Jump to content

sony

Korisnik
  • Broj objava

    44
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Poštovanje kolega, j.d.o.o. MOŽE imati prokuristu (u mojem j.d.o.o kojeg sam vlasnik, direktor je druga osoba dok sam ja i prokurista- kad sam mijenjao direktora prije cca 1 g, JB me je upoznao s tom činjenicom jer sam do tada radio putem trgovačke punomoći i uredno je prošla doregistaracija s nekim novim djelatnostima i postavljanjem mene kao vlasnika ujedno i prokuristom)
  2. Imam jedno specifično pitanje. Naime vlasnik sam manje tvrtke j.d.o.o. i do sada je direktor bio moj rođak koji je ujedno radio u drugoj tvrtci i tamo plaćao doprinose, dok je direktorsku funkciju vršio bez naknade. Obzirom da on kreće u druge poduzetničke vode, pojavio se problem imenovanja direktora. Ja kao vlasnik iz razloga koje sad ne mogu objašnjavati, ne mogu biti direktor i imam namjeru postaviti za direktora svog punoljetnog sina koji je još uvijek učenik završnog razreda srednje škole i kao redovni učenik je olakšica prijavljen kod moje supruge. Što se imenovanjem mog sina direktorom događa glede: - obveze zaposlenja sina u mojoj tvrtci, -obračuna i isplate plaća u tvrtci za sina, -status sina kao uzdržavane osobe. Hvala puno na odgovorima.
  3. Hvala medeni, znači li to da moj liječnik opet priprema papire za 1. stupanjsku komisiju kao kad sam prvi puta išao. Hvala
  4. Evo ovako, u mirovini sam 5 godina, status dragovoljca, opća nesposobnost (preko 40g radnog staža sa ratnim stažom), u vrijeme umirovljenja RVI privremeno 20%, te sam po prvostupanjskoj dobio 100% u vezi s ratom, a II stupanjska je preinačila na 20 % rat, ostalo mir (?!). Nisam se žalio (!) Imam kontinuitet liječenja od 1994 g. Nedavno sam dobio stalni status RVI sa 30%, pa sad pitam ima li na osnovi toga i kontinuiteta liječenja (+ dva bolnička liječenja) osnove za traženje povećanja omera rat/mir što bi se naravno itekako odrazilo na iznos mirovine. Hvala na svakom savjetu.
  5. Nije mi jasno što znači ovo "poslan mi je zahtjev za raskid". Ugovor o radu je sporazum između dvije strane, te isto tako i raskid ugovora predstavlja sporazum , dakle u pisanom obliku koji obje strane potpisuju. Poslije toga svaka strana je čista pred drugom ako su sve regulirali u sporazumu (rokove, međusobna potraživanja, poslovna dokumntacija, razduživanje na radnom mjestu i sl,
  6. Dozvoljena je i isplata predujma predviđene dobiti, pa tako na kraju godine kad sve proknjižiš vidiš jesi li i koliko ustvari dužan. Na ostatak naravno ide porez na isplatu dobiti.
  7. Vidi ovo iz sudske prakse "Ne može se smatrati da ugovor o radu sklopljen na mjesec dana predstavlja ugovor o radu na neodređeno vrijeme samo na temelju činjenice što je poslodavac zaposleniku kontinuirano produživao ugovor o radu na određeno vrijeme u kontinuitetu dužem od 3 godine, budući je prilikom odlučivanja o takvom zahtjevu potrebno utvrditi činjenične pretpostavke koje trebaju biti ispunjene da bi takva pravna posljedica nastupila, a one su ili da je ugovor o radu na određeno vrijeme sklopljen protivno odredbama Zakona o radu ili ako radnik ostane raditi kod poslodavca i nakon isteka vremena na koje je ugovor sklopljen." Županijski sud u Varaždinu, Gž. 957/06-2 od 29.VIII.2006. Također ukoliko je tijekom 3 godine radniku produljivan radni odnos na određeno vrijeme ali za različite poslove, rok od tri godine ne vrijedi.
  8. Porez ti iznosi 15% na 70% iznosa najma. dakle za najamninu od 1000 kn, najmodavac plača 15% od 700 kn, što iznosi 105 kn na što se obračunava još prirez. Za gradove gdje je prirez 10% ukupni porez na najam iznosi ukupno 12%.
  9. Alimentacija ima utjecaja na porez na dohodak (mirovinu), ali tek po godišnjoj prijavi poreza. Naiem prema poreznom zakonu okašicu mogu koristiti ili jedan ili drugu roditelj ili dijeliti popola, zavisno od njihovog dogovora. Ako tvoja bivša supruga koristi punu olakšicu, a ti uredno plačaš alimentaciju (što možeš i dokazati : uplatnicama, ovrhom ili sl) tada po godišnjoj prijavi prijavljuješ to dijete za koje plačaš alimentaciju. Porezna će na osnovu tvog zahtjeva odlučiti da se porezna olakšica dijeli popola na vas dvoje jer je takav zakon da se ukoliko se roditelji ne mogu dogovoriti olakšica dijeli na popola tj. na jednake dijelove, bez obzira koliko ti u stvarnosti participiraš u ukupnim djetetovim potrebama. Ndam se da je jasno, ako ne pitaj
  10. Ne samo da se smije, nego se, ako je vjerovnik pravna osoba, MORA obracunati, u protivnom se moze smatrati da se na ponasate manirima dobrog gospodarstvenika, a nisam siguran, mislim da cak ulazi u neku zonu odgovornosti (preksrajne cini mi se).
  11. toc 3) Moze, ali ako je evidentno bracna stecevina, onda sve ulazi u domenu nelegalnosti (fiktivni dugovi, lazni svjedoci i sl), a obzirom da je ovaj forum legalis, to o tome ne bi.
  12. Zakonske osnove znace do kraja redovnog skolovanja djece, te jos 1 godinu nakon toga ako si ne nadju posao, a sto sve skupa moze trajati do maksimalno 27 godine zivota djeteta. Inace po logivi stvari bi djeca, odnosno majke do punoljetnosti djece, trebale dostavljati ocu podatke tj dokumente o redovnokm statusu studenta, ucenika ili sl. Medjutim to nijedna ne radi iz jednostavnog razloga da napakosti ocu tj bivsem muzu. Uglavnom svodi se sve na ono poznato: OK, mene vise ne volis, ali znam koga jako volis, pacu te udariti gdje najvise boli (djeca op.a.). Vjerujem da ima boga i da ce takve sebicno pokvarene majke jednog dana pozaliti za to sto su radile svojoj djeci prije svega. Pozdrav i nek se suprug naoruza strpljenjem PS Mozda Bologna onemoguci dozivotno studiranje i beskrajno trajanje redovnog statusa.
  13. Kako se vidi iz naslova nije mi vase pojasnjenje do kraja jasno. Naime moja djeca su pripala majci i ona koristi odbitak za njih. Ja po sudskom rjesenju placam 32% od svojih primanja. Da li se mogu pojaviti na kraju godine sa tim sudskim rjesenjem kod podnosenja porezne prijave, obzirom da sam siguran da moja bivsa supruga nece pritati na podjelu odbitka, barem ne dogovorno. Zahvaljujem
  14. Zanima me da li se, obzirom da je otac duzan po sudskoj odluci uzdrzavati dijete iz bivseg braka tj doprinositi za uzdrzavanje) isti iznosi odbijaju od prihoda tj dohotka za tekucu godinu. Tocnije pri podnosenju porezne prijave moze li se za iznos koji je uplacen na ime uzdrzavanja odbiti od dohotka (po poreznoj prijavi za nesamostalni rad). Nigdje do sada nisam naisao na tocno pojasnjenje pa me interesira imaju li clanovi foruma kakva saznanja ili iskustva glede tog pitanja. Zahvaljujem
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija