Jump to content

Ejla

Korisnik
  • Broj objava

    8
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Postovani, imam otvoren obrt sa pausalnim oporezivanjem, djelatnosti popravke i prepravke tekstila, dorada i dovrsavanje tekstila, izrada bizuterije, ostale proizvodne djelatnosti, ukrasi, suveniri i sl. Pored toga i trgovinu putem interneta. Kao hobijem se bavim slikarstvom i kiparstvom amaterski. Zanima me zakonski okvir na koji nacin bih mogla prodavati svoje proizvode. Mogu li to uopce kao amaterski umjetnik. Smijem li to prodavati kroz svoj obrt? Koju djelatnost NKD bih trebala registrirati i koje jos uvijete ispuniti, ako uopce postoji mogucnost za to?
  2. Hvala na odgovoru. Zanima me da li je po zakonu da se sklapaju dva ugovora? Jedan na tri mjeseca probnog rada i obuke, a drugi koji obavezuje radnika da radi godinu dana po zavrsetku obuke. U slucaju da radnik ne odradi godinu dana treba vratit tri place i troskove obuke? Ima li tako nesto u zakobu? Moze li poslodavac potrazivat taj novac u slucaju da radnik da otkaz?
  3. Pozdrav, Zaposlena sam u jednoj firmi od drugog mjeseca. Potpisala sam dva ugovora. Prvi ugovor je probni rad sa obukom na tri mjeseca. Drugi ugovor me obavezuje da radim godinu dana kod njih nakon zavrsene obuke ili im vracam novac u iznosu tri place i troskova obuke. Obuka mi je uspjesno zavrsena. Dodjeljen mi je stroj za rad koji nije u potpunosti ispravan i ne uspjevam odraditi posao bez gresaka na njemu. Mjesec dana sam radila na drugom ispravnom stroju i bilo je sve bezprijekorno. Poslodavac ne priznaje gresku stroja i ne zeli mi dati drugi i tvrdi da je greska do mene. Ocekujem da ce mi poslodavac skinuti od place, jer je takva praksa tamo. Koliko mi smije skinuti placu i sta ja mogu napraviti u ovakvom slucaju? Unaprijed zahvaljujem
  4. U udomiteljstvu starijih i nemoćnih osoba ima dosta toga nedorečenog i pomalo nejasnog. Kao prvo zanima me šta piše točno o udomljavanju starijih osoba koje ne idu preko Centara za socijalnu skrb, odnosno koje imaju mirovinu da si tu skrb same plate ili obitelj plaća za to? Isto tako kako se tu uklapaju osobe udomljene putem ugovora o doživotnom uzdržavanju? Naime, na nekom od sastanaka u nadležnom Centru rečeno je da je dozvoljeno primati "privatne" korisnike, bilo po osnovu ugovora o doživotnom uzdržavanju, bilo po ugovoru o smještaju koji stranka i udomitelj potpišu i ovjere kod javnog bilježnika, pod uvjetom da cjelokupni broj korisnika ne prelazi četiri, koliko je propisano. U nekoj emisiji na TV-u je bilo riječi da se privatni korisnici mogu udomljavati, ali ugovor potpisuju sa nadležnim Centrom za soc. skrb, kojemu uplaćuju predviđeni iznos, a Centar nas tretira isto kao i u slučajevima udomljenja preko centra. Međutim, na upit o tome u našem Centru, dobili smo odgovor da o tome ne znaju ništa i da nemaju takve upute. Nedavno smo,mi udomitelji, obaviješteni telefonski pojedinačno da ne smijemo više imati privatne korisnike. Dali je ta promjena novijeg datuma? Je li donešen opet neki novi zakon? Ili je to neka odluka na lokalnoj razini? Ima li u tom nekom pravilniku ili zakonu o udomiteljstvu konkretno napisano po kojem osnovu se mogu ili ne mogu udomljavati starije i nemoćne osobe privatno?
  5. Hrvatski zavod za zapošljavanje nudi različite tečajeve , prekvalifikacije ili osposobljavanja. Zanima me konkretno tečaj za njegovateljice. Pročitala sam da se dobije pri završetku tečaja - UVJERENJE. Znači ne dobije se svjedodžba, niti diploma, niti certifikat. Mene zanima koliko vrijedi to uvjerenje? Na kojem nivou je taj stupanj obrazovanja? Pri zapošljavanju, jel to na nivou osnovne škole sa tečajem ili se gleda srednjoškolsko obrazovanje koje imam plus tečaj? Da li takvo uvjerenje ima ikakvu vrijednost pri zapošljavanju u EU?
  6. Još nisam ništa dobio ! Ne znam ništa , da li će biti kazneno ili prekršajno ?
  7. Molim hitnu pomoć! Uhvaćen sam sa 4,5 g marihuane ,,,, Kakvu kaznu mogu očekivati , dali ću biti evidentiran kao kriminalac , dali ću moči dobivati potvrdu o ne kažnjavanju . Radim u državnoj službi , dali mogu dobiti otkaz ! Obitelj cijela mi se bavi poslom koji ovisi o svim potvrdama o ne kažnjavanju svih članova obitelji , tako da i oni mogu ostati bez posla .... Molim brzu pomoć ! Da li postoji mogućnost da ublažim eventualnu štetu !
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija