Jump to content

Lu233

Korisnik
  • Broj objava

    54
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Nedavni posjetitelji profila

Prikaz nedavnih posjetitelja je isključen i nije prikazan drugim korisnicima.

Postignuća

  1. Nakon 10 godina rada u firmi, firma se seli u drugi grad. Imam li pravo na otpremninu ukoliko dam otkaz iz tog razloga (premještanja firme u drugi grad)?
  2. Dobila sam rješenje o pravu na isplatu otpremnine pri odlasku u mirovinu po temeljnom kolektivnom ugovoru NN(24/17) čl 60 u iznosu od 2 proračunske osnovice. Međutim u tom članku stoji da se radi o 3 osnovice, pa me zanima da li je u međuvremenu došlo do kakve izmjene u Temeljnom kolektivnom ugovoru. Radila sam u ustanovi socijalne skrbi. I da li možda znate koliko iznosi ta proračunska osnovica? Zahvaljujem na odgovoru
  3. A koliko dugo treba biti zaposlena da bi se mogla prijaviti na HZZO kao nezaposlena i mora li dobiti otkaz ili to može biti sporazumni raskid?
  4. A to je negdje striktno napisano? Što je sa već prethodno objavljenim fotografijama prije 25.5.?
  5. Administriram FB stranicu škole na kojoj objavljujemo fotografije učenika i djelatnika u raznim fazama odgoja i obrazovanja (maturalna putovanja, izleti, radne aktivnosti...). Na početku školske godine roditelji potpisuju dozvolu za fotografiranje. Da li je to dovoljno? Predlažu mi da promijenim naziv stranice. Da li bi to išta promijenilo? Zahvaljujem na odgovoru
  6. Hvala na odgovoru. Nije mi jasno jedino kada osoba uopće mora postati osiguranik mirovinskog. Meni je logično da to ima veze sa radnim odnosom, a ne sa godinama života (on je baš navršio 25 god) jer što da uopće uplačuje ako nije zaposlen?
  7. Sin mi je na doktoratu izvan RH. Nikada nije bio zaposlen. Ovih dana mu je došao dopis jedne banke (sa kojom nikada nije imao nikakve veze) u kojem stoji da im je zadovoljstvo obavijestiti ga da je postao član njihovog obaveznog mirovinskog fonda. Dobio je člansku iskaznicu, broj mirovinskog računa i PIN sa napomenom da treba ispuniti podatke i poslati im. Pitanje je da li je to uobičajena praksa, jer mi je poznato da su ljudi sami birali banku i to nakon prvog zaposlenja. Da li je nekome poznato o čemu se tu radi i da li banka naplačuje svoje usluge i u vrijeme kada osoba nije zaposlena. Na upit dotičnoj banci oni su odgovorili: Poštovani gospodine, osiguranici koji su osigurani u sustavu obveznog mirovinskog osiguranja na temelju generacijske solidarnosti prema Zakonu o mirovinskom osiguranju i koji su mlađi od 40 godina obvezno se osiguravaju na temelju individualne kapitalizirane štednje u mirovinskome fondu koji sami izaberu.Obvezno mirovinsko osiguranje na temelju individualne kapitalizirane štednje uspostavlja se danom početka osiguranja u sustavu obveznoga mirovinskog osiguranja na temelju generacijske solidarnosti prema Zakonu o mirovinskom osiguranju. Od toga dana nastaje obveza izbora mirovinskog fonda određene kategorije.Osiguranici su dužni u roku od šest mjeseci od dana uspostavljanja njihova obveznog mirovinskog osiguranja odabrati mirovinski fond određene kategorije.Do dana izbora mirovinskoga fonda određene kategorije sredstva osiguranika polažu se na privremeni račun Središnjeg registra osiguranika.
  8. Koliko radnik mora sati dnevno raditi kako bi imao pravo na pauzu? Ako mi je radno vrijeme 6.5 sati imam li pravo na pauzu (radi se o punoj satnici u odgoju i obrazovanju)?
  9. Da, imamo potvrdu o slanju pošiljke preporučeno, ali ne s povratnicom. Probat ćemo ovako kako kaže Virtalni otići i pitati u kojoj je to fazi. Hvala na odgovorima.
  10. Isplatili smo nećaka za dio kuće koji je dobio nasljedstvom. Poreznoj upravi smo uredno prijavili tu transakciju. Od tada je prošla godina dana a nismo dobili rješenje koliki porez za to moramo platiti. Prijavu smo poslali poštom kao vrednosno pismo sa svim dokumentima i procjenom sudskog vještaka. Nije mi u interesu moliti ih da im dam novac, ali se bojim (kako to kod nas sve češće ide) da nam nakon određenog vremena ne dođe račun sa silnim kamatama ili čak ovrhom. Pitanje je: koji je uobičajeni rok za slanje takvog rješenja? Imate li preporuku što nam je raditi?
  11. Preraspoređena sam na druge poslove sporazumno (u struci) prije gotovo 2 godine, ali nisam dobila aneks ugovora za to radno mjesto, premda se cijelo vrijeme spominje kako bih ga trebala dobiti. Budući da je sada upitno hoće li me na tom mjestu zamijeniti druga osoba, zanima me postoji li nekakav zakon po kojem sam trebala potpisati taj aneks ugovora i postoji li rok za to? Hvala na odgovoru
  12. Imam sličnu situaciju. Zanima me da li ovisi o poslodavcu hoće li mi dozvoliti rad na pola radnog vremena ako odem drugu polovicu u starosnu mirovinu, ili imam na to pravo bez obzira na poslodavca?
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija