Jump to content

xzx

Korisnik
  • Broj objava

    5
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je xzx objavio

  1. molim vas za savjet u jednom slučaju. naime, muž i žena su u braku izgradili kuću. kuća je upisana u zemljišnim knjigama kao vlasništvo muža 1/1. imaju jednoga sina. muž je umro i na ostavinskoj raspravi njegova supruga je da 1/2 kuće ne ulazi u ostavinsku masu jer čini njezinu bračnu stečevinu. Njihov sin je u ostaviskom postupku to priznao i sam, tako da je u ostavinsku masu ušla samo 1/2 te kuće i pok. muža su nasljedili ona i sin po pola( znači: svatko je dobio 1/4 kuće). Moje pitanje je: šta je sa ovom drugom polovicom kuće koja ne ulazi u ostavinu i koja čini bračnu stečevinu supruge ostavitelja? Pri tome mislim -da li će se taj dio kuće biti obuhvaćen rješenjem o nasljeđivanju ili ne, odnosno, kako će s supruga knjižiti kao vlasnik u zemljišnim knjigama. naime, ako se ne bi mogla knjižiti na toj polovici kuće temeljem ostavinskog postupka- da li bi onda u tom slučaju moala podnijeti tužbu na utvrđenje vlasništva ( tj. bračne stečevine) protiv svoga sina? Unaprijed zahvaljujem.
  2. Molio bi za par savjeta. Slucaj je ovakav: osoba je naslijedila stan temeljem oporuke kao jedini nasljednik, ali nije bila nikakav rod ostavitelja, pa nije direktni nasljednik. Rjesenje o nasljedivanju je doneseno prije vise od tri godine, sto znaci da bi sada mogla prodati taj stan bez placanja 22% poreza (proslo 3 godine), medutim, sada se ispostavilo da je skoro polovica stana upisana na drugoj cestici u zemljisnim knjigama(na ostavitelja), sto se nije znalo kod donosenja rjesenja o nasljedivanju. Javni biljeznik, koji je proveo ranije ostavinsku raspravu, ce donijeti novo rjesenje kojim ce ta osoba, kao jedini nasljednik, naslijediti i taj dio stana. Zanima me da li nasljednik treba ponovno cekati tri godine od tog rjesenja da bi mogao prodati stan bez placanja poreza, ili, posto se radi o nakandno pronadenoj imovini za koju se ranije nije znalo, je taj rok protekao donosenjem prvog rjesenja?
  3. Na engleskom? šta pitaju na razgovoru, jel bio možda tko, ima li netko kakve informacije, mislim, ako je intervju na engleskom?
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija