Jump to content

MonaLisa

Korisnik
  • Broj objava

    12
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Ako je netko imao sličan slučaj bila bih zahvalna na pomoći! Prodala sam stan u kojem sam imala tv prijamnik i plaćala pretplatu. Sad smo suprug i ja privremeno kod mojih roditelja dok ne sagradimo kuću. Moji roditelji također uredno plaćaju svoju pristojbu. Kako da ja odjavim ovu pretplatu u stanu kad vidim na stranicama HRT-a da jedino mogu odjaviti ako mi je TV u kvaru, ako idem u dom za umirovljenike ili ako umrem. TV mi nije u kvaru, samo će neko vrijeme skupljati prašinu dok ne sagradimo kuću i uselimo u nju. Kako HRT nije predvidio i ovakavu situaciju, pa nećemo valjda na istoj adresi plaćati i roditelji i ja pretplatu. Ako netko ima kakvu ideju kako ovo riješiti bila bih stvarno zahvalna! P.S. Da li zbilja moram tu Izjavu o odjavi ovjeravati kod bilježnika? Pa to je kao da posjedujem nuklearni reaktor a ne neki jadni Tv iz 90-tih!
  2. Prije nekih 6-7 godina moja je majka naslijedila od svoje majke nakon njene smrti stan od 36 m2. Nedugo nakon toga moj sadašnji suprug i ja smo se uselili u stan i prijavili svoje boravište tamo (dakle svi dokumenti nam glase na tu adresu). Prije godinu dana majka mi je darovnim ugovor darovala nekretninu te sam bila i oslobođena plaćanja poreza (majka-kćer). Prije nekih 3 tjedna sam stan prodala (s obzirom da će nas uskoro biti četvero, premal je). Zanima me da li ću sada imati obvezu naknadno platiti kakav porez ili ne? Zvala sam našu lokalnu poreznu upravu i tamo su mi rekli da ne moram ništa plaćati, ali s obzirom da ja njima ništa ne vjerujem bolje provjeriti još jednom. Hvala unaprijed na odgovoru.
  3. 24.01.2014. sam prodala manji stan (36 m2) za koji prethodno nisam ishodila energetski certifikat. Kupci su to znali i nisu ga ni zahtjevali. Kupoprodajni ugovor je ovjeren kod javnog bilježnika, ni on nije tražio na uvid EC. Ne znam da li su se kupci već uknjižili u gruntovnici. Zanima me da li još uvijek postoji mogućnost da me sustigne kazna ili je to u redu s obzirom da ni kupci nisu zahtjevali EC? Sva sam zbunjena više s tim certifikatom. Prvo je rečeno da nekretnine do 50 m2 ne moraju ga imati a sada opet da moraju. U biti dok se je taj zakon opet promjenio u ovaj sadašnji mi smo već dogovorili kupoprodaju stana a s obzirom i da se je i kupcima a i meni žurilo sa zaključivanjem ugovora nismo ni raspravljali o tom ec, tj. kupci su rekli da im ne treba pa ga ja nisam onda ni išla tražiti. Ajme, poludit će više s tim hrvatskim Zakonima!
  4. Evo ovako... suprug i ja gradimo kuću (kućicu, bolje rečeno) i s obzirom da smo kratki s novcima štedimo na sve moguće načine. Nismo u projekt stavljali terase, balkone i sl. Projektant nas nagovara da svejedno nacrtamo garažu i neku ostavu čak i ako nećemo odmah graditi (a nećemo) pa nek se nađe. To međutim znači plaćanje komunalnog i vodnog doprinosa a možda garažu nećemo nikad ni sagraditi jer nećemo imati novaca. Postoji li ipak mogućnost gradnje nekakve drvarnice-ostave gdje ćemo stavljati sve one vrtne potrepštine bez projekta i tih doprinosa. Da li je naš Zakon predvidio tako nešto, makar samo neku drvarnicu sa drvenim zidovima?
  5. Nakon odrađenih 7 mjeseci od ukupno 12 mjeseci stručnog osposobljavanja bez zasnivanja radnog odnosa moram na komplikacije. Zanima me da li imam pravo na neku naknadu za vrijeme komplikacija i što se sada uopće događa s mojim ugovorom... prekid ili? Godinu dana stručnog osposobljavanja bi mi trebalo isteći 09.07.2014. a termin poroda mi je 10.08.2014. Znam da za vrijeme porodiljnog imam pravo na onih 1663 kn do djetetovih godinu dana ali što je sa komplikacijama? Išta ili ništa?
  6. Ako bi mi netko mogao pomoći bila bih mu jako zahvalna! Eto ovako... 10.07.2013. započelo je moje stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa (za onih kilavih 1600,00 kn). Prije dva mjeseca počela sam mijenjati jednu kolegicu koja je otišla na komplikacije te mi je šefica jer je zadovoljna mojim radom, ponudila ugovor za zamjenu za tu kolegicu (njoj je termin u svibnju 2014.) dok se ona ne vrati na posao (dakle u najboljem slučaju svibanj 2015.). Dok sam ja bila u fazi razmišljanja da li bih ili ne bih prihvatila ponudu (jer se kolegica u biti mogla vratiti u svakom trenutku na posao do poroda a ja bih onda izvisila) saznala sam da sam trudna. Šefica mi i dalje nudi taj ugovor pa da si kaže barem nešto odradim za punu plaću a ne ovako za 1600,00 kn kao do sada jer ipak radim odgovoran posao i zadovoljna je sa mnom. Ugovor bih potpisala od 01.01.2014. Ono što mene zanima je koliko dugo (zbog staža) moram raditi da bih imala sva puna prava kao trudnica? Da li mi se i ovo odrađeno do sada u tom stručnom osposobljavanju računa u staž? Ja bih svakako radila dokle god mogu ali eto uvijek postoji mogućnost da me doktor strpa na komplikacije. Meni je termin poroda negdje oko 10.08.2014. Što ako odradim samo npr 2 mj. pa završim na komplikacijama, kolika bi mi tada bila plaća. Šefica računa kad bih se vratila sa porodiljnog da bih opet možda uhvatila neku zamjenu pa i ostala raditi (neka dobra šefica ). Hvala unaprijed na odgovoru!
  7. Ako bi mi netko mogao pomoći bila bih mu jako zahvalna! Eto ovako... 10.07.2013. započelo je moje stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa (za onih kilavih 1600,00 kn). Prije dva mjeseca počela sam mijenjati jednu kolegicu koja je otišla na komplikacije te mi je šefica jer je zadovoljna mojim radom, ponudila ugovor za zamjenu za tu kolegicu (njoj je termin u svibnju 2014.) dok se ona ne vrati na posao (dakle u najboljem slučaju svibanj 2015.). Dok sam ja bila u fazi razmišljanja da li bih ili ne bih prihvatila ponudu (jer se kolegica u biti mogla vratiti u svakom trenutku na posao do poroda a ja bih onda izvisila) saznala sam da sam trudna. Šefica mi i dalje nudi taj ugovor pa da si kaže barem nešto odradim za punu plaću a ne ovako za 1600,00 kn kao do sada jer ipak radim odgovoran posao i zadovoljna je sa mnom. Ugovor bih potpisala od 01.01.2014. Ono što mene zanima je koliko dugo (zbog staža) moram raditi da bih imala sva puna prava kao trudnica? Da li mi se i ovo odrađeno do sada u tom stručnom osposobljavanju računa u staž? Ja bih svakako radila dokle god mogu ali eto uvijek postoji mogućnost da me doktor strpa na komplikacije. Meni je termin poroda negdje oko 10.08.2014. Što ako odradim samo npr 2 mj. pa završim na komplikacijama, kolika bi mi tada bila plaća. Šefica računa kad bih se vratila sa porodiljnog da bih opet možda uhvatila neku zamjenu pa i ostala raditi (neka dobra šefica ). Hvala unaprijed na odgovoru!
  8. Hvala na odgovoru! I još jedno pitanje... s obzirom da sam ja u posjed stana došla darovnim ugovorom (dakle, darovala mi ga je majka) te bila oslobođena plaćanja poreza, da li ja mogu slobodno prodati stan ili ne smijem 5 godina kako je slučaj kada je riječ o oslobađanju plaćanja poreza kod prve nekretnine, tj. da li ću porez ipak morati platiti?
  9. Imam jednu dilemu pa se nadam vašoj pomoći... suprug, beba i ja trenutno živimo u stanu čija sam vlasnica ja (dobila ga od majke darovnim ugovorom). Uspjeli smo naći veći stan čiji je vlasnik zainteresiran za zamjenu. On tvrdi da su papiri svi u redu, vlasnik je on, dakle 1/1 (što se da i lako provjeriti u gruntovnici). No, ono što mene muči je činjenica da se taj čovjek rastaje od supruge (nisam sigurna u kojoj su fazi) i sad mene pati da li možda i ona ima kakvog udjela u tom stanu. Oni više u tom stanu ne žive (prije par godina su se preselili u kuću i taj stan iznajmljivali), stan je bio vojni te ga je on kao takvog i otkupio. On tvrdi da ona nema ništa s tim stanom ali eto mene ipak kopka. Da li bi mogli imati kakvih problema sa suprugom te da li da ipak inzistramo i na njenom pisanom pristanku. Kako se može provjeriti da li je stan uistinu i otkupljen (dakle, od MORH-a)? Nadam se da ste uspjeli pohvatat konce i unaprijed zahvaljujem na pomoći
  10. Trebali bismo pismeno osporiti račun Tele2 za internet ali ne znamo odakle krenuti. Da li je netko nešto slično pisao pa da nam da savjet ili primjer kako bi to pismo trebalo izgledati? Hvala!
  11. Živim u stambenoj zgradi koja je građena negdje u 70-tima i naravno nema prilaz za invalide. Nažalost nemamo predstavnika stanara nego sam se eto ja uhvatila te nezahvalne zadaće da se raspitam među ostalim suvlasnicima u zgradi da li su za to da nam se napravi taj prilaz s obzirom da stepenica u širini imamo nekih 4 metra pa bi se našlo mjesta i za taj prilaz bez ikakvog problema. Većina ih je za to ali ima i onih koje to ne zanima jer nemamo zapravo u zgradi "pravih invalida" (u kolicima) već "samo" starijih ljudi sa štakama, mladih roditelja sa dječjim kolicima, svi uglavnom imamo bicikle... i sve to teglimo uz te stepenice. Zanima me da li po zakonu svaka stambena zgrada mora imati taj prilaz (bez obzira da li u njoj živi invalid) te tko bi snosio troškove njene izgradnje (stanari, iz pričuve...)? Ako postoji kakav Zakon ili uredba ili pravilnik bila bih vam zahvalna ako bi mi ukazali na njega (kako bi ja onda mogla uvjeriti ove nevoljne sustanare kako taj prilaz za invalide moramo osigurati prema zakonu). Hvala!
  12. Poštovani, suprug je 01.10.2010. sklopio ugovor s Tele2 za mobilni internet (ali bez ugovorne obveze) , za promet od 1Gb (85 kn, sa Pdv-om +10 kn radijske frenkvencije). U to vrijeme je trajala njihova promotivna ponuda 1Gb+1Gb gratis idućih godinu dana, te je nama i rečeno da ćemo tako dobiti. Idući mjesec dolazi nam račun na iznos od 270,48 kn gdje vidimo da je potrošen promet od 1956,21 Mb što je manje od 2Gb prometa na koliko smo mi računali (1+1 gratis), te da su nam naplatili dodatnih 956,21 Mb prometa. Suprug je odmah počeo zvati njihovu Službu za korisnike koju naravno nije mogao dobiti te smo uputili prigovor njihovoj Službi za prigovore putem e-maila u kojem smo sve detaljno obrazložili i priložili ugovor te pristigli račun. Uskoro dobivamo njihov odgovor (putem e-maila) da su naš prigovor predali Službi za korisnike te da će nas uskoro netko kontaktirati. Nakon nekoliko dana dolazi odgovor iz Službe za korisnike da su nas opet vratili Službi za prigovore. Telefonski nismo uspjeli nikoga dobiti i nitko nas nije kontaktirao. Mi smo u roku platili iznos od 95 kn koliko smo i smatrali da trebamo. U 12. mjesecu opet nam dolazi na naplatu gratis Gb prometa plus dug. Uspjevamo dobiti Službu za korisnike te nam kažu da je došlo do neke greške u sistemu te da će nam uslugu uključiti tek od 12. mjeseca te da bez obzira na to moramo platiti dug. Za uzvrat su nam ponudili dodatnih dva mjeseca gratis u 2011. godini na što nismo pristali jer jedino želimo raskinuti s njima ugovor. Do sada smo dobili samo jednu opomenu (u kojoj je navedeno da će nam isključiti uslugu ukoliko ne platimo dug). Do dana današnjeg naš slučaj nije riješen, mi i dalje koristimo njihovu uslugu, uredno plaćamo potrošeni promet osim onog duga koji sada iznosi 304,66 kn. Zanima nas koja su naša prava u ovom slučaju te da li postoji mogućnost raskida ugovora bez plaćanja tog duga za koji smatramo da nismo mi krivi jer nas nitko pravovremeno nije obavijestio o "neuključenoj usluzi" te da su i sami priznali da je to bila greška u sistemu, tj. njihov propust. Unaprijed se zahvaljujem na odgovoru
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija