Jump to content

leeroy

Korisnik
  • Broj objava

    5
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Ne poznajem pravo pa sam se možda već u naslovu pogrešno izrazio...zato ću ukratko opisati situaciju: Smije li npr. nastavnik za potrebe edukacije drugih nastavnika na stručnom skupu, sa svrhom poboljšavanja obrazovnog sustava (a nikako ne komercijalno), na skupu koristiti dijelove odobrenih školskih udžbenika različitih izdavača (npr. u sklopu prezentacije)? Konkretno, planira se ukazati na pogreške koje se događaju po udžbenicima pa me zanima imaju li autori i izdavači mogućnost tužbe ili nekih drugih mjera samo na osnovu neovlaštenog korištenja dijelova tih udžbenika? (što se točnosti iznesenih informacija tiče, to me ne brine). Unaprijed zahvaljujem na pomoći.
  2. Radim u školi i planiram se tetovirati na nozi (list). Zanima me ima li s pravne strane opasnosti da na radnom mjestu snosim neke posljedice s obzirom na to...? U Zakonu o oružanim snagama sam uspio naći: "nije dopušteno nošenje nakita ni tetovaža na licu te tetoviranje na vidljivom dijelu tijela," ali nisam u oružanim snagama, a u školu ionaku nije primjereno doći u kratkim hlačama pa to ne spada u vidljivi dio tijela. Znam i da dosta kolega iz škola, a i u drugim državnim službama nema problema zbog toga, ali s obzirom da je to trajna stvar koje se nije lako riješiti, rado bih čuo da li je to, i kojim, zakonom ili pravilnikom regulirano i što pravnička struka o tome ima za reći... unaprijed zahvaljujem na odgovoru!
  3. Zahvaljujem na odgovoru, samo još jedno pitanje malo offtopik. Recimo da me policija zaustavi, odredi već neku kaznu za nešto što ja smatram da nisam počinio - ako me traže da se potpišem na taj papir s kaznom, da li to moram učiniti (pa se kasnije žaliti sudu) ili ni ne moram?
  4. Ako sam dobro shvatio - može? Dakle i ne mora. Može biti od mjesec dana do 24 mjeseca. Tko to određuje? Kako onda čujem od prijateljevog prijatelja policijskog službenika da se od 0,5-1,0 licitira s 6 mjeseci? Ima li neki dodatni pravilnik ili ovisi o policijskoj patroli i raspoloženju službenika? Neovisno o tome, nije mi jasno kakav je to uopće sustav: skupljanjem kaznenih bodova (9 koliko sam pročitao, al nije ni bitno) se gubi vozačka dozvola na 9, 12 ili više mjeseci. Da bi se skupilo 9 kaznenih bodova treba napraviti više prekršaja. S druge strane policija može oduzeti vozačku dozvolu "zaštitnom mjerom" i na 24 mjeseca (makar nisam na to naišao u Zakonu o sigurnosti prometa na cestama....). Onda oni članci i kazneni bodovi gube smisao??!! Shvaćam jedino da se privremeno može (i treba) oduzeti vozačka da vozač opet ne sjedne u auto za 5 minuta, ali to se onda riješi kroz par dana....
  5. Čuo sam da se u slučaju vožnje s konc. alkohola u krvi (ne-mladi vozač i ne profesionalac, B kategorija)većom od 0,5g/kg plaća kazna od 1000-3000 kn i GUBI VOZAČKA DOZVOLA NA 6 MJESECI. Guglaući nisam uspio naći onaj drugi dio u zakonu, ali s obzirom da je svjež i da se ne zeznem u iščitavanju zakona htio bih provjeriti - je li to istina, a ako nije, kad se i na koliko gubi vozačka (okvirno, pretpostavljam da može ovisiti i o sucu....) unaprijed zahvaljujem na odgovorima!
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija