dr med rada iz 2005. stoji da ukoliko na EMNG nalazu i dalje bude prisutna radikulopatija ili lezije da se uputi na procjenu radne sposobnosti. EMNG nalaz je pokazivao radikulopatiju i 2006, no nije nikada upućen na procjenu radne sposobnosti, vjerojatno jer je premješten na drugo radno mjesto koje je odgovaralo njegovom stanju. On i dan danas ima probleme s lijevom nogom u vidu bolova i trnaca nakon težeg rada ili dugotrajnog hodanja/stajanja. 2016. je proveo kratko vrijeme na bolovanju zbog gore navedenog,uz fizikalnu terapiju, blokade i opet EMNG nalaz koji pokazuje radikulopatiju i RTG koji pokazuje početne degenrativne promjene malih zglobova kralježnice, sklerozu acetabuluma obostrano i entenzopatiju sjednih kostiju obostrano. E sad nastaje problem. Nova uprava tvrtke ga premješta na radno mjesto u graditeljstvu koje podrazumijeva teži fizički rad, (trenutno radi na prakiralištu) i manju plaću. Kada se požalio i pozvao na ozljedu, poslali su ga na izvanredni sistematski koji se sastojao od mjerenja tlaka, provjere vida, bikem. nalaza, razgovora s psihologom i uvida u medicinsku dokumentaciju(2005.2006.2016.god.) i dr.med.rada ga je proglasio radno sposobnim. Sada je izbor ili to radno mjesto ili otkaz. Da napomenem da je po struci vozač i da se kao vozač i zaposlio no ne radi kao vozač oko 15 godina. Zbog bolesti djeteta često putujemo za Zagreb i na smjene smo na bolovanju zbog njege djeteta 2-3 puta godišnje oko mjesec dana. Upravo zbog toga je u dogovoru s direktorom premješten na trenutno radno mjesto jer može više izbivati a sada mu kao razlog premještaja navode radnu neučinkovitost radi previše izbivanja. 😕 Došli smo do zida i treba nam pomoć. Nije kraj svijeta i otkaz, naći ćemo nešto već pa taman morali spakirati kofere,njemu je 40godina, meni 36, još smo mladi, ali bismo htjeli dovršiti ovu borbu s vjetrenjačama. Imamo li pravne osnove za tužbu? Jesu li oštećena njegova radna prava? Koja je okvirno cijene medicinskog vještačenja radne sposobnosti na zahtjev osiguranika? Potpisati premještaj pa na bolovanje? Help...please...
 5. što sad?! u desetom mjesecu prošle godine prešla sam s t-com-a na optimu. točnije 13.10 zatraženo isključivanje svih usluga. u 11. i 12. mjesecu mi stiže račun za internet iz t-com-a. u poslovnici t-com-a kažu da nisu dobili zahtjev za isključenje svih usluga te da se obratimo optimi i njima napišemo prigovor - rečeno -učinjeno, odgovora nema. u 4 mjesecu ove godine dobijam jednu opomenu od prima solventa u ime t-com-a, ne želeći ovrhu, plaćam račun (mislim da sam konačno gotova s t-com-om). početkom ovog mjeseca mi stiže zahtjev za ovrhu iz t-coma na 139 kn za neplaćene internet usluge plus naravno troškovi ovrhe. ulažem prigovor t-comu(odbijen), optimi, podnosim žalbu hakomu i društvu za zaštitu potrošača (još nikakav odgovor). kontaktiram t-com-ovog odvjetnika zaduženog za naše pitanje odgovor: platite sve. kontaktiram službu za korisnike t-coma, operater kaže 13.10 zatraženo isključivanje SVIH usluga (?!). moja greška koju u potpunosti priznajem: nisam pravodobno poslala pisani prigovor s povratnicom njihova greška: nisam dobila opomenu za navedeni iznos, u protivnom bih ili platila da izbjegnem sve ovo, ili pisala prigovor, da li je zagubljena u pošti ne znam, stvarno ne znam..... stvar je ovakva, osporavam račun, ali ne u cijelosti, priznajem dug za 15 dana u listopadu (oko 34kn)ali nisam bila u mogućnosti napraviti veći dug jer sam koristila usluge drugog operatera (njima uredno plaćeno naravno sve kao i t-com-u do tada). d anapomenem u t-comu mi nisu rekli kako moram slati progovor, rekla sam im da sam spremna platiti tih pola mjeseca, a oni su rekli ne može, opet znam, trebala sam pisati prigovor, moj grijeh.... molim za savjet, ako dođe do suda
 6. ispričavam se zbog kasnog odgovora, posao je odrađen djelomično, kuća je nađena, pokazana (sve na prvom sastanku), što ne osporavam i spremna sam platiti odrađeno, no međutim kuća nije imala građevinsku niti uporabnu dozvolu, što je prouzrokovalao dodatni trošak za ishodovanje istih, jer ne možeš dobiti kredit bez tih dozvola. na sastanku pri potpisivanju toog naloga nam je rečeno da ćemo dobiti popust te da računamo na 1% (što je naravno samo rečeno). kada sam došla platiti ona meni kaže 2%, ja kažem to nije dogovoreno, na što je odgovor bio tako stoji u nalogu (na kojem nije zaokružen iznos postotka - znači nije tako u nalogu)
 7. znači, situacija je slijedeća.... vodim duel s agenticom za nekretnine... u našem slučaju je prekršeno nekoliko zakona o čemu je obaviješten državni inspektorat i podnešena prijava. potpisani nalog za posredovanje u pronalaženju nekretnine. nije ovjeren kod javnog bilježnika. na nalogu stoji moj potpis (nalogodavac) ali ne i posrednikov. nije određen postotak koji sam dužna platiti agenciji (2ili3%) niti je naveden datum potpisivanja. (negdje u prvom mjesecu) dobijam račun napisan u petak 25.03. predan u poštu 25.03 u 17h s dospijećem plaćanja 25.03. s time da ga ja dobijam na kućnu adresu 28.03. 08.04. mi stiže rješenje o ovrsi od javnog bilježnika, iznos 3% od kupoprodajne cijene uvećano za PDV. što i kako protiv te ovrhe? molim savjet i unaprijed hvala na odgovorima....
 8. dodajem još jedan prilog mom ratu s agenticom, a to je zavaravajuće oglašavanje. stambenog prostora ima 19m2 više od onoga što stoji u oglasu okućnice stoga ima 19m2 manje... (sitnica) u oglasu stoji da je kuća odmah useljiva (?!) a u trenutku stavljanja kuće u prodaju kuća nije imala uporabnu dozvolu, krov prokišnjava, prozori (ne svi) uglavnom polupani, a od osam prozora samo se jedna balkonska vrata mogu otvoriti, na slici kupaonice ima umivaonik, koji je tamo stavljen samo radi slikanja - nije u funkciji, kao i wc školjka koja samo pozira u kupaonici..... možda je useljiva, ali s određenim ulaganjem, ali definitivno nije odmah useljiva. savjeti? i kuća još stoji na oglasnom prostoru tvrtke, a definitivno više nije u prodaji, jer kupila sam ju i ja sam vlasnik, obavijestila sam ju da je kuća kupljena, i poslala mail (ne želi mi se javiti na telefon) da makne kuću iz ponude.... savjeti?
 9. zahvaljujem na odgovoru. na neka pitanja jednostavno nemam odgovora. ipak smo odlučili za otkup stana, potpisati taj ugovor o najmu, platiti 6 mjeseci i na kraju otkupiti. a zašto nije ranije podnešen zahtjev... zaista ne znam... uglavnom što se tiče mene i mog vlasništva, potrebna je izjava najmoprimca da ja ne živim tamo, za one koji imaju slični problem.... btw, odmah pitaju jesmo li se rastali... hvala
 10. ima li tko kakvih iskustava ili savjeta o sudu časti? naime objavila sam rat agentici za nekretnine, pa nabasala i na sud časti (ima toliko toga što ljudi ne znaju niti su upućeni; god bless the internet )
 11. molim odgovor ako itko zna, savjet ili nešto slično.... situacija je ovakva... ovo pitanje spada i pod branitelje i pod nekretnine, a možda i još nešto..... Gospođa je u stanu u Vukovaru, suprug je bio aktivno vojno lice do umirovljenja 1998 godine, sudjelovao u Domovinskom ratu,i 2000 godine umro, supruga dobila mirovinu ( i kredite naravno). U dotičnom stanu su bili do 1991, kada su otišli u progonstvo (suprug na ratištu; nekoliko puta ranjen). Povratak u stan 1999 godine, (naravno sada je to državni stan), zahtjev za stambeno zbrinjavanje predan 2004 godine. obiteljsko kućanstvo tada čini ona, sin i snaha, nakon godinu dana i unuka. žurnim postupkom, sedam godina kasnije dobija se ugovor o najmu, no u međuvremenu ja sam (snaha) kupila kuću koja je u mom vlasništvu 1/1, članak 6 ugovora o najmu kaže ukratko da nitko od navedenih u kućanstvu ne smije imati nekretninu u svom vlasništvu, u protivnom je ugovor nevažeći, btw vlasnik sam nepunih 6dana. stan je veličine 56m2. u zajednikom smo kućanstvu, s time da sam ja promijenila prebivalište na novu adresu. to je situacija ukratko. pitanja su: 1.da li je dovoljno samo promijeniti prebivalište da me se briše iz tog ugovora o najmu, ili je potrebno raditi i razdvajanje kućanstva? mogu li se samo ja odvojiti iz kućanstva s obzirom na dijete? i kako me uopće maknuti s tog ugovora? 2. postoji i mogućnost darovanja stana kao obitelji branitelja. tko utvrđuje da su oni (sveki i suprug) obitelj branitelja, s obzirom da je rečeno nekoliko puta kako oni nemaju taj status? tko ima? i kako doći do njega? 3. s obzirom na novonastalu situaciju sveki bi iznova radila papire bez mene na popisu za stan, i išli bi na darovanje. kolika je šansa da dobije stan darovnim ugovorom kao obitelj branitelja?..... (dođe mi da se sporazumno razvedem jer je onda sve lakše) hvala unaprijed na odgovrima i stvarno mi je žao što je ovoliki post....
 12. kako se spremam na duel sa agenticom za nekretnine, a ne znam gdje dalje sa postavim ovo pitanje obraćam se svima.... primjetih da na nalogu za posredovanje za kupnju nekretnine nema naznačenog datuma potpisivanja, samo mjesto.... agentica traži 3%od ukupnog iznosa (na temelju tog naloga) koje joj ja ne dam iz razloga što je prekršila Zakon o posredovanju u prometu nekretnina, (nisam sigurna da li to zna) i što smatram da ne zaslužuje te novce s obzirom ma 30 minuta utrošenih samo na pokazivanje nekretnine u procesu koji je trajao više od dva mjeseca... mora li nalog sadržavati datum?
 13. never mind konačno sam našla zakon o posredovanju u prometu nekretnina... (nisam znala kako formulirati ime zakona....) krši članak 21. točka 3, stavak 4. moraš voljeti internet!
 14. jedno light pitanje..... kupili smo kuću "preko" agencije za nekretnine, točnije kuću iz njihove ponude.... rješavanjem papirologije oko kredita pokazalo se da kuća nema niti građ. niti uporabnu dozvolu, t.j. na vlasničkom listu je postojala plomba da je upisana bez tih dozvola, te je pravna služba banke na temelju tog lista proglasila kuću bespravnom.... s vremenom je prodavatelj ishodio potvrdu da je građ. dozvola uništena u ratu, te napravio novu uporabnu dozvolu, kredit odobren, isplaćen, ključevi kod mene. pitanje jest da li agencija može imati kakvih problema ako je u ponudi imala kuću bez tih dozvola, s time da u oglasu navodi da je kuća odmah useljiva... napominjem da je agentica potrošila 30 minuta svog vremena (samo pokazivanje) u procesu koji je trajao više od 2 mjeseca, te za svoje usluge traži 4400 kn (3% od ukupnog iznosa), iako je rekla da ćemo dobiti popust, te da neće biti više od 1,5%. svjesna sam što sam potpisala (2-3%) ali se smatram prevarenom jer je usmenim dogovorom bilo rečeno 1,5%,a i da nismo potpisali ne bi nam niti pokazala kuću, a do vlasnika nismo mogli doći.... unaprijed zahvaljujem....
×
×
 • Napravi novi...