Logičnim slijedom - ušao sam u restoran jer želim nešto pojesti, ako želim nešto pojesti naplate mi couvert -> naplate couvert zato što sam ušao u restoran
Naravno - ova rasprava je čisto akademska - odnosno pravna. Ja naplaćivanje couverta rješavam drugim metodama.
Moja logika, s druge strane kaže, zašto naplaćivati nešto što je obvezno, kad to što je obvezno možeš naplatiti par kuna skuplje? Umjesto 10 kuna couverta u obliku potencijalno neukusne paštete, naplati glavno jelo, koje je ukusno i naručeno, 10 kuna više.
Jednostavno me smeta to uvećavanje računa za 20-40 kuna (ovisno o broju osoba) pod izgovorom couverta, pogotovo ako to nije pravno utemeljeno. Sjetimo se čuvenih natpisa na cjenicima "Ne primamo kovanice manje od 50 lipa"!
Pitanje još stoji - da li se smije naplatiti nešto što nije naručeno, bez obzira što je netko napisao na jelovniku da je to obvezno?