Jump to content

Pravnicaxyz

Korisnik
  • Broj objava

    6
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je Pravnicaxyz objavio

  1. A da li vas mogu pitati kako ste saznali sastav komisije?? Ja sam mislila da to vidimo /znamo doslovce kad se pojave na usmenom. Inače, znam da je bitno tko je u komisiji, ali mi se to čini puno manje bitnim sad u ovom sustavu sa karticama-izvučeš svoje pitanje i na tebi je da odgovoriš, pa ako dobro znaš, ne vjerujem da će ići u detalje sa potpitanjima. Ili?
  2. Eto, drage kolege da podijelim sa Vama iskustva iz Strasbourga. Za početak odmah da napomenem da je sve vraški skupo, i sami si morate financirati apsolutno sve troškove - od puta (minimalna cijena od Zg-Stras je oko 3.300,00 kn), smještaja (cijene hostela i hotela su od 38e pa na dalje), hrane (pola litre najobičnije H2O je 5e), prijevoza (e, to bar nije skupo-naravno, govorim o javnom prijevozu, i savršeno je organizirano, smisleno, čisto, TOČNO!). Dakle, za tu avanturu vam treba cirka 5.000,00 kn. Troškove vam naknađuju na način kako sam opisala u jednom od prethodnih tekstova, i eto, meni su novci sjeli na račun tek nakon točno tri mjeseca od dana intervjua (pa zanemarite njihov pisani dokument kojim objašnjavaju što i kako nadoknađuju, te da to isto nadoknađuju u roku od 6-8 tjedana.) Da ne spominjem da sam nekoliko puta i ljubazno mailom molila objašnjenje oko očekivanog termina isplate. Uglavnom, skup sport. Sam Sud, dakle zgrada, je pojam, kako arhitekture, tako i ustrojstva. Za past na dupe, da oprostite na pjesničkoj slobodi. Uz Sud, pronjuškala sam i po zgradi Vijeća Europe, Europskog parlamenta, Agori...divno je to što se sve euro-institucije nalaze u toj Europskoj četvrti, sve u zoni par minuta hoda. Intervju - odbor za zapošljavanje od troje ljudi, muškarac i dvije žene. Trajanje 20-ak minuta. Jedna gospođa je ispitivala PRAVNO ZNANJE, preletjela je kroz EKLJP, naš kazneni sustav, ustavni sustav, case-law -i čitavo vrijeme si je na papiriću uz pitanja bilježila pluseke i minuseke. Ne baš draga gospođa. Druga, jako draga gospođa je ispitivala više osobne stvari, poput - kako biste se integrirali u francusko društvo, u kolektiv Suda, što bi vam najteže palo. Gospodin, prilično bezizražajnog lica, je ispitivao o poslu koji trenutno radim -opis radnih zadataka, komunikacija sa nadređenima i kolektivom, rješavanje sukoba na poslu. Na kraju su se zahvalili na razgovoru, pitali da li ja imam kakvih pitanja i želim li dati "završnu riječ", i to je bilo to. Iz iskustva ostalih kolega evidentno je da smo svi manje-više imali identična pitanja i tijek razgovora. Napominjem da nam je u pozivu bili izričito navedeno da sa sobom moramo ponijeti ovjereni prijevod diplome te ovjerenu presliku iste. Nitko nikoga nije ni pitao za te dokumente. (čitaj: ošle pare u vjetar) Ostatak mog četverodnevnog boravka u Strasbourgu je bio urnebesan-prošla sam sve, vidjela sve (organizirala sam se ja sasvim fino, proguglala sve evente), pa rekoh-nemam što izgubiti, pare će vratiti kad-tad, a sad idem iskoristiti maksimalno ovo vrijeme! I, eto, posao nisam dobila, uopće ne znamo tko ga je dobio, jer smo svi ostali u kontaktu, i ispada da nitko od nas nije dobio posao Dobili smo fino iskustvo, lijep doživljaj, i nema odustajanja-bit će još takvih prilika!
  3. Poštovani kolege, molila bih Vas za pomoć. Nedvojbeno je da je moj otac radio na radnom mjestu za koje ima pravo na tzv. beneficirani radni staž, i to točnije za svakih 12mj ostvarenog staža, on ima pravo na 15 mj staža, dakle godišnje 3 mj ekstra. Nedvojbeno je da je obveza poslodavca da uplaćuje doprinose za taj staž, što poslodavac nije činio. Otac je saznao za to danas, godinu dana nakon prekida radnog odnosa s tim poslodavcem (posl. uvjetovani otkaz), kada je zatražio na Mirovinskom da mu se izračuna ukupan staž. Kakve su nam mogućnosti, osim prijaviti poslodavca koji će biti novčano kažnjen, kao i odgovorna osoba? Da li možemo podnijeti tužnu za isplatu tih iznosa uz pripadajuću zateznu kamatu, ili? Otac je je nedvojbeno oštećen, jer u ovom momentu upravo zbog toga nema dovoljan broj godina staža da bi mogao ostvariti pravo na prijevremenu mirovinu. Hvala Vam unaprijed na odgovoru!
  4. Amber, imaš privatnu poruku. Ajme, kako mi je drago da si se javila, hvala Legalisu, connecting people )))
  5. @severus -hvala ti! Eto, nadam se da će se javiti netko tko je bio na testiranju ili ide na intervju, stvarno bi mi dobro došlo da znam bar jedno lice..i ne idem sama u sve to ) Držite palčeve da sve dobro prođe, naravno da ću s vama podijeliti iskustva. Inače, nigdje nisam uspjela naći apsolutno nikakve informacije o tom testiranju, pa sam se vodila uputama iz maila kojim sam pozvana na pisanu provjeru. Budući da je između ostaloga pisalo da ćemo dobiti konkretan slučaj, te će se tražiti da odlučimo o prihvatljivosti prijave, meritumu, da napravimo nacrt cijelog slučaja, ja sam si sa stranice Ustavnog suda RH skinula presude (na engleskom) ESLJP u odnosu na RH...i tako sam ih čitala, bilježila, i na taj način hvatala case-law, jer se u presudi treba referirati, koliko je to moguće, na case-law. A samo je jedan način da se to nauči-čitajući i proučavajući presude. Osim toga, na taj način se usvoji sama forma njihove presude. Spis koji smo dobili je bio na hrvatskom jeziku, započinje aplikacijom te osobe, iznosi svoj slučaj, prilaže dokumentaciju kojom potkrepljuje svoje navode..uglavnom, ja sam tome pristupila kao konkretnom sudskom spisu-izvući najvažnije, sažeto prikazati tko-kome-što-zašto-kako-kada-s kojom posljedicom. Najprije sam se sama sa sobom dogovorila u svojoj glavi na hrvatskom, a nakon toga na engleskom, i polako sve napisala (paziti na gramatiku i stil!). I eto, to je to..nisam se ničemu nadala, pa sam još uvijek pod dojmom.
  6. Evo, ne znam da li govorimo o istom natječaju-pozicija Assistant lawyer, Europski sud za ljudska prava. Pisano testiranje je bilo u Zagrebu, u Hotelu Antunović. U petak, 10.06., sam dobila poziv za intervju u Strasbourgu 01.07.2011. Ima li koga tu da je isto pozvan, ili znate nekoga? Na testiranju uopće nije bilo prilike porazgovarati sa nekim, nitko mi nije bio poznat, pa pojma nemam što dalje, što očekivati. A za one koji se misle javiti na koji od sljedećih natječaja, evo par informacija... Pismeni test- jezici izbora su engleski i francuski, pa prema vašem izboru, pišete presudu na tom jeziku. Možete koristiti tekst EKLJP (Konvencija) i rječnik, hrvatsko-engl/franc, ili monolingualni. Dobijete konkretni spis na hrvatskom jeziku, u našem spisu je nedostajala svaka druga stranica (ciljano ili slučajno, tko zna...). Na raspolaganju je četiri sata i to je to...treba napisati osnovne postavke slučaja, odlučiti o prihvatljivosti prijave, meritumu...upute su prilično jasne. Priprema - obnoviti znanje jezika, EKLJP i čitanje prakse suda. Eh, sad, naknađuju se troškovi puta u Strasbourg, i 100e je dnevnica za smještaj u hotelu i troškove života (hrana, taxi, etc.), odnosno 50e ako se uzima smještaj u European Youth Centre. Pa, ako znate išta o ikome tko ide, bila bih vam jako zahvalna...
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija