Jump to content

bokios

Korisnik
 • Broj objava

  10
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

 1. Puno hvala na odgovoru. Zvao sam i parničnu pisarnicu nadležnog suda i kažu mi da nije nikakva tužba podignuta. Radi se o parnici bivšeg poslodavca - zakonska zabrana utakmice.
 2. Pozdrav.Zanima me koliko vremena protekne od predaje tužbe na pisarnicu do poziva na prvo ročište? Jel se dobije obavijest preko servisa e-građani da je parnica uopće pokrenuta? Na e-oglasna. pravosuđje.hr sam gledao i nema ništa, a nije me bilo jedno 20 tak dana kod kuće te nisam mogao podići poštu. Zanima me jel sud dostavlja samo jednom pošiljku ili ide i drugi put? Unaprijed hvala na odgovoru.
 3. Da javim kako je prošlo: Podnjeo sam prijavu Državnom inspektoratu koji je utvrdio da je vlasnik obrta postupio protivno odredbama iz: - čl. 14. st. 5. Zakona o radu (NN 93/14. i 127/17), kažnjiv po čl. 229. st. 1 podstavak 3 i st. 2. istoga zakona, jer je utvrđeno da vam vlasnik obrta nije dostavio primjerak obrasca prijave o početku osiguranja na mirovinsko osiguranje i obrasca prijave na zdravstveno osiguranje - čl. 112. st. 1 točka 2. i 3. Zakona o mirovinskom osiguranju (NN 157/13. i 151/14, 33/15, 93/15, 120/16, 18/18, 61/18, 115/18) kažnjiv po čl. 172. st. 2 točka 5 istoga zakona jer je utvrđeno da vlasnik obrta nije izvršio prijave tijelu mirovinskog osiguranja u zakonskom roku (najranije 8 dana prije početka rada). Za vas i druge radnike (2) nije izvršio prijave o prestanku osiguranja u zakonskom roku od 24 sata od prestanka rada, odnosno radnog odnosa. - čl. 4 st. 1 Zakona o minimalnoj plaći (NN 118/18) kažnjiv po čl. 10. st. 1. i 2. istog zakona, jer je utvrđeno da vlasnik obrta nije Vama i drugim radnicima (2) isplatio dospjele, zakonom propisane minimalne plaće - čl. 93. stavak 2. Zakona o radu (NN 93/14. i 127/17.) kažnjiv po odredbama iz čl. 229. st. 1. točka 34 i st. 2. istog Zakona, jer je utvrđeno da Vama i drugim radnicima (2) vlasnik obrta nije dostavio obračune neisplaćenih plaća) Povodom utvrđenih prekršaja poduzete su zakonske mjere pokretanjem prekršajnog postupka Optužnim prijedlogom kod Općinskog suda te je obraviješteno na nadležno postupanje Ministarstvo financija, Porezna uprava. Nakon što sam dobio obračune neisplaćenih plaća, podnjeo sam zahtjev za prislinu naplatu u Fini. Sljedom navedenoga bivši poslodavac mi prijeti tužbom za nastalu štetu. Mene zanima me ako me on nije odjavio (ugovor je istekao, nisam potpisao novi) a ja sam se zaposlio kod novog poslodavca jel može on sta pravno poduzeti protiv mene? Jer i bivši i sadašnji poslodavac obavljaju istu djelatnost (Zakonska zabrana natjecanja).? U ugovoru mi stoji: "Zaposlenik se izričito obavezuje da za vrijeme rada kod poslodavca neće za svoj račun ili za račun trećih osoba obavljati poslove djelatnosti ili iz drugih djelatnosti koje na bilo koji način konkuriranju djelatnosti poslodavca" .
 4. Meni u ugovoru stoji "Zaposlenik se izričito obavezuje da za vrijeme rada kod poslodavca neće za svoj račun ili za račun trećih osoba obavljati poslove djelatnosti ili iz drugih djelatnosti koje na bilo koji način konkuriranju djelatnosti poslodavca" Zanima me ako me on nije odjavio (ugovor je istekao, nisam potpisao novi) a ja sam se zaposlio kod novog poslodavca jel može on sta pravno poduzeti protiv mene? Jer i bivši i sadašnji poslodavac obavljaju istu djelatnost.
 5. Jel me može HZMO odjaviti po sili zakona ili baš njega moram čekati da on to učini? I drugo ako sumnjam (nemam dokaze) da me on drzi prijavljenog samo da se može prijavljivati na natječaje budući da mu je u firmi potreban inženjer gradjevinarstva (druge obmanjuje) jel mogu podnijeti prijavu policiji/DORH-u? Jer nemam drugog objašnjenja zasto to ne čini?
 6. Poštovani, bio sam radio kod poslodavca od 11/2018 do 1/2019. Novi ugovor nisam potpisao no on me još nije odjavio nakon brojnih mojih upita i molbi s mirovinskog osiguranja. Navedena mi se osoba više na javlja na telefon niti odgovara na mailove,kao ni osoba koja vodi njemu knjigovodstvo. Podnjeo sam pisanu prijavu drzavnom inspektoratu i poreznoj upravi radi sljedeceg: - ne odjavljivanje s mirovinskog, te ne izdavanje obrasca eM-2P -ne izdavanje platnih lista -ne izdavanje potvrda o ne isplati plaća -nikada nisam dobio ovjereni ugovor o radu, ni obrazac eM-1P -neisplata 2 plaće On je gradjevinski obrtnik, te mu je adresa firme prijavljena na adresi gdje mu je skladište, a radi na terenu uglavnom na moru. Zanima me sto ako ga drzavni/porezni inspektori ne nadju, jer u biti na toj adresi nema nikoga? I koliko sve ovo može trajati? Ili se može izvrsiti nadzor firme koja njemu vodi knjigovodstvo (i njih sam naveo u prijavi)?
 7. Poštovani, da li suvlasnici svoje nekretnine (stambena zgrada) mogu sami obavljati poslove vezane za svoju nekretninu, a to su: -poslovi predstavnika suvlasnika -čišćenje zgrade i okoliša oko zgrade -sitni popravci u zgradi -nadzor i kontrola rada podstanice centralnog grijanja uz odgovarajuću naknadu koju su suvlasnici dogovorili na sastanku suvlasnika izjašnjavanjem i prihvaćanjem većine. Da li ovim načinom rada i brigom kršimo zakon. Ispričavam se ako ovo pitanje nije za ovu temu. Hvala!
 8. Otiđi kodf poslodavca nek to prekriži i napiše u koloni ispod ispravno. Osim toga morao ti je dati odjavu saHZZO-a I HZMO-a. To bi ovim našim birokratima trebalo biti dovoljno,.no izgleda da nije. A kaj bi bilo da si ju zgubil...knjžicu? Dao mi je odajve s HZZO-a i HZMO-a i tamo sve uredno piše (s točnim datumima), i gospođa kad je provjeravala na računalu opet je sve uredno.Samo to što kažeš, očito nije dovljno.Svejedno puno hvala!
 9. Molio bih za pomoć. U drugom mj. mi je istekao ugovor na određeno radno vrijeme.Poslodavac me je bio uredno priajvio, odjavio, platio sve doprinose samo mi je greškom u radnu knižicu upisano da sam radio od 15.02.2010 do 15.02.2010 (umjesto do 15.02.2011.) Sada mi na Zavodu za zapošljavanje prave probleme zbog toga iako je u sustavu sve uredno, ( ne mogu se prijaviti na Zavod za zapošljavanje). Zanima me koji je postupak da se ispravi to?Treba nešto ovjeravati negdje da je to upisano greškom, ili se samo treba otići kod poslodavca da on to napiše ponovo a staro prekriži? Hvala!
×
×
 • Napravi novi...