Jump to content

proxi

Korisnik
  • Broj objava

    10
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Zar nemaju i agencije pravnike i zar se ne naplaćuje i provizija agenciji jednokratno? U svakom slučaju ću se raspitati. Hvala! Ma ja sam znala da ti svi postupci sporo idu, ali sam ipak ostala iznenađena koliko je to stvarno sporo. U biti još ništa nije kako spada ni započeto, još nisam dobila ni poziv na sud, još niti ne znam da li je uopće tužba i podignuta... U principu prvo sam ostala jako iznenađena da je uopće i došlo do bilo kakvog ne priznavanja oporuke, a zatim sam ostala i šokirana bezobraznošću te odvjetnice, no to je jedna sasvim druga tema...
  2. Sad mi je sve puno jasnije, puno hvala!! Znači najbolje bi bilo angažirati neku agenciju za posredovanje pri iznajmljivanju koja bi sastavila ugovor?
  3. Znači, koliko sam do sad shvatila, brat nema pravo na nužni dio i to što je dobio za ostaviteljičina života nema nikakve veze sa naslijeđivanjem, no i tako se ide na osporavanje cijele oporuke. Mene zanima da li ja mogu iznajmiti stan sada dok taj cijeli postupak traje bez da kršim neki zakon i bez da danas sutra nekome moram plaćati nekakve naknade? I naravno ako iznajmljivanjem ne kršim zakon, kako napisati ugovor o iznajmljivanju, da li je "bolje" iznajmiti ga na crno, ali šta ću onda ako netko promijeni brave na stanu, a stan nije moj?
  4. Uvjerena sam da se "nevaljalost oporuke" neće moći dokazati prvenstveno zbog svjedoka koji su najavljeni, a i ipak je odvjetnik sastavljao oporuku koji bi, po meni, morao reagirati da je ustvrdio nekakvu nepravilnost. No, velim, mene muči da li ja taj stan mogu sada iznajmiti tj. da li mogu imati kakve posljedice ako ga iznajmim?
  5. Puno hvala na savjetima i odgovoru! Odvjetnica tvrdi da nije vjerojatno da bi ostaviteljica ostavila svoju imovinu daljoj rodbini, a ne bratu, te da se iz toga vidi da u vrijeme potpisivanja oporuke nije bila uračunljiva i da ima svjedoke koji će to potvrditi. Ja nisam zabrinuta za ishod postupka i uvjerena sam da neće uspjeti osporiti oporuku, no vrijeme prolazi i znamo da su naši sudovi pretrpani pa zato i spori, pa se ja pribojavam da će proći godine dok se to ne riješi. Zar ja mogu sklopiti ugovor o iznajmljivanju iako stan nije još moj?? Koga ću navesti kao vlasnika stana ili šta ću napisati tko sam ja da iznajmljujem stan?? Ja se unaprijed ispričavam na možda blesavim pitanjima, ali kao što se vidi totalni sam laik.
  6. Rođakinja mi je umrla i oporučno mi je ostavila stan, oporuku je napisao odvjetnik i potpisali su je i svjedoci te je do ostavinske rasprave bila položena na sudu. Oporuku na ostavini nije prihvatila odvjetnica rođakinjinog brata koji nije radno sposoban i kojeg je rođakinja prije smrti jako dobro zbrinula i osigurala mu financijski bezbrižan ostatak života. Sve ukazuje na to da će ta odvjetnica pokrenuti sudski postupak. Ja se jedina sada brinem za taj stan i jedina imam ključeve tog stana. Mene zanima i molim Vas za odgovor: 1. tko je dužan plaćati režije za taj stan dok se sudski postupak ne završi? Mene je strah da se, ako ne plaćam režije, ne pokrenu tužbe i da ću ja na kraju morati platiti i te sudske troškove i ponovna uključenja i tko zna šta sve ne pa sam do sada sve plaćala, ali mi je to sada, svi znamo kakva je situacijau državi, postalo jako financijski teško. 2. da li ja mogu taj stan sada tj. dok se to sve ne riješi iznajmiti i na taj način pokriti plaćanje režija, a i olakšati si život najamninom? Da li bi mogla imati nekakvih posljedica ako iznajmim taj stan?
  7. Nisu u pitanju naslijeđena sredstva, jer koliko znam, skrbnik nema nikakvu prednost u nasljeđivanju i ja kao njegov najbliži rod i bez skrbništva bi imala pravo na te novce, koji usput i nisu veliki, a još kad se uzme u obzir da se iz njih financira i boravak u domu i njegov mjesečni džeparac, odjeća, obuća i sve drugo što mu je potrebno, od tih novaca neće ostati ništa. Baš zato što nemam pojma o skrbništvu raspitujem se kolike su te obveze, pa da vidim da li ih uopće mogu ispunjavati. Naravno da me zanima da ukoliko postoji mogućnost da od nekud pokrijem troškove svojih posjeta rođaku da to i iskoristim, a ne da to ide iz mog džepa, koji iskreno rečeno nije dubok. Sestra mu je bila skrbnik dok se nije razboljela, a kad se razbolila i kad joj je postalo jasno da se zbog bolesti ne može više brinuti za njega odrekla se je skrbništva. Zašto ljudi prvo traže nešto negativno u nečem što bi trebalo biti pozitivno?
  8. Naravno, Snowdrop, hvala na odgovoru!!!!
  9. Ma puno je za objašnjavati, ali ja do prije par mjeseci nisam ni znala da taj rođak postoji. Nedavno mu je preminula sestra i sad je ostao sam, pa mi je žao da mu nitko nikad ne dođe u posjetu (ovo da mu skrbnica ne dolazi u posjetu nisam nigdje mislila koristiti kao bilo kakav minus ili plus nekome). Iskreno rečeno financijski mi je veliki trošak otići mu u posjetu (ne živi u istom mjestu gdje i ja) pa sam se nadala da ako bi preuzela skrbništvo nad njim bi mi ti troškovi bili plaćeni. Stvarno mi nije na pameti financijski se okoristiti njegovom imovinom, već samo da ti posjeti nisu meni na teret. Isto tako budući da nisam u istom mjestu kao i on ne mogu mu prečesto ići u posjetu. Zato i pitam koje su mi obveze (da vidim da li ih mogu uopće ispunjavati), a koja su mi prava (ne mogu preuzeti financijsku brigu o njemu, nisam u mogućnosti) ako bi preuzela skrbništvo nad njim.
  10. Rođaku koji ima 65 godina je oduzeta poslovna sposobnost i centar za socijalnu skrb mu je dodijelio skrbnika budući da nema bliske obitelji. Rođak nikada nije bio sposoban raditi i nema mirovinu, ali ima određena naslijeđena sredstva u banci, živi u jednom privatnom domu u koji je specijaliziran za osobe sa mentalnim problemima. Budući da ga ja, za razliku od dodijeljene skrbnice koja ga nikada nije posjetila, povremeno posjećujem razmišljam o tome da mu ja postanem skrbnik. Zanima me koje bi bile moje obveze kao skrbnika rođaku koji ima 65 godina, a koja prava bi imala? Kako uopće pokrenuti postupak dobivanja skrbništva nad rođakom???
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija