Jump to content

jerry2807

Korisnik
  • Broj objava

    6
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Pozdrav, imam pitanje: Da li svaka zgrada mora imati upravitelja zgrade? Koliko znam, upravljanje zgradom definirano je Zakon o vlasništvu i drugim stvarnim pravima gdje u članku 44. piše da suvlasnici MOGU povjeriti upravljanje zgrade nekoj osobi te se navodi da upravitelj može biti i netko od suvlasnika. Prema tome, zgrada ne mora imati upravitelja ili upravitelj može biti bilo tko od suvlasnika uz dozvolu svih ostalih suvlasnika zgrade. Da li možda postoji neki članak i/ili zakon koji definira to drugačije i nalaže da zgrada MORA imati upravitelja i da on MORA biti fizička ili pravna osoba ovlaštena da obavlja te poslove? Hvala vam unaprijed na odgovoru . p.s. ako sam pogriješila podforum, unaprijed se ispričavam
  2. Nažalost, jednom iskorišteno pravo više se ne može iskoristiti (zato i piše porezno oslobođenje za kupnju PRVE nekretnine). Imam jedan savjet - ako je ikako moguće, kupite nekretninu od investitora (pravna ili fizička osoba s registriranom djelatnošću). Tada ćete platiti samo porez na zemljište i to će vas puno manje koštati.
  3. Ukoliko ste vi ili vaša supruga već koristili oslobođenje od plaćanja poreza na nekretninu, ne možete ga opet tražiti (npr. za stan koji imate u Slavonskom Brodu). Ako do sada niste koristili to pravo, onda možete dobiti oslobođenje u slučaju da nekretnina koju sada kupujete je veće površine i veće vrijednosti od nekretnine koju imate u Slavonskom Brodu. Ako ne udovoljavate tih uvjetima (vi biste kupili nekretninu s manjom površinom), plaćate porez na sve kvadrate novokupljene nekretnine. Sličnu situaciju sam imala i ja (jer sam imala darovanu nekretninu) te sam morala dokazati da je površina nove nekretnine veća od površine nekretnine koja mi je darovana, a porezna izvršava procjenu vrijednosti stare nekretnine koja također mora biti manja od vrijednosti nove nekretnine. Razlika koju spominjete biste plaćali u slučaju da kupite nekretninu od npr. 80 kvadrata, a imate pravo oslobođenja na max 65 kvadrata pa biste platili porez na 15 kvadrata.
  4. Pozdrav, imam jedno pitanje - malo je komplicirana situacija pa vas molim za savjet. Nedavno sam kupila svoju prvu nekretninu i u zakonskom roku prijavila porez na nekretninu i zatražila oslobođenje plaća istog prema članku 11a Zakona o porezu na promet nekretninama. Jedan od dokumenta koji se traži prilikom predaje zahtjeva je i dokaz o mjestu prebivališta, ja sam isti i donijela. No, kako nekretnina još uvijek nije uređena za stanovanje te će mi trebati vremena i financija da nekretninu uredim, još uvijek živim na staroj lokaciji te sam sukladno tome prijavila mjesto boravišta na toj staroj lokaciji. Dva dana nakon promjene mjesta prebivališta porezna je u PK karticu upisala novu poreznu ispostavu (iako sam isti dan kada sam mijenjala prebivališta promijenila i boravište, ali mi je rečeno da MUP poreznoj dostavlja samo podatke o prebivalištu, ne i o boravištu) te sam ja odlučila prijaviti na PK kartici mjesto boravišta. To je sve u redu prošlo, no u poreznoj su me upozorili da zbog toga neću dobiti oslobođenje plaćanja od poreza jer moram imati i prebivalište i boravište na novoj nekretnini. Čitajući zakon, vidim da je žena na šalteru bila u pravu - zaista piše u zakonu da građanin mora imati prijavljeno prebivalište i boraviti u nekretnini koju je kupio. Dakle, očekujem da će mi odbiti moj zahtjev za oslobađanje poreza i da ću porez morati u cijelosti platiti. No, da li ipak postoji mogućnost da se žalim na to jer sam ja prijavom prebivališta pokazala da ću tu trajno živjeti, ali ako nekretninu treba urediti, zbog čega ja ne bih mogla godinu dana živjeti negdje drugdje - a ako živim negdje drugdje, opet kršim zakon jer nisam prijavila mjesto boravišta. Hvala unaprijed.
  5. Pozdrav, imam jedno ili više pitanja vezano uz ovrhu T-coma. Stvar je poprilično komplicirana, a ja ću probati ispričati kako se sve odvijalo. Dakle, u 2. i 3. mjesecu 2011. nisam platila račune T-comu i toga sam bila svjesna. Dana 23.12.2011. ja šaljem na mail upit T-com koliko sam im dužna. Oni mi 27.12.2011. odgovaraju da moj dug iznosi 1.142,29 kn (i navode na koji račun da uplatim i pod kojim pozivom na broj) i isti dug ja plaćam drugi dan tj. 28.11.2011. Isti dan primam još jedan mail od T-coma u kojem oni navode "Također, budući kako je Vaš predmet proslijeđen na utuženje pri nadležnom sudu, ljubazno Vas molimo da se za detaljnije informacije u vezi plaćanja dugovanja obratite „Odvjetničkom uredu Hanžeković, Radaković i partneri“ na broj telefona 01/6184-611. Sve eventualne zahtjeve ili zamolbe rješava odgovorno odvjetničko društvo." Ja nakon što sam taj mail vidjela, a to je bilo 29.12.2011. šaljem mail navedenom društvu u kojem prilažem uplatnicu da sam svoj dug podmirila te ih molim da mi navedu da li postoji još neki dodatni dug. Na navedeni mail nikada nisam dobila odgovor. Dana 1.2.2012. od Hanžekovića dobivam Ovršni prijedlog (zaprimljeno 20.9.2011.) u kojem se od mene potražuje 1.142,29 kn + 957,95 kuna dodatnih troškova na koji odgovaram da sam ja navedeni dug platila prije zaprimanja navedenog ovršnog prijedloga. Ovdje slijedi moja greška, ja odgovaram Hanžekovićima, a naknadno sam saznala da sam prigovor trebala poslati javnom bilježniku. Ja sad posjedujem to Rješenje o ovrsi (od Fine sam ga dobila), ali ne znam zašto sam u danom trenutku odgovarala Hanžekovićima - da li ja to nisam vidjela ili dobila, ne znam. Uglavnom, nikad nisam dobila odgovor na navedeni prigovor Hanžekovićima. Dana 12.6.2012. Hanžekovići dostavljaju Fini Pravomoćno rješenje u kojem navode da sam ja dug podmirila djelomično i navode da sam dužna 1.142,29 kn +9,40 kn kamata. Ja sam tek sad shvatila da su oni meni 17.6.2012. uzeli taj novac i radim prigovore na sve strane pa vas molim što se može učiniti. Dakle, ja sam Hanžekoviće obavijestila da sam dug podmirila i nikad se nisu javili. Važno je za primijetiti da su oni meni opet uzeti 1.142,29kn, a ne 957,95 (oni su obrazložili da je to 193,74 kuna zateznih kamata (od čega, ja ne znam)). Također tvrde da moj prigovor nikada nisu dobili iako imam dokaz povratnicu od pošte sa njihovim potpisom. Osim toga, tvrde da su oni taj Ovršni prijedlog slali 2 puta, jednog ga nisam zaprimila, a drugi puta jesam. Ja znam da sam to ja dobila jednom i onda kada sam zaprimila, a pokušavam ishoditi odgovor od Hrvatske pošte da li mi se slalo prvi puta kada oni tvrde da nisam zaprimila (nisu naveli datum kada su slali). Također tvrde da su mi drugi put poslali Ovršni prijedlog 9.1.2012., a ja sam ga dobila 1.2.2012.. Moje pitanje glasi: da li se imam pravo žaliti, i na što točno. Unaprijed zahvaljujem na odgovoru.
  6. Zanima me da li netko (pretpostavljam gruntovnica) može dati sve podatke o nekretnini (tretnutne vlasnike i povijest svih prethodnih vlasnika, kao i sam opis stana, broj kat. Čestice itd.) Samo na temelju imena i prezimena sadašnjeg vlasnika. Dakle, napominjem da se ne znaju nikakvi drugi podaci (adresa, broj čestice, zk uložak ili bilo što drugo, samo ime i prezime vlasnika). I zanima me o kakvom je to papiru riječ (imena svih vlasnika - sadašnjeg i bivših) i tko to izdaje. Zahvaljujem na odgovoru.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija