Jump to content

Makora

Korisnik
 • Broj objava

  63
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

O Makora

 • Rang
  Iskusan

Osobni podaci

 • Web stranica
  http://www.makora.hr
 1. Ako radiš preko student servisa, ne izdaješ račun, već sklapaš ugovor posredovanjem studenskog servisa. Drugim riječima, svoju kreaciju tog programa možeš legalno naplatiti jedino putem plaćanja autorskog djela. U tom slučaju, sa svojim kupcem bi trebao sklopiti ugovor o djelu i on bi te platio - skupa sa porezom. Dakle, reklamirati se možeš samo u tom smislu. Ili vrši prodaju direktnim kontaktom, a ne sa letcima - jer radi se o ozbiljnoj stvari. Ili, nađi nekoga sa firmom tko ćete pratiti = uložiti s tobom u taj posao. Sretno!
 2. Obrt = fizička osoba. Obrt nema vlasnika. tj. ne upotrebljava se taj termin. Stoga mislim da je 'pitijsko' rješenje navoditi osobno ime i u nastavku naziv obrta (naravno, ukoliko to policija prihvaća) Nadalje se donosi odluka o unosu u obrt i stavljanje u upotrebu i knjiženja idu kao što ste rekli. Moji klijenti još nisu došli s takvim problemima, pa zato rješenje sigurno postoji. Pretpostavljam da na šalteru policije nisu znali razliku između obrta i poduzeća ili ste možda upotrijebili termin 'firma' koji termin ljudi često upotrebljavaju za oba značenja. Sretno!
 3. Slično pitanje imali smo lani ili preklani, pa možete pročitati. Sretno!
 4. 1) da 2) da - ako još imaju taj program na HZZ i ako imaju novaca 3) ne. poticaj je samo za zapošljavanje djelatnika (ne sebe samog) Sretno!
 5. Prvo, zalihe: prilikom zatvaranja obrta sve zalihe postaju osobno vlasništvo obrtnika. Ulaze u primitke i plaća se pdv. Ukoliko obrt još nije zatvoren, predlažem prodati zalihe i fakturirati postignutu cijenu. Drugo, ne može direktor biti na burzi, jer se tamo potpisuje izjava pod krivičom i materijalnom odgovornošću da nisi vlasnik tvrtke. Dalje, direktor - ako nije na drugi način zaposlen - treba plaćati doprinose na prosječnu plaću u RH. Budući da je to jako veliki novac, bolje je sklopiti ugovor o radu sa svojom firmom i plaćati doprinose na ugovorenu plaću. Sretno!
 6. Teoretski - odgovorila sam. Praktično - zaključi! Sretno!
 7. Bilo bi tako lijepo kad bi knjigovođe barem poznavali razliku između termina 'slobodno zanimanje', 'obrt' i 'd..'! Ipak, sretno, buduća kolegice!
 8. Ako je ta firma njemački poslovni subjekt i želite nastaviti rad preko te iste firme, onda mora vas osobno uvesti u vlasništvo tog poslovnog subjekta - sukladno njemačkim propisima. Druga opcija je otvoriti podružnicu te firme u RH - sukladno našim propisima. Vlasnik podružnice je ta njemačka firma - dakle vas osbno tu ne bi bilo. Treća je opcija da vi i vaš prijatelj iz njemačke otvorite u RH poduzeće zajedno - kao suvlasnici u jednakim ili nejednakim dijelovima i to je onda hrvatski poslovni subjekt sa mješovitim vlasništovom i osnivači imaju udjele u dobiti sukladno svojim ulozima. http://www.makora.hr/kako-otvoriti-poduzece-u-hrvatskoj/ Sretno!
 9. Prilikom inventure imovine i obveza na kraju godine je vjerojatno utvrđeno da se radi o karamboliranom vozilu?! Dalje, potrebno je donijeti odluku o prodaji tog osnovnog sredstva u cjelini ili u dijelovima, te knjigovodstveno prebaciti u zalihe dugotrajne imovine namijenjene prodaju (na klasi 6). Nakon toga, nalazaite kupca na tržištu i prodajete ono što i po koliko uspijete, te za to izdajete račun (uz obračunavanje PDV-a (ako ste u sustavu) http://www.makora.hr/pdv-kako-se-obracunava/ Sretno!
 10. Nakon što sjedne na račun, novac od temeljnog kapitala se troši za bilo koju poslovnu svrhu poduzeća. Dakle za nabavke, plaće i td. Ukoliko je potrebno, novac se može i pozajmiti nekoj fizičkoj osobi, uz sastavljenje ugovora i kamatu od minimalno 3%. Kamata je u tom slučaju prihod poduzeća i na nju nije potrebno obračunavati pdv. !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1111 Sretno!
 11. Makora

  Cjenik!

  Budući da je početak godine, moguće da su izdavatelji ušli u sustav pdv-a http://www.makora.hr/pdv-ulazak-u-sustav/, a da se nisu dobro organizirali na samom početku, ili nisu imali knjigovodstvo koje bi ih na vrijeme o svemu obavijestilo http://www.makora.hr/poduzeca/. U pravilu, niste smjeli dobiti prvo račun bez pdv-a, a kasnije sa pdv-om za istu stvar ili uslugu. Ako ste sami plaćali temeljem cjenika i nešti krivo interpretirali, moguće je da se dogodilo da trebate platiti razliku. Sretno!
 12. Ne može nitko biti direktor preko studentskog ugovora. Direktor u smislu uprave poduzeća mora biti imenovan pri trgovačkom sudu, a ukoliko nije prijavljen na osiguranje na neki drugi način, mora biti u poduzeću u kojem je direktor. http://www.makora.hr/kako-otvoriti-poduzece-u-hrvatskoj/ Sretno!
 13. Ako postoji pismeni trag u prilog Vašim navodima, moći ćete nešto učiniti. Ako ne, žalim. Svaka škola košta! Iz toga što ne znate od koga potražujete, pretpostavljam da niste ništa napisali. Sretno!
 14. Kada kao OPG prodate vino dužni ste izdati račun; njega se knjiži u evidencijama zaliha i zalihe se smanjuju; tako jednostavno! Naravno, iz računa se knjiži i prihod OPG-a, a on će odrediti ev. ulazak u sutav pdv-a i još niz drugih stvari. vidite i ovdje, jer odrebe su iste i za opg i za poduzetnike: Sretno!
 15. Naravno, rješenje može biti i nepovoljnije. To što netko ostaje u stanu živjeti nema utjecaja na vrijednost nekretnine koja je osnovica za razrez poreza. Sretno!
×
×
 • Napravi novi...