Jump to content

abcabc

Korisnik
  • Broj objava

    4
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Molim Vas odgovor, savjet... Radi se o prometnoj nesreci (lancani sudar) u Sloveniji krajem prosle godine. Na dijelu autoceste gdje se dogodila prometna nesreca, vidljivost je bila jako smanjena odnosno nije se nista vidjelo, a jak vjetar je dizao sa okolnog zemljista snijeg i nanosio ga na autocestu. Uspjeli smo se zaustaviti, bez da smo udarili u neka od vozila koja su bila ispred nas (u trenu kad smo naisli na taj dio ceste vec je 15-ak vozila bilo sudareno). Tek sto smo se zaustavili, na nas automobil je naletio kamion madarske registracije i tom prilikom je nastala totalna steta na automobilu i zadobivene su tjelesne ozljede. Sveukupno je u tom lancanom sudaru bilo 50 vozila. Kad smo, nakon nesrece,obratili se osiguravajucoj kuci, napravljena je procjena, ali smo takoder saznali da slovenska policija cijeli dogadaj tretira kao jedan (bez utvrdenog krivca) te da sve pripisuju nenadanoj pojavi vjetra koja je uzrokovala smanjenu vidljivost. Njihov stav je da vozaci nisu krivi a takoder ni DARS kao odrzavatelj ceste, odnosno da se sve to dogodilo zbog vise sile. Smatram da odgovornost DARS-a ipak postoji jer taj dio ceste nije bio ociscen, a nisu ni zatvorili tu dionicu autoceste zbog jako smanjene vidljivosti i zaledene ceste. Tvrdim da je netocna tvrdnja da su se vjetar i smanjena vidljivost pojavili iznenada kad postoji snimka o stanju na na tom dijelu autoceste prije nesrece, gdje se vidi da je vidljivost skoro nikakva. Osiguranje ne zeli platiti stetu na automobilu jer se nemaju od koga naplatiti. Sto napraviti? Kome se obratiti? Molim odgovor, savjet... Hvala!
  2. Molim odgovor! Javila sam se na Natječaj za prodaju nekretnine u vlasništvu jedinice lokalne samouprave s namjerom kupnje nekretnine(dvorište s zgradom) radi rješavanja stambenog pitanja. Kako živim na području jedinice lokalne samouprave koja je objavila natječaj,svojoj ponudi sam priložila dokaze da nemam nikakvih nekretnina i da imam prebivalište na području te jedinice lokalne samouprave te naglasila da ostvarujem pravo prvenstvene kupnje za tu nekretninu kojom bih riješila svoje stambeno pitanje. Međutim, povjerenstvo mi ne priznaje prvenstvo kupnje s obrazloženjem da prvenstvo kupnje radi rješavanja stambenog pitanja ne mogu ostvariti jer ne živim u mjestu u kojem se predmetna nekretnina nalazi već u susjednom te predlaže sklapanje ugovora o prodaji s drugim ponuditeljem (bračnim parom- državljanima zemlje koja je članica Europske unije) jer je njihova ponuda bila veća. Zanima me je li zakonita odredba o tome da moram imati prijavljeno prebivalište u mjestu gdje se nalazi nekretnina da bih ostvarila prednost na natječaju? Ta odredba se nalazi u Odluci koju je donijela ta jedinica lokalne samouprave. Još me zanima koje su obveze jedinice lokalne samouprave kad prodaje svoje nekretnine putem javnog natječaje? Može li se jedinica lokalne samouprave u tekstu natječaja odreći bilo kakve odgovornosti za prodane nekretnine tj. sve obveze prebaciti na budućeg kupca? Hvala!
  3. Pozdrav! Molim Vas da pročitate i date savjet kako dalje postupiti! J.J. je fotografirao više puta toga dana parkirano vozilo osobe V.S. Kad ga je V.S. pitao zašto fotografira, J.J. mu je nanio tjelesne ozljede na način da ga je kosilicom porezao po nogama (20-ak rana). Daljnje nanošenje ozljeda je spriječeno na način da je V.S. odgurnuo J.J.-a tako da je ovaj pao i tom prilikom mu se ugasila kosilica. Nakon što je pozvana policija i hitna pomoć, V.S. je odveden na šivanje i dobio 6 šavova. Policija je oduzela J.J.-u kosilicu i masku. Policija i nadležno državno odvjetništvo zaključuju da neće podnijeti kaznenu prijavu odnosno pokrenuti kazneni postupak. Ozlijeđenom kažu da može on sam tužiti J.J. A policija je podnijela Prekršajnom sudu protiv J.J. optužni prijedlog radi drskog ponašanja. S druge pak strane, J.J. je podnio kaznenu prijavu slovenskom sudu u Piranu kaznenu prijavu protiv V.S.-a radi fizičkog napada. Može li se opisani događaj kvalificirati kao pokušaj ubojstva ili je to prekršaj drskog ponašanja? Što bi V.S. trebao poduzeti? Unaprijed hvala!
  4. Pozdrav! Zanima me zašto ponuda koja je povučena s natječaja za kupnju poljoprivrednog zemljišta nakon otvaranja ponuda a prije izbora najpovoljnijeg ponuditelja i dalje dolazi u obzir u pogledu cijene kad povjerenstvo treba odabrati najpovoljnijeg ponuditelja? Takvu situaciju propisuje u čl.16. Naputka u svezi primjene pojedinih odredbi Zakona o plojoprivrednom zemljištu (NN,152/08 i 21/10)koje se odnose na raspolaganje poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu Republike Hrvatske (124/10)? Zar se povučenu ponudu ne bi trebalo smatrati kao da i ne postoji? I još me zanima ima li kakve razlike u povlačenju ponude i odustanku od ponude? Unaprijed hvala!
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija