Jump to content

Cubano

Korisnik
  • Broj objava

    29
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je Cubano objavio

  1. ako prestanete plaćati i kredit od Hypo banke, uskoro će vam doći i njihova ovrha te se smjestiti u redoslijed iza Zagrebačke banke. I dalje će vam se uzimati samo trećina plaće, no ovo je apsolutno hazarderski potez ... (ne vjerujem da vam se isplati na kredit od Hypo dobiti kamate, troškove postupka te troškove Fine i sve ostalo što ide uz proces prisilne naplate...)
  2. Članak 122. Zakona o ovrsi i članci 91. i 92, dok Pravilnik o postupanju s primanjima i naknadama izuzetim od ovrhe definira sam postupak. Konkretno, što se tiče Vašeg upita, tumačenje je da nijedno od materijalnih prava radnika (uključujući dnevnice, putne troškove, naknade za prijevoz, božićnice, regres i slično) ne spada pod neto plaću radnika pa samim time nije izuzeto od ovrhe niti u onom dvotrećinskom dijelu.
  3. "papir" s ukupnim dugovanjem možete dobiti na zahtjev, u Fini, uz plaćanje za to predviđene naknade. jednako tako možete zatražiti i izračun kamata. uz to možete zatražiti i izvještaj o naplati po određenoj ovrsi. jeste li sigurni da vam u redoslijedu naplate stoji samo to ? "malo" je nelogično da se dug popeo na toliki iznos u tako kratkom vremenskom periodu.
  4. Zatražiti dokaz o dostavi rješenja Vama kao ovršeniku (povratnica)
  5. Ja bih samo ispravila nekoliko sitnica: u Fini se ne može postići nikakav dogovor o načinu plaćanja ovrhe, u ovom slučaju oni su samo posrednici koji daju nalog da s vaših računa banka prenese sredstva na račun ovrhovoditelja. U mogućnosti ste otvoriti račun za zaštićena primanja te na taj način zaštititi 2/3 plaće ukoliko je ona jednaka ili manja od prosječne neto plaće u državi ili 2/3 prosječne neto plaće u državi ukoliko je vaša veća. U slučaju da želite podmiriti dug (bilo u potpunosti, bilo djelomično) dovoljno je da uplatite sredstva na bilo koji od vaših računa a naplata će se izvršiti automatizmom. Moj savjet: čim prije u poslovnicu Fine (bilo koju) otvoriti zaštićeni račun; ukoliko budete mogli/htjeli podmirivati više od 1/3 mjesečno, samo položite novce na bilo koji od svojih računa.
  6. Ukoliko se radi o ovrsi nakon 2005. godine, za dug Vašeg obrta odgovarate sa svom svojom imovinom, tako da je vrlo vjerojatno da će Vam gore navedena ovrha biti osnova za plaćanje kojom će Vam se blokirati svi Vaši računi.
  7. Ukoliko otvorite obrt i račun obrta će biti blokiran, no ukoliko otvorite tvrtku, račun tvrtke neće biti blokiran iz razloga što za obrt odgovarate kao fizička osoba, svom svojom imovinom, a za tvrtku ne.
  8. preporuka: maltretirati HZZO (obzirom da je njihova greška) da traži povrat zaštićenih sredstava od ovrhovoditelja kojem su novci otišli. Nema druge ...
  9. Pitanje: radi li se o porodiljnoj naknadi ili bolovanju (komplikacije u trudnoći) ? Ako je porodiljna u pitanju, sve je zaštićeno ukoliko na vrijeme otvorite zaštićeni račun. Ako je bolovanje u pitanju, 2/3 su zaštićene (bolovanje je naknada umjesto plaće te za njega vrijedi isti izračun zaštićenog dijela kao i za plaću).
  10. Ukoliko ovrha nije na Vaš OIB, neće se od Vas niti naplaćivati. Ukoliko je to greška onoga tko je izdao rješenje, neće se naplaćivati sve do trenutka dostave ispravnog rješenja u FINU.
  11. @Beata: Ovisno o kakvim opterećenjima plaće se radi. Ukoliko se radi baš o ovrsi na plaću, u tom slučaju poslodavac će raditi izračun koji dio plaće ide kuda: slučaj 1:neto plaća je manja od prosječne neto plaće u državi < 5.305,00 kn / poslodavac provede prvo ovrhe na plaću, ako one prelaze 1/3 plaće, tada čitav ostatak ide na zaštićeni račun slučaj 2:neto plaća je veća od prosječne neto plaće u državi > 5.305,00 kn / poslodavac provede prvo ovrhe na plaću, 3.535,66 kn može maksimalno zaštititi na posebnom računu, a razliku između iznosa za ovrhe na plaću i zaštićenog iznosa uplaćuje na redovan, blokirani račun Što se tiče božićnica, dara za djecu, putnih troškova, dnevnica i svih ostalih materijalnih prava radnika, ta sredstva zaštićena su od ovrhe na plaću (dakle od one koju provodi poslodavac) ali ne i od ovrhe na novčana sredstva (one koju provodi FINA) te će morati biti uplaćena na redovan, blokirani račun. @tanjarac: U FINI je moguće otvoriti zaštićeni račun samo u slučaju ako se tamo nalaze ovrhe na Vas kao dužnika (ovrhe na novčana sredstva. Zaštićeni račun nije moguće otvoriti ukoliko imate samo ovrhe na plaću (one kod poslodavca)
  12. Pljenidba novčanih sredstava = blokiranje računa Pljenidba primanja = pljenidba plaće Dakle, ukoliko su Vam blokirani računi (ovrha na novčana sredstva) plijenit će Vam se i taj iznos koji se nalazi na žiro računu, obzirom da takva primanja nisu izuzeta od ovrhe. Ukoliko primate naknadu sa Zavoda za zapošljavanje, trebali biste otići u Finu i zatražiti otvaranje posebnog (zaštićenog) računa.
  13. Fina nastavlja provoditi ovrhe na novčanim sredstvima (po računima), javni ovršitelji provode ovrhe na ostalu imovinu.
  14. Otići u najbližu poslovnicu Fine, ispuniti i predati Obavijest iz članka 122 kojim tražite otvaranje podračuna za zaštićena sredstva.
  15. Ja bih samo htjela ukazati na to da poslodavac ipak ima pravo ustegnuti cijeli iznos plaće radnika ukoliko se radi o suglasnosti koja je potpisana prije 17.06.2008. godine. Ukoliko je potpisana nakon navedenog datuma, ne smije se ustegnuti cijela plaća.
  16. Materijalna prava radnika (u koje spadaju dolje navedene naknade) izuzeta su od ovrhe na plaću ali ne i od ovrhe na novčana sredstva. Dakle, po zakonu se ne bi smjela uplaćivati na zaštićeni račun. Poslodavac to radi isključivo na vlastitu odgovornost, a kazne za nepoštivanje zakona su poprilično velike. Napominjem još jednom da je to isključivo odgovornost poslodavca.
  17. Ja ću samo dodati, iz mog iskustva s bankama, banka može Vaš zahtjev i odbiti, a evo i zašto: - Vaše dugovanje prema banci banka ne može naplatiti prije ovrhe na novčana sredstva (ako je račun u blokadi) - svaki priljev sredstava na Vaš račun banka je dužna poslati u Finu, u svrhu naplate ovrhe koja je u redoslijedu - svoje potraživanja prema Vama banka može naplatiti tek kad se naplate sve ovrhe iz redoslijeda Mogu Vam poželjeti sreću ali i reći da se ne nadate previše pošto banka nije dužna ni obvezna udovoljiti Vašem zahtjevu.
  18. Nažalost, naknada za popisivača stanovništva, kao ni bilo koja naknada stečena temeljem ugovora o djelu ili autorskom djelu ne smatra se plaćom te kao takva u potpunosti podliježe ovrsi...
  19. Poštovani, možete li dati još nekoliko informacija,kao što je: da li je Vaša supruga predala u Finu zahtjev za otvaranje računa posebnih namjena (tzv. zaštićenog računa) ?
  20. Poštovana, nitko Vam ne može uskratiti pravo na otvaranje zaštićenog računa, pa tako ni Vaš poslodavac. Račun je namijenjen svim sredstvima koja su po zakonu zaštićena a iznose do maksimalno 2/3 prosječne neto plaće u državi (kad se radi o plaći), a koji iznosi 3.536,66. Dakle postupak je sljedeći: 1. poslodavac izvrši ovrhe na plaću koje su Vam pristigle 2. ukoliko nakon toga iznos veći od 3.536,66kn ostane, onda izos od 3.536,66 uplaćuje na zaštićeni račun, a ostatak na tekući(blokirani) račun 3. ukoliko nakon ovrha na plaću ostane iznos manji od 3.536,66kn, onda se se cijeli taj iznos uplaćuje na zaštićeni račun, a ništa na tekući 4. ukoliko imate kredit koji redovno otplaćujete preko poslodavca, u mogućnosti ste napraviti a)potpisati poslodavcu suglasnost da vam iz zaštićenog dijela plaće otplaćuje taj kredit ili b) ne potpisati nego primati 3.536,66 na zaštićeni račun pa od tih novaca plaćati svoj redovni kredit. Uzmite u obzir da biste s poslodavcem trebali provjeriti koliko točno sredstava Vam uplaćuje u korist kojih ovrha, pa možemo o tome još detaljnije razgovarati - mogu Vam napraviti točan izračun ukoliko želite Nadam se da sam barem malo pomogla i lijep pozdrav !
  21. Nastojat ću biti što kraća i što točnija: Nažalost, u pravu su. Ukoliko imate ovrhu na plaću (ovrhu koju provodi poslodavac direktno s Vaše plaće) u tom slučaju su i putni troškovi kao materijalno pravo radnika zaštićeni. Ukoliko se radi (a iz teksta vidim da je upravo o tome riječ) o ovrsi na novčana sredstva (onoj koju provodi Fina) tada niti jedno materijalno pravo radnika (putni troškovi, regres, božićnica i slično...) nije zaštićeno od takve vrste ovrhe.
  22. Probajte otići u najbližu poslovnicu Fine sa svojim OIB-om te saznati nalazi li se kod njih ovrha na Vaše ime te o kakvoj se ovrsi radi.
  23. Molim pomoć u vezi sljedećeg.Radim za stalno u državnoj Poštovana, ukoliko imate ovrhe na novčana sredstva (ovrhe koje se nalaze u FINI)nitko Vam ne može zabraniti otvaranje zaštićenog računa, pa tako ni Vaš poslodavac. Ukoliko imate samo ovrhe na plaću (one koje se nalaze kod poslodavca), zaštićeni račun nećete moći otvoriti. Nadalje, Fina i poslodavac provode dva različita tipa ovrha, te Fina ne može preuzeti provođenje ovrhe na plaću od poslodavca, kao što ni poslodavac ne može preuzeti provođenje ovrhe na novčana sredstva iz Fine. Ukoliko se radi o ovrhama zbog kredita, provjerite kad i kakve suglasnosti o zapljeni primanja ste potpisali prilikom potpisivanja ugovora o kreditu. (pogledajte čl.122 Ovršnog zakona)
  24. Zaštićeni dio (onaj koji poslodavac uplaćuje na poseban račun) se ne može koristiti za naplatu ovrhe bez Vašeg pristanka i potpisane izjave.
  25. Preporuka je da prvo pregledate sve dokumente koje imate a vezani su uz taj kredit,posebno zahtjev za suglasnost o zapljeni primanja, zatim zamolite računovodstvo Vašeg poslodavca da Vam kopiraju taj dopis od banke i sa svim tim papirima u banku. Ukoliko Vam u poslovnici ne budu mogli dati odgovor na to sve, tražite nekog tko će moći te svakako ostavite pisanu reklamaciju. Ukoliko se pokaže da su sredstva zaista nezakonito isplaćena, zatražite povrat sredstava također pisanim putem.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija