Jump to content

Zac236

Korisnik
  • Broj objava

    10
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je Zac236 objavio

  1. Zanima me gdje se upisuje u knjigu položenih ugovora u Zagrebu. Je li to isto gdje se inače upisuju u knjige stanovi, koji imaju sve legalne dokumente? Gruntovnica je do prije par godina bila u sklopu Nacionalne biblioteke u Trnju. Tamo ili negdje drugdje? Naime, prodavatelj se uz pomoć advokata napokon, nakon skoro godinu dana uspio upisati u knjigu položenih ugovora i riješiti legalnost. Do sada je bilo vanknjižno vlasništvo. Zanima me je li se sad jednostavno upisati iza njega i mogu li to obaviti bez advokata. Prošli puta sam se sam upisao bez problema, ali su svi papiri bili u redu. Buni me to "knjiga položenih ugovora", a čujem da je pola Zagreba tako upisano. Na što bih, eventualno, trebao obratiti pažnju? Uz upis je obavezno priložiti energetski certifikat? Hvala unaprijed na odgovoru!
  2. Nisam vidio presudu, znam samo po pričanju drugih, koji jesu, ali bez ovih detalja za koji me pitate. Znam da je spominjana velika novčana kaznu, za koju i pitam može li se kako izbjeći ili smo je obvezni platiti iako je krivac mrtav, a kažnjava se one koji nemaju veze s tim. Ovrhe zbog mobitela su otplaćene, a Vaš odgovor mi potvrđuje da bi se to trebalo desiti i sa plaćanjem kazne, što sam i naslućivao i zbog toga Vas sve to pitao. Ma, sve je to meni jasno, krivo sam napisao. Napisao sam vlasnik kuće, a mislio: jedan od vlasnika ili vlasnik jednog dijela. Kasnije pišem o prepuštanju korištenja svog dijela, pa sam smatrao da sam dobro objasnio, a očito nisam. Ustvari, najviše me je zanimalo pitanje u svezi plaćanja te neplaćene kazne, a ovo ostalo kako te moje ideje izgledaju sa pravne strane. Naročito me to zanimalo, jer sam na Burzi, ostao sam bez posla.
  3. A ne bi u detalje, nije baš ugodna tema. Kako je ostario, povremeno je imao ispade, kao npr. pokušaj napada na ženu, pa je bilo par intervencija policije, zadržavanja u zatvoru i sl. Ova presuda nije baš za pisati javno. Ne znam baš ni sve detaljno, samo ono što mi je njegova žena rekla. Da je bio na sudu i da je i ona svjedočila i dobio neku veliku kaznu od čini mi se 10 000 kn, koju nikad nije platio, a mislim da mu je i nisu naplatili. Imao je on i par puta ovrhe na penziju zbog neplaćanja pretplate za mobitel, za koji je on mislio da je platio, a nije. Financije nije nikako vodio, a nije drugima dozvoljavao da mu se miješaju. Ima toga još puno, tako da ne bih dalje. Mislio sam na struju, vodu i sl. A popravke, npr. krova, prozora i sl. Pretpostavljam da to vlasnici dijele, a kako ja tamo neću nikad živjeti, ne bi mi bilo isplativo to sve snositi, a nekako mi se ni ne čini ispravno da neko koristi i moj dio, a ja plaćam za to. Mislio sam da joj to dam onako na dogovor, ne bih ništa tražio za to, bila bi gazdarica u cijeloj kući, ali da onda ni ne sudjelujem u troškovima. Je li to obavezno napraviti kod bilježnika? Vjerujem da bi ona poštovala dogovor, no, u nedavnim događajima sam iskusio da nisu svi takvi za koje sam mislio, pa bi to vjerujem bilo mudro. No, možda bi je povrijedilo da joj ne vjerujem. Ako ste mislili da li joj je to tata ostavio, vjerujem da nije. Ne znamo da postoji oporuka, to ćemo tek vidjeti u četvrtak. No, tata je bio vlasnik polovice kuće, a žena druge. Tako je. Njegovog dijela. Supruga već ima svoju polovicu upisanu na svoje ime.
  4. Za par dana imam ostavinsku, pa me zanima jedna stvar. Ima nas 4 nasljednika. Znam da ukoliko prihvatimo nasljeđe, obavezni smo vratiti sve dugove pokojnog oca do vrijednosti nasljeđa. Sestre se zbog toga misle odreći nasljeđa da nemaju problema sa tim, jer ne znamo je li otac ostavio kakve dugove i koliko. Znamo za jednu neplaćenu sudsku kaznu malo veće svote koju nije želio platiti. To je bilo prije godinu-dvije, ne znam točno. Jesu li nasljednici dužni to platiti ili se može tražiti poništenje ili je možda već otišlo u zastaru? I još nešto. Ako prihvatim nasljeđe i postanem vlasnik kuće, jesam li obavezan ulagati u popravke, plaćati račune i sl.! Jer ne mislim živjeti u toj kući i mislim dati svoj dio na korištenje njegovoj udovici bez naknade. Ono, da budem samo vlasnik na papiru, dok ona ne umre ili odluči prodati kuću. Ili je to stvar dogovora? Neki kažu iznajmi joj svoj dio, pa sudjeluj sa time u održavanju. To mi je malo bezveze. Stoga i ja razmišljam isplati li mi se sve to i da ću još imati samo probleme. Jer to je kuća u malom selu i nije neka velika vrijednost, ali nikad se ne zna, možda mi iz nekog razloga zatreba krov nad glavom. Hvala unaprijed na odgovoru!
  5. Da, da još dodam, u ostavinskoj masi su još i neke oranice i šume koje je pokojna mama naslijedila po svojoj rodbini i dijeli sa još njih 20. To se već godinama ne može prodati, tako da nas to ne zanima, jer se iz toga ne može izvući ništa.
  6. Evo, danas žena bila na ostavinskoj i zatražila odgodu zbog konzultacije sa pravnikom, jer nije znala za mnoge detalje. Ni da je tata napisao oporuku 2019. gdje sve ostavlja sinu. Znali smo da je 2020. upisao sina na pola kuće. Kasnije je to preinačeno na po 1/3 sinu i 2 unuka. Kako smo u petak išli kod njih uzeti ostatak naših stvari, koje smo držali kod njih, napokon je brat pokazao tu oporuku i zadnji upis i da je tata s jednim unukom 2021. ugovorio dosmrtno uzdržavanje, tako da se odmah upisao. Najgore je što on uopće ne živi tamo nego živi u ZG, a tatu je zadnju godinu pazio šogor, kada je već bio jako loše. Nije im bilo dosta da su uzeli 1/2 i još bi dobili 1/2 ostatka nakon smrti, nego su tim ugovorom još smanjili ostatak imovine, tako da nužnim dijelom žena ne dobije ni 1/4 kuće, nego 1/3 manje, što je oko 17% kuće! Na računu je ostala zadnja penzija, a ostalo su izvukli, vjerojatno prije smrti. Šogor je rekao da je tata raspodijelio neke novce od kojih mojoj ženi 20 % po njegovoj želji. To se nigdje ne spominje, ni da taj novac postoji. I da je 1/4 od procjene kuće toliko i toliko. Žena je na to pošizila i rekla da je bezobrazno od njih kako su sve u tajnosti izveli i sad nude neku siću i da ide na sud, na što joj je rekao da nek ide, pa neće ni to dobiti. Tako da ne znam jesu li uopće htjeli nešto ponuditi ili je to bila navlakuša da odustane od nužnog dijela danas na ostavinskoj. Kako imaju pravnicu za prijateljicu, mislim da su sve to dobro proučili i odigrali po njenim uputama. Tako da ćemo teško nešto dokazati, jer je i taj novac dignut prije smrti i da je to tražio tata. Ili će šutjeti o postojanju tog novca, to im dobro ide. Kako nisam pravnik, ovo zaključujem prema čitanju savjeta na ovim stranicama i iskustva drugih.
  7. Moja žena ima ostavinsku raspravu za par dana, nakon očeve smrti, stoga molim za savjet prije ostavinske rasprave. Tast je kuću prepisao na ženinog brata i njegove sinove, jer su mu obećali da će moju ženu isplatiti. Navodno postoji dokument ovjeren kod bilježnika, koji nam nikad nije pokazao, pa ne znamo postoji li i kod koga je potvrđen. Ne znamo ni točan sadržaj, tast je samo to spomenuo. Pretpostavljamo da se na ostavinskoj kuća neće spominjati, a vjerojatno ni taj dokument. Ako smo dobro shvatili, na ostavinskoj se može prihvatiti, odreći ili tražiti nužni dio. Što učiniti? Reći da se ne slaže zbog izostanka kuće u nasljeđu i tražiti nužni dio? Ili kakva se već izjava daje? Tada ide 1/4 od svega? Ili 1/4 od kuće, a 1/2 ostavštine koju bilježnik pročita? Ne znamo da postoji ikakva oporuka. Tatu su dugo nagovarali i nije popuštao dok mu nisu prodali priču da ne mogu dignuti kredit dok nisu vlasnici, a time bi kao isplatili moju ženu. Kada je to učinio, nitko više ne priča o isplati, pa čak ni sada kada slijedi ostavinska. Što ako ponude neku nagodbu? Naravno, bez potpisa nekog dokumenta ne bi pristali, ali što izjaviti u tom slučaju pred bilježnikom? I dalje ostati kod nužnog dijela, a dogovarati u parnici? Molim hitan odgovor i hvala unaprijed!
  8. Poštovani! Firma mi ide u likvidaciju. Imam 61 godinu i 39 godina i 8 mjeseci radnog staža, od toga 38 g. u ovoj firmi. Potpisao sam poslovno uvjetovani otkaz i radim do 1.6.2022. Na info Burze su mi rekli da mogu biti na Burzi do 65. godine uz naknadu, jer mi firma ide u likvidaciju. Na internetu sam pronašao da, ako mi ne pronađu posao 24 mjeseca, mogu ići u punu mirovinu, bez penalizacije. S druge strane, mogu plaćati mjesečno 700 kn, da bi mi radni staž tekao dok sam na Burzi. Kako mi fali 16 mjeseci, izračunao sam da bih tako platio oko 1600 kn više nego da čekam 24 mjeseca bez plaćanja, jer bi mi mirovina bila za oko 1200 kn veća od naknade na Burzi. Sve je to uz pretpostavku da ću dobiti minimalnu prosječnu mirovinu i da je to plaćanje staža i dalje 700 kn. Malo me više košta, ali je sigurnije, jer se taj zakon može i ukinuti. A ako dobijem posao, onda su mi propali ovi mjeseci koje sam čekao. Je l to pravilno razmišljanje ili ne? Rečeno mi je na info za mirovine da je minimalna mirovina 73,13 kn po godini staža i da vrijedi samo za puni staž. Sada sam našao neke članke da to vrijedi i za prijevremenu, ali se odbija penalizacija od 0,2 po mjesecu. Je li to točno? Sada čujem priče u firmi da su nam prerano dali otkaze i da postoji potreba da još radimo dok firma postoji, ali se ne zna do kada, tako da bi nam produživali po mjesec dana. Kako to mogu legalno napraviti? Neki pričaju da nas jedino mogu ponovo zaposliti, da se otkaz ne može ukinuti, prolongirati ili pauzirati. Ne znam da li da to prihvatim, ako nam ponude, jer se bojim kako bi to utjecalo na gore navedena prava na Burzi, jer sam pročitao da moraš raditi bar 3 mjeseca da imaš pravo na naknadu. I još nešto vezano za ta prava. Ako za vrijeme kada budem na Burzi prihvatim neki kratkotrajni posao ili dobijem otkaz na novom poslu, gubim li sva navedena prava na Burzi, koja sam sada stekao? Pretpostavljam da da. A ako odbijem posao, koji mi ponudi Burza? Isto tako gubim sva ta prava? Unaprijed hvala na odgovoru!
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija