Jump to content

uniqueB

Korisnik
  • Broj objava

    3
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Sva imovina koja je glasila na supruga bila je bračna stečevina. Vjenčali su se dok je još bio student i bez ičega. Naknadno je postao dvojni državljanin, radio u inozemstvu do mirovine gdje su i živjeli. Imovina stečena u braku je uglavnom glasila na njega. Stan i poslovni prostor supruga je naslijedila od oca. Nakon njezine smrti, osporio je oporuku i zatražio nužni dio. Sudu je odbio dati podatke o bračnoj stečevini. Nije snosio nikakve sankcije, a sud je u nedostatku podataka jednostavno čekao godinama i nije zatražio podatke o imovini iz inozemstva. Nakon njegove smrti ostavina za njim je obavljena u inozemstvu. Dakle iz bračne stečevine nije izdvojeno 50% nego je zadržao sve, a od preostalog tražio nužni dio i napravio dugove. Nevjerojatna mi je inertnost Hrvatskog suda, toleriranje nepoštivanja odluka suca o popisu imovine i stav suca: "A što da ja radim?"?! Sada sud u ostavinu uključuje njegove nasljednike i vozi dalje kao da prethodnih odluka o utvrđivanju bračne stečevine nije ni bilo. Kako strani državljani mogu dobiti podatke o imovini Hrvatskih državljana, a sud takve podatke iz inozemstva ne? Ako se radi o sporazumu s EU, zar je jednosmjeran? Inaće, potpuno su nam jasna pravila o omjerima prilikom nasljeđivanja, hvala. Nije nam jasno kako dio imovine koji je trebao biti ukljućen u nasljednu masu može nestati, a sucu je svejedno?
  2. Hvala na brzom odgovoru! Ispričavam se, zaboravio sam navesti taj podatak - iz prvog braka je imala dvoje djece. Umrli su prije nje, od njih ima četiri unuka, kojima je oporukom ostavila sve. Suprugu je dala pravo doživotnog korištenja stana (smatra li se to kao nužni dio u nematerijalnom obliku, u obliku prava?), naravno bez stanarine, ali uz plaćanje svih računa. Problem je što njezin dio bračne stečevine nije utvrđen, a podatci o suprugovoj imovini nisu dostupni. Da li je sud mogao zatražiti podatke o imovini od strane države? Ovako je zajednička stečevina u cjelosti završila kod njegovih nasljednika, a oni sad polažu i pravo na dio imovine pokojne supruge, iako bi polovica onog što su dobili trebala biti dio nasljedne mase iza pokojnice. Tek tada bi njihov zahtjev za sudjelovanjem u ostavini bio opravdan?
  3. Poštovanje Molim savjet u vezi utvrđivanja imovine pokojnice. Pokojnica je bila vlasnik stana i poslovnog prostora (naslijeđenih od oca), suprug je dvojni državljanin. Pokojnici je to bio drugi brak (bez djece), te je sklopljen dok suprug još nije radio, te je sva imovina stečena u njihovom braku, a glasi na supruga - bračna stečevina. Nakon smrti supruge suprug je ostao u stanu, davao poslovni prostor u najam i odbio sudu dati podatke o imovini pokojnice i bračnoj stečevini, te sud nije prikupio materijalne dokaze o stanju imovine koja se uvrštava u ostavinsku masu. Ostavinska rasprava je odgođena na neodređeno vrijeme. Suprug je umro, nije imao djece, iza njega je provedena ostavinska rasprava u inozemstvu. U stanu je ostavio popriličan dug neplaćanjem računa, te je zadržao sav novac stećen najmom prostora nakon smrti supruge. Obzirom da se ostavinska rasprava iza pokojnice napokon nastavlja, molim informacije o nekoliko stvari: Na koji način utvrditi njegovo imovinsko stanje, odnosno dio bračne stečevine koji je zatajio sudu, a ušao bi u ostavinsku masu? Postoji li međunarodna pravna suradnja kojom bi sud mogao utvrditi imovinu pokojnika? Njegovi nasljednici polažu pravo na nužni dio imovine koju bi suprug dobio iz imovine pokojnice. Stan je glasio na nju, ali dugove je napravio suprug tokom dugogodišnjeg korištenja stana. Ulazi li i najamnina za poslovni prostor primljena nakon smrti pokojnice u ostavinsku masu? Hvala unaprijed. :hvala:
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija