Jump to content

slavko1941

Korisnik
  • Broj objava

    308
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Objave koje je slavko1941 objavio

  1. Ne možete postavljati vrata prema susjednoj parceli koju ćete koristiti kod prolaza, ako ista nije vaša. U takvim slučajevima morate imati dozvolu vlasnika, pa je moj savjet da provjerite tko je vlasnik tog zemljišta i sa istim nađete mogućnost za korištenje zemljišta za prolaz.

    Prije svega potrebno bi bilo kontaktirati upravitelja zgrade, ako isti postoji za vašu zgradu.

    Izgleda jednostavno, ali nije bez obzira što ste vjerovatno i vlasnik tog zida koji se proteže u dužini vašeg stana.

  2. Tražiti od bilo koga da mora govoriti istinu nije baš sigurno da će tako i biti bez obzira na napomeno ako neće govoriti istinu podliježe sankcijama. A kako i na koji način to utvrditi nije definirano. Tako da mi se ta napomena čini kao čista fraza.

    Istina ovisi o puno faktora koji su često prije važniji od te često spominjane riječi koje nažalost nije više tako sveta kao nekada, a najviše o moralu osobe kojoj je ta napomena upućena. A laž je danas, pogotovo u politici sveprisutna, a nema sankcija.

    Tako dugo dok  za govorenje istine nije obvezna prisega koja bi trebala biti univerzalna i prihvatljiva svima, laganje, pogotovo ako je vezano uz interes biti će normalna pojava. 

  3. Najednostavniji je način da vam susjed proda taj dio dvorišta. Nije najjeftiniji, ali za budućnost najsigurniji.

    Naravno da sve ovisi o sadašnjem vlasniku i njegovoj spremnosti da si devastira svoje dvorište.

  4. Trebate najprije vidjeti što GUP predviđa za namjenu te zelene površine ili te površine uz zgrade, a sa čime vaše parkirno mjesto nema veze jer je isto posebno definirano. Mandre su mjesto sa gusto zbijenim zgradama sa minimalnim odstojanjima među objektima i treba dobro provjeriti je li tamo moguće graditi jednostavni objekt za koji nije potrebna građevinska dozvola jer u to spada i ta vaša kućica za alat, ali neke su suglasnosti ipak potrebne. A i to zajedničko zemljište koje ste vlasnik 1/8 mora biti parcelirano jer morate znati koji je dio vaš i na kojem bi željeli postaviti kućicu za alat.

    I samim nazivom zelena površina određeno je da se na istoj ne može graditi ništa što nije u namjeni te površine ili već unaprijed određenoj svrsi. To navodim uz pretpostavku da je ta čestica stvarno zelena površina, a ne samo zato što tamo raste trava. Posjetite odjel za građevinarstvo u vašoj općini jer ćete tamo dobiti najkorisnije podatke o vašoj namjeri da imate na tom dijelu spremište za neki alat.

    Ali iz osobnog iskustva mislim da sve to skupa neće biti jednostavno izvesti. Ili da uopće postoji mogućnost da to ostvarite.

  5. Sklopite samo kupoprodajni ugovor sa kojim postajete jedini i stvarni vlasnik nekretnine.

    U ortački ugovor ulazite na pr ako ulazite u poslovni odnos, zajednički obrt i sli čno. 

    Laički rečeno da sklopite tu vrstu ugovora bili biste kao u položaju suvlasnika. A to nikako,barem što se tiče stana ne bi billo dobro. Ako se ipak odlučite na ovaj riskantan i za budućnost neizvjestan ugovor svakako se posavjetujte sa odvjetnikom.

  6. Imate vrlo složenu situaciju tim više što izgleda da nema mogućnosti dogovora i u takvoj situaciji teško je dati odgovor koji bi riješio vaš problem. Ima tu puno pitanja koji svako za sebe traži rješenje.

    Neophodna je pomoć odvjetnika, sami nećete doći do povoljnog rezultata.

     

     

  7. U ovakvim okolnostima ovo je više nego rizična kupnja.

    Neka prodavatelj uredi da u vlasničkim knjigama i katastarskom operatu bude upisan kao jedini vlasnik i korisnik predmetne čestice, a tada možete istu nekretninu kupiti. I treba se zapitati zašto to do sada nije napravio?

    A po vašim navodima čini mi se da mu to neće biti lak zadatak, a što bi bilo da se vi morate poslije kupnje time baviti bio bi to Sizifov posao. 

  8. Taj objekat sa 50m kv u svakom slučaju, a prema podacima u vašem upitu ne može biti jednostavna građevina.

    Ne preostaje vam drugo nego uputiti građevinskoj inspekcij zahtijev da ispita stvarno stanje te dogradnje.

    Sve drugo ne daje neku mogućnost za rješenje. Ali morate biti uporni jer se građevinske inspekcije baš ne žure u postupcima.

  9. Uz naknadnu  izgradnju stepenica vjerovatno su i probijena nova vrata i to će dodatno biti problem. Za rješenje  biti će važan položaj stepeništa prema drugim objektima, ako se isti nalaze u neposrednoj blizini. Ima više uvjeta kojima će trebati udovoljiti za legalizaciju.

    Mišljenja sam da ništa ne treba rušiti prije konačne legalne odluke što će biti sa tim dodatkom na građevini.

    Vaš prvi korak trebao bi biti da posjetite odjel za građevinarstvo u vašoj općini gdje bi trebali dobiti osnovne naputke od kuda krenuti.

    Ali je svakako dobra odluka da taj problem rješite.

  10. Dodijeljeni kućni broj ne može se mijenjati samoinicijativno.

    U katastarskom uredu tražite potvrdu o vašem kućnom broju. Potvrdu možete dobiti i aplikacijom e građani ako ste na istu prijavljeni.

    Dajte bratu potvrdu na uvid i zamolite da postupi po istoj t.j. da se na smije služiti sa kućnim  brojem na koji nema pravo i da broj koji sada koristi, a nije njegov promijeni.

    Ako ne pristane morat ćete svoje pravo ostvariti sudskim putem.

  11. Ne možete tražiti služnost pogleda, a ni svjetla.

    Nije bitna udaljenost od ruba vašeg balkona već od međe. U toku postupka dobivanja građevinske dozvole zainteresirane strane će biti pozvane da daju eventualne primjedbe na projekat, pa ćete tada dati svoje viđenje vašeg problema.

     

  12. Smatram da politika sa vašim slučajem nema nikakve veze kao ni godine staža, a i na neka ulaganja sa vaše strane u prostor koji ste koristili. A ponovo napominjem da konfisciranu i nacionaliziranu imovinu nije bilo u ovakvim ili sličnim slučajevima moguće otkupiti, ako nije bio društveni interes. Pojedinac nikako.

    Konfiscirana ili nacionalizirana imovina vraćena je vlasniku ili nasljedniku prvog nasljednog reda jer je na to imao pravo. Sve radnje koje su se do povrata radile sa nekretninom za njega nemaju veze jer nije bio vlasnik i nije o ničemu odlučivao. Vlasnik je bio grad Zagreb i na istom je bila sva odgovornost.

    Nakon povrata imovine zakonitom vlasniku sigurno je da će se i vaš status promijeniti i da ćete prostor koji koristite vjerovatno izgubiti.

  13. Niste naveli vaš pravni status stečen ulaskom u nacionalizirani stan. U iste prostore nije mogao nitko ući bez tadašnjih vlasnika nacionalizirane imovine. I dakako dobiti dokumenat o statusu. Vlasnik je mogao biti grad, općina, država ili neka državna institucija.

    Denacionalizacijom je nekretnina vraćena zakonitom vlasniku i i vi niste u mogućnosti tražiti da vlasnik kupi svoju imovinu koja mu je vraćena i koju vi sada zauzimate, a koja nije vaša, te niste mogli tražiti tržišnu cijenu za taj prostor. A da će vlasnik adaptirati prostore koje vi sada koristite i vas ostaviti u svojoj kući nije za očekivati.

    Pokušajte još jednom razgovarati sa vlasnikom, no ja osobno ne vjerujem da ćete ostati u tom prostoru. Jedino je rješenje potražiti stručnu pomoć tj. odvjetnika.

    Pokušao sam dati neki smislen odgovor iako vaše pitanje ima dosta nejasnoća.

  14. Vaše objašnjenje situacije puno je nejasnoća ne bi se upuštao u te građevne nebuloze, jer se tu ništa ne može napraviti jer nemate nikakve vjerodostojne dokumente, koliko vidim iz vašeg objašnjenja situacije oni nikad nisu ni postojali.

    Ali savjet vam je potreban i trebate pomoć.

    Moj je prijedlog da angažirate jednu arhitektonsku tvrtku koja će na osnovu građevinske dozvole utvrditi da je / ili nije / objekat građen prema istoj i po  pozitivnom nalazu možete poduzeti daljnje postupke.

    Bilo bi dobro da prije angažiranja arhitekata odete u općinu kojoj zgrada pripada i tražite savjet za mogućnost rješenja u odjelu za građevinarstvo. To ne košta, a može dati neke savjete za  vaše daljnje postupanje.

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija