Jump to content

Jozlek

Korisnik
  • Broj objava

    58
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je Jozlek objavio

  1. Ili subotu. Ako si zaprimio (potpisao) recimo u petak 15.9. rok ti pada na 23.9 a kako je to subota (vikend), odgada se na pon 25. To ne znaci da ne mozes poslati progovor postom i u subotu, ili nedjelju u dezurnoj posti.
  2. Problem s pravomočnom oporukom Pozdrav, imam dva pitanja 1) može li se pravomoćno rješenje o nasljeđivanju ukinuti/ poništiti kako bi se provelo ponovno. Razlog je praktičan a on je taj jer je prvi sin dobio novac, a kćerka i drugi sin nekretninu po pola. Međutim, prvi bi se htio odreći svog novca (manje bitno) a drugi sin bi prepustio kuću svojoj sestri, no u tom slučaju plaća porez iako bi ju darovao, jel. (nisu se snašli tijekom postupka jer se nisu odmah dogovorili kako će što podijeliti, a željeli bi pomoći sestri koja je imovinski slabija) (nitko od njih ne živi u istom kućanstvu) 2) može li drugi sin darovati pola nekretnine svom ocu bez plaćanja poreza kako bi taj otac opet darovao kćerki, njegovoj sestri?
  3. Pozdrav, mislio sam otvoriti temu u poreznom pravu, ali mi se čini da tema ipak pripada ovdje. Pokojna teta mi je oporukom ostavila izvjesnu količinu novca i prilikom obavljanja postupka kod bilježnice, ona mi je rekla kako ću morati platiti 5% na taj naslijeđeni iznos. Molim Vas da me uputite kakav je sad postupak, kada i kako se taj porez plaća, mogu li i kako biti oslobođen plaćanja?
  4. Informativan članak. http://www.tportal.hr/biznis/politika-i-ekonomija/460402/Direktori-fantomskih-tvrtki-vise-nece-moci-muljati-s-doprinosima.html
  5. Hvala Vam lipo svima, još mi ostaje nepoznanica što s troškovima izrade fotografija koje me nisu jeftino ispale...
  6. Drago mi je obavijestiti Vas da sam nakon 2 ročišta i suočavanja sa ženom koja me izgurala oslobođen krivnje (nakon što je prošlo godinu i pol dana - predugo) i danas konačno dobio presudu kojom sam oslobođen optužbi. Sutkinja mi je na prvom ročištu naložila da razvijem fotografije koje sam joj pokazao na mobitelu. Mogu li kako dobiti povrat tog troška i kakav je postupak? Policija je ipak bila napisala da smo suodgovorni za izazivanje prometne, a njeno osiguranje je moj raniji zahtjev za naknadu štete (6000+ kn) otklonio s obrazloženjem da ne postoji pravni osnov (ona nije imala štetu, što znači da su mi mogli barem 30% priznati...). Ovom presudom sam uvjeren da će ta šteta konačno biti likvidirana, ako ne - tužba. Kao što sam ranije pisao, u danom trenutku mislio sam da ću poginuti ako udarim u semafor a potom pokupiti 2 pješaka pored kojih sam prošao s autom, i nakon svega toga je bila pozvana hitna koja mi je dala sedative. 2 tjedna kasnije posjetio sam svoga liječnika opće prakse kojem sam se požalio za noćne more koje imam (da naljećem autom na ljude i ništa ne mogu poduzeti) te da imam konstantan strah prolaziti pored vozila na cesti. Porazgovarali smo konkretno o tome, i ugl. mi je savjetovao da se bavim dovoljno fizičkim aktivnostima, i na tome je ostalo. Mogu li i kako ja na temelju pretrpljenog straha i tih posljedica dobiti odštetu za nematerijalnu štetu?
  7. -riješeno- Ostali su pri 80%, iako i dalje ne znam je li to njihov zakonski maksimum kako tvrde. U taj iznos ulazi ukupna cijena popravka, točnije i radni sati i materijali.
  8. Na koji način potražuje novac? Kada ste vozili, jeste li pogledali u nekom trenutku policu osiguranja vozila koja je morala biti u samom automobilu i vidjeli što je osigurano? Nije morao biti kasno osiguran! Je li imao na kraju kasko osiguranje?
  9. Odgovor je ne. Čekate njihov izvid štete. Jesu li Vas uputili policajci u postupak, i jeste li prijavili štetu svom osiguravajućem društvu da Vam izvrše uslužni izvid štete? Naganjati se uvijek možete kao i javit s konkretnijim informacijama za konkretnije savjete.
  10. Poštovani, Oštećen je branik na vozilu, prijavljen osiguravajućoj kući odgovorne strane i priznat pravni osnov. Potom se javilo osiguranje i ponudilo smješnih 40% (ne postoji amortizacija) iznosa štete za nagodbu. Nakon prigovora je došao odgovor kako je njima važno da sve stranke imaju pozitivno iskustvo s osiguravajućom kućom, te stoga nude ''maksimalnih 80% u ukupnom iznosu kalkulacije štete bez PDV-a''. Prema tom iznosu isplaćuju cca. 2900kn od vrijednosti novog branika (3600). Moje pitanje je usmjereno na uzimanje ukupne štete u obzir. 1) je li moguće dobiti 100% vrijednosti bez PDV-a, i je li kako zakonima regulirano na način da ga oni ne smiju isplatiti s obzirom da spominju maksimalni iznos. 2) zar ne bi prema tome u ('ukupnom iznosu kalkulacije štete') trebalo platiti i radne sate koje bi naplatio ovlašteni servis (tipa da im se dođe s ponudom popravka koja kaže branik 3600, posao 800 a sve +PDV, pa da plate 4400kn bez PDV-a? Ili se oni isključivo limitiraju na objekt štete bez radova. Nadam se skorom odgovoru
  11. Poštovani, pročitao, ali ne vidim da je igdje dalje objašnjen taj stavak koji kaže da se oslobađa nekretnina do 50m2. Nigdje dalje ne piše da će se u slučaju da je nekretnina veća od 50m2 građanina osloboditi za 50m2, dok za preostali broj kvadrata plaća porez... Možete li mi, molim Vas, to objasniti?
  12. Da tako je, propustio sam navesti i osnovni prekršaj koji je doveo do nesreće, vj. će biti nepoštivanje prednosti vozila u raskrižju, on je nešto stroži glede kazne, no svakako se javite. Nakon žalbe valja očekivati minimalne kazne, a to što se dogodilo, nedo bog većeg zla Za dio koji se tiče štete, da je taj vozač vozio sporije i da bi mu šteta bila manja, ionako nije važno jer sve plaća osiguranje.
  13. Cijenio bih da koristite zareze jer bi se bez ulaganja dodatnog napora lakše shvatilo što želite reći Dobit ćete obvezni prekšajni nalog koji će imati izrečenu prekršajnu kaznu iznosa 1000 kuna + 100 utvrđivanja prekršaja. Također ćete imati mogućnost plaćanja 2/3 u zadanom roku, tj. 666.67kn +100kn. Navodite da niste ranije kažnjavani pa imate prostora za žalbu prekšajnom sudu putem policijske postaje, a sve prema uputi o lijeku. U tom slučaju iskoristite ove detaljne upute koje je drot popisao http://www.legalis.hr/forum/showthread.php/84685-Primjeri-prigovora-na-prekr%C5%A1ajne-naloge-molim-pro%C4%8Ditati-do-kraja Jeste li priznali krivnju kada je policija došla?
  14. Poštovani, ukratko muči me ovaj bauk s pristojbom... otišao sam od roditelja koji su oduvijek plaćali pristojbu i uselio u stan. Tamo držim stolno računalo i tablet, no televiziju nikada ne gledam jer ju na kraju ni nemam, no vidim na forumu da sam kao obveznik i radi toga plaćati pristojbu?! Zanima me konkretno ako bi mi gospoda pozvonila na vrata i počela prodavati priče, jasna je stvar da je stan moja privatna imovina i da ja nikoga nisam dužan puštati unutra, je li tako? Ako policija nema ovlasti za takav ulazak, kako si oni daju za pravo tako širiti dezinformacije... Tim više ne moram im ni otvoriti vrata. A u slučaju da treba voditi razgovor mogu izaći ispred vrata, jel... Nisam ja taj koji treba dokazivati da ja nemam TV, nego oni da ga imam. Pa kako to u praksi rade? Osim ako isprepadaju ljude i tako ih nagovore da nešto potpišu...
  15. ali poštovani felixx, jasno za ukidanje olakšice, no stvar je u tome što u zakonu i na stranicama porezne piše jasno da mjera tj olakšica vrijedi za stanove DO 50m2... Nije li tako?
  16. Mene muči logička stvar, a ona u zakonu o porezu na promet nekretnina kaže da oslobođenje mogu zatražiti osobe koje trajno rješavaju stambeno pitanje (...) čl.11, st.9 uvjeti za oslobođenje: 9. građani koji kupuju prvu nekretninu (stan ili kuću) kojom rješavaju vlastito stambeno pitanje uz UVJET: 9.3. da veličina nekretnine (stan ili kuća) koju kupuje građanin, ovisno o broju članova njegove uže obitelji, NE PRELAZI POVRŠINU kako slijedi: za 1 osobu do 50 m2 stambenog prostora Štoviše na stranici porezne piše također: C. da površina stana ili kuće, ovisno o broju članova uže obitelji građanina, ne prelazi ove površine: Broj članova uže obitelji 1 (uključujući i građanina koji traži oslobođenje) Ukupna površina stana ili kuće 50 m2 https://www.porezna-uprava.hr/baza_znanja/Stranice/OslobodenjeKupnjaPrveNekretnine.aspx Koliko sam upoznat, porezna izdaje rješenja za oslobođenje od plaćanja za prvih 50m2, a za ostatak se plaća porez, što bi reklo da praksa nije u skladu sa zakonom koji definira da za nekretninu koja će se oslobodit plaćanja poreza ne smije biti veća od 50 kako bi se to pravo ostvarilo...
  17. Da da, jasno, samo sam htio povući paralelu da bez obzira je li riječ o prigovoru za visinu kazne, ili potpuno osporavanje u pitanju, vrijedi spomenuto pravilo.
  18. Zar nije da po pravilu 'in peius' pravni lijek ne smije prouzročiti okrivljeniku nepovoljniju sudsku odluku od one na koju se žali? Razumije se kad je riječ o prigovoru za visinu kazne...
  19. Ispričavam se na kasnom odgovoru, odgovorio sam preko mobitela, no očito sam slučajno odmah i izbrisao komentar. Ukupno je bilo prošlo 55 dana od isteka do zaustavljanja. Napisan je jedan prigovor, u roku, s jasnom napomenom na početku da se odnosi na 2 OPNa.
  20. Pozdrav, Evo dogodilo se i to, da je jedna poznanica kupila automobil i pretpostavljate, nakon 4 mjeseca potpuno zaboravila da joj je istekla registracija prije koji tjedan. Sve je jasno, međutim pitanje je što s dva OPNa koja je dobila. Prvi je za upravljanje neosiguranim vozilom (skuplji) Drugi je za isteklu prometnu Također je dobila i obavijest o poč. prek. jer nije vratila tablice u roku 15 dana. -Tek neplaćanjem obavijesti stiže OPN, koji će nositi svoj broj? To pitam iz razloga što bi pisala prigovor u cilju smanjena iznosa kazne. Naime OPNi nose iste brojeve i pretpostavljam da se mogu samo tako navesti u jednom prigovoru, no što se događa s obavijesti za ne-vraćene tablice? Da preformuliram - može li se i njih obuhvatiti u prigovoru? Lp
  21. A kada bi bilo idealno uvesti prometno vještačenje u postupak, ako se za njega odlučim? Jesu li moguća dva ročišta prije glavne rasprave? Tipa suočavanje a onda pozivanje na vještačenje a zatim gl. raspava?
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija