Jump to content

Bedex

Korisnik
  • Broj objava

    9
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Poštovani, Vi se odmah pjenite na to što sam doslovno citirao zakon. Nije mi ni na kraj pameti da imam neko "više" pravo od drugih. Čitao sam o ovoj problematici mnogo i nitko ne nudi cjeloviti odgovor, pa tako ni Vi. Problem u ovom slučaju je što sunasljednici ne žele sudjelovat u tužbi i troškovima, ali bi htjeli nakon uloženih 10 000 eura u spor dobiti svoj udio samo izjavom riječi prihvačam, što je složit ćete se također nepošteno. Ključno je pitanje je li u pravu po Vašim saznanjima moguć ugovor, ustup, javnobilježnički akt, izjava, naputak ili nešto peto što bi bilo vjerodostojno pri sutrašnoj podjeli imovine i to je sve.
  2. Poštovani, navodio sam imena jer je i ovako teško razumljivo nekome tko ne poznaje sudionike i problematiku. Vaš odgovor je nepotpun jer i sam navodim: "Zakon propisuje da se ne mogu odricati ili ustupati nasljedni djelovi koji još nisu nasljeđeni.". S obzirom da postoji univerzalni nasljednik mijenja li to išta na stvari? Meni je nejasno postoje li druge pravne mogućnosti za odricanje ili ustupanje nekretnine osim davanja izjave na samoj ostavinskoj raspravi poput ugovora, javnobilježničkog akta ili nečeg trećeg? Nadalje mi niste potpuno odgovorili i na: Ako ne postoji ta mogućnost odricanja Ivana i Luke, znači li to da Nikola vodi spor i za njih, a jedini napor koji će učiniti po završetku dokazivanja ostavine je izjava prihvaćam? Molim za potpun i cjelovit odgovor, baš kako je i pitanje postavljeno, hvala!
  3. Postovani, Pok. Luca je za života nasljedila svog brata Marina koji je preminuo prije nje i navedena je u njegovoj pravomoćnoj ost.rasp. kao nasljednik za 1/3 dijela. Kada je Marin preminuo, živio je u stanu u Starigradu koji je gradio 30 god, čiji Marin nije bio ni knjižni ni vanknjižni vlasnik nego njegov brat Đorđe koji je i bio uknjižen na zemlju, ali ne i na kuću. Na kuću su se 2009 uknjižili Đorđeva nasljednica Tatjana. Nikola, Ivan i Luka su sinovi nasljednici pokojne majke Luce kojoj se održala pravomoćna ost.rasp. U raspravi su se Ivan i Luka odrekli u korist Nikole na samoj ost. rasp. koja je postala pravomoćna i tiče se neke zemlje od 1000m2 u Kaštelima. U ost rasp. piše da je Nikola univerzalni nasljednik. Kako nismo pravno bili upućeni nismo prijavili imovinu od Marina tj. donjeli njegovu ostavinsku gdje su njoj ostavljene neke zemlje na ost. rasp. Luce. U međuvremenu smo doznali kako Marin nigdje nije naveden kao suvlasnik spomenute kuće. Kako Marin nije imao djece, zene ni oporuke, Nikola je tuzio smo kci od Đorđa, Tatjanu kako bi dokazali da je Marin gradio spornu kuću i to dokazujemo priključkom za vodu, struju, i sl. Znam da moramo tražiti dopunu ost. i prijaviti navedene nekretnine od pok. Marina u ostavini Luce ali me zanimaju sljedeće informacije. Zakon propisuje da se ne mogu odricati ili ustupati nasljedni djelovi koji još nisu nasljeđeni. KAko je Nikola u pravnom sporu dokazivanja vlasništva stana od Marina protiv uknjižene Tatjane, postoji li ugovor, ili javnobilježnički akt ili uopće pravna mogućnost da se njegovi braća Ivan i Luka unaprijed odreknu u korist njega u tom razmjernom udjelu u stanu Marina? Ako postoji ta mogućnost, da li je potrebno navesti konkretnu česticu i opisati sporni stan ili da se izrijekom odriču-ustupaju svih nasljednih prava? Gdje je najsigurnije i najjeftinije otići, sud-javni bilježnik? Ako ne postoji ta mogućnost odricanja Ivana i Luke, znači li to da Nikola vodi spor i za njih, a jedini napor koji će učiniti po završetku dokazivanja ostavine je izjava prihvaćam? Unaprijed hvala!
  4. Poštovani prije dva dana sam radeći na svom radnom mjestu bookera dozivio incident. Naime vec vise puta mi je prijetio stariji covjek koji ima pano do moga kako ce me udariti, prijetio, psovao vise puta u vise navrata itd. Ja sam to sve uspjesno ignorirao i nisam obracao paznju. Prije dva dana sam s kolegom informirao jednu grupu koja se tom starijem covjeku nije htjela zaustaviti na sto je on podivljao. Udario je nogom svom snagom o nas pano, te mene dvaput sakom o glavu, a kolegu jednom sakom o glavu. Kako je stariji ni ja ni kolega nismo uzvratili. Ja sam od drugog udarca pao u sok i pao na pod uslijed cega je dosla hitna pomoc i naknadno policija. U bolnici sam proveo vise sati te su utvrdene kontuzije glave i stanje soka. Policija je utvrdila da on ima 0,2 promila alkohola a ja i kolega 0. Policija je meni i nasilniku koji ima vise prijava i osuda zbog nasilnistva odredila mjeru udaljavanja koja traje 8 dana. Za navedeni dogadaj postoji najmanje dvadeset svjedoka jer se dogadaj zbio na javnom mjestu. Naknadno sam dan poslije odnosno jucer opet bio na hitnoj zbog toga sto su me pocela boljeti leđa, sto sam povratio nekoliko puta, te postao osjetljiv na svjetlost uz strasne glavobolje. Doktori su mi savjetovali hospitalizaciju koju sam odbio a svi navedeni simptomi su zapisani u otpusnim pismima. Sada stalno mislim na tog nasilnika, sanjam ga i svega me strah. Zanimaju me kada dobijem sluzbeni zapisnik od policije te poziv na sud mogucnosti koje imam u vidu privatne tuzbe i pretrpljeni strah, te visinu moguce odstete.
  5. Pozdrav, citajuci Vase retke, u potpunosti Vas razumijem jer sam i sam prosao pakao od poslodavca koji mi nije htio priznati nikakva prava, a placu nisam dobio vise od pola godine, te su mi bili iskljucili vodu i struju. Kako nisam pravnik, te su mi pravni problemi strani, trazio sam po internetu i nasao udrugu koja se bavi radnickim pravima i naplatom svih potrazivanja od poslodavca. Dosta mi je bilo vozanja od saltera do saltera, i razuvjeravanja od strane poslodavca da nisam u pravu. Ne znam kako drugima, ali sam svoje place naplatio preko njih u roku od 15 dana, te mi je bio isplacen godisnji i svi zaostaci sa prekovremenima koje sam bio prekrizio. Da ne reklamiram mogu Vam poslati kontakt na privatnu poruku pa se uvjerite sami, jer da sam odmah znao tu informaciju zlata bi vrjedila, posebice sacuvanih zivaca.
  6. Poštovani, da ste pročitali tekst moj do kraja biste vidjeli da to što mi objašnjavate već znam, pa citiram sam sebe: "Buduci znam da se mora ponovno otvarati ostavinska rasprava i prijaviti novopronađena imovina, te ista podijeliti nasljednicima zanima me sljedeća informacija." Ono što ne znam a niste mi ni odgovorili je sljedeće: Da li je moguće tu 1/6 stana procijeniti i isplatiti nasljednicima koji nisu zakonski nasljednici dakle tom sinu i kćeri u jednakom omjeru, da se ne čeka postupak redovne ostavinske rasprave, uobičajenim kupoprodajnim ugovorom uz njihovu izjavu ovjerenu potpisom u javnog bilježnika o prodanom nasljedenom a neuknjiženom dijelu stana? To pitam zbog hitnosti, pa se nadam da se to može otkupiti i prije održavanja same ostavinske rasprave...? Hvala! molim da mi odgovorite ono što pitam, ne što znam....
  7. Poštovani sin i kćer su bili pozvani na ostavinsku raspravu koja je zakljucena, pri čemu je pokojna majka bila neuknjižena vlasnica 1/6 stana u Šibeniku. Ona je to nasljedstvo nasljedila od pokojne tete koja nije imala svojih potomaka. Buduci je nasljedstvo pokojne majke čisto i papirnato jasno i dokazivo s koljena od pokojne tete, u tom stanu, sin ga nije htio prijaviti u ostavinsku raspravu kako bi sam bio korisnik 1/6 spomenutog stana. Buduci znam da se mora ponovno otvarati ostavinska rasprava i prijaviti novopronađena imovina, te ista podijeliti nasljednicima zanima me sljedeća informacija. Da li je moguće tu 1/6 stana procijeniti i isplatiti nasljednicima koji nisu zakonski nasljednici dakle tom sinu i kćeri u jednakom omjeru, da se ne čeka postupak redovne ostavinske rasprave, uobičajenim kupoprodajnim ugovorom uz njihovu izjavu ovjerenu potpisom u javnog bilježnika o prodanom nasljedenom a neuknjiženom dijelu stana? To pitam zbog hitnosti, pa se nadam da se to može otkupiti i prije održavanja same ostavinske rasprave...? Hvala!
  8. Imam nekoliko pitanja pa evo malo opsirnije obrazlozenje. Potpisao sam ugovor o obročnoj otplati duga, gdje prebijam potrazivanja od dijela plaće preko namještaja koji cu uzeti od tvrtke. Ono sto me konkretno zanima, a pise u tocki 3. ugovora citiram: Za osiguranje plaćanja navedenog iznosa kupac je dužan Prodavatelju dati jednu osobnu mjenicu bez protesta na ukupan iznos duga uvećan za 15%. Potom sam potpisao i ugovor o jamstvu gdje opet u članku 2. piše: jamac je suglasan da u slučaju ne isplate duga dužnika, društvo ima pravo staviti administrativnu zabranu na osobni dohodak gore navedenog jamca. u dnu tog Ugovora o jamstvu s ljeve strane je potpis direktorice , a s desne pise: jamac, pa moje ime i prezime, pa na taj isti papir u dnu mjenica=1000,00kn i ispod moj potpis. Dakle nije bio onaj poseban blok za mjenicu kakav se inace izdaje. Jos sam potpisao zahtjev i odobrenje za obročnu otplati duga do 31.12.2011.. Sad me konkretno zanima, budući su mi u računovodstvu dali račun za navedeni namještaj, i da sam sve to potpisao, može li mene moje društvo ikada tužiti za tu "mjenicu" iz ugovora o jamstvu i ima li ona ikakav pravni učinak? Da li se datumom isteka otplate poništava učinak mjenice jer mi u tom računovodstvu kažu kako mi ne mogu dati potvrdu o otplati duga? Jesam li dobivanjem računa izbjegao sve moguće pravne posljedice i naknadne naplate društva po ovom pitanju od strane mene? Molim Vas za pravni savjet. Hvala
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija