Jump to content

gradevinar

Korisnik
  • Broj objava

    24
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je gradevinar objavio

  1. 1. Poštovani, ne može se raditi u dvije firme - tipa u jednoj 40 sati tjedno a u drugoj recimo još 5? Jel tako? Zanime me interpretacije ove rečenice "Pravna osoba registrirana za poslove projektiranja i/ili stručnog nadzora građenja koja nije osnovana kao projektantsko društvo, može obavljati tu djelatnost ako ima zaposlenog ovlaštenog arhitekta ili ovlaštenog inženjera." 2. Može li ovl. inženjer raditi recimo 5 sati tjedno u firmi X a ostatak (35) u nekoj drugoj firmi (Y) i da li tada obje firme mogu obavljati poslove projektiranja sukladno gornjoj rečenici???
  2. Mulja vas. Ta zgrada vjerojatno nema nikakvu dozvolu. Da ima bila bi u katastru. Vi u stvari kupujete nelegalno sagrađenu kuću koju morate ozakoniti a to nije jednostavno.
  3. Molim savjet. Osoba X ima specijalnu punomoć za zastupanje osobe Y. U ugovoru treba u zaglavlju staviti kao prodavatelja osobu Y zastupanu po X. Jel to ok? Na kraju gdje su potpisi treba isto pisati: osoba Y zastupana po X?.
  4. hvala puno na savjetu. imam još jedno pitanje. pošto sam ja sudski vještak da li bih ja mogao napraviti procjenu? ili da radije pozovem nekog kolegu? čisto da ne bi bilo kasnije natezanja ako dođe do parnice.
  5. šteta nije sanirana. Nisam baš bio dovoljno precizan. Dakle, došlo je do začepljenja odvodne cijevi i žljeba pa se onda sve voda preljevala meni i susjedu. Ne mogu dokazati niti utvrditi da li je to od radova - mislim da je više neodržavanje. Zbog radova na krovu imam vrlo malu štetu na drugom dijelu stana. Bili su i sanirali svoj dio. Sad taj dio ne curi. Zljeb je saniran iz pričuve. Nisam ništa još radio u stanu. Čekam da vidim tko će to platiti.
  6. Dakle, na zadnjem katu je zbog izvedbe radova na krovu te zbog začepljenja žljeba došlo do oštećenja zidova u stanu (žbuka otpada itd). Moje je mišljenje da je šteta vezana uz zajedničke dijelove zgrade i da bi navedenu štetu trebali platiti SVI suvlasnici iz pričuve a ne samo ja kao vlasnik stana. Molim cijenjene forumaše mišljene o ovome...
  7. Da imate pravo, ja sam smatrao da je ovo rješenje (za koje je postavljeno pitanje) novije - nakon izmjena zakona. Dakla ako je novije i napisano nakon što su stupile na snagu izmjene iz 2011 o kojima sam govorio onda žalba ne odgađa izvršenje. Prije dvije godine je naravno vrijedila odredba da žalba odgađa izvršenje tako da je porezna postupila zakonito i čekate rješenje.. Tko zna kad će doći.
  8. Proučite Zakon o porezu na promet nekretninama - ima ga na netu zadnja izmjena je bila NN 22/2011. Oni su očigledno procijenili cijenu zemljišta na nekih 240,000 kuna što za zemljište i nije puno. Zavisi gdje je ali nije puno. . Žalba ne odgađa izvršenje ali imate zakonsko pravo tražiti isplatu u 10 mjesečnih rata. Navedite da ste studentica itd i zatražite isplatu u ratama. To što je živjela u kućanstvu itd nema nikakve veze i nemojte to niti pisati.
  9. Možete li prepisati prvostupanjsku ili drugostupanjsku presudu da se točno vidi o čemu se radi. Nakon Vrhovnog suda sve opcije (domaće) su iskorištene.
  10. Kao prvo, vlasnik nije obavezan davati informacije o svojoj imovini nikome, te činjenica da ste o tome saznali nakon smrti majke govori nešto o vašem odnosu s njom. Ako je istina da odredbe nisu poštivane tada imate dobre šanse za uspjeh. Samo pazite da li se radi o tome da odredbe nisu poštivane ili da određene elemente ugovora nije bilo potrebno ispunjavati.
  11. Za nekretnine treba znati gdje se nalaze pa identificirati česticu i to je to. Bankovni računi - upit suda u banku ili neki podaci... Zlatnina? Ovo je već SF ideja.
  12. Dajte molim Vas sročite pitanje tako da ga se može razumjeti. Na temelju čega se taj netko upisao?
  13. Oporuka se može sastaviti kod JB, pred svedocima, holografski dakle vlastoručno potpisana te usmeno. Nikakav odv. ured. Da li je pisana na kompu ili ju je baka napisala? Ako je pisana njenim rukopisom, svjedoci nisu ni potrebni. Ako je pisana na kompu pa printana onda moraju biti potpisi svjedoka. Nikakvu pravnu važnost nema činjenica da na oporuci nema jmbg-a svjedoka itd. Važno je samo da oni posvjedoče da su to potpisali. Tada sigurno gubite. U ostalim slučajevima (nepouzdani svjedoci, razlikuju se iskazi itd.) imate šanse. Ne velike, ali imate.
  14. Odg ću na 2. pitanje za koje sam siguran. Put je slijedeći: dostaviti oporuku JB ili sudu koji će je proglasiti. Nakon toga se pokušati dogovoriti (uzeti odvjetnika koji je dobar da ih stisne). Ako nema dogovora (brzo) jedini put je sudska tužba, dakle svoja prava ćete morati tražiti u parnici.
  15. Zanima me kako bih trebao sastaviti sporazum kojim se potvrđuje da sam osobi XX predao u posjed pokretne stvari te da među nama nema nikakvih spornih činjenica po bilo kojoj pravnoj osnovi? Dali je ovo oK? Kako ga nazvati? "Dana XX osoba X i osoba Y sporazumno potpisuju ovaj dokument kojim osoba X predaje u posjed osobi Y stvari bla, bla. Osobe X i Y sporazumno potvrđuju da među njima više nema potraživanja niti spornih činjenica po bilo kojoj pravnoj osnovi". Dali je ovo dovoljno da se izbjegne recimo tužba? Jer se želim maksimalno osigurati. Naravno, dokument bi se ovjerio kod javnog bilježnika. Jel potrebna solemnizacija ugovora?
  16. Zanima me kako se teoretski provodi konvalidacija ugovora o doživotnom uzdržavanju. Dakle stvoreni su uvjeti, ugovor je izvršen ali se ne može upisati u gruntonicu jer ugovor nije ovjeren na sudu ili kod JB. Koji su koraci potrebni?
  17. Na 1. rocistu kod javnog bilj se pojavili svjedoci usmene oporuke. Svjedocenje jednog svjedoka vrlo čudno i javni bilježnik ne proglašava oporuku. U međuvremenu se javlja i svjedok (neka medicinska sestra) koji navodno može potvrditi da je bila usmena oporuka. Što se sad uopće može dogoditi ako se taj navodni svjedok javi i želi svjedočiti? Novo ročište? Postupak je još u tijeku....
  18. Cijenjena mokronoge, hvala puno na dobrim savjetima. U ugovoru nije bilo toga, no iskreno, meni nije problem snositi taj trošak (zbog osobe koja je dosta iznenadno umrla). Jedino me vrijeđa što netko tko nije maknuo prstom za života niti nakon smrti, uzdiže svoja prava daleko iznad pravne realnosti. Problem je što isključivo taj jedan nasljednik prijeti, insinuira itd i postavlja se kao da je sve njegovo (a ne 1/10). . Sad hoće dolaziti u stan popisivati imovinu (2 mj nakon smrti???,) - ako je mislio da tamo ima neki Piccaso ili Rembrant od 50 milja $ mogao je to i prije zatražiti. Znači, ja ću se probati dogovoriti i ne komplicirati situaciju. Ako ne bude išlo (a može zapeti samo zbog 1 čovjeka), neka angažira JB da popiše imovinu, nek prijavi naknadno nađenu imovinu, neka ju podijele kako hoće, dođu s rješenjem i bok. Jel to sublimacija onoga što ste Vi napisali? Naravno, bolji je dogovor jer će kraće trajati i biti jeftiniji za nasljednike.
  19. Ne, rješenje još nije napisano mada ja ga neću ni dobiti jer ne pripadam nasljednicima. Kakva naknadno pronađena imovina? Ja sam fino u spisu naveo brojeve računa bla,bla i pokretnine u stanu. Ako bilježnik ne radi svoj posao što je mene za to briga? Usput me zanima da li je JB trebao izdvojiti troškove sprovoda na moje ime (jer sam to tražio) temeljem predočenih računa? On je rekao da moram ući u spor a neda mi se suditi pa sam odustao od toga. Nekako mi se čini (laički) da je to trebao učiniti po pravu jačeg ili vjerojatnijeg. Dok se oni dogovore, već ću biti ostavinska iza mene. Neki su tu, neki u Austriji. A ni ovi u hrv. ne razgovaraju međusobno. Može li se sastaviti nekakvi zapisnik pred svjedocima i dati tom jednom nasljedniku (koji jedini potražuje nešto, ostali znaju da ništa tamo ne vrijedi) to što traži i to je to? iskreno nakon svega nema šanse da opet trošim vrijeme na dopise,odlaske JB itd...
  20. Slazem se, samo sto na ostavinskoj nitko nije spomenuo pitanje pokretnina koje sam ja uredno prijavio JB kao "pokretnine u stanu". Dakle ostavinska je bila. Nitko tada nije postavio pitanje toga niti tražio popis. Što u vezi s time? Ja bih najradije volio da u rješenju o nasljeđivanju to piše kako Vi navodite.
  21. Ok to razumijem. No kako organizirati da netko dobije npr. sliku? Ima ih 10. Jedan može teoretski uzeti slike a ostali se onda mogu žaliti da nisu ništa dobili. Da li svi nasljednici moraju biti prisutni? Da li ih vlasnik stana temeljem rješenja o nasljeđivanju treba pustiti u stan? Da li oni trebaju što potraživati ili će doći kao u shoppping centar i uzeti što hoće?
  22. Stan je u vlasništvu osobe A temeljem ugovora o dosmrtnom. Nasljednici (2 koljeno, njih 10ak) imaju pravo na pokretnine u stanu. Na ostavinskoj nitko ništa ne govori o pokretninana. Sada jedan traži da uđe u stan "da vidi da ništa nije otuđeno". Tamo nema ništa vrijedno (slike, stolice, kreveti, posuđe itd.). Što je činiti pošto još nisu ni dobili rješenje o nasljeđivanju? Da li će tamo nešto pisati o pokretninama?
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija