Jump to content

giova77

Korisnik
  • Broj objava

    7
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Poštovani, imam problem i molio bih ako mi netko može pomoći. Naime dobio sam od državne uprave za zaštitu i spašavanje poziv na smotriranje. Ja osim što sam Hrvatski državljanin isto tako sam i državljanin republike Italije, gdje već neko vrijeme živim i radim kao freelance za nekoliko firma. Zbog prirode posla i zbog udaljenosti stvarno nisam u mogućnosti odazivati se na takve pozive. U pozivu stoji da ako se ne odazovem i ne opravdam izostanak mogu biti novčano kažnjen. Zanima me na koji način i kako da to opravdam kod državne uprave za zaštitu i spašavanje, i kako napraviti da me izbrišu iz njihove evidencije pošto ja više ne živim u Hrvatskoj? Zahvaljujem
  2. Kuću su izgradili pokojni djed i baka, dva stana, prizemlje i prvi kat + okućnica, prizemlje je prodano susjedu A. Moja majka je naslijedila stan na prvome katu, tavan koji nikada nije niti bio prodan nikome, okućnicu i isto je darovala meni. U međuvremenu susjed A se razveo od supruge B i podijelili su njihov stan po pola, nparavili su još jedan ulaz tako da je sad stan u prizemlju u biti dva stana. Susjedova supruga B je prodala svoj stan novom susjedu C, koji je nedugo nakon kupnje preprodao opet taj isti stan nekoj firmi D, uključivši 1/4 mog tavana. Osoba C se inače bavi otimanjem imovine. Međutim to nije prošlo prilikom uknjižbe vlasništva firme D, tako da smo sada na vlasničkom listu ja 1/2, susjed A 1/4, i još uvijek susjed C 1/4. Isto tako na vl listu ne piše nigdje točno koji su dijelovi zgrade niti okućnice čiji, navedena je samo čestica njena površina i omjeri suvlasništva. Moj cilj je zaštititi vlastitu imovinu od daljnjih malverzacija, svaki savjet je dobrodošao.
  3. Došao sam do informacije da od početka iduće godine, znači od 1.1.2013., etažiranje će se provoditi po zakonu, znači biti će obavezno. Bio bih zahvalan ako me netko može uputiti na zakon ili odluku u kojoj je to navedeno jer nemogu pronaći nikako nigdje.
  4. Zahvaljujem na odgovoru. Bila je nekakva podjela u smislu podjela posjeda i određivanja djelova okućnice. Međutim jedan od susjeda je prodao svoj dio uključivši i dio mog tavana. U vlasničkom listu sam upisan ja i ostala dva suvlasnika ali definirana je samo čestica na kojoj je izgrađena kuća ne i posebni stanovi i okućnica. Zanima me još ako je obavezno etažiranje prije ulaska u eu?
  5. giova77

    Etažiranje

    Vlasnik sam stana, garsonjere i tavana u obiteljskoj kući, osim mene tu su još i druga dva stanara koji imaju svaki svoj stan i nemaju veze sa mojim tavanom, tavan je u sklopu mojega stana i nije prodan njima. Tu je još i okućnica koja se dijeli po pola, podijeljena je nekakvom sudskom podjelom ali ništa od navedenog nije uvedeno u vlasnički list, tako da na njemu stoji samo da sam ja vlasnik katastarske čestice na kojemu je sagrađena kuća u omjeru od jedne polovine. Ono što me zanima je mogu li ja imati problema jednoga dana prilikom prodaje oko dokazivanja koji točno dijelovi kuće i okućnice su moji i dali bi sa etažiranjem to riješio? Druga stvar je ta da jedan od suvlasnika ima namjeru na svom dijelu okućnice izgraditi još jedan objekt što sada dok je sve u suvlasništvu nije moguće jer mora dobiti suglasnost od drugih suvlasnika. Ukoliko bi se objekt etažirao i on postao vlasnikom svog djela okućnice dali u tom slučaju ima pravo izgraditi dodatni objekt bez suglasnosti nas ostalih dva vlasnika? Hvala.
  6. Pozdrav, zanima me ako mi netko može reći što je potrebno od dozvola za postavljanje reklamnog panoa veličine 5x2,5 m na vlastitom zemljištu koje je u neposrednoj blizini autoceste? Pano bi služio kao reklamni prostor za iznajmljivanje. Isto tako dali moram imati obrt ili je dovoljno biti prijavljen kao iznajmljivač. Napominjem da je teren u vlasništvu! Hvala.
  7. giova77

    Autopraonica

    Pozdrav, interesira me postupak otvaranja obrta za obavljanje djelatnosti ručne autopraonice, isto tako ako mi netko može navesti koje sve dozvole moram imati da bih ispunio uvjete za otvaranje iste. Prostor na kojemu je zamišljeno da bi bila autopraonica je u biti dvorište u vlastitoj kući, vlasništvo, trenutno je na tom prostoru izgrađena nadstrešnica i koristi se kao parkiralište za automobil. Isto tako prisutni su priključci struje i vode na tom prostoru, jedino što nema nikakvog posebnog odvoda vode. Zahvaljujem, lijepi pozdrav!
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija