Jump to content

Tomisslav

Korisnik
  • Broj objava

    6
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Pozdrav, imam nekoliko pitanja vezano uz ugovor o djelu, ukoliko bi mi netko mogao pomoć, radi se o neprofitnoj udruzi koja je odlučila izdati bilten te bi smo temeljem tog ugovora trebali isplatiti određenu svotu novca osobi za sklapanje tog biltena, tj. grafičke prikaze, tekstove i slično. 1) Na koji način se isplaćuje novac? Može li to biti u gotovini ili mora na tekući ili na žiro račun te osobe? 2) Kakve su naše i njegove obveze po ispunjenju posla i isplati novca? Tj. trebamo li mi platiti porez na to, treba li on platiti porez i ako trebamo, molio bih pomoć kako jer to nikada još nismo radili. 3) Postoji li neka bitna razlika između ugovora o djelu i ugovora o autorskom djelu? Pričali smo s kolegama iz slične udruge i oni za sličan posao sklapaju svake godine običan ugovor o djelu i samo uplate neto iznos izvršitelju, ništa drugo. Unaprijed vam hvala na odgovorima!
  2. Drot, ako može molim vas vaše mišljenje - danas mi je došla i kazna za nepropisno parkiranje/zaustavljanje pa me zanima mogu li ju osporiti činjenicom da to nije pješački prijelaz jer nije na kolniku - naime, kao što se vidi na slici, taj prijelaz ne prelazi preko kolnika jer on nije ucrtan u kartama, njime se ne prometuje i dapače na njemu se nalazi fiksirana terasa kafića, nema oznake da je slijepa ulica niti znaka da se prometuje samo jednom trakom. Ukoliko je to kolnik, onda je ovo ispred raskrižje? Hvala na odgovorima!
  3. Hvala puno, molio bih samo još odgovor na jedno pitanje: taj "pauk" je kružio susjedstvom i onda je naišao na moj auto, može li se to smatrati "izdanim nalogom za premještanje" kako se navodi u čl. 9. navedenog Pravilnika - "Premještanje vozila se smatra započetim ako je izdan nalog za premještanje i ako je specijalno vozilo »pauk« kojim se obavlja premještanje došlo na mjesto gdje je vozilo koje se premješta nepropisno zaustavljeno ili parkirano"?
  4. Lijepi pozdrav, zamolio bih samo savjet vezan uz kaznu koju sam dobio zbog "započetog premještanja vozila", imam li osnove za žalbu ili ne? Naime, stao sam s autom, upalio sva 4 pokazivača smjera (nigdje nema znaka da je zaustavljanje/parkiranje zabranjeno) i istrčao do bankomata, nije me bilo oko minutu. U toj minuti je došao pauk zagrebparkinga i fotografirao moj automobil te su se uputili dalje kad sam se počeo približavati autu. Stao sam približno kao lijevi auto na ovoj slici - http://s27.postimg.org/n00v54p6b/slika.png Lokacija je ista, samo su ondje označili pješački prijelaz iako u nastavku nema kolnika - i na slici je vidljivo da je u nastavku terasa kafića, a dio se ne vodi kao ulica. Također, automobili se redovno ondje zaustavljaju zbog bankomata ili ljekarne, što je i na ovoj slici vidljivo. Zanima me isplati li mi se žaliti i po kojoj osnovi - po tome da sam tamo smio stati jer nema znaka zabrane a novonacrtani pješački prijelaz ne udovoljava opisu pješačkog prijelaza iz ZoSPC; ili po tome da premještanje mog vozila nije ni počelo - samo je fotografiran u navodnom prekršaju? Naveo bih uz to i da sam uzoran student, nisam nikad kažnjavan, automobil glasi na baku a ne na mene, a nemam primanja pa mi je i 250kn mnogo za platiti. Hvala vam puno za savjet!
  5. Dogodila su se dva odvojena incidenta sa zaštitarima te večeri s istom prijavom, možda i još koji u kojemu osoba to nije prijavila policiji. Ne bih ništa prijavljivao da sam i jednom riječju ili djelom uzrokovao takvo ponašanje zaštitarske službe, no napadnut sam s leđa i to pred nekoliko svjedoka koji to mogu potvrditi, tako da ne vidim na temelju čega bih mogao biti optužen za narušavanje javnog reda i mira. No reda radi, ako mi možete odgovoriti, na čemu bi se to temeljilo, tj. postoji li neki način da se priča "izvrne" u tom smjeru?
  6. Pozdrav, zanimalo bi me ako netko zna kakva je praksa u slučaju koji mi se dogodio jučer, da znam što učiniti dalje. Naime, u noći sa 15. na 16.09. bio sam s nekoliko prijatelja s fakulteta na Rujan Festu na Bundeku. Kako to obično radi zaštitarska služba, po završetku programa krenuli su prema ljudima i govorili da je gotovo i da moramo izaći, što smo bez ikakvih incidenata ili čak prijekih pogleda napravili. Izašli smo van iz ograđenog prostora održavanja festivala te smo stajali nekih cca 10 metara dalje i pričali s još nekim prijateljima iz Belgije, kad se od jednom stvorilo desetak zaštitara. Jedan me udario s leđa tako da sam pao na pod, a drugi me odmah potom udario nogom u glavu dok sam bio na podu. Potrčao sam da se maknem od njih, te kad su otišli, za nekih 5 minuta, vratio sam se ondje i prijavio policiji napad, a isto je prijavilo i još nekoliko ljudi koji su bili ondje i koji su također tvrdili da su napadnuti. Došla je policija, uzela nam je podatke, policajac je zapisao u onaj blok što se dogodilo, i nazvao hitnu koja me odvela u bolnicu gdje su mi utvrđene lakše tjelesne ozljede na predijelu glave i lijeve potkoljenice. Zvao sam kasnije VI. policijsku postaju koja je nadležna za područje Bundeka i rekli su mi da je "istraga u tijeku i da će me nazvati jer stvar ide na sud", pod navodnicima je gotovo citirani odgovor. Zanima me postoji li ikakva mogućnost da policija pokrene postupak protiv zaštitarske službe ili pojedinaca u njoj zbog toga ili moram čekati da oni završe taj neki postupak i onda dizati privatnu tužbu? Na kojim člancima KZ-a bi se temeljila ta tužba ili eventualno postupak koji bi pokrenulo DORH (mada ne vjerujem u taj dio priče iz policije, pretpostavljam da se radi o čl.98, eventualno čl.331 i možda čl.35 zbog grupnog napada)? Treće, kolike su šanse za uspjeh takvog postupka na sudu, ima li sud ovlasti ili neki utjecaj na to da se otpusti osobe koje su me napale iz zaštitarske službe ili da propiše neku drugu sankciju? I još jedno pitanje, proučio sam sada Zakon o zaštiti osoba i imovine, mislim da je prilično jasno da su prekršeni čl.88 st.5, no zanima me primjenjuje li se tak zakon ako je djelo počinjeno van prostora koji se osigurava? Hvala puno, ako je potrebna još koja informacija, trudim se biti na forumu svakih par sati, i tako po naputku doktora moram odmarati.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija