Jump to content

elles

Korisnik
  • Broj objava

    8
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Osobni podaci

  • Web stranica
    http://zaporka.elles.com.hr

Nedavni posjetitelji profila

Prikaz nedavnih posjetitelja je isključen i nije prikazan drugim korisnicima.

  1. Vidim da se zahuktala rasprava i sve pršti od komentara Da vidimo kako se nastavlja situacija. ------------------------------------------------- Mlakar: Zahtjev za vađenjem potvrde o prebivalištu je nedopustiv S druge strane zastupnici su jednoglasno podržali Bandićev prijedlog da se s popisa dokumenata koji su potrebni za stjecanja socijalnih prava makne potvrda o prebivalištu. Sličan zahtjev došao je i od Ministarstva uprave. Naime, u očitovanju koje je poslano jučer popodne stoji kako su u tom ministarstvu posljednjih dana žalio veliki broj građana. Zagrepčani se žale jer moraju bespotrebno stajati u redu ne bi li izvaditi dokumente koji su potrebni za ostvarivanje socijalnih prava. U dopisu koji potpisuje ministar Mlakar stoji da je način prikupljanja tih dokumenata suprotan Zakonu o upravnom postupku u kojem stoji da 'nije potrebno dokazivati činjenice o kojima javnopravna tijela vode službenu evidenciju'. Podsjećaju da u tom zakonu također stoji odredba da su tijela javne uprave dužna postupke učiniti što jednostavnijima za građane. Mlakar zahtjev za vađenjem potvrde o prebivalištu naziva nedopustivim budući da se potrebni podaci mogu vidjeti u osobnoj iskaznici.
  2. lol Ako ti ubacuje preporučenu poštu u sandučić, onda vjerojatno i krivotvori tvoj/nečiji potpis. Na te pošiljke se naime potpisuje preuzimanje. Ja bi u svakom slučaju kontaktirao najbližu poštu i ukazao im na ponašanje poštara. A za odštetu - da li ti se dogodila kakva šteta zbog postupanja poštara?
  3. Burn, da li to znači da citirana sudska odluka (par postova iznad) nije ispravna? Odnosno, da li se može pročitati odluka vrhovnog suda na netu? "Drugostupanjski sud pravilno zaključuje da tužitelju pripada pravo na otpremninu jedne prosječne bruto plaće isplaćene po radniku tri mjeseca prije prestanka ugovora o radu – 12. rujna 2003. (a ne tri mjeseca prije donošenja odluke o otkazu ugovora o radu), budući da radniku ugovor o radu nije prestao sve dok traje otkazni rok, tako da se uzimaju u obzir plaće isplaćene radniku za vrijeme trajanja otkaznog roka prilikom obračuna te otpremnine."
  4. Vidim da se ovih dana dižu uvjerenja o prebivalištu na veliko. Pitanje je - zašto? Ako zakon i policija kažu da i je osobna dokaz o prebivalištu (rekao bih i točniji, jer uvjerenje vrijedi 6 mjeseci, ako se ne varam), zašto određene državne i gradske uprave propisuju i jedino priznaju navedeno uvjerenje o prebivalištu? Jasno, pune državnu blagajnu - ali ako se netko zainati bi li mogao nešto napraviti i natjerati ih da uvaže osobnu umjesto uvjerenja?
  5. Na ovo pitanje sam vidio odgovor u potrošačkom kodu. Dakle, banka provađa ono što FINA zatraži od nje. A FINA zahtjeva sve od banke, jer nema uvida u isnos plaće koju subjekt ima. Vidiš u čemu je problem? Kada bi FINA imala uvid u iznos plaće i sve administrativne zabrane, mogli bi raditi ovrhu do zakonskog iznosa. Kako nemaju, plijene sve. Super je to uređeno... :\
  6. Logičnim slijedom - ušao sam u restoran jer želim nešto pojesti, ako želim nešto pojesti naplate mi couvert -> naplate couvert zato što sam ušao u restoran Naravno - ova rasprava je čisto akademska - odnosno pravna. Ja naplaćivanje couverta rješavam drugim metodama. Moja logika, s druge strane kaže, zašto naplaćivati nešto što je obvezno, kad to što je obvezno možeš naplatiti par kuna skuplje? Umjesto 10 kuna couverta u obliku potencijalno neukusne paštete, naplati glavno jelo, koje je ukusno i naručeno, 10 kuna više. Jednostavno me smeta to uvećavanje računa za 20-40 kuna (ovisno o broju osoba) pod izgovorom couverta, pogotovo ako to nije pravno utemeljeno. Sjetimo se čuvenih natpisa na cjenicima "Ne primamo kovanice manje od 50 lipa"! Pitanje još stoji - da li se smije naplatiti nešto što nije naručeno, bez obzira što je netko napisao na jelovniku da je to obvezno?
  7. Poštovanje Probao sam koristiti pretraživanje foruma, ali ne radi baš kako treba, pa se ispričavam ako tema već postoji. Zanima me kakva je situacija s couvertom u restoranima? Obično restorani prisiljavaju plaćanje couverta, bez obzira da li to gost želi. Ako si ušao u restoran, moraš platiti 10-25kn po osobi. Zakonski, ako se ne varam, što nisi naručio je poklon i ne smije se naplaćivati - ali to iz nekog razloga ne vrijedi u ovoj situaciji. Posljednje informacije koje sam uspio pronaći su iz 2009. godine (couvert + državni inspektorat u googlu) u kojima se kaže da se državni inspektorat nije htio (stigao) izjasniti o tom pitanju. Da li netko zna da li je do danas poznato njihovo mišljenje ili ga još uvijek skrivaju? Unaprijed zahvaljujem na bilo kojoj informaciji.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija