Jump to content

LeeLee

Korisnik
 • Broj objava

  5
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

 1. Isti problem i isto pitanje imam kao u uvodnom postu: zbog izgubljene magnetske kartice za autocestu morala sam platiti ugovornu kaznu. Reklamaciju nisu uvazili pozivajuci se na svoja pravila. Kome se mogu zaliti na odluku i postoji li zakonsko uporiste za zalbu ("ugovorna kazna ne može biti ugovorena za novčane obveze"?)? Matija, kako je zavrsila vasa prica u vezi toga? Hvala svima na pomoci.
 2. Ovaj odgovor je ohrabrujuc, u smislu da zakon mozda ipak nije na njihovoj strani, kako sam se pribojavala. Mozes li mi reci u kojem zakonu se spominje "rok za dobrovoljno ispunjavanje obaveza". Da li je taj rok predvidjen (cak) i u slucaju zateznih kamata? Bas mi je stalo da tom lopovluku stanem makar na zulj, ako ne i na kraj! Samo, kada bih znala na koju zakonsku regulativo se mogu pozvati...
 3. Podizem ovu temu, jer i dalje muku mucim sa Ri-stanom i njihovim zateznim kamatama! Zadnji put sam ipak platila onih par lipa, s tim da sam tada odlucila placati uvijek na datum dospijeca, bez obzira na dan u tjednu. To mi omogucava elektronski nacin placanja. Desilo se medjutim da je zadnji racun bio placen u poslijepodnevnim satima, u petak, i na novom racun su opet lijepo zaracunane zatezne kamate, jer je njima knjizeni datum placanja bio tek ponedjeljak! Moje novo pitanje jeste: 1. Da li zaista firma osim datuma knjizenja nema i podatak o stvarnom datuma placanja? 2. Da li netko zna tocnu definiciju pojma "datum dospijeca"? Ja sam na taj pojam uvijek gledala kao na datum do kada nesto najkasnije mora biti placano (za dokaz tome sluzi npr. elektronski ispis poste ili banke sa datumom na uplatnici), ali poslije razgovora sa Ri-stanom ispada da je to datum do kada oni zele novac na svom racunu. Meni to sto oni rade zaista lici na zlouporabu prava. A sta o tome kazu pravnici na ovom forumu?
 4. Borgec, hvala na odgovoru. I sama sam pogledala Zakon o zateznim kamatama i vidjela da o tome nema ni rijeci. Htjela sam se uvjeriti da to mozda nije regulirano negdje drugdje. U konkretnom slucaju ne radi se toliko o glavnici i visini kamata koliko o principu i dobroj poslovnoj praksi. Strasno sam iziritirana cinjenicom da se u navedenom primjeru racunaju zatezne kamate, cak i onda kada su sva ostala placanja uredna i kada se ocito radi samo o tome da odredjenog dana jednostavno nije moguce platiti racun. Inace ovakvu praksu ima Ri-Stan d.., vjerojatno samo zahvaljujuci softveru, koji im izpisuje racune, ali ja smatram da to nije po nacelu dobrih poslovnih obicaja i u vezi toga zelim nesto uciniti.
 5. Zanima me da li postoji zakonska odredba koja regulira obracun zateznih kamata u slucaju kada datum dospijeca padne na neradni dan ili praznik - npr. ako je dospijece bilo na dan 25.12.2006 sto je bio praznik (ponedjeljak) da li u tom slucaju vjerovnik ima pravo obracunati zatezne kamate, ako je racun bio placan prvi radni dan, tj. 27.12.2006? S moje tocke gledista, kao duznika, smatram da nisam duzna platiti racun prije dospijeca (u ovom slucaju 22.12.2006) kako bih izbijegla obracun zateznih kamata. Da li sam u pravu?
×
×
 • Napravi novi...