Jump to content

Misericordia

Korisnik
  • Broj objava

    31
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Nedavni posjetitelji profila

Prikaz nedavnih posjetitelja je isključen i nije prikazan drugim korisnicima.

  1. Nije bilo nikakve povrede parničnog postupka. Dakle ako sam dobro shvatila budući da je riječ o izvanparnični postupku, ako mu sud vrati pravo na roditeljsku skrb a ja na to uložim žalbu, bez obzira na žalbeni postupak dijete može odmah početi živjeti s ocem?
  2. Odricanjem od roditeljske skrbi ne prestaje dužnost uzdržavanja (u tom slučaju bi se svatko tko ne želi plaćati alimentaciju odrekao roditeljske skrbi). I nakon što se odrekao, bio je dužan nastaviti s plaćanjem alimentacije određene 10 godina ranije, prilikom razvoda braka. Nije nastavio s plaćanjem, odnosno, svaki mjesec je plaćao samo polovinu dosuđenog iznosa, i nije podnio tužbu radi smanjenja iznosa uzdržavanja. Zato sam ovog ljeta podnijela kaznenu prijavu protiv njega. Još uvijek je u radu, ne znam da li je podignuta optužnica. Kad sam ga prvi put prijavila za neplaćanje alimentacije (zbog čega je u konačnici pravomoćno osuđen 2018. godine) ODO-u je trebalo 14 mjeseci da podignu optužnicu.
  3. Zaboravila sam dodati da ga CZSS podupire u vraćanju roditeljske skrbi. Sudu su dali pozitivno mišljenje. Napisali su nešto tipa ''otac se odrekao roditeljske skrbi da zaštiti dijete od stresnih sudskih postupaka''. Ono kao, odrekao se radi dobrobiti djeteta. Brižan tata.
  4. Njegov je plan prvo dobiti natrag roditeljsku skrb a onda tražiti da sud odredi da dijete živi s njim. Nažalost dijete bi na takvo rješenje pristalo. Jer je pod njegovim utjecajem od ovog ljeta.
  5. Pardon, krivo sam se izrazila. Evo sam pogledala što piše u sudskom rješenju: predloženik (XX) lišava se prava na roditeljsku skrb nad djetetom (XY).
  6. Hvala na odgovoru. Da, sudskom odlukom je lišen roditeljskih prava, prije nekoliko godina. Sudski postupak je pokrenut na moj prijedlog jer 10 godina nije viđao dijete ni plaćao uzdržavanje. Sam je pristao na ročištu da bude lišen roditeljskih prava i odrekao se prava na žalbu pa je rješenje postalo odmah pravomoćno. Sada je on sudu dao prijedlog da mu roditeljska prava budu vraćena. Znači, teoretski, ako mu sud sada vrati roditeljska prava, dijete može slobodno živjeti kod njega (ima 17 i pol godina) bez obzira uložila ja žalbu ili ne?
  7. Bivši suprug se prije nekoliko godina samovoljno odrekao roditeljskih prava. U međuvremenu je pravomoćno osuđen zbog povrede prava na uzdržavanje djeteta (isto dijete je u pitanju). Dugovanje za alimentaciju utvrđeno presudom nije vratio. Opoziv uvjetne kazne je pokrenut ali je propao zbog isteka roka povjeravanja. Izvukao se od zatvorske kazne (bilo mu je dosuđeno 11 mjeseci zatvora). Sada traži sudskim putem da mu se vrate roditeljska prava. Prvo pitanje: obzirom na pravomoćnu presudu o povredi djetetovog prava na uzdržavanje, i na činjenicu da dugovanje nije vratio, i da nakon presude nije nastavio plaćati dosuđeni iznos mjesečne alimentacije (zbog čega je podnesena kaznena prijava - u radu), kakve su šanse da mu sud vrati roditeljska prava? Drugo pitanje: čak i ako mu sud vrati roditeljska prava, da li na takvu sudsku odluku ili rješenje imam pravo žalbe, i da li žalba odgađa izvršenje rješenja? Ili odmah stupa na snagu? Hvala puno na odgovorima. Pokušala sam pronaći relevatne informacije na internetu ali nisam uspjela. Jako je malo objava na temu vraćanja roditeljskog prava.
  8. Još par detalja: Kad smo pokrenuli ovrhu, Centar i posebna skrbnica su se očitovali sudu kako nema zapreka da se dijete vrati kući. Htjeli su 'nasapunati' sutkinju da odmah odbaci prijedlog kao nedopušten. Desetak dana nakon toga podnose prijedlog da mi se oduzme pravo stanovanja s kćeri i da se svakodnevna skrb o njoj povjeri majci njezinog dečka. Glavni argument: postoji osnovana sumnja da je dijete zlostavljano u obitelji i da bi njezinim povratkom u obitelj njezin život i zdravlje bili ugroženi. Otprilike dva mjeseca nakon toga, ODO odbacuje kaznene prijave za zlostavljanje djeteta. Posebna skrbnica se očituje sudu i izražava slaganje sa mjerom predloženom od Centra. Iako je znala da su kaznene prijave odbačene. I iako samnom uopće nije razgovarala. Niti je obišla naš stan. Ništa. Od suda traži da se kćeri prizna postupovna sposobnost. Naglašava sutkinji kako je ona 'skoro pa punoljetna'. Žele ju gurnuti pred sutkinju da kaže sama 'ja želim živjeti kod dečka'. Dvadeset dana nakon pravomoćnosti odluke ODO-a o odbačaju kaznene prijave, Centar OPET podnosi prijedlog sudu da mi se oduzme pravo stanovanja s kćeri i da se svakodnevna skrb o njoj povjeri majci njezinog dečka. Ne bis in idem - ? Who cares. Kći stanuje u obitelji svojeg dečka skoro godinu dana bez ikakvog rješenja. Kad sam pitala Centar na temelju kojeg rješenja mi kći tamo živi, pravnica mi je odgovorila: mi smo dali prijedlog sudu. Time je njezino stanovanje tamo 'legalno'. Eh da - Centar me kazneno prijavio jer dečkovoj majci ne uplaćujem alimentaciju. To tumače kao 'zanemarivanje djeteta'.
  9. U rješenju kojim je imenovana posebna skrbnica piše da je dužna, prema potrebi, obaviti razgovore s roditeljima djeteta i sa drugim osobama koja su djetetu bliska. Da znam , 'po potrebi'. Ali nije baš da je oduzimanje prava na stanovanje šala. Nije nas kontaktirala. Obavila je samo razgovor sa djetetom, kćeri, koja ima 17 i pol godina. Centar mi želi oduzeti pravo na stanovanje s kćeri i povjeriti je na skrb majci njezinog 20-godišnjeg dečka. I koja je btw poznata policiji zbog prijava obiteljskog nasilja otprije nekoliko godina. Muž joj je prijetio da će ju baciti kroz prozor. Ah i da, muž je poznat policiji zbog droge. Prethodno nismo bili pod nikakvim nadzorom Centra. Kćer je nazvala Hrabri telefon. Nagovorio ju je dečko, očito traumatiziran iskustvima u svojoj disfunkcionalnoj obitelji (svoje nesređene emocije je očito projicirao na nas). Kći je Hrabrom telefonu prijavila emocionalno zlostavljanje u obitelji. Hrabri telefon po defaultu obavijestio Centar. Djelatnica Centra pronašla kćer na društvenim mrežama i počela joj slati poruke. Navabila nju i dečka na razgovor u kafić kod policijske postaje. Zatim je nagovorila da ode s njom u policiju prijaviti obiteljsko nasilje. Zatim ih je oboje posjela u službeni auto i odvela kod dečka doma. Mene i muža nitko nije obavijestio. Još uvijek se borimo vratiti je. Pokrenuli smo postupak ovrhe u svibnju. Ništa ne pomaže. ODO je odbacilo kaznene prijave protiv mene i supruga (za zlostavljanje djeteta). Rješenje o odbačaju pravomoćno. Iako su kaznene prijave odbačene, Centar i dalje traži od suda da mi se oduzme pravo stanovanja s kćeri i da se svakodnevna skrb o njoj povjeri majci njezinog 20-godišnjeg dečka. Eto, ukratko.
  10. Koliko je moguće da sud prihvati prijedlog CZSS-a da se roditelju oduzme pravo stanovanja s djetetom, a da prethodno nije bila izrečena ijedna blaža mjera u smislu nadzora nad izvršavanjem roditeljske skrbi? Drugo pitanje - kako je moguće da se posebna skrbnica djeteta iz Centra za posebno skrbništvo (imenovana od strane Suda) prikloni mjeri predloženoj od strane CZSS, a da prethodno uopće nije razgovarala s roditeljem kojem se predlaže oduzeti pravo stanovanja s djetetom?
  11. Molim u PP preporuke za odvjetnike specijalizirane za obiteljsko pravo; hvala
  12. Treba nam dobar odvjetnik iskusan u obiteljskom pravu (Zagreb, Rijeka, Split). Molim da prijedloge šaljete PP-om. Hvala.
  13. Zar se stvarno može dosuditi rad za opće dobro nekome tko živi u inozemstvu? I da li u tom slučaju sve dolazi na odabir ''ili ROD ili zatvor''?
  14. Hvala na odgovoru. Koliko sam procitala radom za opce dobro se moze zamijeniti kazna zatvora do jedne godine. Vidim po sudskoj praksi da su takve kazne dosuđivane pedofilima. Što smo stvarno došli do toga da je npr. vikanje zbog pušenja i pijenja alkohola isto što i spolno zlostavljanje djece? Pročitala sam i da su takve kazne (RD) dobile u više navrata i osobe koje su npr. vozeći alkoholizirane skrivili prometnu nesreću sa smrtnim posljedicama.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija