Jump to content

dea_mm

Korisnik
  • Broj objava

    6
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je dea_mm objavio

  1. Postovani, odselila sam se u inozemstvo u 4. mjesecu prosle godine. Prije toga sam bila u stalnom radnom odnosu. Zanima me imam li pravo na povrat poreza za ta 4 mjeseca sto sam radila u Hrvatskoj? Hvala!
  2. Poštovani, proučavala sam Zakon o oaštiti potrošača i Zakon o obveznim odnosima ali nisam našla odgovor na svoje pitanje. Također, udruga za zaštitu potrošača mi nije dala konkretan odgovor, pa se nadam da ćete mi ovdje pomoći. Imam situaciju da sam zbog skrivenog nedostatka reklamirala cipele 40-ak dana nakon kupovine. Reklamacija je odobrena (nakon još 40-ak dana), ali prodavač zahtjeva da u zamjenu uzmem drugu obuću iste ili više cijene uz nadoplatu. Zahtjevala sam povrat novca, ali nisu htjeli ni čuti. Neke od stvari koje mi pokušavaju prodati: - bez obzira na zakone prodavač ima pravo odlučiti da li će vratiti novac ili dati zamjensku robu - povrat novca mogu dobiti samo u roku 8 dana od kupovine - povrat novca ne mogu dobiti ako sam platila karticom (??) jer to je procedura kod koje banka mora stornirati naplatu Čula sam da je rok za reklamaciju obuće 3 mjeseca, i da kupac uvijek može odlučiti da li želi drugu robu ili povrat novca. Molila bih vas da mi kažete tko je u pravu - prodavač ili ja, i što mogu napraviti kako bih dobila novac nazad. Unaprijed hvala!
  3. Pozdrav svima, zanima me da li je zakonom propisano koliko vremena smije proći od podizanja optužnice do početka suđenja, te od suđenja do donošenja presude? Znam da se u praksi parnice otežu i godinama, ali moj slučaj je vrlo jednostavan i nije mi jasno zašto tako beskonačno dugo traje. Konkretno, radi se o JRM. Da li se tu primjenjuje pravo na suđenje u razumnom roku? Hvala i pozdrav!
  4. Puno hvala na odgovoru, ali ja nisam pravnik i iz ovih linkova ne znam izračunati da li je iznos koji moram platiti unutar zakonskih iznosa Da li mi netko može reći koliko točno smije koštati: - trošak opomene pred pokretanje ovršnog postupka (koju nisam dobila, ali mi je uredno naplaćena) - sastav prijedloga - pribavljanje klauzule ovršnosti - javnobilježnička nagrada - javnobilježnička nagrada za potvrdu ovršnosti
  5. Poštovani, nadam se da će se ovdje naći netko tko mi može pomoći, jer ne znam kome da se obratim, a imam još 6 dana na raspolaganju... Naime, dobila sam rješenje o ovrsi, zbog neplaćenog računa od 174 kn trebala bih platiti 1306 kn. Ne želim se žaliti na cjelovito rješenje o ovrsi, jer tih 174 kn jesam dužna i voljna sam ih platiti, ali ono što me užasava su lihvarski nameti javnog bilježnika. Stoga bih molila da mi netko kaže da li su odvjetničke tarife propisane zakonom, ili imaju pravo naplatiti mi koliko god hoće za što god hoće? Također, cjenik ovrhe koji sam dobila ima 6-7 stavki, i voljela bih provjeriti je li to stvarno ono što moram platiti. Treća stvar koja me zanima je da li mi se uopće isplati žaliti na rješenje o ovrsi (na temelju previsokih troškova postupka ovrhe, ne na dugovanje), odnosno koliki bi mi mogli biti troškovi suda u tom slučaju? Unaprijed puno, puno hvala!
  6. Poštovani, tijekom prosvjeda u 3. mjesecu ove godine bila sam s još par osoba uhićena i provela noć i veći dio sljedećeg dana u pritvoru. Čekam poziv na suđenje. Pošto nemam apsolutno nikakvih iskustava sa sudovima, zanima me sljedeće: - u praksi, nakon koliko vremena od podizanja tužbe dolazi poziv na suđenje? - niti mi je rečeno zašto sam uhićena, niti su mi pročitana prava (ili prava u Hr niti ne postoje), ne znam da li je prijava prekršajna ili kaznena, nisam dobila nikakav papir nakon saslušanja. U pritvoru mi nisu dali da se javim roditeljima, zaručniku niti šefu da neću doći na posao. Kad smo tražili odvjetnika, rečeno nam je da ga ne možemo dobiti. Je li to normalno? - na saslušanju sam optužena za stvari koje nemaju veze s realnošću i imam snimke koje to dokazuju. Jesu li snimke legitiman dokaz na sudu? Unaprijed hvala na odgovorima.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija