Jump to content

remorker

Korisnik
  • Broj objava

    3
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. sudska praksa u zemljama bivse SFRJ je potpuno ujednacena, narocito kad se radi o stvarima koje su dio opstog dijela KZ. zbog toga ne vidim problem da se da pravno misljenje, jer su zakoni IDENTICNI u tom smislu. ako je problem sto nisam iz hrvatske a trazio sam savjet, odmah cu izbrisati svoj account, obzirom da vas stav kao administratora smatram za zvanican stav cijelog portala. hvala na gostoljubivosti!!!
  2. prije 7 godina sam, radeci za zastitarsku agenciju, bio zrtva razbojnistva. prosao sam sa laksim tjelesnim ozljedama, a razbojnici su odnijeli oko 80.000 eura. u toku istrage, bivam lisen slobode radi sumnje u saucesnistvo, no sudija za pp prijedlog za pritvor odbija, i ponovo sam slobodan. nakon nekog vremena, tuzilac podize optuznicu protiv mene zbog KD nesavjestan rad u sluzbi, optuznica biva potvrdjena, no u toku postupka tuzilac odustaje od iste. nakon svega, svi su me savjetovali da tuzim drzavu, kako bih naplatio stetu koja mi je prouzrokovana tim nezakonitim lisenjem slobode (lisili su me slobode 2 policajca na "usmeni zahtjev tuzioca", mada takav zahtjev nikad pismeno niti sam dobio, niti je izradjen uopste). nakon duzeg nagovaranja, advokat pristaje da tuzi drzavu, a onda prilikom izrade tuzbe radi proceduralnu pogresku (nije se prethodno obratio ministarstvu pravde radi dogovora oko naknade stete). naravno da to u toku postupka navodi pravobranilac, ali moj advokat se nije pojavio na rocistu, i zbog toga sudija donosi rjesenje da se tuzba smatra povucenom!!! kako je proslo mnogo vremena, radi sporosti pravosudja, rokovi za novo podizanje tuzbe su mi prosli advokat me ubjedjuje da je sve u redu, da se ne sikiram, i da to sudija nije mogla uraditi ?!?!? sta da radim dalje? ima li osnova tuziti advokata za naknadu te stete, jer je on pogrijesio? nije mi lako tuziti ga, obzirom da me izvukao iz zatvora, jer su me prethodni advokati u tom krivicnom postupku savjetovali da idem na nagodbu sa tuzilastvom (iako nisam kriv ?!?!?!), a on me branio i uspio odbraniti, tako da osjecam visok stepen zahvalnosti prema istom. unaprijed zahvalan na savjetima!
  3. Pozdrav svim legalistima, nakon burne noci u kafani, prijatelj me vozio kuci jer sam bio mnogo pijan, i u takvom stanju (ne sjecajuci se nicega) sam mu posudio auto da ode kuci. Na putu do kuce se on slupao, unistivsi moje auto (oko 2000 eura stete). Problem nastaje jer je napuhao 1.8 promila, te nema vozacku dozvolu (polozen vozacki uopste) predmet je trenutno proslijedjen kriminalistickoj policiji, pa me interesuje vase misljenje o mogucim posljedicama. Bojim se da me ne terete za pomaganje u vrsenju kd ugrozavanja javnog prometa zbog omamljenosti, jer sam auto dao pijanoj osobi koja nema vozacku dozvolu. ima li elemenata krivnje ovdje, po vasem misljenju? postoji li mogucnost da se branim samoskrivljenom neuracunljivoscu, jer prije te neuracunljivosti (teska pijanost) nisam imao umisljaja u odnosu na KD (jer je jedina steta nastala na moma autu), a sto se moze dokazati i jer sam zvao taksi u takvom stanju da nas vozi, ali sam nazalost pogrijesio broj gradskog taksija, pa mi se nije ni javio posljedica nema, osim stete na mom autu, nije nikakva imovina unistena, niti je iko stradao, cak ni taj prijatelj/vozac (ostao je u bolnici jedan dan, ali bez ikakvih ozbiljnih posljedica). unaprijed hvala, pozdrav
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija