Jump to content

kameni

Korisnik
 • Broj objava

  26
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

 1. Vjerujem da netko zna nešto na ovu temu...
 2. Pročitao sam. Ima li netko iskustva s dobivanjem dozvola Agencije. Je li to postupak koji onemogućava cijelu priču ili je to nešto što ide lako?
 3. Ispričavam se... bio sam nejasan. Zanima me je li realno moguće ishodovati manju alimentaciju?
 4. kameni

  ludnica

  Pa zašto ste se pomirili!!?? Pobogu?!?!
 5. S obzirom da su sudionici Foruma pismeni ljudi, preporučam da pročita hrvatski pravopis.... nije to predebela knjiga da je se ne bi moglo prelistati, (a ja nisam ni malo desno orijentiran), a kažu da mi "Hrvati" ipak razlikujemo (iako ja to nisam čuo) "č" i "ć", pa bi bilo dobro barem baciti oko na to poglavlje. (Crnogorci su btw uveli meko "š"). Uz najbolje namjere, srdačno vaš, Kameni! ("vaš" se, prema gore spomenutom pravopisu, piše malim slovom, osim ako se ne uvlačite u nečiji analni otvor..., a ako se uvlačite, poželjno je da se na đonovima cipela otisne ime onog tko se uvukao, kako bi se vidjelo tko je "unutra"). ... izuzimam poslovnu "uvlakivačku" komunikaciju... I opet srdačno vAŠ, Kameni! ... karika...
 6. Evo... razmišljam o otvaranju d.. Ja sam sve, samo ne informiran o propisima u trgovačkom pravu. Tjednima proučavam zakone i pravilnike, ali ne nalazim odgovore, pa postavljam pitanja: 1. otvorio bih d.. s djelatnosti prodaje/trgovine stomatološkog pribora i materijala... tražio sam pravilnike vezano uz tu djelatnost, ali tu djelatnost nisam pronašao čak ni u NKD, a znam da su RH 32 tvrtke registrirane za tu djelatnost, pa me zanima može li me itko uputiti na neki pravilnik ili zakon o tome....? 2. Vezano uz to zanima me mora li imati osoba koja će otvoriti takvu djelatnost imati nekakvu stručnu spremu... i osoba koja će raditi tamo imati odgovarajuću stručnu spremu. 3. Može li zaposlena osoba u toj djelatnosti biti stranac s debelim iskustvom u tom poslu? Imam visoku stručnu spremu pedagoškog smjera. Srdačno vaš, Kameni! (prema pravopisu hrvatskog jeziga "vaš, vi, vama, vaši, vašima" se ne piše VELIKIM SLOVOM! To su poslovna i privatna uguživanja!
 7. Poštovani forumaši... ... čitam postove i razmišljam. Naime ja sam već duže vremena razveden i u jednom postupku sam pristao na alimentaciju od 28% svoje plaće (mrvicu iznad prosjeka - državna služba). Ne treba ni reći da je sve to bilo mučno. Prijedlog suprotne strane je bio 45% od plaće za jedno dijete. Na stranu to što je dijete svaki dan kod mene ili kod mojih, što ga oblačimo, tetošimo i zaista mu ništa ne fali... u podjeli imovine je dobila zajednički stan (koji iznajmjluje) u pola cijene (po cijeni kupovine od prije 6 godina, a cijena je skočila duplo), sve u stanu u pola cijene (bilo mi je u interesu samo da izađem iz tog braka)... ona stan trenutno iznajmljuje za oko 200 e... na crno... Situacija je sljedeća... ja sam podstanar, kad platim stan i sve režije, gorivo... bolje da ne mislim... ušao sam u novu vezu... bliži se brak (ovo pišem zbog nje ) ... malo mi ostane od plaće... Kreditno sam sposoban ispod 20000€. Ne mogu razmišljati o nekretnini, a volio bih posaditi šljivu u svom dvorištu i svezati kravu za nju (a i djecu, ako su nestašna:-)). Moje pitanje je, je li realno da uđem u postupak za manju alimentaciju? Vidim da po novim propisima alimentacija nije vezana uz moju plaću, nego uz prosjek. Imam neke ponude za napredovanje, ali kad odbijem 28%, ne isplati mi se...veća odgovornost... Koliko će me to koštati i moram li se vidjeti s njom na sudu? Srdačno vaš, Kameni!
 8. Vraćam se na forum nakon dosta vremena s potpuno drugom tematikom... Prekopao sam pitanja i odgovore vezano uz pitanja što ću postaviti i nisam naišao na već postojeći odgovor, pa postavljam pitanje u nadi da će mi netko, tko to ima u malom prstu, skratiti potragu. Situacija je sljedeća: - zaposleni državljanin RH sklapa brak s državljankom SRB, dakle strankinjom - ona treba doseliti u RH i dovesti malodobno dijete iz prošlog braka - također stranac Pročitao sam o proceduri stjecanja stalnog boravka i to mi je više-manje jasno.... godina, godina, dvije, dvije i tako do osam. Pročitao sam letimično Zakon o strancima (temeljito poglavlja koja su mi važna) i Zakon o zdravstvenoj zaštiti stranaca u RH u potpunosti. Moja pitanja u odnosu na navedenu situaciju su: 1. Može li strani državljan s privremenim boravkom u RH sklopiti ugovor o radu u RH, na koje vrijeme i kolike su komplikacije oko toga? 2. Može li se njezino dijete upisati redovno u školu kao stranac? 3. Koliko traje procedura dobivanja prve privremene dozvole za boravak i koje su moguće komplikacije? 4. Mogu li majka i dijete stranci biti zdravstveno osigurani preko supruga državljanina RH ili plaćaju sami i koliko? 5. Ostvaruje li majka, u slučaju rođenja zajedničkog djeteta, pravo na porodiljnu naknadu? Unaprijed zahvaljujem na odgovorima! Pozdrav, Kameni!
 9. Zahvaljujem na odgovoru! S takvom osobnom iskaznicom za strance, odnosno putnom ispravom, osoba može putovati u sve zemlje bez vize u koje mogu putovati državljani RH?
 10. Da..... to se tek sve treba dogoditi... dakle, prvo 5 godina.... Dobivaju li stranci nekakvu privremenu osobnu iskaznicu/putovnicu?
 11. Hvala! S obzirom da nisam pravne struke, pitam još mrvicu... Dakle, članak 10 kaže da ne treba ispunjavati one stavke od 1 do 4? Ne treba 5 godina imati prebivalište u RH, ne treba poznavati jezik i pismo, ne treba otpust iz drugog državljanstva? Treba samo ponašanjem pokazati da poštuje kulturu i običaje RH? Odobrenje za trajno nastanjenje na području RH je nešto što je problematično ili nešto što ide lako? Postoje li kakvi uvjeti?
 12. Molio bih nekog da me uputi na zakon u kojem bih mogao pročitati detalje o pitanju iz naslova. Konkretno me zanima koje uvjete mora steći stranac koji je sklopio brak s osobom iz RH da bi dobio državljanstvo RH. Ako je netko voljan napisati nekoliko natuknica o tome, bio bih zahvalan.
 13. kameni

  Vida

  Volio bih znati je li Vida živ.... to je sve... Pozdrav!
 14. Nestao čovjek bez pozdrava. Zna li netko?
×
×
 • Napravi novi...