Jump to content

Mela77

Korisnik
  • Broj objava

    11
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. KAZNENI ZAKON (NN 125/11) Načelo primjene blažeg zakona i vremensko važenje kaznenog zakonodavstva Članak 3. (1) Prema počinitelju se primjenjuje zakon koji je bio na snazi u vrijeme kad je kazneno djelo počinjeno. (2) Ako se zakon nakon počinjenja kaznenog djela, a prije donošenja pravomoćne presude, izmijeni jednom ili više puta, primijenit će se zakon koji je najblaži za počinitelja. (3) Ako se u slučajevima iz stavka 2. ovoga članka izmijeni naziv ili opis kaznenog djela, sud će ispitati postoji li pravni kontinuitet tako da činjenično stanje podvede pod biće odgovarajućeg kaznenog djela iz novog zakona pa ako utvrdi da postoji, primijenit će zakon koji je blaži za počinitelja. Nema kaznenog djela ako pravni kontinuitet ne postoji. (4) Izmijeni li se zakon za vrijeme počinjenja kaznenog djela, primijenit će se zakon koji je bio na snazi u vrijeme dovršenja radnje. (5) Zakon koji je na snazi samo za određeno vrijeme primijenit će se na kaznena djela počinjena u tom vremenu i nakon njegova prestanka važenja ako zakonom nije drukčije propisano. Novi kazneni zakon na snagu bi trebao stupiti 01.01.2013. ali koliko sam upućena ova odredba se ne mijenja
  2. Imam pitanje vezano za liječničku komoru....što kada je zbog liječničke pogreške osoba preminula, a oni donesu odluku da je neopravdan zahtjev za pokretanje postupka pred časnim sudom? Ima li smisla tražiti nastavak postupka kako su oni napisali "o svom riziku i trošku"?
  3. Pošaljite dopis Liječničkoj komori, a oni će vam poslati obrazac za pritužbu koji je potrebno ispuniti i vratiti komori u roku od 15 dana, inače smatraju da ste odustali od pritužbe. Važno je da imate što više dokumentacije kao dokaz. Ako imate dovoljno dokaza da se radi o nesavjesnom liječenju, možete na policiji podnesti kaznenu prijavu. Nesavjesno liječenje Članak 240. Kaznenog zakona (1) Doktor medicine ili doktor stomatologije koji obavljajući svoju djelatnost ne primijeni mjere za zaštitu bolesnika prema pravilima medicinske struke, ili primijeni očito nepodobno sredstvo ili način liječenja, ili uopće nesavjesno postupa, pa zbog toga prouzroči pogoršanje bolesti ili narušenje zdravlja neke osobe, kaznit će se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do dvije godine. (2) Kaznom iz stavka 1. ovoga članka kaznit će se zdravstveni djelatnik koji obavljajući svoju djelatnost ne primijeni mjere za zaštitu bolesnika ili ne postupa prema pravilima svoje struke, ili obavlja zdravstvenu djelatnost u prostoru za koji nema propisano odobrenje za rad, ili uopće nesavjesno postupa, pa zbog toga prouzroči pogoršanje bolesti ili narušenje zdravlja neke osobe. (3) Doktor medicine, doktor stomatologije ili zdravstveni djelatnik koji kazneno djelo iz stavka 1. ili 2. ovoga članka počini iz nehaja, kaznit će se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do jedne godine. Nadam se da sam vam barem malo pomogla. Želim vam puno strpljenja i upornosti, trebat će vam!
  4. Ako ranije niste kažnjavani zbog zlouporabe opojne droge iz čl. 173. st. 1. KZ-a državno odvjetništvo za manje količine, kao u vašem slučaju, predmet odbaci temeljem čl. 28. KZ-a (beznačajno kazneno djelo) te ćete najvjerojatnije biti kažnjeni u prekršajnom postupku novčanom kaznom za prekršaj iz čl. 3. st. 1. Zakona o suzbijanju zlouporabe droga (kazna je za fizičke osobe od 5.000 do 20.000 kuna + troškovi sudskog postupka). Ako budete imali sreće možete umjesto novčane kazne dobiti rad za opće dobro ali isto tako sudac može odrediti mjeru obaveznog liječenja od ovisnosti. Sretno!
  5. Prijavite da ste izgubili registarske pločice. Inače po isteku tehničkog pregleda ako se u roku od 15 dana ne izvrši novi pregled, vlasnik je dužan odjaviti vozilo i vratiti registarske pločice uz 20 kn državnog biljega.
  6. Mela77

    173./1

    To zaista ne znam ali čisto sumnjam da će odmoći. Nadam se da ima još netko na forumu tko će možda nešto više znati o tome. Sretno!
  7. Mela77

    173./1

    Pozdrav, ja ću ti reći ono što znam iz prakse. Posjedovanje marihuane je kazneno djelo i policija je dužna državnom odvjetništvu protiv tebe podnijeti kaznenu prijavu. Međutim, državno odvjetništvo za manje količine droge, kaznenu prijavu odbacuje temeljem članka 28. KZ-a (da se radi o beznačajnom kaznenom djelu) i predmet ustupa Prekršajnom sudu koji u tom slučaju okrivljenika kažnjava novčanom kaznom. S obzirom da 13 grama baš i nije količina za osobne potrebe (to bi mogao reći za neku količinu do max. 5 grama), a nadam se da ti neće uzeti u obzir ono djelo iz 2007. jer si rehabilitiran, trebao bi završiti na Prekršajnom sudu sa novčanom kaznom. Po mojem bi trebao pričekati sa odvjetnikom, jer ako uskoro ne dobiješ rješenje od Općinskog državnog odvjetništva da je prijava odbačena, dobit ćeš poziv od Općinskog suda, a onda još uvijek prije ročišta stigneš uzeti odvjetnika.
  8. Poštovani, obzirom da nigdje nisam pronašla odgovor na moje pitanje, otvaram novu temu. Preminula mi je sestra koja je bila u braku i iza sebe ostavila dvoje maloljetne djece (4. i 6. godina). Molim vas da me uputite koja prava mogu ostvariti djeca, imaju li pravo na kakvu naknadu i sl. s obzirom da je imala manje od 5 godina radnog staža?
  9. Ako mi itko može pomoći savjetom, pomagajte !!! 2010. godine u ljetnim mjesecima iznajmljivala sam kuću, za što sam sve uredno platila, od poreza do paušalne pristojbe. Iste godine u 10. mjesecu odjavila sam iznajmljivačku djelatnost. Danas 17.02.2012. godine u Poreznoj upravi tražila sam potvrdu za dječji doplatak i za promjenu ugodno se iznenadila. Rekli su mi da imam 1200,00 kuna preplaćenih sredstava za paušalnu pristojbu i ako ih želim nazad moram podnijeti zahtjev ?! Stvari stoje ovako. Da sam ja njima dužna naplatili bi mi to sa debelom kamatom, a obzirom da su oni meni dužni vratiti će mi "samo" 1200,00 kuna. Moje je pitanje, imam li pravo tražiti i kamate na navedeni iznos za vremensko razdoblje od 10. mj 2010. godine do danas:-?
  10. http://www.legalis.hr/modules/newbb/viewtopic.php?topic_id=18996&forum=30 ovdje je sve navedeno
  11. http://www.legalis.hr/modules/newbb/viewtopic.php?topic_id=18996&forum=30 tu je sve objašnjeno u detalje
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija