Jump to content

TG-zg

Korisnik
  • Broj objava

    4
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Pravo osiguranika na bolovanje utvrđuje izabrani doktor medicine primarne zdravstvene zaštite u zdravstvenoj ustanovi, odnosno u privatnoj praksi, a najdulje do roka utvrđenog Pravilnikom o rokovima najduljeg trajanja bolovanja ovisno o vrsti bolesti. Nakon proteka navedenog roka, pravo i dužinu trajanja bolovanja utvrđuje ovlašteni doktor HZZO-a. Maksimalano trajanje prava na naknadu plaće Osiguranik ima pravo na teret sredstava obveznog zdravstvenog osiguranja, odnosno državnog proračuna ostvariti pravo na naknadu plaće za vrijeme bolovanja po istoj dijagnozi bolesti u maksimalnom trajanju od tri godine bez prekida.
  2. Budući zapošljavate 500 radnika na vas se odnosi čl.138. St.2 ( 250-500 radnika bira se 5 predstavnika) -znači, 5 radnika može biti u radničkom vijeću. Svaka lista kandidata mora imati onoliki broj kandidata koliko se predstavnika bira. u vašem slučaju prema čl.142 st.3-vaša lista mora imati 5 kandidata. što se tiče zamjenika,isto toliko zamjenika. Iako nije eksplicitno navedeno u zakonu,prema čl. 142 st.2- ako se bira 1 predstavnika onda 1 zamjenik,ako se bira 3 predstavnika,onda 3 zamjenika kako bi radničko vijeće ako bi nekom od izabranih kandidata prestao mandat,uvijek bio u punom sastavu. Nadam se da sam pomogla.
  3. Prema čl. 82 Zakona o radu. Poslodavac kojeg obvezuje kolketivni ugovor ne smije radniku obračunati i isplatiti plaću u iznosu manjem od onog određenom kolektivnim ugovorom. Ako njega nema,onda ugovor o radu,ako ni to onda pravilnik o radu, ako ni toga nema (ugovor o radu nema dovoljno podataka da se odredi plaća) onda primjerenu plaću. Međutim, ako je u više pravnih izvora određena različita plaća, poslodavac Vam je dužan isplatiti najveću plaću. Dakle, da je nekim drugim aktom (pravilnikom o radu ili kolektivnim ugovorom koji obvezuje poslodavca), određena veća plaća, poslodavac bi Vam bio dužan isplatiti tu veću plaću. Budući je vama određena jedna plaća (ugovor o radu,on ju je dužan isplatiti). Poslodavac nije dužan isplatiti plaću u punom iznosu,ako ste bili na bolovanju, niste radili zbog nekih okolnosti. Naravno, zbog neisplate plaće imate opravdan razlog za izvanredni otkaz ugovora o radu, osobito ako plaća kasni dulje vrijeme. Pri tome valja znati da u slučaju izvanrednog otkaza zbog neisplate plaće, radnik ima pravo na novčanu naknadu za vrijeme nezaposlenosti, jer se to smatra prestankom ugovora o radu bez krivnje radnika. Na koncu, ako ne bude isplate plaće, možete dati prijedlog za pokretanje stečajnog postupka, budući ste neprimanjem plaće postali poslodavčev vjerovnik. On je izdao dvije platne liste. Ako se vi niste složili o minimalnom iznosu plaće-odnosno niste izmijenili ugovor o radu, valjan je obračun za kolovoz s vašom dosadašnjom plaćom. Takav obračun je ovršna isprava te možete tražiti ovrhu. Savjetujem vam da: Saznajte postoji li kolektivni ugovor koji obvezuje poslodavca, odnosno pravilnik o radu. Porazgovarajte s poslodavcem i zatražite da Vam ubuduće isplaćuje pripadajuću plaću, kao i da Vam isplati razlike. Objasnite mu da ćete sudskim putem dobiti spor. Obratite se sindikatu. Podnesite sudsku tužbu.
  4. odgovor roCK_STAR Izvanredni otkaz= Poslodavac i RADNIK moraju imati opravdani razlog (ili osobito teška povreda radnog odnosa ili neke druge osobito važne činjenice) zbog kojih nastavak odnosa nije moguć. Rok je 15 dana od saznanja za okolnosti na kojoj se izvanredni otkaz temelji-ali vama to ne igra nikakvu ulogu. Opravdani razlog ne bi bio pronalazak novog posla. Osim toga, za izvanredni otkaz potrebno je i obrazloženje. Otkazni rok= (ako ga redovno otkazujete) bi bio mjesec dana čl.114 Zakon o radu. Ja bih vam savjetovala da prije ponudite sporazumni otkaz i da se dogovorite o datumu zaključenja radnog odnosa. ako netko ima kakve druge ideje...
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija