Jump to content

zuti62

Korisnik
  • Broj objava

    5
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je zuti62 objavio

  1. Znači ništa do 2022 i to ako se opet nešto ne promjeni.
  2. Molio bi objašnjenje u vezi odlaska u PRIJEVREMENU starosnu mirovinu prema novom zakonu o hrvatskim braniteljima. Rođen sam 1962, imam 36 godina redovnog mirovinskog staža, borbenog sektora točno 4 godine. Da li je moguće; prema novom zakonu o hrv. braniteljima, otići u PRIJEVREMENU starosnu mirovinu prije nevršene 60. godine starosti?
  3. Neko od nas dvojice izgleda ne tumači novi zakon ispravno. Član 26/2 kaže (2) Hrvatskom branitelju iz Domovinskog rata ovisno o razdoblju sudjelovanja u obrani suvereniteta Republike Hrvatske u borbenom sektoru, dobna granica za stjecanje prava na starosnu mirovinu propisana Zakonom o mirovinskom osiguranju snižava se i to: b) za po jedan mjesec za svaki mjesec sudjelovanja u obrani suvereniteta Republike Hrvatske u borbenom sektoru ako je u obrani suvereniteta Republike Hrvatske u borbenom sektoru sudjelovao više od pet mjeseci. Zar to ne znači da bi mogao u prijevremenu starosnu sa 56 (uz penalizaciju)? Nisam pravnik pa se teško snalazim.
  4. Pozdrav. Pitanje u vezi prijevremene starosne mirovine i prijedloga novog zakona o hrvatskim braniteljima. Dragovoljac, 48 mjeseci borbenog sektora, 55 godina starosti i 35 godina radnog staža (redovnog,stvarnog). Ukoliko bude prihvaćen novi zakon o HB, kada ću moći u prijevremenu starosnu mirovinu i pod kojim uvjetima? Unaprijed hvala na odgovoru.
  5. Otac je imao mirovinu mjesečno oko 1900kn (već oporezovano,na ruke). Umro je 24.09. Znači da sam trebao dobiti mirovinu za tih 24 dana što je oko 1500kn (toliko je i navedeno na odresku iz HZMO).Ali.... Na istom odresku su dodane stavke porez i prirez na taj iznos (15% +1,5%). Tako da mi je isplaćeno oko 1200kn. I to mi je isplaćeno temeljem rješenja da sam jedini nasljednik. Glavno je pitanje temeljem čega mi je HZMO oporezovao (stavke navedene na odresku) tu zadnju očevu mirovinu. Odgovor voditelja poslovnice HZMOa u Sisku je bio da oni imaju takav interni naputak. Nadam se da je moje pitanje sada jasnije.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija