Jump to content

mrttrt

Korisnik
  • Broj objava

    7
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Nedavni posjetitelji profila

Prikaz nedavnih posjetitelja je isključen i nije prikazan drugim korisnicima.

  1. Da li netko zna koji iznos "ostvarenih prihoda" treba obrtnik paušalac upisati u "Izjavu o prihodima zajedničkog kućanstva" koju se predaje uz zahtjev za ostvarivanje prava na olakšicu/sudjelovanje u cijeni vrtića u Zagrebu? Dobio sam savjet da moram upisati ukupne primitke obrta (onu cifru iz PO-SD obrasca) što je suludo. Ako zaposlena osoba ili obrtnik dohodaš upisuju neto prihode onda bi i paušalac trebao upisati neto, a ne bruto prihode. Da li je to možda ona "godišnja porezna osnovica" koja se koristi za utvrđivanje poreza i prireza za paušalce?
  2. Da li sam dobro shvatio: Ako je tvrtka/obrt "mali porezni obveznik" (tj. nije u sustavu PDV-a), onda na robu kupljenu u EU ne treba plaćati PDV u hrvatskoj (nego u državi gdje je kupljena) ukoliko je ukupna vrijednost takve robe u tekućoj ili prethodnoj godini ispod praga stjecanja (77.000 kn). To se može zaključiti na osnovu ovoga: http://www.porezna-uprava.hr/PdviEu/Documents/Preporuka%20za%20dodjelu%20PDV%20id%20broja%20jer%20odustaju%20od%20praga%20stjecanja%20%2817.09.2013.%29.pdf odnosno Zakona o PDV-u, čl. 5, st. 1, t. a) i st. 2, t. a) i b). Da li je to točno? Da li se to odnosi i na software? Hvala!
  3. Da li je moguće upisati obrt u RPO čim se zna datum početka obavljanja obrta? Na primjer, imam registriran obrt bez početka obavljanja obrta i želim početi raditi npr. 01.08.2014. U ponedjeljak 07.07.2014. prijavim početak obavljanja obrta sa 01.08.2014. u Gradskom uredu za kakosevećonozove. Nakon tri dana, u četvrtak 10.07.2014. dobijem rješenje. Da li ja odmah u četvrtak mogu otići u Poreznu Upravu i upisati se u Registar Poreznih Obveznika ili moram čekati 01.08.2014.? (Znam da moram upisati obrt u RPO najkasnije 8 dana nakon početka rada - pitanje je da li mogu prije.)
  4. Namjeravam otvoriti obrt sa paušalnim oporezivanjem i registrirao bih sljedeće djelatnosti: 62.01 Računalno programiranje 62.02 Savjetovanje u vezi s računalima 62.03 Upravljanje računalnom opremom i sustavom 62.09 Ostale uslužne djelatnosti u vezi s informacijskom tehnologijom i računalima 63.11 Obrada podataka, usluge poslužitelja i djelatnosti povezane s njima 63.12 Internetski portali 58.29 Izdavanje ostalog softvera Većinu prihoda planiram ostvariti prodajom usluga "po narudžbi" dok bih 5%-10% ostvario prodajom vlastitih "gotovih" računalnih programa. Napominjem da bih prodavao isključivo i jedino vlastite proizvode, dakle software koji bih sam napisao. Prodaja bi bila kroz moje web stranice (kao i download softwarea). Kao naplatni servis koristio bih "standardni" PayPal proces (business account). E, sad, postavlja se pitanje da li to utiče na mogućnost paušalnog oporezivanja, tj. da li to spada pod "prodaju vlastitih proizvoda što se ne smatra trgovinom"? Dakle: 1. Da li se takva prodaja (defacto internet trgovina) mojih proizvoda ipak smatra "trgovinom" u smislu da onda ne mogu biti paušalno oporezovan? 2. Da li moram registrirati i 47.91 Trgovina na malo putem pošte ili interneta? Porezna savjetnica u PU mi je rekla da to prolazi, ali je moja porezna referentica izrazila sumnju. Referentica je još k tome rekla da bih morao registrirati trgovinu putem interneta (a savjetnica je rekla da ne trebam) ... Hvala!
  5. Hvala na odgovoru! Zainteresiranom kupcu nije potrebna ta čestica da bi izgradio maksimum BRP-a, dakle, može i bez ove male čestice, samo je (pretpostavljam) želi za okućnicu.
  6. Koliko je realno (ili uobičajeno) ako tražim istu cijenu po m2 za česticu u građevinskoj zoni koja je premala da bi se na njoj moglo graditi kao i za "normalnu" česticu? Zainteresirani kupac, po svemu sudeći, želi povećati površinu svoje (susjedne) čestice iako je ona već dovoljno veika da na njoj može izgraditi maksimalni BRP (dakle, nije mu neophodna ova mala čestica).
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija