Jump to content

dobrimuz

Korisnik
  • Broj objava

    10
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je dobrimuz objavio

  1. Ovo su stvari koje se uvijek mogu dogoditi i nevjerojatno mi je da pravnici nemaju odgovor. Vidim da me zavlače. Ipak, hvala svima na odgovorima na ovu temu.
  2. Ali, ako su mi već dali otkaz (poslovno uvjetovani), zašto me traže da potpišem još i sporazumni?! Zašto ne mogu samo potpisati ugovor s novom (sestrinskom) firmom? Ovo je vrlo komplicirano a nigdje u pravnoj službi svoje fime ne mogu dobiti odgovore, ponašaju se kao da nemaju veze s pravom. Ne smije mi pravnik na moje konkretno pitanje davati odgovor: "Pa, to vam je jednostavno tako kod nas...". Vidim da me žele zakinuti za otpremninu i staviti pred zid.
  3. Cjelokupni staž u svim sestrinskim firmama se uzima u obzir, pa bih tako i ja sad u slučaju prelaza imao kontinuirani staž i dalje. No, ponavljam, oni meni nude sporazumni raskid ugovora u trenutnoj (u kojoj sam na otkaznom roku kao tehnološki višak), i onda potpisivanje novog ugovora sa sestrinskom firmom. Imao bih kontinuitet rada. Ali, ako potpišem sporazumni, onda nemam pravo na otpremninu. Praktično je to šah-mat pozicija: ako želim nastaviti raditi u Grupi, moram se odreći otpremnine, ili moram odbiti ponudu sestrinske firme pa otići negdje izvan Grupe pa tako dobiti otpremninu. Nigdje nije to detaljnije regulirano u internim aktima i jedino što ostaje relevantno je Zakon o radu koji propisuje isplatu otpremnine u slučaju poslovno uvjetovanog otkaza kao tehn.višak.
  4. Dakle, dobio sam otkaz kao tehnološki višak. Odrađujem otkazni rok i imam ponudu da prijeđem u sestrinsku firmu, no bez otpremnine. Kad pitam zašto ne mogu dobiti otpremninu kao tehnološki višak, ako prijeđem u sestrinsku firmu, odgovaraju i gdje je to regulirano: "To je kod nas jednostavno tako..." Traže da potpišem sporazumni raskid s trenutnom firmom, pa nakon toga novi ugovor sa sestrinskom firmom. Da li imaju pravo uskratiti mi otpremninu u ovom slučaju?
  5. A što je s otpremninom kada radnik odrađuje otkazni rok (npr. 2 mjeseca) i usred otkaznog roka (npr. nakon mjesec dana)dobije ponudu za novi posao i to prihvati. Da li se onda to tretira kao da je onda radnik dao osobno uvjetovani otkaz (a tad gubi pravo na otpremninu) iako je mjesec dana prije dobio poslovno uvjetovani otkaz kao tehnološki višak?
  6. Imamo Kolektivni ugovor gdje se ne spominje takva situacija u svezi otpremnine, nego se samo poziva na to da radnik ima pravo na otpremninu prema Zakonu o radu.
  7. Najavljen mi je otkaz kao tehnološki višak krajem mjeseca u firmi u kojoj radim 7 i pol godina. Hipotetski - 15.07. (prije otkaza) se objavi interni natječaj u nekoj drugoj sestrinskoj firmi iste grupacije i ja sudjelujem na njemu, a 31.07. dobijem otkaz u kojem se odričem otkaznog roka od 2 mjeseca, te dobivam otpremninu. 01.08. se prijavljujem na burzu i više nisam zaposlenik te firme. No, 10.08. dobijam rezultate pozitivne natječaja i ja prihvaćam ponudu. Da li imam pravo na otpremninu i uopće zaposliti se u firmi na osnovu internog natječaja koji je objavljen za vrijeme mog radnog odnosa, a završio nakon isteka radnog odnosa?
  8. Ja sam htio predati prijedlog, no nisu ga ni prihvatili, nego se nalazi kod mene. Samo tri dana prije pokušaja uknjižbe, ta garaža prethodnog vlasnika je prebačena iz KPU u glavnu knjigu. Tada nisu tražili građevinsku dozvolu.
  9. Kupio sam garažu od prvog vlasnika koji je imao uredan vlasnički list i provjerom na gruntovnici mi je rečeno da ću se normalno moći uknjižiti kao vlasnik. Donijevši kupoprodajni ugovor u gruntovnicu, rečeno mi je da još moram ispuniti prijedlog te platiti 250 kuna pristojbe i da ću se onda moći uknjižiti. No, nakon pola sata, nakon što sam donio uplatnicu i ispunjen prijedlog, nemalo sam se iznenadio kad su mi rekli da se ne mogu uknjižiti kao vlasnik jer nemam građevinsku dozvolu. Nikad mi nitko nije spomenuo da trebam imati građevinsku dozvolu. Postupao sam s povjerenjem u zemljišne knjige. Iako sam samo pola sata prije toga pitao da li još nekakve dokumente moram priložiti, odgovorili su da ne trebam. Otišao sam zatim do građevinske tvrtke koja je sagradila cijelu tu stambenu zgradu a oni su također ostali iznenađeni. Tvrde da je građevinska dozvola s elaboratom u gruntovnici! Zatim odlazim opet u istu gruntovnicu i zatečeni referenti odgovaraju da mi ne mogu pomoći! Napominjem da je zgrada etažirana i svi ostali vlasnici stanova i garaža imaju vlasničke listove. Sad me zanima gdje da ja ishodim tu građevinsku dozvolu kako bih se mogao upisati kao vlasnik?
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija