Jump to content

Luka333

Korisnik
  • Broj objava

    26
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je Luka333 objavio

  1. Navedeni Zakon se odnosi na lokalnu i područnu (regionalnu) samoupravu, a za državnu službu je Zakon o državnim službenicima. I je li autorica prvog posta mislila na državnu službu? Jer napisala je "u državnoj firmi; tvrtki" a to je nešto sasvim drugo (npr. HEP).
  2. Prijavite poslodavca Hrvatskom zavodu za zapošljavanje. Pročitajte Ugovor o međusobnim pravima i obvezama koji ste potpisali s HZZ-om, u njemu Vam piše da se Zavodu prijavljuje ukoliko poslodavac krši Vaša prava. Sve što ste naveli poslodavac krši, jedino što se tiče onog pod 3, dobivate samo naknadu od HZZ-a, ali poslodavac Vas ne bi smio ni držati prekovremeno.
  3. Što se tiče struke to je malo zakomplicirano, ali što se tiče žalbe na nju nemate pravo jer HZZ nije državna služba nego ustanova na koju se primjenjuje Zakon o radu a ne Zakon o državnim službenicima, ali ukoliko niste zadovoljni Odlukom o izabranom kandidatu možete zatražiti od nadležne inspekcije preispitivanje Odluke odnosno cijelog natječaja.
  4. Možete. Na HZZO samo donesete odjavu koju Vam da poslodavac i kažete da se prijavljujete ko nezaposlena osoba, njih nije briga razlog prestanka rada. Što se tiče HZZ-a možete se prijaviti, nije Vam potrebna nikakva dokumentacija osim osobne iskaznice jer ne ostvarujete pravo na novčanu naknadu, jedino će Vas savjetnik sigurno pitati zašto ste prestali raditi...
  5. Prema najnovijem Sudskom poslovniku uvjerenje izdaje odmah Općinski sud (više ne ide na provjeru na Županijski), ali očito im se ne da raditi. Ja uvijek dođem po 5 primjeraka i za dvije minute je gotovo, samo me nađu u kompjuteru. Nego, što se tiče žalbe, ona nije dopuštena jer obavijest nije upravni akt, a i da je, da imate pravo žalbe, nitko je ne bi prihvatio jer nije priloženo ono što se traži. Njih nije briga kada ćete Vi to dobiti, prijava se može nadopunjavati samo do isteka roka.
  6. Prije par godina je otvorila j.d.. a još nije ni dvije godine da to postoji... Uglavnom, kako ste i sami rekli zatvaranje odnosno brisanje j.d..-a je isto kao i za d.., ne samo što traje dugo nego i treba puno love za to. Jedini način da se riješite društva je da ga prepišete na nekog drugog, prodajte ga ili što već želite, možete bilo kog upisati kao osnivača, a neka se Vaša supruga briše iz registra. Drugi način je da tri godine ne dostavljate FINA-i godišnja finacijska izvješća i onda će fina po čl. 70. st. 3. Zakona o sudskom registru narediti sudu da briše Vaše društvo, ali kao što sam napisao, to traje tri godine...
  7. Pozdrav! Ukoliko se radnik zaposlio krajem siječnja ima li pravo na kraći godišnji odmor do 30.6.? A od 1.7. dobiva pravo na 'normalan' godišnji odmor koji vrijedi do 30.6. sljedeće godine? Nije mi jasan čl. 59. st. 1. t. 1. Zakona o radu? Unaprijed hvala!
  8. Kako polaznici stručnog osposobljavanja ne mogu na porodiljni dopust Vi sa poslodavcem prekidate Ugovor o stručnom osposobljvanju. Nakon 'porodiljnog dopusta' (kad Vama odgovara) možete se vratiti kod istog ili drugog poslodavca i odraditi stručno osposobljavanje preostale mjesece. Informacija dobivena od rukovoditeljice aktivne politike zapošlavanja iz HZZ-a.
  9. Javni bilježnik Vam je točno rekao. Ne možete biti brisani iz sudskog registra ukoliko nemate 'zamjenu', no možete u sudski registar predati ostavku (izjavu ovjerenu kod javnog bilježnika skupa s Prijavom za upis u sudski registar) i kada društvo upiše novog člana uprave Vi se automatski brišete iz sudskog registra.
  10. Ukoliko sami idete pokrenuti brisanje tj. likvidacijski postupak to Vas košta cca 10 000 kn, dok Vas ne predavanje GFI-a FINa-i ne košta ništa. Ako ne predate GFI FINA-i tri godine za redom sudski registar briše društvo, sukladno čl. 70. st. 3. Zakona o sudskom registru.
  11. Neznam za kaznu. Radio sam u sudskom registru, društva koja FINA-i nisu tri godine dostavlja GFI bila su brisana iz sudskog registra prema nalogu FINA-e, tj. od FINA-e bi dobili popis društava koja im nisu dostavili GFI, te bi se sukladno tome društva brisala.
  12. Nemožete zatvoriti bez ikakvog troška. Ukoliko društvo želite 'zatvoriti' možete pokrenuti likvidacijski postupak nad njim, no to Vas košta cca 10 000 kn (Javnobilježnički troškovi, oglašavanje u NN i sudska pristojba x 3), te traje oko godinu dana. "Besplatno" možete proći tako da tri godine ne dostavljate godišnje financijsko izvješće FINA-i, onda će društvo biti brisano, sukladno čl. 70. Zakona o sudskom registru.
  13. Nisam siguran da li to važi za javne ustanove ali u Rješenjima državnih službi obično piše pouka o pravnom lijeku, pravo na žalbu u roku od 8 dana Odboru za državnu službu putem te državne službe. Također, u obavijestima piše "pravo na uvid u natječajnu dokumentaciju imate svakog radnog dana od..do.." ili nešto slično tome.. Najbolje da se obratite ustanovi.
  14. Prijavi školu inspekciji na prosvjetnainspekcija@mzos.hr
  15. Pravo na naknadu sa HZZ-a ima s tim otkazom sto je dobio, kao tehnoloski visak, a ne sa osobno uvjetovanim otkazom.
  16. Svjedodzba te nebi kostala 500 kn nego 35,00 kn po svjedodzbi. Trebas u Narodne Novine prijaviti gubitak svjedodzbe, a sa izdanim racunom se obratiti skoli da ti izda duplikat svjedodzbe. Zasto niste dobivali svjedodzbe to je vec drugi problem, o tome ste trebali misliti tada, a ne sada, kako vam uopce na kraju svake godine nije palo napamet "a svjedodzba?". Izvjesce je samo izvjesce koje se izdaje na obicnom A4 papiru, a naziv mu je izvjesce jer izvjestava o ocjenama na polugodistu, nema vrijednosti pa ga nemozes ni usporedivati sa svjedodzbom. Vise o izdavanju duplikata pogledaj na: http://www.nn.hr/Default.aspx?sec=157
  17. Napisi zahtjev za otkaz sljedeceg sadrzaja: U zaglavlje na lijevu stranu svoje podatke, na desnu (dva reda ispod) podatke tvrtke, ispod toga Predmet: Sporazumni raskid ugovora o radu - trazi se i tekst Dana x.y.zzzz. sklopio sam ugovor o radu na neodredeno vrijeme za obavljanje poslova xyz (navedes radno mjesto). Trazim sporazumni raskid ugovora o radu s postivanjem otkaznog roka od xx dana. (Pogledaj da li ti u Ugovoru o radu pise koliko traje otkazni rok ukoliko ti trazis otkaz. Ukoliko ne pise, ima li tvrtka kolektivni ugovor? Ako nema ni to prema Zakonu o radu otkaz za rad manje od godinu dana iznosi 14 dana). Nastavljas pisati: Otkazni rok pocinje teci podnosenjem ovog zahtjeva. Ako nisi iskoristio godisnji dodas jos: Molim da mi se priznaju dani godisnjeg odmora u trajanju od xx dana koje cu iskoristiti tijekom otkaznog roka. S postovanjem, Ime Prezime (i potpis) U gradu, dana x.y.zzzz. godine To posaljes preporuceno s povratnicom na adresu tvrtke, nakon sto zaprime vjerojatno ce ti reci sto misle o tome. Kad zavrsi otkazni rok oni ce ti dati Ugovor o sporazumnom raskidu ugovora o radu, radnu knjizicu, odjave sa zdravstvenog i mirovinskog osiguranja.
  18. Čl. 13. st. 1. Zakona o akademskim i stručnim nazivima i akademskom stupnju govori suprutno od Vas.
  19. Kad sam se ja javio na natječaj škole i kasnije dobio odbijenicu u njoj je pisalo da je zaposlena osoba XY koja ima prednost prema Zakonu o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji. Također pisalo je da imam pravo na uvid u dokumentaciju u uredovno vrijeme tajništva, no to me nije interesiralo, ali sam kasnije na stranici škole (popis djelatnika) pročitao da je osoba završila skroz nešto drugo tako da možete očekivati da su primili prof. matematike ukoliko se tražio prof. informatike i obrnuto. Njima je važno da je primljena osoba koja ima prednost prema tom zakonu jer da su primili Vas ona bi se žalila.
  20. Poštovani, za školu stranih jezika otvarate nepovlašteni obrt, a kao djelatnost upisujete 85.59 - OSTALO OBRAZOVANJE I POUČAVANJE, D. N. O otvaranju obrta možete pročitati na http://sor.mingorp.hr/koraci.htm kao i na http://www.hitro.hr/Default.aspx?sec=23
  21. Ukoliko ste i ti i sestra punoljetni baka u oporuci moze napisati da kucu ostavlja vama. Takoder ako ste maloljetni kucu moze ostaviti tebi i sestri no dok oboje ne postanete punoljetni vasa majka vas zastupa. Vasoj majci ne mora ostaviti svoju kucu, neka napise oporuku i obrati se javnom biljezniku.
  22. Mislim da ne, jer za obrt odgovaras vlastitom imovinom.
  23. 1. Izvanredni otkaz ugovora o radu se dobiva samo u slucaju teze povrede poslodavca i poslodavac mora imati dobro obrazlozenje. U slucaju ne dolaska na posao dobiva se redoviti otkaz ugovora o radu. Ukoliko je radnik visak radne snage za to je poslovno uvjetovani otkaz ugovora o radu. 2. Ne moze. Poslodavac treba radnika dva puta opomenuti zbog ne dolaska na posao, a treci put poslati redoviti otkaz ugovora o radu, a ne izvanredni!
  24. Recite joj da kupi novu radnu knjižicu i da se javi u Ured državne uprave kako bi zamijenila staru sa novom. Ta koju Vam je dala je neispravna.
  25. Pozdrav, 1. Pošalji poslodavcu preporučeno s povratnicom i onda ćeš vidjeti što će ti on reći, odobrava li ti taj jedan dan ili ne. Iako ga mora odobriti nebi bilo čudno da učini suprotno pošto danas poslodavci uopće ne odobravaju godišnji odmor.. 2. Taj jedan dan se može iskoristiti samo jedan put. Npr. ako imaš 26 dana onda je to 1+25, nemožeš 1+1+1+23 ili sl.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija