Jump to content

damir123

Korisnik
 • Broj objava

  53
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

 1. Trebam pomoć oko jedne situacije koju ne znam kako računovodstveno nazvati a kamoli provesti pa molim za pomoć. Firma A duguje firmi B - 4.000 kn Firma B ima potrebe za uslugom firme C koja košta 4000 kn Firma C preuzima dugovanja od firme A i kompenzira uslugu. Firma C fakturira firmi A 4000 kn i odobrava rabat od 10% jer je omogućila zatvaranje ove priče. (Naravno, firma A plaća 3600 kn firmi C jer je i sama profitirala za 400 kn u ovom poslu) Da li je to kompenzacija, cesija, faktoring? Koji dokument je potrebno napraviti da bi se provelo ovo u djelo? Hvala!
 2. Pozdrav, radim doregistraciju obrta pa me zanima pream NKD-u za koje još djelatnosti (ili oznake) nisu potrebni MTU nego se mogu obavljati iz vlastitog stana. Koja grupa djelatnosti?
 3. Pozdrav! Molim za pomoć. Moj ujak je imao prijatelja za podstanara, odnos je bio prijateljski i nikad nije napravljen ugovor o podstanarstvu. Podstanar se čak i na MUP-u prijavio na toj adresi. Podstanar je uletio u financijske probleme i nije plaćao stanarinu gotovo 4 godine. Ujak je to razumio i niti ga je htio izbacivati jer su ipak bili prijatelji. Međutim, ispostavilo se da stanarina nije jedino što ovaj nije plaćao. Sve režije su dolazile na tu adresu (na ime mojeg ujaka) a ovaj ih nije podmirivao. Ujak to nije znao sve dok nije počela stizati ovrha na njegovu mirovinu. Izbacili smo g
 4. Nađoh odgovor, ako bude još kome trebalo: Ne podliježe oporezivanju sukladno Pravilniku o porezu na dodanu vrijednost čl. 33. st. 9.
 5. Situacija je slijedeća: Inozemna firma (srpska, bez podružnice u HR) bi platila oglas u hrvatskom stručnom časopisu koji se šalje na adrese u HR ali i u Srbiji, Sloveniji itd. Da li im naplatiti pdv (jer po nekim člancima zakona o pdv-u (članak 5 stavka 6 ) to bi bi spadalo pod izuzetak kao promiđbena djelatnost pri kojoj se ne gleda na sjedište firme koja OBAVLJA uslugu, već na sjedište one kojoj se usluga vrši? I ako im se naplaćuje pdv - imaju li oni pravo na povrat istoga, premda se ne radi o materijalnim dobrima koja su fizički prenešena preko granice?? Ako bilo što znači, broj časopisa
 6. pozdrav, Evo nakon par mjeseci rada pojavilo se i ono što nisam htio ali moram prihvatiti - KOMPENZACIJE. E sad me zanima - da li je potrebno na fakturu napisati plaćanje: kompenzacija - da li se išta piše pod rubrikom datum dospijeća - da li imam kakvu obvezu zatvoriti kompenzaciju unutar 30 dana s obzirom na Zakon o rokovima ispunjenja novčanih obveza a s klijentom nemam ugovor, niti ću ga vjerovatno potpisati. Dodatno pitanje odnosi se ne informaciju koju sam čuo a nisam siguran da li je istinita a glasi ovako: "poduzeće u stečaju ne smije kompenzirati, već zakonski mora prihvaćat
 7. Pozdrav, pokrenuo sam jedan časopis u kojem naplaćujem oglasni prostor. Sad sve ovisi o veličini oglašivača i njegovoj platežnoj moći i naravno sposobnosti pregovora, prisiljen sam različitim klijentima fakturirati različite cijene za isti format oglasa. Što mi je činiti? Da li formirati cjenik te po svakoj potrebi raditi neki zapisnik o izmjeni cijena, ali mogu samoinicijativno cijene mjenjati bez potrebe o obaviještavanju bilo koga? Unaprijed hvala na odgovoru!
 8. jesi li ikad saznala odgovor? I mene bi to jako zanimalo!
 9. Metuzalemka, molim informaciju vezano za ovu gore navedenu izjavu. Ja sam u procesu izrade jednog magazina koji će se slati obrtnicima besplatno na njihove adrese.U njemu imam namjeru i objavljivati neke tekstove iz brošura i kataloga nekih proizvođača ili trgovaca, te na kraju članka mislim navesti izvor istoga. Da li se ovdje vrši povreda autorskih prava s obzirom da se navodi izvor? Napominjem, magazin je besplatan te moja računica je u prodaji reklama u istome.
 10. Molim za savjet.Pokrećem jedan časopis i strano poduzeće je zainteresirano da u njemu plati reklamu. Kako da izgleda taj račun kad tehnički to nije izvoz, jer je časopis namjenjen i distribuira se na hrvatskom tržištu? Pitam zbog PDV-a.... Unaprijed hvala!
 11. Hvala, napomena da se radi o poduzeću iz okolice Rijeke te bi (vjerovatno) bilo dobro da i odvjetnik bude u blizini!
 12. Hvala na odgovoru, međutim siguran sam da poslodavac neće dati izjavu o odustajanju od zabrane upravo iz razloga što znaju da im svojim poznavanjem struke i pregledom tržišta u konkurenciji mogu napraviti bitnu štetu. Treba mi odvjetnik koji se bavi radnim pravom. dobrodošli su prijedlozi!
 13. Pozdrav, Potreban mi je jedan pravni savjet i najvjerovatnije odvjetnički angažman te se nadam da bi mi mogli pomoći ili me uputiti na nekoga. Nalazim se pred razilaskom s svojim poslodavcem kod kojeg radim 4 godine. Jasno je da ću nakon prekida radnog odnosa imati ugovornu zabranu utakmice koja je navedena u mojem ugovoru o radu. U tom istom ugovoru stoji i da za vrijeme ugovorne zabrane poslodavac mi je dužan isplaćivati 50% primanja što ne bi bilo loše da: prilikom dolaska u firmu nisam morao potpisati: -bianco sporazumni raskid ugovora, bez datuma. (kako bi mi mogli "legalno" uručiti o
×
×
 • Napravi novi...