Jump to content

jasmina55

Korisnik
 • Broj objava

  25
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

O jasmina55

 • Status
  Novak

Nedavni posjetitelji profila

Prikaz nedavnih posjetitelja je isključen i nije prikazan drugim korisnicima.

 1. Sve su obveze podmirene jer je naknadu plaćala pokojnikova sestra koja nije niti znala da je grob na brata
 2. Nakon 35 godina ustanovili smo da moj pokojni otac posjeduje grobno mjesto za koje nismo znali. Brat i ja moramo pokrenuti postupak za pokretanje naknadno pronađene imovine. Kako sam informirana, moram zahtjevu priložiti Potvrdu o korisniku od Gradskih grobalja i smrtni list oca. Molim Vas pomoć.... Budući da je u međuvremenu umrla i majka (koja je u trenutku smrti oca bila živa), trebamo li priložiti i njen smrtni list te trebamo li brat i ja priložiti naše rodne listove da se vidi da smo djeca ili to sudu ne treba? I još nešto..... ne možemo pronaći rješenje prvog o
 3. Zna li netko, molim Vas, koliko se u RH čeka rješenje za privremeni boravak radi spajanja obitelji...... naime, čekam već 13 tjedana i ništa..... Hvala unaprijed
 4. Molim pomoć zna li netko koliko se dugo čeka dobivanje rješenje za privremeni boravak u RH radi spajanja obitelji? Naime, čekam već 13 tjedana i svaki puta kad dođem u MUP, referentica mi kaže da još nije riješeno....niti zašto, niti kada će..... Ukazuje mi se prilika za posao ali ništa ne smijem poduzeti dok ne dobijem rješenje...... Postoji li nekakav zakonski rok u kojem je MUP dužan donijeti odluku? Hvala
 5. Sklopite s nekim kome želite ostaviti ostale nekretnine ugovor o doživotnom uzdržavanju. Tada nitko neće moći dobiti nužni dio.
 6. Molim za stručan savjet. Sklopila sam ugovor o doživotnom uzdržavanju sa svojim kćerima u kojem one nakon moje smrti postaju vlasnice kuće u suvlasničkom dijelu 1/2. Zanima me mora li u ugovoru pisati da u slučaju da Davatelj uzdržavanja umre prije Primatelja uzdržavanja njegova prava i obveze prelaze na njegove nasljednike ako oni na to pristanu ili je moguće napraviti tako da ako jedan od davatelja uzdržavanja umre prije primatelja, sva prava i obveze prelaze na drugog davatelja...... Unaprijed hvala
 7. Vlasnik nekretnine sam ja, darujem je djeci kao naknadu za skrb mene i supruga. Dakle, suprug je treća osoba koja također potpisuje ugovor kao primatelj uzdržavanja. Mogu li ja u slučaju razvoda braka, tražiti raskid ili izumjenu ugovora u odnosu na njega s obzirom na bitno izmjenjene okolnosti (nismo više zajedno) i hoće li mi to uspjeti ili bi mogla imati problema?
 8. Može li ugovor o doživotnom uzdržavanju sklopiti sa svojom djecom i roditelj koji je još u radnom odnosu ali želi osigurati skrb o sebi kad ode u mirovinu ?
 9. Može li suprug kao treća osoba nakon moje smrti osporiti ugovor iako je pristao na uzdržavanje i potpisao ugovor ( u ugovoru se obvezuju davatelji uzdržavanja na uzdržavanje i mene kao vlasnika nekretnine i supruga te postaju vlasnici nekretnine nakon smrti nas oboje) ili on svojim potpisom samo pristaje na uzdržavanje i doživotno uživanje bez mogućnosti razvrgavanja ugovora koji sam zapravo ja sklopila s djecom?
 10. Poštovani, odgovorili ste mi na pitanje u vezi ugovora o doživotnom uzdržavanju ali Vas molim još jedno objašnjenje. Ako je kao primatelj uzdržavanja mene kao vlasnika nekretnine i moj suprug kao treća osoba za koju će davatelji uzdržavanja skrbiti, može li on u slučaju da ja umrem prije, tražiti razvrgnuće ugovora ili je svojim potpisom na ugovoru samo pristao na uzdržavanje?

  1. Prikaži ranije komentare  12 više
  2. Ruby_Danderfluff

   Ruby_Danderfluff

   Ma možete, ali stavite "od trenutka kad primatelji uzdržavanja više ne budu u mogućnosti samostalno snositi režijske troškove itd.", možda je to dobro srednje rješenje. Sahrana Vam još ne treba, ali je izvjesno da će Vam trebati, za pomoć u kućanstvu i snošenje režijskih troškova to nije tako izvjesno.

   Zamišljam situaciju u kojoj Vi govorite kćerima: Dobro, a sad počnite plaćati režije, mi više ne možemo... A one kažu - Zašto, prije to nismo morale, a ugovor je bio na snazi, a sad pak moramo? :D

   Ništa u ugovoru nije problem ako ga netko kasnije ne bude osporavao, a to je, iskreno, tako teško reći.

   Ja Vam želim puno sreće da sve prođe kako treba i da Vam uzdržavanje ne bude potrebno što dulje :)

  3. jasmina55

   jasmina55

   Puno Vam hvala na odgovoru. Može li u ugovoru pisati "nakon odlaska u mirovinu"?

  4. Ruby_Danderfluff

   Ruby_Danderfluff

   Poštovana,

   može, dakako.

 11. Molim Vas za još jednu informaciju. Ako ja kao vlasnik nekretnine sklopim ugovor o doživotnom uzdržavanju sa svojim kćerima u kojem ih obvezujem da osim mene, doživotno uzdržavaju i mog supruga, može li moj suprug kao treća strana tražiti razvrgnuće tog ugovora ili je on samo strana koja potpisom prihvaća ugovor.

  1. Prikaži ranije komentare  2 više
  2. jasmina55

   jasmina55

   Hvala Vam na odgovoru. Suprug je ugovorna strana i potpisao je ugovor. Zanima me još, da li ja kao vlasnik nekretnine mogu tražiti raskid, odnosno izmjenu ugovora u odnosu na njega u slučaju razvoda braka?

  3. LjuboZG

   LjuboZG

   Je li nekretnina bračna stečevina?

  4. jasmina55

   jasmina55

   Nekretnina je bračba stečevina ali imamo ugovor o bračnoj stečevini po kojem se suprug te nekretnine odrekao u moju korist.

 12. Poštovani, čitajući Vaše odgovore na postavljena pitanja, vidim da se puno razumijete u problematiku pa Vas molim da i meni pomognete. Naime, vlasnica sam kuće i želim sa svoje dvije kćeri sklopiti ugovor o doživotnom uzdržavanju. Željela bi ih obvezati da uz doživotno uzdržavanje mene kao vlasnice, uzdržavaju i mog supruga (njihovog oca). Mogu li to pravno provesti kroz taj ugovor i mora li i on taj ugovor potpisati i u kom svojstvu ili ne. Ako mora, je li on isto primatelj uzdržavanja (nije vlasnik kuće) ili je dovoljno da samo u članku u kojem navodim na što se sve one obvezuju u odnosu na mene, navedem da se ta obveza odnosi i na supruga.

  Unaprijed Vam hvala

  1. Prikaži ranije komentare  1 više
  2. jasmina55

   jasmina55

   Znači da u zaglavlju ugovora kao primatelje uzdržavanja navedem i sebe i supruga, a u članku u kojem navodim nekretnine, navedem sebe kao vlasnika (što i jesam)?

  3. Ruby_Danderfluff

   Ruby_Danderfluff

   Tako je, Vi ste primateljica uzdržavanja, a suprug je treća osoba, također primatelj uzdržavanja.

  4. jasmina55

   jasmina55

   Puno ste mi pomogli i zahvaljujem se.

 13. Molim za pomoć hitno! Sastavila bih sa svoje dvije kćeri ugovor o doživotnom uzdržavanju ali bih htjela u uzdržavanje uključiti i svog supruga (njihovog oca). Mogu li dakle u ugovoru navesti da su dužne uzdržavati mene kao primatelja uzdržavanja i supruga iako on nije vlasnik nekretnine. Hvala unaprijed.
 14. Molim Vas za pomoć. Naime, htjela bih sa svojim kćerima sklopiti ugovor o doživotnom uzdržavanju ali me zanima je li pravovaljan budući da starija studira (dakle, još nije zaposlena), a mlađa je maloljetna?
 15. U zemljišnim knjigama, vlasnik oranice je pokojna baka, u stvarnosti je koristi jedan od nasljenika bake (ja), u katastru je upisan kao korisnik drugi nasljednik bake. Spremam se pokrenuti postupak naknadno pronađene imovine iza pokojne bake. Nemam ništa protiv da se ta oranica podijeli između mene i drugog nasljednika ali on, upisan kao korisnik, to ne želi pa me zanima da li može moje nasljedstvo pobiti doslelošću...(napominjem,upisan je samo u katastru, a tu zemlju koristim u stvarnosti ja). Hvala
×
×
 • Napravi novi...