Jump to content

Zvijerko

Korisnik
  • Broj objava

    21
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Dobio sam od roditelja na dar nekretninu koju sam gruntovno prenio. Nekretninu već godinama koristim samo 2-3 tjedna godišnje ali je održavam, platio sam novi krov, fasadu itd. i uredno podmirujem sve režije. Roditelji borave u njoj koliko i kada žele, bez ikakvih troškova. U isto vrijeme živim u nekretnini roditelja i tamo im također podmirujem sve režije. Nakon godinu dana od darovanja inzistiraju na pravu doživotnog uživanja odnosno prijete poništenjem darovnog ugovora. Ja sam zaista obećao da ću im dati pravo doživotnog uživanja ali sam se predomislio zbog njihovog čudnog ponašanja i zbog toga što sam stavio hipoteku na tu nekretninu. Može li se poništiti darovni ugovor ako podmirujem sve obveze i korektno se ponašam prema roditeljima? Mogu li oni na osnovu mog usmenog obećanja tražiti povrat nekretnine? Kakava su moja prava ako im dam pravo doživotnog uživanja? Mogu li nekako uvjetovati njihovo pravo uživanja npr. ako želim prodati nekretninu?
  2. Zakon nalaže da se sav priljev novčanih sredstava koristi isključivo za izvršenje tj namirenje ovrhe (osnove za plaćanje) zbog kojeg je ovršenikov račun blokiran, sve do izvršenja osnove za plaćanje. To znači da koliko god novaca stiglo na račun prvo se namiruje dug po ovrsi, pa tek kada se namire ovrhe i ukoliko ostane novaca banka će namiriti svoje potraživanje. Jedini izuzetak će biti ukoliko imate neke od navedenih primanja, naknada i iznosa koji su izuzeti od ovrhe, tada ih morate prijaviti i tražiti otvaranje posebnog računa na koji će pristizati sredstva koja su izuzeta od ovrhe. Što se tiče minusa na koji kako kažete inače nemate pravo, a evidentno sada odjednom imate pravo na minus, nije na odmet provjeriti što piše u skolopljenom ugovoru o tekućem računu i ugovoru s bankom. Ako su htjeli naplatiti neku svoju naknadu i proknjižili je mimo ugovora, pošaljite im dopis i zahtjevajte očitovanje zbog kršenja sklopljenog ugovora, povlačenje naplate i poništenje posebnih kamata koje obračunavaju kada se ulazi u nedozvoljeni minus.
  3. Slažem se s bovu, kada stigne rješenje o ovrsi, pogledajte datum kada je rješenje postalo ovršno tj. prije ili poslije vaše uplate, zatim pročitajte pažljivo još jednom ovrhu koju su vam poslali. Ako su u dijelu Rješenje o ovrsi naveli da ste dužni platiti troškove ovršnog postupka u iznosu 307 kn i taj isti iznos se nalaz i na kraju rješenja (sitan tekst tamo gdje je žig javnog bilježnika), onda niste ništa više dužni platiti. Vjerojatno su zaboravili nešto zaračunati ali nemaju više mogućnosti dopisati. Međutim, ako je navedeno npr. da ste dužni platiti troškove postupka, a u istom dijelu u nastavku teksta je odvjetnik iskazao svoj trošak sastavljanja prijedloga, poštarine itd itd, a javni bilježnik je iskazao svoj na kraju rješenja, onda morate podmiriti i trošak bilježnika i odvjetnika jer su ga iskazali kao posebne stavke.
  4. vaši mama i brat imaju pravo prvokupa, jednako tako ako ne otkupe još uvjek mogu jednog dana pokrenuti novu parnicu i sudski tražiti isplatu "novog" suvlasnika po realnoj tržišnoj cijeni s svrhom da bude jedan vlasnik posjeda, te da može neometano gospodariti, ali će im za to opet trebati i novca i vremena. Ako se pitate kako srušiti cijenu, da ste ranije krenuli mogli ste jednostavno opteretiti nekretninu bratom i mamom tj sklopiti ugovor o pravu doživotnog uživanja na vašoj 1/10. To znači tko god kupi vašu 1/10, kupuje i vašeg brata i mamu u paketu, tj nitko normalan neće htjeti kupiti kvadrat i osobe koje opterećuju taj kvadrat.
  5. za perotuzni (dana 25.2.2011. 20:57) na 150.000 kn kamate za 15 mj. će biti oko 26.200 kn računaš 14% na jednu godinu (21.000kn) + 14% na 3 mjeseca druge godine = period je ukupno 15 mjeseci! ovo pitanje pod "2..koliki se iznos kamate i glavnice može očekivati ako je razdoblje od 15 mjeseci počevši od 1.10.2009. sa mjesečnom glavnicom od 10.000 kn za svaki mjesec ? " - ako je to jedna glavnica koja počinje od 01.10.2009. onda bi kamata za 15 mjeseci bila oko 1.750,00 kn
  6. Da. Pročitajete si slijedeću web adresu, tu imate vrlo lijepo objašnjen postupak provođenja ovrhe na novčana sredstva, te što je izuzeto od ovrhe. http://www.fina.hr/bgs.axd?b=36&sec=895
  7. Kamate se neće obračunavati samo na 50 kuna. Tadašnji trenutni dug je toliko iznosio ali se i svaki mjesec povećavao najmanje za trošak održavanja tekućeg računa, slanja izvoda i svih ostalih nepotrebnih čuda koji su se ugovorili i zbog kojih se dug višestruko povećava. Sumnjam da će banka htjeti ovrhom utuživati dug jer joj odgovara ovakav oblik "kreditiranja" građana, i naravno nemojmo zaboraviti da je u ovom slučaju ugovor koji je gospođa potpisala još uvijek važeći jer još uvijek nije raskinut. Stoga ako se uzme samo 5 kuna mjesečnog troška održavanja računa, glavnica se godišnje povećava najmanje za 60 kuna. Već nakon prve godine glavnica će iznositi 110kuna na koju će se obračunavati kamata, pa tako redom... Uostalom iako sramotna, "uobičajena" praksa pojedinih javnih bilježnika i sudova je upravo prihvaćanje prijedloga kojim će se obračunati zatezne kamate na jedan period i pridodati ih glavnici, pa onda ovrhom zahtijevati na preostali vremenski period naplatu ukupnog dotada obračunatog iznosa. Iako ta "nova" glavnica u sebi sadrži i segment kamate evidentno pojedincima koji kroje tuđe sudbine nedostaje poznavanje elementarne matematike ili ih jednostvno ne zanima kakve posljedice snose dužnici.
  8. Vjerovnik nije bio obvezan dostaviti sudu novi br.tekućeg računa jamca.
  9. Od ovrhe je izuzet iznos od 2/3 prosječne neto plaće u Republici Hrvatskoj, a ako je plaća manja od prosječne, izuzima se iznos od 2/3 iznosa plaće.
  10. Priljevom sredstava na račun banka je jednostavno naplatila ovrhu koju mora po zakonu i onda još svojih 150 kuna i vi ste opet u minusu.To što vas na neki način banka kreditira (dozvoljeni minus) tiče se samo banke i vas.
  11. Da, može se pokrenuti ovrha na novčanim sredstvima temeljem ugovora o kratkoročnoj pozajmnici koji je ovjeren kod javnog bilježnika, te se navedu dokazi kako dužnik nije ispunio svoju ugovorenu obvezu. Obično odvjetnički uredi imaju već uhodanu suradnju s nekim javnim bilježikom i obratno.
  12. Lerka1, što se tiče savjeta o pozivanju na Zakon o državnim službenicima, krivo vas savjetuju, ni radnici u banci ni u Fini nisu državni službenici.
  13. gabi10, na web stranici FINE navodi se da morate otvoriti poseban račun ako imate nešto od slijedećeg, jer se "prema Ovršnom zakonu ovrha ne provodi na sljedećim novčanim sredstvima: -primanjima po osnovi zakonskoga uzdržavanja, naknade štete nastale zbog narušenja zdravlja ili smanjenja, odnosno gubitka radne sposobnosti, naknade štete za izgubljeno uzdržavanje zbog smrti davatelja uzdržavanja; -primanjima po osnovi naknade zbog tjelesnoga oštećenja prema propisima o invalidskome osiguranju; -primanjima po osnovi socijalne skrbi; -primanjima po osnovi privremene nezaposlenosti; -primanjima po osnovi dječjega doplatka; -primanjima po osnovi stipendije i pomoći učenicima i studentima; -naknadama za rad osuđenika, osim za tražbine po osnovi -zakonskoga uzdržavanja te za tražbine naknade štete prouzročene kaznenim djelom osuđenika i -primanjima po osnovi odličja i priznanja. Od ovrhe je izuzet iznos od 2/3 prosječne neto plaće u Republici Hrvatskoj, a ako je plaća manja od prosječne, izuzima se iznos od 2/3 iznosa plaće. Kada se radi o primanjima, naknadama i iznosima koji su izuzeti od ovrhe, postupak je sljedeći: Ovršenik ispunjava obrazac Obavijesti o primanjima, naknadama i iznosima koji su izuzeti od ovrhe (Obavijest po čl.122. st.1. Ovršnog zakona). Ovršenik dostavlja potpisan obrazac Obavijesti u bilo koju Fininu poslovnicu. Fina o tome odmah obavještava banku, koja otvara poseban račun za ova sredstva, te uplatitelja primanja izuzetih od ovrhe, da bi ovršenik mogao ovim sredstvima slobodno raspolagati." Računi su u bankama, pa je valjda banka ta koja zadnja treba pratiti što se naplaćuje.
  14. ivicazg, jednako kao što vi razmišljate, vrijedi i za njega. Dakle dokle god ne postoji navedno gdje se ta 1/10 nalazi on može imati pristup cijeloj nekretnini, baš kao i vi. Čak i da podijelite posjed, 1/10 nekretnine na posjedu će biti njegova, a samim tim i neophodan prilaz do nje.
  15. Ako je ikako moguće dogovorite se da na rate vratite dug. Samo troškovi spora će premašti nekoliko tisuća kuna. Kada se k tome dodaju i godišnje zatezne kamate, kamate po kreditu, troškovi itd itd. minimalno računajte s utrostručenim iznosima.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija