Jump to content

mare52

Korisnik
  • Broj objava

    95
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je mare52 objavio

  1. mare52

    Punomoc

    ne, ne postoji, u statutu postoji samo odredba koliki je broj članova (omjer) potreban za sazivanje izvanredne. definirano je da za izglasavanje odluke potrebna većina članova nazočnih na skupštini naravno...ali, pitam da li član ukoliko ne može biti nazočan, da li može dati punomoć drugom članu za zastupanje i glasovanje u njegovo ime?
  2. mare52

    Punomoc

    da li clanovi udruge mogu dati punomoc drugom clanu da ih zastupa na skupstini ukoliko nisu u mogucnosti nazociti istoj? da li punomoc mora biti ovjerena kod javnog biljeznika? koji zakon regulira takva pitanja?
  3. Sa tim rješenjem o skidanju zabilježbe odite u gruntovnicu, ne u katastar gdje će vas referenti dalje uputiti.
  4. posjetite gradsko poglavarstvo, ured za imovinu ili kako se već zove, po mogućnosti što prije jer ukoliko se radi o poljoprivrednom zemljištu, a pod pretpostavkom da nitko nije provjeravao stanje na terenu lako je moguće da je vaša katastarska čestica ušla u program raspolaganja poljoprivrednim zemljištem, odnosno zakup ili prodaju. Što se tiče roka, ukoliko me pamćenje dobro služi (neka netko ispravi ako sam u krivu), mislim da se odnosi na uknjižbu nekretnina koje su vlasništvo Republike Hrvatske, a čije zemljišno -knjižno stanje u gruntovnici nije riješeno.
  5. mare52

    zemljište

    Agencija za poljoprivredno zemljište ne funkcionira - još. Naime, "novi" Zakon o poljoprivrednom zemljištu nalazi se na Ustavnom sudu, te se u djelu u kojem se spominje Agencija primjenjuju odredbe "starog" Zakona.
  6. Naravno da ima ograničenja, Zakon o poljoprivrednom zemljištu izričito (čl. 42.) kupcu zabranjuje otuđenje u roku od 10 godina od dana sklapanja ugovora. Tumačenje članka mogli biste dobiti u nadležnom Općinskom državnom odvjetništvu, Građansko - upravnom odjelu.
  7. javni bilježnik bi vam trebao uzeti samo javnobilježničku pristojbu za ovjeru ugovora, s obzirom da nije ovlašten za izradu istih.
  8. Molila bih za pomoć. Autor i naručitelj zaključili su ugovor o autorskom djelu 2009. godine. Inače, u ugovoru ne piše točan datum prestanka ugovora nego da se autor obvezuje predati materijal do 31. prosinca 2009. godine. S obzirom da autor do ove godine nije primio cjelokupnu naknadu koja mu je temeljem isporučenog materijala pripadala odlučio se na opomenu pred tužbu. Međutim, s obzirom da je autor slabijeg imovinskog stanja i doista nema "viška" novaca pokušava sam, sastaviti opomenu pred tužbu. Proučavam Zakon o obveznim odnosima pa bih molila ukoliko me netko može uputiti da li sam "promašila" nešto ili eventualno izostavila nekakav zakon ili propis (eventualno me uputiti na ispravne članke) , a na koji se još osim Zakona o obveznim odnosima mogu pozvati. Također, napominjem, nisam pravnik, ali nemoguće je odrediti (osim iz uplata na žiro - račun za prethodno isporučeni materijal) točan iznos naknade s obzirom da on u ugovoru nije nominalno niti naveden. Pa iz toga proizlazi pitanje: Da li je ispravno na istoj opomeni naznačiti iznos koji se prije isplaćivao te ih pomnožiti sa onim što nije isplaćeno? (smatrati da je svaki mjesec isplaćivan isti iznos, s obzirom da je svaki mjesec isporučen materijal?) Hvala puno na odgovorima.
  9. ma jasno, i sama sam bivši državni službenik i smatram da su državni službenici tu da bi bili na usluzu građanima - policija da bi štitila građane,a ne na običnim ljudima provodila uporabu sile. Takvo ponašanje nas vraća u "mračno doba" i nikako nije odraz policije kakvu želimo, trebamo i mislimo da imamo. uglavnom, hvala na savjetu, napravit ćemo sve da se ovo ne ponovi, iako dobila sam danas i savjete tipa "bolje se ne zamjerati" ali dokle tako, tako nećemo naprijed. netko mora i podić glas inače će se ovakvo ponašanje nastavljati u nedogled, a ne daj Bože moguće je da netko pokupi i batine ako se dotični policajac nastavi tako ponašati pa naleti na "tvrdi orah".
  10. Jučer su mi zaustavili prijatelja na biciklu. Izmjerili su mu 0,55 alkohola u krvi. Dobio je zapisnik o alkotestiranju i 500 kn kazne. Sve bi to još bilo u redu, iako humoristično da on nije završio skoro pa u pritvoru. Naime, tražio je od policajca da mu se predstavi i broj značke, a ovaj ga je uhvatio za vrat, bacio na auto i pretresao, uz prateće komentare tipa "nećeš se ti meni bahatiti, balavac jedan, dobit ćeš šamar, oćeš u pritvor" i ostale slične "komplimente". Naravno, kazna kao kazna nije "big deal" ali ovakvo ponašanje službene osobe???? Kome uputiti predstavku na takvo ponašanje? Zahvaljujem na svim savjetima i odgovorima.
  11. pa zapravo je ne bi trebali prodati zbog zabrane. Ako pitate da li bi se novi vlasnik mogao uknjižiti u gruntovnici.. može ukoliko ne postoji zabilježba zabrane..
  12. ne mora biti da ne postoji, možda samo nije unešena u računalo..možda je spojena s nekom..da bi bili sigurni odite u katastar..
  13. Niste opet napisali za čiju je korist upisano pravo korištenja. Uglavnom, odnesite taj ugovor u gruntovnicu što prije.
  14. mare52

    pomoc

    Trebali bi odnijeti u katastar rješenja o nasljeđivanju i isprave ako je to davno kupljeno od tih "drugih" ukoliko ih još imate ili vlasnički list i tražiti usklađenje stanja.
  15. Dajte još malo podataka. Društveno vlasništvo s pravom korištenja koga? Da li imate isprave u originalu?
  16. stranci kao fizičke osobe mogu kupovati nekretnine u RH, za uknjižbu im je potrebna suglasnost Ministarstva pravosuđa.
  17. Ako nije iz obnove onda mislim da nema druge nego zatražiti uporabnu. Problema prilikom kupovine ne bi trebalo biti jer to je ipak zabilježba. Da sam ja u pitanju prvo bih "prisilila" vlasnika da ishodi uporabnu dozvolu pa je tek onda kupila. Po mom mišljenju, ponavljam - mom- naravno da bi smanjila vrijednost kuće i natjerala vlasnika da ishodi uporabnu i sve što je potrebno, ipak se kupuje kuća a ne vikendica na vučedolu i htjela bi da imam sve papire. Ali, to je samo moje mišljenje.
  18. Ako se radi o Vukovaru, prvo pitanje: 1. Da li je to kuća iz obnove? A sad pojašnjenje: Gruntovnica je provela takav upis jer u trenutku kad se upisivala kuća nije bila priložena uporabna dozvola u katastarskom elaboratu. Što ne znači da prije nije postojala nego jednostavno nije bila priložena. Ako je riječ o Vukovaru, iz osobnog iskustva znam da je sva dokumentacija od prije rata u Uredu državne uprave spaljena. Ako je riječ o kući iz obnove tada treba otići u gruntovnicu, tražiti brisanje zabilježbe i priložiti slijedeće: - elaborat o obnovi - zapisnik o primopredaji kuće -rješenje o obnovi - ugovor o obnovi za ostalo će vas referenti uputiti.
  19. i ja bi tako rekla...ako se smijem našaliti da će se na tom stubištu uskoro osnivati pravo služnosti prolaza ... lol..
  20. e ovako: što se tiče kupovine kuće to je u redu vi ste onda suvlasnik u 12/24 dijela odnosno 1/2 dijela te navedene čestice na kojoj su dvije kuće . U naravi vi ste vlasnik jedne kuće a drugi suvlasnik vlasnik druge kuće. Banka će Vam dati kredit ali navjerovatnije (99%) da će htjeti staviti hipoteku na cijelu katastarsku česticu (što znači hipoteku i na kuću drugog suvlasnika) ukoliko nisu cijepane jer ne vidim da piše da jesu. Ukoliko je slučaj da je čestica ipak cijepana a vi i dalje upisani kao suvlasnici onda će banka staviti hipoteku na vašu kuću ali će vam i dalje biti potreban potpis drugog suvlasnika jer nije napravljena dioba. Ovisi da li ćete moći poslije kupovine napraviti diobu ili ćete morati napraviti etažiranje, to bi se trebali savjetovati sa geodetom. Ali u svakom slučaju jedno od toga dvoje ćete moći napraviti i konačno onda biti vlasnik 1/1 svoje kuće.
  21. Podnijeti zahtjev u gruntovnici za brisanje društvenog vlasništva.
  22. vjerujte da nisu službenici to sami od sebe tako napravili..
  23. uputite zahtjev Općinskom sudu za pokretanje postupka za proglašenje osobe umrlom. Kada osoba bude proglašena umrlom pokrenite ostavinski postupak.
  24. naravno da ima, pokrenite tužbu pred sudom, nek se vašem ocu imenuje skrbnik.. ali za to vam je najbolje angažirati odvjetnika
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija