Jump to content

sat2

Korisnik
  • Broj objava

    17
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. U rješenju o ovrsi stoji: " ... uplatiti glavnicu u iznosu .... sa pripadajućim zateznim kamatama od ... i troškove parničnog postupka u iznosu ..." Budući se izrijekom navode zatezne kamate za glavnicu, a ne navode se za troškove postupka da li sam dužan platiti i zateznu kamatu parničnih troškova? Hvala!
  2. Može li odvjetnik "objedinjavati" sporove, odnosno "lomiti". Sporove financijske naravi u kojima je jedina poveznica ...on! Ponudio mi je da lomimo presuđene iznose u predmetu moje supruge...gdje se potraživanje naplačuje ovrhom na plaću na ime treće osobe (koju je on zastupao) i ovaj presuđeni iznos u moju korist (gdje on zastupa suprotnu stranu- četvrta osoba)! Njegov komentar: ako nećete onda čete i vi dobivati na kapaljku...zar je to u intersu stranke...?
  3. Budući odvjetnik smatra da je propustio u prethodnom postupku naplatiti troškove odbija u ime stranke nagodbu (iako je moja ponuda povoljna za stranku) pokušavajući štititi svoj materijalni interes, a ne stranke koju zastupa (u prethodnom postupku)pa mislim da je povrijeđena i točka 51. kodeksa!? 51. Odvjetnik će, ako je to u interesu stranke, nastojati da se sudionici u sporu sporazumiju bez pokretanja sudskog ili kojeg drugog postupka. Odvjetnik će nastojati da se tijekom sudskog ili kojeg drugog postupka spor riješi nagodbom, ako je to u interesu njegove stranke.
  4. Čini mi se da je ovdje prekršena točka 52. Kodeksa: 52. Odvjetnik ne smije stranci prouzročiti nepotrebne troškove postupka. Zatim 54. (jer preko stranke pokušava izvuči korist, a zbog štete učinjne vlastitom greškom u postupku): 54. Odvjetnik se u svom radu ne smije poistovjetiti sa svojom strankom, već treba ostati na visini svoje dužnosti zastupnika odnosno branitelja stranke. Pa čak i točka 49. Kodeksa, jer on u startu zna da su šanse neizgledne ...i Sudac ga je indirektno upozorio... 49. Ako se tijekom zastupanja pokaže da je stranka i bez krivnje odvjetnika izgubila izgled u uspjeh, odvjetnik je ovlašten stranci otkazati zastupanje ako joj se time ne bi prouzročila nerazmjerno velika šteta, koja se ne bi mogla otkloniti ni povjeravanjem zastupanja kojem drugom odvjetniku. Vidim čita se, anitko ne odgovara. Jeli to "vruči krumpir"?
  5. Da li u ovom slučaju ima elemenata za prijavu Odvjetničkoj komori? Ovrhom sam bio dužan suprotnoj strani isplatiti iznos. U trenutku isplate ukupnog iznosa duga (glavnica, kamate, troškovi)sa plaće mi je "skinut" jedan dio, a da za taj iznos nije umanjen ukupan iznos. Dakle radilo se o preplati! Suprotna strana je suglasna s tim i obaviještava me da je taj iznos odnio svom odvjetniku i da se obratim njemu. Njegov odvjetnik me obaviještava da dođem k njem kako bi smo "poravnali račune". Naime, zatražio je da platim neke nove troškove iz postupka, koji je završio ovrhom i mojom isplatom odnosno preplatom. Naravno da sam to odbio i svoj preplačeni iznos zam zatražio sudski i pravomočnom presudom je presuđeno u moju korist. U međuvremenu je odvvjetnik u ime suprotne strane mene tužio za tražene troškove iz prethodno završenog postupka! Na ročišta je taj odvjetnik ili dolazio nepripremljen ili nije dolazio (sa nekakovim obrazloženjima). prema riječima mog odvjetnika u tom sporu će teško ili nikako suprotna strana uspjeti1 Što je meni sporno u ponašanju tog odvjetnika' U razgovoru sa suprotnom stranom stekao sam dojem da nije potpuno upučena u situaciju i da odvjetnik manipulira s njim. Naime, kada mu pokušavam objasniti da mu se samo gomilaju troškovi on me upučuje na odvjetnika, jer je on njemu dao taj novac. Kako bih ga privolio da isplati preplačen iznos pristao sam zanemariti kamatu i nakon pokazane zaintersiranosti ipak razgovara s odvjetnikom i odustaje sa obrazloženjem kako osvjetnik čeka da završi parnica one njegove tužbe! Da li so ovo može podvesti pod manipuliranjem strankom zbog njene neupučenosti?
  6. Vi ste pored glavnice i kamata na glavnicu, dužni platiti troškove ovršnog postupka. U troškove ovršnog postupka ulazi samo sastav prijedloga za ovrhu-ništa drugo. A o vrijednosti predmeta spora ovisi koliko će vrijediti sastav tog prijedloga za ovrhu. Kolika je vrijednost predmeta spora? Pogledajte si tarifni broj 7 točku 1 i 2 odvjetničke Tarife, pa ćete dobiti odgovor na pitanje o visini koja se može zaračunati za sastav ovršnog prijedloga. Međutim, ukoliko dosuđena visina ne odgovara stvarnoj visini koja se može naplatiti, na rješenje o trošku trebali biste uložiti žalbu. Hvala na odgovoru! Platio sam glavnicu, zatezne kamate, pristojbu na ovršni prijedlog, sastav ovršnog prijedloga i rješenja, izvid pravomočnosti! Na rješenju o ovrsi (štambilj) stoji ( za vrijednost spora 25000 kuna) da se ovrhovoditelju određuje trošak od 3500,00 kuna! Mislim da oni traže da ja i to platim! Moram li! Hvala
  7. Je li moguće da nitko ne zna odgovor? Ili vrana vrani oći ne vadi!?
  8. Vjerovatno su bitne okolnosti nastanka kvara! Provjerite u jamstvenom dokumentu za što jamče!? Ako je kvar nastao zbog "nestručne uporabe" imati ćete problema! Provjerite kod nekog majstora u kojem slučaju može korpa i lamela doživjeti kvar..., a da ste eventualno vi krivi! Usput, lamela i korpa nisu dio motora već prijenosnog sustava...u svakom slučaju to se nije trebalo dogoditi na novom autu!
  9. Bitno je da osporite vjerodostojnost njihovog dokumenta!!!!
  10. Pokušao sam na prethodnim temama pronaći odgovor (nisam uspio) na slijedeće pitanje: Što sam obvezan platiti prema rješenju o ovrsi? Naime dobio sam ovrhu, koja se već tri mjeseca naplačuje na mojoj plaći! Kada sam kontaktirao sa odvjetnikom ovrhovoditelja rekao je da moram isplatiti određeni iznos ( s kojim se slažem), a da nakon toga moram platiti još neke troškove (oko 3500 kuna). U osnovnom iznosu koji ću platiti je iznos glavnice, troškovi ovršnog postupka i zatezne kamate (sve navedeno u rješenju o ovrsi). Istina na pečatu suda stoji da je ovrhovoditelj dužan platiti troškove u iznosu od 3550 kuna! Da li sam dužan ja platiti ove troškove iz "pečata"? PS Iznos iz ovrhe plačam kreditom pa će banka cjelokupni iznos uplatiti ovrhovoditelju, dakle neumanjen za do sada uplačen iznos! Bojim se da će odvjetnik uvjetovati skidanje ovrhe sa plaće plačanjem troškova koji nisu u mojoj obvezi! Što da radim!? Puno hvala na odgovoru!!!
  11. Pedeset jedan inspektor u Hrvatskoj je tužio MUP za neisplatu tzv. naknade za civilno odijelo! Na području moje županije odnosno Općinskog suda u Osijeku moj je predmet prvi dobio pozitivnu presudu, a nakon toga još troje kolega. Naeavno uslijedio je drugostupanjski postupak, gdje ja gubim (Županijski sud uvažava žalbu odvjetništva), a mojim kolegama presuda sa Općinskog suda bude potvrđena! Tako su kolege dobili svki više od 6000 kn, aja sam dobio platiti sudske troškove u iznosu 3500 kn! Zanima me da li postoje pravila u radu sudova o izjednačavanju presuda? Pogotov me iznenadilo što se ovdje radi o čistim paragrafima, hoću reći nema prilike za osobni stav (olakotne okolnosti i sl.) samu pusti članci. Što u pravosuđu treba mijenjati da bi se uvelo to izjednačavanje, barem u tako "suhoparnim" slučajevima!? Jasno mi je da neko kazneno djelo zasnovano na istom članku može imati različitu težinu pa se i različito presuđuje, ali ovo...! Ja nisam pravnik već laik, iako se u poslu susrećem sa pravosuđem i dužan sam poznavati neke opće i posebne zakone! Zanima me mišljenje stručnjaka sa iskustvom!
  12. Nisu sporne administrativne zabrane! Hvala na podatku da porez ima prioritet (temeljem koje zakonske odredbe?), ali me zanima da li se porez može plijeniti na plaći koja je već zauzeta više od polovice! Meni jest cilj vratiti administrativne zabrane po kredititma na plaću.
  13. Da pojasnim! Imao sam administrativne zabrane za četiri kredita, pri čemu mi je od plaće ostajalo oko 800 kuna! Tada dolazi ovrha za neplaćeni porez i moji u računovostvu uklanjaju jednu administrativnu zabranu, stavljaju ovrhu uzimajući trećinu plaće. Tako su smanjili i iznos zabrane za drugi kredit, a meni je od plaće ostajalo 50-60 kn! Može li mi tko pomoći?
  14. Tajno snimanje može samo uz sudski nalog, sve ostalo nema snagu dokaza, ako osoba nije upozorena da ju se snima (audio ili video- svejedno). Kada krene sa reakcijom o kojoj Vi pričate samo ju upozorite da će te ju snimati (prije toga uključite diktafon, npr. u džepu), ako je tako kako kažete to ju neće zaustaviti, a Vi će te imati legalnu snimku!
  15. Ovdje se ne radi o uzdržavanju, već ovrsi za sudske troškove i ovrsi poreza. Da li to ima prednost u odnosu na adm. zabranu?
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija