Jump to content

commando

Korisnik
  • Broj objava

    269
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je commando objavio

  1. Drago mi je da sam i ja krivo prenio prvobitni članak, tj navod iz njega.
  2. Poštovani Sivko, vezano za tvoj prvi odgovor, želim reći da se uopće ne radi o PTSP-u, već o jednoj "civilnoj" i to kratkotrajnoj bolesti, za čije izlječenje je potrebno nekoliko dana. Nije gripa ili proljev kako sam to figurativno naveo u uvodnom javljanju, već se radi o jednoj upali. Što se tiče Pravilnika koji si naveo, on mi je poznat. Što reći o njemu? Kao i podosta zakona i podzakonskih propisa se može ekstenzivno tumačiti. Formalno pravno moj liječnik opće prakse nije pogriješio u bilo čemu. On je svoje napravio. MUP-ove službe će napraviti svoje i epilog svega će biti izvanredni nadzorni zdravstveni pregled. Naravno, na njemu će se otkriti da na jednom oku imam dioptriju + 0,75, a na drugom + 1,15 i samim tim, ako ništa drugo ispunjeni su svi uvjeti da trošak pregleda snosim ja. Niti to ne sporim, ionako bi na redovni pregled išao za tri godine i tada bi se otkrio taj moj nedostatak. Po svemu sudeći sada ću još biti sretan ako mi produže dozvolu na 3-5 godina. Da ne duljim previše, samo sam htio podijeliti svoje iskustvo i nagovijestiti da se netko od onih koji ovo čitaju ne iznenade, ako dožive slično.
  3. Evo da nakon dugo vremena javim kako sam danas bio kod svog liječnika opće prakse radi neke potpuno benigne sitnice, te mi je isti rekao da je on to dužan prijaviti MUP-u, odnosno nadležnoj PU i da ću zbog toga najvjerojatnije biti upućen na izvanredni liječnički pregled vozača. Što reći na sve to? Znači doslovce vas može pogoditi gripa ili da oprostite proljev i ne gine nam izvanredni liječnički pregled. Je li to osveta liječnika (ovo mislim u množini) MUP-u za onu liječnicu što je dobila 5000 kn kazne ili je u pitanju nešto drugo, ne znam, ali znam da se opet sve lomi preko naših leđa. Ovo javljam samo kao informaciju da i svi vi možete očekivati isto, da se ne bi naknadno iznenadili. LP svima.
  4. Poštovani Spitfire, hvala na odgovoru, međutim kao što sam naveo u prvom postu, u ZUS-u je navedeno da se u pogledu izvođenja dokaza, u upravnom sporu primjenjuju opće odredbe ZPP-a o izvođenju dokaza, a tamo se ipak dopušta predlaganje dokaza do zaključenja rasprave. Osim toga, postavlja se pitanje što ako tuženik u odgovoru na tužbu iznese neke nove dokaze, za koje nisam znao u tijeku postupka, to bi značilo da tužitelj ne može predložiti neke nove dokaze. Malo nelogično (iako logika i pravo ...). Uglavnom hvala na odgovoru.
  5. Pozdrav. Kao prvo isprika ako ova tema već postoji. Naime, zanima me može li tužitelj na samoj raspravi na Upravnom sudu (znači 1. stupanj), predlagati nove dokaze do zaključenja rasprave, ako to slučajno nije učinio u samoj tužbi ili čl. 23. st. 1. t. 8. ZUS-a to priječi? Znam da se u pogledu izvođenja dokaza, u upravnom sporu primjenjuju opće odredbe ZPP-a o izvođenju dokaza, ali ZPP ima prethodni postupak, pa glavno ročište, pa me to malo buni. Znači, bitno mi je mogu li ja kao tužitelj na raspravi na Upravnom sudu predložiti novi dokaz? Unaprijed hvala i pozdrav svima.
  6. Jednom mom prijatelju je nedavno poništeno i I i II-stupanjsko rješenje. Sve zavisi što si naveo i što si tražio tužbenim zahtjevom. U međuvremenu su ga iz HZMO-a već zvali na novo vještačenje (u I stupnju) i naravno ništa se ne mijenja. Mirovinsko se oglušilo na presudu Upravnog suda. Sada ide sve ispočetka. Prvo žalba, pa ...
  7. Sad čekaš do zaprimanja pismenog otpravka presude. To ti je 7-10 (najviše 15) dana. Tu ćeš u obrazloženju presude vidjeti detalje i pravno shvaćanje suda. Je li sud poništio i prvostupanjsko i drugostupanjsko ili samo drugostupanjsko rješenje?
  8. Forrester, ja da sam na tvom mjestu ne bih se opterećivao s nekim ipak sporednim stvarima za tijek upravnog spora. Za konačnu presudu na Upravnom sudu je potpuno nebitno što si ti poduzimao nakon podnošenja tužbe. Ponavljam, sud gleda samo činjenično stanje zaključno sa donošenjem rješenja koje osporavaš upravnim sporom. I još jednom ponavljam, čak i da si tražio novu ocjenu radne sposobnosti (što ti kažeš da nisi), želim ti naglasiti da ti imaš pravo tražiti što god ti želiš. Ne vodiš ti taj novi upravni postupak, već HZMO i ukoliko bi tu netko pogriješio (da se tu kojim slučajem krši koji propis), taj netko ne bi bio ti. A pitanje zna li sudac zakon? Zna on zakon (bar bi trebao znati), samo je teret i na tebi da istakneš činjenice i dokaze koji su bitni i koji tebi idu u prilog, a nebitne stvari samo "zamagljuju" one bitne. Napisao si da je rasprava održana. Je li i zaključena? Ako je zaključena, onda još samo čekaš presudu, a ako nije do zaključenja imaš pravo proširivati svoj tužbeni zahtjev, predlagati nove dokaze (ukoliko ih imaš ili si ih propustio već iznijeti) ... Uglavnom sretno.
  9. Forrester, a kakve veze ima jesi li ti pokrenuo čak i novu ocjenu radne sposobnosti (što mi često zovemo obnova postupka, iako je to u biti nova ocjena) dok još traje upravni spor? Nikakve. Ti to slobodno možeš napraviti, jer na Upravnom sudu se vodi spor vezano za situaciju do vještačenja u mirovinskom i na sudu ti se uzima u obzir samo ta dokumentacija, odnosno to činjenično stanje. Budući si ti u međuvremenu vjerojatno prikupio i novu dokumentaciju, te ukoliko je došlo do promjene u tvom zdravstvenom stanju, ti si pokrenuo novu ocjenu radne sposobnosti bez obzira na to što se spor za prethodni postupak još vodi na Upravnom sudu. U biti pročitaj ovo: http://www.mirovinsko.hr/UserDocsImages/publikacije/glasovnica/broj12_2007/9%20-%20postupak%20med.%20vjestacenja.pdf Ne znam u čemu je problem? Pozdrav.
  10. Ma potpuno isto. Audio više ne postoji. Sad je CERP, prije je bio DUUDI (iako DUUDI još postoji, ali više se ne bavi ovim stvarima, već to sada radi CERP), a još prije AUDIO, a još još prije HFP ...
  11. Sad je CERP. Centar za restrukturiranje i prodaju Zagreb, Ivana Lučića 6 Ista stvar, samo novi naziv.
  12. Hvala na informaciji. Znači gore nego što sam pretpostavljao. Ja sam se nadao bar 15-ak. Još jednom se pokazalo da je nada ... Znači Tvornica glinice Obrovac, Glumina banka i slične dionice. Lijepi pozdrav.
  13. Ile, je li bar vrijede čemu? Pitam zato što i ja trebam dobiti za koji dan.
  14. Nakon dugo vremena da se i ja ponovo uključim. Evo linka iz Večernjeg: http://www.vecernji.hr/hrvatska/reze-se-46000-mirovina-najvise-braniteljskih-901008 Znači onaj tko ima 4999 kn njemu se neće ništa dirati, a onaj tko ima 5001 kn pada na 4500. Koja je to kemija.
  15. Treba pogledati i Pravilnik o utvrđivanju postotka oštećenja organizma HRVI iz Domovinskog rata, jer je možda 40% i maksimum za to oštećenje. Ne znamo o čemu se radi, pa možemo samo nagađati.
  16. Pozdrav svima i pitanje zna li tko je li napokon stupio na snagu novi Pravilnik o unutarnjem redu MORH-a? Tražio sam po netu, ali nisam ništa pronašao. Unaprijed hvala.
  17. Gogo007, ova odluka Upravnog suda će najvjerojatnije stvari vratiti na početak, odnosno na ponovno vještačenje. Niste napisali što točno piše u odluci Upravnog suda. Što će biti na novom vještačenju upitno je. Vještaci mogu uvažiti mišljenje suda, a i ne moraju koliko je meni poznato. Sve u svemu sretno.
  18. Eldridž, u pravu si i hvala na uputi. Budem vidio u mojoj HVIDR-i sa pravnicom kako ćemo to sročiti. Svako dobro!
  19. BrumBrumm, nemam još ništa sastavljeno, ali u biti samo prepišeš tekst žalbe i nasloviš na Upravni sud. Nema tu puno filozofije.
  20. Ive0007, o čemu ti pričaš? Daj se skuliraj malo. Otpremnina mi je bila 3 proračumske osnovice, znači nešto više od 9000 kuna. Zadovoljan?
  21. Kao što se vidi iz mojih ranijih postova, bio sam na takozvanoj obnovi postupka, gdje mi je određena opća umjesto profesionalne nesposobnosti, ali je omjer ostao isti. Mirovina je nešto porasla i to je OK, međutim uložio sam na to rješenje žalbu tražeći povećanje omjera u svezi rata. Danas mi poštar zvoni na vrata i donosi rješenje u kojem stoji da se žalba naravno odbija. Nisam ni mislio da je neće odbiti, ali kao što je netko bio rekao moje je pravo da se žalim i barem si ne mogu ništa prigovoriti. Razlog zašto ovo pišem je rok u kojem sam dobio to rješenje, a to je 40 dana od kada sam osobno predao žalbu, što je rekord što se tiče mirovinskog. Izgleda su počeli brže raditi, ali sa istim rezultatima. Eto toliko da se zna! Sada slijedi upravni spor, a onda nova obnova i botba se nastavlja. Pozdrav svima!
  22. Ili još jasnije: Najniža mirovina hrvatskom branitelju iz Domovinakog rata Najniža mirovina za hrvatske branitelje iz Domovinskog rata propisana je Zakonom o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i razlikuje se od instituta najniže mirovine koja je 1. siječnja 1999. uvedena kao socijalno -zaštitni institut u opći sustav mirovinskog osiguranja. Pravo na najnižu mirovinu nakon 21. studenoga 2009. može ostvariti samo hrvatski branitelj iz Domovinskog rata koji ima priznato sudjelovanje u obrani suvereniteta Republike Hrvatske u najmanjem trajanju od 100 dana kao pripadnika borbenog sektora i koji je mirovinu ostvario prema odredbama Zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju , Zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju individualnih poljoprivrednika , ZOPHBDR-a i ZOMO-a, dakle korisniku mirovine ostvarene prije i nakon 1999. godine, ako mu tako određena mirovina iznosi manje od svote najniže mirovine. Također, ako kumulirana mirovina iznosi manje od najniže mirovine, hrvatskom branitelju odredit će se najniža mirovina. Pravo na najnižu mirovinu ima i hrvatski branitelj iz Domovinskog rata koji ima priznato sudjelovanje u obrani suvereniteta Republike Hrvatske u najmanjem trajanju od 100 dana kao pripadnika borbenog sektora i koji je navršio 65 godina života ( muškarac),odnosno 60 godina života žena , a ne ispunjava uvjete mirovinskog staža za stjecanje prava na starosnu mirovinu prema ZOMO-u (tzv. « državna mirovina»). Potvrde o sudjelovanju u obrani suvereniteta Republike Hrvatske od 100 dana u borbenom, odnosno u neborbenom sektoru izdavat će Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, Uprava za pravne poslove, Strossmayerov trg broj 4, Zagreb. Najniža mirovina određuje se od osnovice koja iznosi 45% prosječne neto plaće svih zaposlenih u Republici Hrvatskoj, u godini koja prethodi godini ostvarivanja prava prema podacima Državnog zavoda za statistiku. Korisniku prijevremene starosne mirovine najniža mirovina određuje se uz primjenu polaznog faktora iz članka 78., a korisniku invalidske mirovine zbog profesionalne nesposobnosti za rad primjenom mirovinskog faktora iz članka 80. ZOMO-a, što znači da se nezaposlenom hrvatskom branitelju iz Domovinskog rata, kojemu je priznato pravo na mirovinu zbog profesionalne nesposobnosti za rad prema ZOPHBDR-u, najniža mirovina određuje uz primjenu mirovinskog faktora 0,8 , a zaposlenom uz primjenu mirovinskog faktora 0,5. Za određivanje najniže mirovine korisniku prijevremene starosne mirovine primijenit će se polazni faktor prema kojem je određena prijevremena starosna mirovina. Za obiteljsku mirovinu mirovinski faktor iznosi 0,7 do 1,0, ovisno o broju članova obitelji, za starosnu mirovinu i invalidsku mirovinu zbog opće nesposobnosti mirovinski faktor iznosi 1,0. Pravo na najnižu mirovinu nema hrvatski branitelj koji je mirovinu ostvario prema Zakonu o pravima DVO, PS i OSO jer se radi o posebnom propisu , a prava prema posebnim propisima u određivanju mirovine ne mogu se kumulirati. Najniža mirovina hrvatskom branitelju iz Domovinskog rata od 1. siječnja 2011. određena je u svoti od 2404,35kn mjesečno. Ovo je sa stranica HZMO-a, Malo je opširnije, ali sada je valjda jasno.
  23. Najniža mirovina Članak 31. (1) Korisniku invalidske ili obiteljske mirovine koji je dijelom ili u cijelosti ostvario mirovinu prema odredbama ovoga Zakona, a mirovina je manja od najniže mirovine odredit će se najniža mirovina prema stavku 4. ovoga članka. (2) Korisniku starosne ili invalidske mirovine, hrvatskom branitelju iz Domovinskog rata kao i korisniku obiteljske mirovine iza smrti hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata koji je ostvario mirovinu prema općem propisu, a mirovina je manja od najniže mirovine odredit će se najniža mirovina prema stavku 4. ovoga članka. (3) Hrvatskom branitelju iz Domovinskog rata koji je navršio 65 godina starosti (muškarac), odnosno 60 godina starosti (žena), a ne ispunjava uvjete mirovinskog staža za stjecanje prava na starosnu mirovinu prema Zakonu o mirovinskom osiguranju, izuzetno od odredbi stavka 1. i 2. ovoga članka, pripada pravo na mirovinu u visini najniže mirovine određene prema odredbi stavka 4. ovoga članka. (4) Najniža mirovina pripada korisniku mirovine iz stavka 1. i 5. ovoga članaka, osobama iz stavka 2. ovoga članka i hrvatskom branitelju iz Domovinskog rata iz stavka 3. ovoga članka ako oni, odnosno osobe na temelju kojih izvode pravo na najnižu mirovinu imaju priznato sudjelovanje u obrani suvereniteta Republike Hrvatske u najmanjem trajanju od 100 dana, a određuje se od osnovice koja iznosi 45% prosječne neto plaće svih zaposlenih u Republici Hrvatskoj, u godini koja prethodi godini ostvarivanja prava, a prema podacima Državnog zavoda za statistiku. (5) Najniža mirovina određena prema stavku 1. ovoga članka korisnika invalidske mirovine zbog profesionalne nesposobnosti priznate prema članku 15. ovoga Zakona određuje se uz primjenu mirovinskog faktora iz članka 80. Zakona o mirovinskom osiguranju. (6) Najniža mirovina određena prema stavku 2. ovoga članka određuje se uz primjenu polaznog faktora iz članka 78. i mirovinskog faktora iz članka 80. Zakona o mirovinskom osiguranju. (7) HRVI iz Domovinskog rata, hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i drugim osobama iz ovoga članka ne pripada pravo na najnižu mirovinu ako su oni, odnosno osobe na temelju kojih izvode pravo na najnižu mirovinu u Registru hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata evidentirani kao pripadnici neborbenog sektora. (8) Najniža mirovina određena prema stavku 1. i 2. ovoga članka kao i mirovina priznata prema stavku 3. ovoga članka ne pripada korisniku mirovine za vrijeme zaposlenja ili obavljanja samostalne djelatnosti. Stavak 7. sve govori.
  24. Da bi se ostvarilo pravo na najnižu braniteljsku mirovinu, od studenog 2009. godine uvjet je 100 dana borbenog sektora.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija