Jump to content

blackbird

Korisnik
  • Broj objava

    7
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. primjer iz zagreba, s malim franom, vjerojatno se odnosi na osiguranje od nezgode. ako nema trajnog invaliditeta po takvim se policama isplaćuju prilično male odštete. maksimalni iznosi odštete za trajni invaliditet su limitirani osiguranim svotama, koje su u pravilu do nekoliko desetaka tisuća kuna, no u praksi se rijetko isplaćuju jer su veći postoci trajnog invaliditeta kod djece rijetki. ovo osiguranje nema veze s bilo čijiom odgovornošću i isplatit će se i ako se dijete povrijedi kod kuće i u slobodnom vremenu i zbog svoje nepažnje. osiguranje od odgovornosti se naizgled može podudarati s gore opisanim osiguranjem, ali se radi o suštinski drugačijem osiguranju. prije svega, da bi se ono isplatilo, potrebno je utvrditi da je uopće netko odgovoran za nezgodu odnosno štetu. to što je nekome šteta (povreda) nastala u vrtiću ne znači nužno da je vrtić odgovoran, a s druge strane pokriće se ne odnosi samo na povrede odnosno invaliditet nego se može odnositi i na materijalnu štetu, razne troškove, pretrpljeni strah itd.. u zagrebu mnogi vrtići imaju takvo osiguranje ali ipak ne svi. rješenje je da tužite vrtić. ako imaju osiguranje, štetu će isplatiti ono, a ako ga nemaju, onda će štetu platiti vrtić (naravno, u oba slučaja uz pretpostavku da je vrtić doista i odgovora za štetu).
  2. pročitao sam cijelu ovu zanimljivu raspravu. nadam se da će knapa imati samopouzdanja da se upusti u pravnu bitku i da će uspjeti u njoj. no postavit ću pitanje koje mi se nametnulo a nije tema rasprave, no na neki način ima veze s njom. naime, divlje su životinje prirodna pojava na zemlji. prirodna pojava je, na primjer, i tuča (grad). ako meni tuča razbije auto, ima li osnove da tužim onoga tko je zadužen za protugradnu obranu? pitam sasvim ozbiljno, ne zezam.
  3. očito zastupnica osiguranja nije bila sasvim fer i korektna, no treba uzeti u obzir da pri ugovaranju takve vrste ugovora većina ljudi najbolje čuje ono što mu odgovara, a i ono što mu baš i ne odgovara u potpunosti, to u podsvijesti malo uljepša (ništa osobno - to je česta i sasvim normalna pojava). možda je ta gospođa rekla "ne morate platiti svaki mjesec - ako neki mjesec preskočite, sljedeći mjesec ćete platiti dvostruko" a vi jednostavno niste čuli drugi dio rečenice.
  4. sve se rješava u agenciji za znanost i visoko obrazovanje i na njihovim stranicama je detaljno opisan postupak. http://www.azvo.hr/index.php/hr/medunarodne-aktivnosti/ured-enic-naric/priznavanje-kvalifikacija
  5. ja bih pozvao policiju. jest da je trivijalnost, ali oni su tu i kako bi štitili nas i našu imovinu. znam za slučajeve kad je zbog sličnih sitnica bila zvana policija. došla bi dvojica, kratko porazgovarali s obje strane, zapisali podatke i otišli. ne bi, naravno, napravili ništa konkretno osim što bi pozivatelja uputili da se obrati odvjetniku/sudu zbog ometanja posjeda, ali psihološki uticaj na "zločestog" susjeda bi ipak bio ostvaren i on bi se popravio.
  6. Najčešće je tako i kod prometne nezgode. Radi se o "dopunskom osiguranju vozača i putnika u motornom vozilu". Jedino, da te ispravim, ono što ti osiguranje isplaćuje nipošto se ne zove "premija" nego osigurnina ili osigurateljna naknada, a ona ovisi o osiguranoj svoti (to je onaj iznos na koji si osiguran) i postotku invaliditeta.
  7. Čitao sam ovu već podužu raspravu, ali još mi neke stvari nisu jasne. Dakle, registrirao sam uslužni obrt za poduku i dobio obrtnicu, ali nisam još prijavio početak rada. Za tu djelatnost ne treba prostor ni MTU, odnosno sve se odvija kod naručitelja. 1. Koliko sam shvatio, na svom sjedištu (dakle svom stanu u kojemu ne obavljam djelatnost već samo primam poštu) moram istaknuti tablu s podacima o nazivu i djelatnosti. Je li propisana negdje minimalna veličina te table ili je OK i mala pločica na kasliću? 2. U stalnom sam radnom odnosu kod drugog poslodavca i otkaz ne namjeravam davati a obrt namjeravam koristiti za dopunu svog budžeta. Poslodavac mi uplaćuje plaću i doprinose. Koje su moje obaveze po pitanju doprinosa po osnovu rada obrta u prvoj godini rada, a koje kasnije? Imam li obavezu plaćanja doprinosa i za period dok još nije prijavljen početak rada? Što ako ne ostvarim nikakav dohodak u prvoj godini, ili ako čak radim s gubitkom? 3. Članstvo u obrtničkoj komori - je li baš obavezno? Ne vidim da bih od nje imao nekakve koristi. Moram li se tamo sam ići prijaviti ili me oni već nekako nađu? 4. Na stranici zagrebačkog udruženja obrtnika pobrojane su brojne knjige koje obrtnici moraju voditi. Meni se sve one zaista čine bespotrebne jer niti imam prostor, niti nabavljam robu, niti prodajem robu, niti imam nekakvu imovinu koju bih kupovao na obrt. Koji je minimum knjiga koje bih stvarno morao imati? Ispričavam se na dužem tekstu i zahvaljujem na odgovorima.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija