Jump to content

DrWho

Korisnik
  • Broj objava

    26
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je DrWho objavio

  1. Ovo bi trebao priložiti kada sam krajem prošle godine razgovarao sa pročelnicom mog područnog ureda u mirovinskom za onoga tko već prima invalidsku mirovinu i ima trajno rješenje o TO. • Zahtjev tiskanica (1.2)...........(invalidska mirovina/ocjena radne sposobnosti/privremena invalidska mirovina) - Ako se zahtjev za mirovinu podnosi prvi puta, drugi puta ili više NE) • Obrazac 1-IN x 2 primjerka.......(ovjeren od liječnika OM) • Medicinska dokumentacija.........(kopije) • Rješenje TO postotak..................(trajno) Prije predaje same dokumentacije poželjno je nazvati područni ured svog mirovinskog i provjeriti navedeno.
  2. Vrlo dobar podsjetnik što se podnošenja 1-IN obrasca tiče. Pridružujem se zahvali na pitanju i odgovoru.
  3. Moje poštovanje, dobio sam odgovor od pravnice iz Upravnog odjela županije u svezi postupka koji sam gore naveo za oca. Iz navedenog poslije što prvostupanjsko tijelo ZOSI Osijek obavi vještačenje i potvrdi novu dijagnozu i postotak (u našem slučaju pozitivano) cijeli spis ide u ZOSI ZG centralu, Radnička cesta 1. na reviziju na drugostupanjski postupak. Nakon njihove potvrde nalaza i mišljenje vještaka kompletni spis dolazi u županijski Upravni odjel za zdravstvo, branitelje i socijalnu skrb koji donose rješenje o istom. Ako se netko prije sjeća kad se išlo na PLP odmah je dobiven nalaz i mišljenje vještaka, uglavnom negativan u našem slučaju, pa je slijedila žalba na županijsko rješenje dok Zagreb nije potvrdio 20% PTSP privremeno, a tek onda trajno. Znači, sada je ubrzano jer predmet odmah ide na drugostupanjski postupak mada se po trajanju baš i ne vidi ili ima puno predmeta u obradi pa je zato sve usporeno. Jučer sam razgovarao sa referentom ZOSI iz Osijeka, imao sam pitanje u svezi putnih troškova koje nikako da nam isplate pa mi se javio na mobitel i tako u razgovoru pitao koliko traje cijeli postupak i ispitao još koju usput, rekao je otprilike 3 mjeseca, što je sad 21.01.'22. već blizu, pa ćemo vidjeti kad stigne spis iz Zagreba, nadam se najboljemu iako sam čuo da sada Zagreb dosta odbija, a prije je PLP u Osijeku bio problematičan.
  4. Za tu informaciju nabolje se obratiti direktno u Mirovinski i pitati nekoga od pravnika da Vam pojasni proceduru, najsigurnije i najjednostavnije ili ako je netko u međuvremenu imao takav slučaj da se ovdje javi. Mislio sam da pitate za ovo gore što sam naveo... Upit je poslan u županiju pa sutra ili idući tjedan kada dobijem odgovor mogu ovdje staviti što je pravnica odgovorila za one koje zanima tijek dokumentacije u navedenom slučaju.
  5. Poštovanje, ja sam za oca prošle godine u 8. mjesecu radio Zahtjev za utvrđivanje novog postotka oštećenja organizma koji je predan u županijski Upravni odjel za zdravstvo, branitelje i socijalnu skrb, bivši SDD (Služba za društvene djelatnosti). U međuvremenu je obavio još jednu kontrolu, psihološko testiranje (stručna procjena je ukinuta) i dnevnu bolnicu, taj zadnji dokument sam stavio kao nadopunu u spis iako je vještačenje već bilo obavljeno 21.10.2021. u ZOSI Osijeku. Potvrđena mu je nova dijagnoza, a spis je nakon toga otišao vjerujem u centralu u Zagreb. Znam kako je prije tekao postupak i tko je donosio Rješenje, sad po novom nisam siguran, ali mogu provjeriti jer i mene zanima kakav je slijed. Sutra mogu napraviti upit u županijski odjel pa Vam javim kad dobijem odgovor.
  6. Nikada nisam podmićivao državne službenike niti namjeravam, oni su tu zbog nas i imaju plaćen posao pa bi ga trebali korektno obavljati u skladu sa etičkim kodeksom. Čast onima koji tako rade, a nek ide na dušu onima koji ne rade, te bi trebalo i sankcionirati. Zahvaljujem se na svim drugim komentarima koji su naravno dobrodošli. Iz osobnog iskustva znam da država ne poklanja nikome ništa, sve se mora zahtijevati i svaki postupak je dugotrajan i mukotrpan. Znam dosta tatinih suboraca koji nisu ništa ostvarili jer su odustali, nisu imali živaca se natezati sa papirima i hodati od ureda do ureda, a tu je medicinska dokumentacija koja mora biti od redovitih kontrola, dnevnih bolnica, psihologa itd., uglavnom mora se sve to obaviti. Meni papiri nisu problem 18. godina sam radi u Carini, a uz rad sam studirao i Pravo u Zagrebu, znam kako je raditi sa strankama i sa podnescima, zato i imam dosta živaca za to. Da nisam bio uporan i nagovarao ga da ide i odradi sve što treba ne bi ostvario ništa, kao što velika većina branitelja nisu. Najgore mi je kad čujem da država mora štedjeti, za što se sve novci troše, a za branitelje kao nema, tu poludim. Što se nedavnog vještačenja u Osijeku tiče nekako mi je sumnjivo da je dobio 40%, po pričanju oca mislim da je to vještak sve već izračunao da slučajno ne bi previše dobio i da je to na kraju sve skupa 40% sa onih od PTSP-a, tako dok god ne dobijem iz Zagreba da li rješenje ili nalaz i mišljenje PLP-a o tjelesnom oštećenju onda tek mogu vidjeti stvarni postotak. Nekada je Rješenje radila županijska Služba za društvene djelatnosti, sada je to Upravni odjel za zdravstvo branitelje i socijalnu skrb, kod njih se radi zahtjev i kod njih je cijeli spis.
  7. Ako bi se obje dijagnoze na kraju zbrajale kako navodite i da bi ukupan postotak bio PTSP F43.1 20% + F22 40% = 60% rat, uff, to mi nekako predobro zvuči. Moram priznati da za tu informaciju ne znam, niti sam upoznat sa istom. Ako ovo netko još može potvrditi bio bih zahvalan? Novo rješenje za sada nemam jer se šalje iz Osijeka ZOSI u Zagreb na provjeru, čekam onda dok ga ne dobijem, u međuvremenu sam mislio samo pripremiti teren da u što kraćem roku podnesem Zahtjev prema HZMO, ujedno moram se informirati oko Informativnog izračuna koji se može podnijeti e-putem prema HZMO, da se vidi kolika bi bio izračun mirovine sa novim postotkom. Baš čitam prethodne postove kolega gdje se spominje po kojem se Zakonu na kraju određuje mirovina, starom ili novom, dosta nejasno i meni, a ništa, čekam onda ponedjeljak pa vidjeti da li štogod mogu saznati od HZMO. Hvala Labyrinth na informaciji. 👍
  8. @Labyrinth, prelistao sam NN 121/2017 Zakon o hrvatskim braniteljima i NN 67/2017 Uredba o metodologijama vještačenja iz kojeg je izvađena lista tjelesnih oštećenja sa postocima, Glava IX - Neuroze i psihoze, T236 a i b. 236. Klinički utvrđene psihoze (shizofrenija, perzistirajući sumanuti poremećaj, akutni i prolazni psihotični poremećaj, shizoafektivni poremećaj i drugi psihotični poremećaji) ako se utvrdi da prije rata nije od toga bolovao, te ukoliko se tijekom ocjene oštećenja isključe druga traumatska iskustva osim onih zadobivenih za vrijeme sudjelovanja u obrani Republike Hrvatske: a) lakog stupnja.............20 do 40% b) teškog stupnja..........40 do 60% Da li se pridodaje prethodnoj dijagnozi ili ne, nemam saznanja, znam samo da mu je odobren postotak tjelesnog oštećenja od 40% po novoj F22 dijagnozi. Moj upit je glasio koju dokumentaciju trebam priložiti HZMO osim one gore navedene i da li netko ima saznanja kako sada stoje stvari oko povećanja mirovine, konkretno u navedenom slučaju? Mislim da bi se prije bilo kojeg postupka trebao napraviti Informativni izračun mirovine u HZMO uključivši novi postotak tjelesnog oštećenja od 40%, vidjeti razliku i odlučiti se što je povoljnije za osiguranika. Pošto tek od ponedjeljka mogu nešto konkretnije saznati postavio sam ovdje upit da vidim kako stvari u praksi stoje i da li je netko u međuvremenu imao sličan postupak.
  9. Poštovanje, imao bih nekoliko upita u svezi daljnjeg postupka nakon što mi je otac u četvrtak dobio 40% na osnovu nove dijagnoze F22 koju su mu priznali u ZOSI u Osijeku, dolje je kratak opis što otac ima i u kojoj je mirovini. Dragovoljac je DR od 08/1990. ima trajni status 20% na osnovu PTSP-a chr. dijagnoza F43.1, T-238b. Trajni status dobio je 02/2012. i od tada mu se stanje pogoršalo. U novim nalazima i kontrolnim pregledima piše nova dijagnoza F20 Shizofrenija i od 2012. ide na injekcije Rispolept consta 37,5 mg svaki mjesec. Od 2012. je u invalidskoj općoj mirovini (opća nesposobnost za rad), 20% bolešću zadobivenom u obrani RH, 50% bolešću i 30% ozljedom izvan rada izvan tih okolnosti. Polazni faktor za izračun mirovine mu je 1,85, tako piše u Rješenju od HZMO iz 2012. Krajem prošle godine imao je moždani, zahvaćena mi je bila lijeva noga kompletno, srećom sve je dobro prošlo bez većih posljedica pa je prohodao nakon nekoliko mjeseci. Tu dokumentaciju nisam navodio niti priložio jer mislim da s njom ne bih mogao ništa postići jer se traži uzročno posljedična veza u DR, a to ovdje ne znam koliko bi se moglo utvrditi pa sam ju izostavio. Namjera mi je novim dobivenim Rješenjem kojim mu je priznato 40% napraviti Zahtjev prema HZMO radi povećanja invalidnosti, nisam siguran koliko ona može iznositi i kakva je procedura. U razgovoru sa pravnikom iz HZMO koji je kratko trajao saznao sam da trebam napraviti slijedeće. 1) e-Zahtjev za invalidsku mirovinu?......(moram provjeriti) 2) 1-IN obrazac........................................(od strane liječnika OM) 3) Nova liječnička dokumentacija..........(kopije ovjerene od liječnika OM) 4) Da li štogod još treba ne znam, moram provjeriti... Zanima me ako je netko nedavno imao sličan slučaj da popuni što trebam podnijeti i kakva je sada situacija, ne bih volio da mu mirovina na kraju ispadne nepovoljnija od prve, izmjenom i/ili primjenom novog zakona ili izračunskog faktora, pa da sve provjerim i odvagnem prije podnošenja zahtjeva, možda čak i novim izračunom od strane HZMO. Unaprijed hvala!
  10. Poštovanje, samo da javim da smo u Zavodu za vještačenje u Osijeku obavili vještačenje i da je otac dobio 40%. Priznali su mu novu F20-F22 dijagnozu, u razgovoru kaže da je vještak bio korektan i fer, vidio je pogoršanje od 2012. pregledao je čak i dokumentaciju od prije i novu priloženu tako da je za nekih 10-tak minuta bilo gotovo. Potpisao je 7 dokumenata, a nalaz PLP će dobiti na kućnu adresu nakon što ga Zagreb potvrdi, znači za nekih 3. tjedana se nadam da ćemo dobiti. Išao sam s njim kao pratnja pa je vještak priznao i moje putne troškove. Trenutno kopiram medicinsku dokumentaciju za Zahtjev prema HZMO pa imam nekih pitanja ali to ću u temi koja je baš za to namijenjena. Trajno HRVI-Novi izračun mirovine-Postupak Zahvaljujem se svima koji su mi pomagali oko mojih upita.
  11. Hvala huskyCRO na informaciji, budem to još sve provjerio ali bilo bi dobro da odmah dobije trajno, no prvo da dobijemo poziv za PLP pa onda rješenje o postotku. Evo, obavili jučer psihološko testiranje, bome je trajalo od 7:30-11:15h, prvo uvodni razgovor pa onda testovi, predugo ali izdržao je, nije prigovarao na sreću. Psihologinja je bila ljubazna, pregledala je zadnju kontrolu i testiranje iz 2010. kasnije me je tražila A4 registrator jer je vidjela da ga imam pa je sve prelistala, dobro da sam ga ponio, iako sam se nećkao da li da ga nosim ili ne, ovako je dobro ispalo jer je sada vidjela svu medicinsku dokumentaciju kronološki poslaganu. Kaže da nikada nije vidjela urednije poslaganu dokumentaciju. Nalaz nismo odmah dobili jer je rekla da treba još testove obraditi i da ćemo ga dobiti na kućnu adresu, valjda će do kraja tjedna stići pa da ga odmah i u županiju odnesem da se pošalje u Osijek radi nadopune zahtjeva. Ne znam da li se sada može zahtjev prema HZMO podnijeti sam preko sustava e-građani logiranjem na HZMO stranice. Vidio sam da postoje obrasci zahtjeva ili se ipak mora kod doktorice obiteljske medicine kao i prije?
  12. Hvala huskyCRO, sutra ima termin za psihološko testiranje, idem s njim ujutro pa sam se sa pravnicom iz županije dogovorio da joj odmah usput odnesem zadnji kontrolni nalaz i testiranje da se nadopuni spis i pošalje u Osijek, nakon toga ostaje samo da obavi dnevnu bolnicu pa taj nalaz kasnije isto nadopunim. Da, dug je put ali prvo mi je bitno je da dobijem od PLP iz Osijeka koliki će mu postotak odobriti, a kasnije i Rješenje, e sad, u zakonu piše da je dobiveno rješenje privremeno do 3 godine, a nakon toga trajno. Ne znam da li prije toga vremena, odnosno odmah mogu podnijeti Zahtjev prema HZMO, to još moram provjeriti. Ipak je ocu 72. godine i nije mu baš malo 3. godine čekati da rješenje postane pravomoćno. Nadam se najboljem i da će mu ipak odobriti omjer rat/mir i da mu se mirovina poveća.
  13. Naravno da nije, tu smo da se podijeli iskustvo i praksa, samo što sam to već gore naveo, 5. post odozgora, dolje je C/P tog posta od 01.09.2021... "Poštovanje, imao bih jedan upit u svezi psihološkog testiranja za oca, dragovoljac je DR i ima stalan status 20% na osnovu PTSP-a chr. dijagnoza F43.1, T-238b. Stalan status dobio je 02/2012. i od tada mu se stanje pogoršalo. U novim nalazima i kontrolnim pregledima piše nova dijagnoza F20 Shizofrenija i od 2012. ide na injekcije Rispolept consta 37,5 mg svaki mjesec, od kada uzima taj lijek stanje je zadovoljavajuće ali trebalo je dosta vremena da se oporavi..." S time da mu je sada na zadnjoj kontroli doktorica napisala F22 Perzistirajući sumanuti poremećaj i navela da je došlo do maksimalne redukcije svih sposobnosti, pa i radne pošto je naveo da radi obnovu postupka, odnosno Zahtjev povećanje postotka invalidnosti. F20 i F22 spadaju kod njega u novu dijagnozu, zato sam i podnio zahtjev. U NN 67/2017. Uredba o metodologijama vještačenja postoji tablica postotka invalidnosti za navedenu bolest. GLAVA IX – NEUROZE I PSIHOZE 5. Shizofrenija, shizotipni i sumanuti poremećaji uključujući i poremećaje s psihozom navedene pod MKB-10 šifrom F20-29 236. Klinički utvrđene psihoze (shizofrenija, perzistirajući sumanuti poremećaj, akutni i prolazni psihotični poremećaj, shizoafektivni poremećaj i drugi psihotični poremećaji) a) lakog stupnja 20 do 40% b) teškog stupnja 40 do 60%
  14. Poštovanje, samo da javim novinu da je stručna procjena ukinuta, barem u slučaju oca. Razgovarao sam sa pravnicom iz županije koja vodi postupak i na kraju od ove stručne procjene za koju sam tražio C1 uputnicu ispalo je da je dovoljno samo psihološko testiranje na koju sutra ide otac. Predmet je u međuvremenu poslan u Osijek za što sam dobio obavijest pa sutra radim nadopunu sa obavljenim kontrolnim nalazom i psihološkim testiranjem, ostaje onda samo da odradi dnevnu bolnicu u međuvremenu. Nakon toga čekamo poziv od PLP iz Osijeka, vjerujem da će to biti krajem listopada ili u studenom.
  15. @ Buda2, ako mu priznaju 40% onda bih sa tim rješenjem napravio novi zahtjev prema HZMO da mu se omjer vojnog dijela poveća, gore u prethodnom postu sam to i napisao, znači ide na dvije komisije. Osobnu invalidninu na PTSP je dobio Rješenjem od Ministarstva branitelja iz 2012, to je onih 114,75 kn koji se dobiva preko HP banke, osobno mislim da bi trebao dobiti povećanje novim postotkom. @ huskyCRO, u svom prvom postu sam napisao što otac ima... Pošto se ovdje radi o novoj dijagnozi pravnica iz županije smatrala je da treba ići na stručnu procjenu sa uputnicom C1. Da, znam da je dugotrajan jer sam mu i prvu dokumentaciju radio, ali krenut se mora, za početak mi je bitno potvrda dijagnoze i postotak od PLP iz Osijeka. Da, nadam se da je sada nešto brži postupak pošto sam isto čuo da bi trebao biti jednostavniji i brži ali nešto nisam baš uvjeren u isto.
  16. Poštovanje, tome se i nadam, pa ako mu odobre 40% za vojni dio bit će super, ujedno osim povećanje mirovine tu je i povećanje osobne invalidnine, nije puno ali čovjeka i to veseli, pa udjeli u trgovačkim društvima (dionice) i povlastica kod osiguranja vozila koju koristim, iako otac više ne vozi unazad nekoliko godina, a nakon ovoga možda mu i uzmu vozačku koju ionako ne koristi, tako da nema štete po tom pitanju. Čekamo samo poziv za stručnu procjenu, kontaktirao sam pravnicu u bolnici i potvrdila mi je da je predmet kod nje zaprimljen 03.08.'21. Povjerenstvo se još nije sastalo, vjerojatno godišnji pa dok se ne usklade pošto ih tri mora biti prisutna. Kolega Skywalker007 pojasnio je proceduru u temi "stručna procjena hrvi" na koje sam bacio oko pa mu se ovim putem zahvaljujem na odgovoru. Pošto psihološko testiranje koliko vidim igra veliku ulogu i dobro ga je imati, možda zamolim Ured u županiji za branitelje da ne šalje predmet u Osijek dok ne obavi testiranje, a kasnije samo nadopunim predmet sa nalazom od dnevne bolnice za koje sam već ugovorio termine pa čekamo pozive za navedeno. Bitno da otac ima volje da sve to odradi jer prije nekoliko godina nije htio niti čut pa smo se samo svađali oko toga. Ja sam mu logistička podrška što se papirologije tiče i tu mi nije problem da mu sve kopiram priredim i podnesem sve što treba pa i osobno odnesem, njegovo je samo da se pojavi na zakazanim terminima.
  17. Poštovanje Skywalker007, da, tako je, sada sam baš pogledao Rješenje od HZMO iz 2012. i on je u invalidskoj mirovini (opća nesposobnosti za rad), 20% dobio je za sudjelovanje u DR na osnovu PTSP-a, 50% bolešću i 30% ozljedom izvan rada izvan tih okolnosti. Namjera mi je sa novim Rješenjem o povećanju postotka invalidnostu napraviti novi Zahtjev prema HZMO da se postotak sa 20% poveća na vjerujem 40% ako mu odobre, kolika će biti razlika u iznosu mirovine ne znam ali barem da ostvari svoja prava. Mirovinu koju sada ima nije baš neka, mislim da ne bi pokrila ni troškove ne daj Bože doma za starije i nemoćne ako bi to bilo potrebno. Krajem prošle godine imao je moždani, na svu sreću sve je dobro prošlo. Otac je već godinama, branitelja je svakim danom sve manje, a ovaj postupak tako sporo ide da će vjerojatno do kraja godine završiti jer poslije ove stručne procijene u bolnici mora na PLP u Osijek pa se poslije toga nadam dobivenom Rješenju. Ispitujem da mu olakšam i pojasnim što treba napraviti dok još ima volje za to, upravo mu idem ugovoriti termin za psihološko i dnevnu bolnicu. Zahvaljujem se na odgovoru Skywalker007.
  18. Poštovanje, imao bih jedan upit u svezi psihološkog testiranja za oca, dragovoljac je DR i ima stalan status 20% na osnovu PTSP-a chr. dijagnoza F43.1, T-238b. Stalan status dobio je 02/2012 i od tada mu se stanje pogoršalo. U novim nalazima i kontrolnim pregledima piše nova dijagnoza F20.0 Shizofrenija i od 2012. ide na injekcije Rispolept consta 37,5 mg svaki mjesec, od kada uzima taj lijek stanje je zadovoljavajuće ali trebalo je dosta vremena da se oporavi. Ove godine jedva sam ga uspio nagovoriti da se napravi Zahtjev za utvrđivanje novog postotka oštećenja organizma, pregledom u medicinsku dokumentaciju smatrao sam da za to ima osnove. Zahtjev sa svom traženom dokumentacijom predan je u županiju i pravnica koja je zadužena u Uredu za branitelje poslala ga je na stručnu procjenu u bolnicu pošto se radi o novoj dijagnozi, C1 uputnicu sam zatražio od svoje doktorice obiteljske. Predmet iz županije poslan je u bolnicu kompletno sa Zahtjevom i sada čekam da ga povjerenstvo pozove na stručnu procjenu. U međuvremenu je napravio kontrolu, doktorici psihijatrije je objasnio da radi obnovu postupka i dala mu je dijagnozu F22 pa ga je poslala na psihološko testiranje i da odradi dnevnu bolnicu, u kontrolnom nalazu je navela da je stanje pogoršano. Otac ima kontinuitet liječenja od 2012. do sada, znači redovito je išao na kontrole, odradio je dnevne bolnice i nije prekidao liječenje, pa me zanima koliko to psihološko testiranje može utjecati na sam rezultat, odnosno, može li se njime osporiti dijagnoza F20.0/F62.0 koju ima od 2014. godine?
  19. Pa... baš i ne griješite, jer u drugostupanjskom rješenju to i stoji. Začudio me je odgovor pravnika koji nas je savjetovao da podnesemo zahtjev za povećanje postotka invalidnosti nakon drugostupanjskog rješenja. Još više to što nam je rekao da bi žalbom mogao i izgubiti stećena prava, mislim na 20%, što je i bilo moje izravno pitanje prema mnjemu. Osobno sam smatrao da bi bilo dobro podnijeti žalbu ali kada Vas pravnik savjetuje u drugom smjeru a on je baš zadužen za problematiku branitelja, više ne znam... Još više što nisam imao informacije kako je u praksi, koliko je branitelja podnijelo i kako je završilo. Međutim sada je kasno, žalba se mogla uložiti samo u roku od 15 dana od dana uručivanja prvostupanjskog rješenja, sada više nemamo mogućnosti žalbe. Preostaje mi samo da ga još jednom nazovem i d mi pojasni svoj prijedlog.
  20. Pozdrav forumašima! Pošto je tema već otvorena zamolio bih nekoga za odgovor. Otac mi je nakon 3 godine dobio 20% trajno. Pošto mu se zdravstveno stanje jako pogoršalo u zadnjih godinu dana, što je vidljivo iz medicinske dokumentacije koje ima u izobilju, mislio sam da će PLP u Osijeku podići na barem 30% ali nisu. U razgovoru sa pravnikom koji je zadužen kod nas za branitelje u pitanju da li da podnesem žalbu, koju sam mogao podnijeti u roku od 15 dana rekao je da bolje ne podnosimo jer bi mogao možda pogoršati sadašnje stanje i da je podnošenje zahtjeva poslije drugostupanjskog rješenja bolja solucija. Njegov savjet je da podnesem zahtjev za povečanje postotka invalidnosti nakon što dobijemo drugostupanjsko riješenje. Može li mi netko potvrditi da li je već netko tako podnosio zahtjev i kakav je bio ishod traženja?
  21. Poštovani! Zahvaljujem na odgovoru i podršci. Pomažem ocu jer bi njemu ovo bilo vrlo teško i mučno boriti se sa administracijom, a u par navrata je već i htio odustati, tako da sam ja uzeo vođenje postupka, a njemu da odradi liječenje. Bio sam nezadovoljan ocjenom radne sposobnosti vještaka, jer otac ima 62 godine, pa smatram da takvoj osobi pripada opća nesposobnost a ne profesionalna, jer samo po godinama više nije u mogućnosti privređivati ili naći neki posao a kamoli što drugo. Uplašio sam se zbog dijagnoze koja je utvrđena f23.3, koje nema u Pravilniku o utvrđivanju postotka oštećenja organizma hrvi iz Domovinskog rata, pa sam bio u nedoumici oko podnošenja zahtjeva za obnovu postupka, da mu ne smanje stećena prava, što se nadam da neće. Pitanje! Privremeno rješenje hrvi istiće 31.12.2011., a podnošenje zahtjeva će biti najvjerojatnije u 12.mjesecu kada izađe iz bolnice. Da li je to kratak rok za donošenje rješenja od strane mirovinskog ili ne? Po Zakonu o općem upravnom postupku, mirovinski ima 30 dana da donese rješenje, ali u praksi znamo da to puno duže traje. Mene zanima, ako podnesemo u 12.mjesecu, ušli smo u rok od 30 dana, pa ne znam da li je to problem ili ne ili mirovinski može deponirati predmet i sačekati pravomoćnost novog rješenja hrvi koje će do tada već biti u postupku? Unaprijed zahvaljujem na odgovoru! Lijep pozdrav!
  22. Poštovani! Otac mi je u invalidskoj mirovini na osnovu profesionalne nesposobnosti za rad od 2010, sa statusom hrvi 20% i dijagnozama f43.1 i f62.0, po osnovu kojih je i dobio invalidsku mirovinu. Stanje mu se iznenada pogoršalo i trenutna dijagnoza glasi f23.3 (ostali akutni, pretežno sumanuti poremečaji). Trenutno je na bolničkom liječenju koje još traje. Zahtjev za obnovu postupka sam pripremio, čekam samo da dođe sa liječenja i da doktor obiteljske medicine napravi obrazac 1-in, pa da kompletiram dokumentaciju. -kontinuirano liječenje od 2005, -hrvi 20% (3 godine), još je rješenje privremeno, nije tražio povećanje postotka oštećenja organizma. Ako plp ne poveća postotak nakon ovog, uložit ću žalbu, -dragovoljac, -rješenje hrvi do 31.12.2011 (čekamo poziv plp-a) -20% hrvi, 50% i 30% po osnovu rada Liječnik specijalist tvrdi da je ova bolest nadogradnja onih koje do sada imao, pa se nadam najboljem. Molio bih Vas za savjet oko obnove postupka i navedene dijagnoze.
  23. Samo da napomenem da sam dobio rješenje od Porezne uprave o obustavi postupka. Podnio sam prigovor u zakonskom roku i on je usvojen od strane Porezne uprave. Iz priložene dokumentacije bilo vidljivo da se ne radi o prikrivanju poreza što je utjecalo na dalji pozitivan tok događaja. Ako netko bude imao neki sličan problem, slobodno neka mi se obrati, da na forumu ne idem u detalje događaja.
  24. Samo da napomenem! Imam rok do utorka 06.09.2011.,onda moram predati prigovor, pa bi bilo dobro da se netko do tada javi sa nekim savjetima. Ako netko ima primjer kako se piše prigovor bio bih mu jako zahvalan. Do tada u očekivanju ...
  25. Zamolio bih nekoga za savjet. Dobio sam od porezne uprave prekšajni nalog i novčanu kaznu zbog nepodnošenja porezne prijave u zakonskom roku. Prije toga sam dobio poziv da dam dužan podnijeti prijavu, što sam ja i učinio u zakonskom roku od 8 dana, te nakon toga dobio privremeno porezno rješenje od porezne uprave. Mislio sam da je sve u redu kada sam dobio rješenje ali nije. Radi se o tome da sam tokom te godine 6 mjeseci bio na bolovanju i nakon toga zbog zdravstvenih problema otišao u invalidsku mirovinu. Nisam smatrao da moram išta podnositi! U toj godini mirovinsko mi je za jedan mjesec isplatilo naknadu po osnovi rješenja za profesionalnu nesposobnost za rad i tu je problem jer zakon smatra da se ovdje radi o dva poslodavca u jednoj tekućoj godini i da je zato potrebno podnijeti poreznu prijavu. Od svoje tvrtke u kojoj sam radio nisam dobio nikakvu informaciju niti od mirovinskog koje je trebalo nekim putem informirati poreznog obveznika, putem rješenja ili obavijestima o mirovini (Identifikator-1). Preostaje mi samo da napišem prigovor PU i da argumentaciju temeljim na tome da me mirovinsko nije pravodobno obavijestilo što je i trebalo ako se ne varam po Zakonu o porezu na dohodak. Prigovor sam već napravio ali tražim savjet. Moja pitanja glase: 1.može li mi netko reći kako se piše prigovor, i da li se pozvati na čl.237.st.1.t. 1 ili 2, odnosno poricati krivnju ili po točki 2., 2.savjet iz prakse, kakva je procedura nakon prigovora i da li postoji mogućnost da mi ukinu prekršajni nalog, 3.da li u nekom od poreznih zakona decidirano stoji da je poslodavac dužan informirati radnika i dostaviti mu poreznu karticu, 4.da li uzeti odvjetnika ili sam pisati prigovor Bio bih jako zahvalan na savjetima!
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija