Jump to content

Rock_Star

Korisnik
  • Broj objava

    5
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je Rock_Star objavio

  1. Pozdrav, molila bih vašu pomoć oko jedne situacije po pitanju koje dobivam oprečna mišljenja, pa ne znam kako postupiti... Imam malodobno dijete s kojim živim, njen tata i ja nikada nismo bili u braku, nikada nismo sudski rješavali skrbništvo, u redovnom su kontaktu. Nas dvije živimo u stanu s mojim novim partnerom, a koji smo dobile kroz darovni ugovor u suvlasništvo 50-50. Kako nam je stan malen, planiramo ga prodati i tim novcem kupiti veći (nemamo nikakav predugovor, za sada), prije svega kako bi ona dobila dodatnu sobu, pa me zanima, kako se rješava prodaja njenog dijela, s obzirom da je maloljetna? Rečeno mi je kako se pokreće izvanparnični postupak na sudu, ali da to može trajati mjesecima, možda i godinama, te da se zakazuju ročišta. Ima li itko kakva iskustva, kako to izgleda, koliko traje (ZG), te je li za takve slučajeve nužno angažirati odvjetnika? Na koji se način dokazuje razlog prodaje stana, ako još nemam kupoprodajni ugovor, ne znam ni kada ću ga imati jer mi za kupnju većim dijelom treba novac od ovog stana? Za stanom je velika potražnja, ali ne mogu ga prodati dok nemam tu suglasnost jer se budući vlasnik, pretpostavljam, ne bi mogao uknjižiti. Je li istina da dijete u tom slučaju mora imati udio u novom stanu? Tata je suglasan s prodajom. Ima li itko kakve upute, ideju, kako početi i koje korake poduzeti? Unaprijed hvala.
  2. Da ne otvaram novu temu, nadovezat ću se na postojeću, u nadi kako će netko ipak ponuditi savjet/rješenje... Na bolovanju sam nekoliko mjeseci i konačno mi se je pružila prilika za novi posao, s kojim bih trebala početi početkom sljedeće godine. Kod trenutnog poslodavca imam ugovor o radu na neodređeno vrijeme, a kod istog sam zaposlena godinu i 9 mjeseci. S obzirom da zbog novog posla nisam u mogućnosti odrađivati otkazni rok (a koji bi bio minimalno dva tjedna, pretpostavljam), zanima me, mogu li doći kod poslodavca s pismenim obrazloženjem svog otkaza (izvanredni otkaz), bez prethodne najave, te da radni odnos toga dana prestane, bez ikakvih posljedica po mene? Ili da im prije ponudim sporazumni? Ili da ipak odem poslodavcu par dana prije početka novog radnog odnosa, s uvjetom da radni odnos prestane danom prije početka rada kod novog poslodavca (primjerice, odem dati otkaz 27., ali da mi radni odnos kod njega bude zaključen s 30.12. jer 2.1. počinjem raditi kod novog poslodavca)? Unaprijed hvala!
  3. Na bolovanju sam više od 42 dana, odnosno 42. mi je dan bio u četvrtak, no poslodavcu sam doznaku za prvih 42 dana dostavila tek u petak, zajedno s novom doznakom do kraja mjeseca, radi obračuna plaće. S obzirom da nakon 42. dana plaću isplaćuje HZZO, jesam li zakasnila s dostavom doznake i mogu li zbog istoga pretrpjeti bilo kakve sankcije? Poprilično je hitno, unaprijed hvala!
  4. Evo me s dodatnim pitanjem. Na bolovanju sam, ali i u fazi realizacije kredita i od poslodavca trebam potvrdu o visini plaće, koju sam u firmu poslala po kolegici. Međutim, nazvala me je šefica i rekla kako moram osobno doći po papire, da mi ih čak ne mogu podići ni roditelji jer su to "osobne stvari" (dokument koji potvrđuje da sam zaposlena kod njih, da nisam pred otkazom i koliki mi je prosjek plaće), na što sam zatražila da mi istu pošalju poštom. Pristala je, ali summjam da će to napraviti. Zanima me, imaju li zakonsku podlogu za takvo ponašanje, odnosno jesu li dužni dati potvrdu mojim roditeljima ili osobi koju ovlastim za preuzimanje papira, s obzirom da mi bolest ne dozvoljava odlazak do firme? Unaprijed hvala.
  5. Ovako, imam pitanje. Zaposlena sam na neodređeno, to mi je prvi posao, u firmi sam nešto manje od godinu i pol. Zbog naglog razvitka bolesti koju imam već neko vrijeme, očekujem da ću uskoro na bolovanje i to na duži period, vrlo vjerojatno do rujna. Djelomični uzrok za pogoršanje iste je i strašan stres, pritisak, ali i mobing koji se vrši na poslu. Plaća mi je 4100 neto + prijevoz, s tim da je mjesec prije bila 4000 kn, a mjesec prije toga 5200 kn (bonus). Na koliku mjesečnu isplatu mogu računati dok sam na bolovanju, do kraja srpnja i tijekom kolovoza? Koliko isplata plaće ima veze s dijagnozom? Pretpostavljam da se tijekom bolovanja ne isplaćuje prijevoz? Posebno mi je nejasan period od 42 dana bolovanja, odnosno znači li to da ću nakon isteka tog perioda primati naknadu za bolovanje od oko 800 kuna? Ako mi netko može detaljnije pojasniti potencijalnu situaciju, unaprijed zahvaljujem.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija