Jump to content

teta1980

Korisnik
  • Broj objava

    6
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je teta1980 objavio

  1. Hvala puno.👌 Ja sam stvarno naletila na citiranje zakona u kojem piše "i". A ovako sve super, pošto jesam prijavljena u tom stanu.
  2. Hvala na odgovoru. A znate li kome se za 100% odgovor obratit? Na porezno?
  3. U 02/18 su mi roditelji darovali stan koji je u njihovim vlasništvu od 1978. Sada se otvara tematika prodaje kuće koja je u vlasništvu triju suvlasnika - uklučujući mene. Čitajući zakon o porezu na dohodak od imovine po osnovi otuđenja nije mi jasno da li ja spadam u "oslobođene" od plačanja poreza ili ne. Meni samoj je "nekretnina služila za stanovanje" ali ne i "uzdržavanim članovima moje uže obitelji"? I samo kao primjer računice - ako je stan 1978 kupljen za 30.000 DM - a sad se prodaje za 115.000€ - onda bi morala platit na nekih 100.000€ dohodka 25% poreza? Hvala na pomoči.
  4. teta1980

    Sezonski obrt

    Hvala na odgovoru. A sad imamo kolege "pausalci" i ja novu dilemu. Izgleda da se poceo zakon o "tumacenju" istoga mijenjat kroz 2014. Do sada su sezonski obrtnici sa pausalnom oporezivanju mogli knjizit dohodak do 85.000kn godisnje. Pa je izasao novi zakon koji je biljezio tri stope oporezivanje za pausalce. Od ove godine se trebao predat obrazac PO-SD u kojem su se navala sva primanja kroz 2013. Tako se zakljucivalo koliki se porez mora placat - do 75.000kn, do 115.000kn i maksimalno do 145.000kn. E sad: kako smo sada doznali isti dohodak se mora dijelit kroz 12 mjeseci x mjeseci u kojima je sezonski obrt prijavljen. Ajmo rec 6. Tako da ispada da ne smije vise od maksimalno od 75.000kn zaradit kroz godinu. U Poreznome Split nam je receno da ce se sada evtl. i retroaktivno racunat drugi porez, te da automatski spadamo u obrt s knjigovodstvom. Trenutno nam nista nije jasno - a i ne znamo kome se obratit, jer sudeci po svemu i pojedine porezne uprave te knjigovode ne znaju sta se dogada. Zahvalni smo za sve informacije u vezi ovoga - ili ako imate evtl. ideju kome se obratit. Hvala puno!
  5. teta1980

    Sezonski obrt

    Postovani, vec trecu godinu za redom imam sezonski obrt. Ove godine sam mijenjala datum poslovanja. Posto radim u turizmu svake godine se malo pomakne pocetak sezone - tako i dogodine. Tad ce izgledat tako da bio trebala otvorit obrt 01.04. sve do 31.10. - ali to je 7 mjeseci. Zanima me da li mogu sezonski obrt registrirat na ovaj nacin, npr. 01.04.-30.06. i 01.08.-31.10. ? Znaci da miruje mjesec dana? Hvala unaprijed.
  6. Dobra vecer i lijep pozdrav...kao i svi i ja imam "par" pitanja! Vec 6 godina radim sezonski kao turisticki vodic za jednu agenciju. Ove sezone bi pokusala kao freelancer, znaci otvorila bi svoj obrt. Dobila sam razno razne informacije ali nista konkretno niti sam dosla do informacije "idealnog rijesenja" moje situacije! Ovako - imam SSS, polozene ispite za 2 zupanije i sa time i naziv pratitelja. Obrt bi u svakom slucaju bio sezonski ali evtl. ne u komadu. 1.) Jeli moguce prijavit obrt od 01.05. - 30.06. i opet od 01.09. - 31.10.2012 ? Ako je moguce: 2.) Mogu "normalno" bit pod ugovorom od 01.07. - 31.08.2012 kod agencije? E sad - zbog onog"idealnog rijesenja" - ima li smisla razmislajt o udruzi, zadrugi? D.. ne posto se treba previse kapitala. Ako nema tog rijesenja idemo dalje: 3.) Sta moram prijavit ako zelim pruzat usluge turistickog pratitelja, gradskog vodica i evtl. prevoditelja?! 4.) Moram li za prevoditelja imat strucni ispit - makar mi je materinski jezik?! 5.) Na poreznom mi je receno da nemogu prijavit pausalno oporezivanje - ako ipak mogu, ima li to smisla?! 6.) Ako sam samo 4 mjeseca godisnje "obrtnik", zasto cijelu godinu moram bit clan Obrtnicke komore i placat za 12 mijeseci?! (Slucaj kod kolegice!) 7.) Kao obrtnik nemam pravo na naknade sa zavoda za zaposljavanje? 8.) Obrtniku staz se ubraja za mirovinsko?! 9.)Moguce je da u jednom mjesecu imam puno veca primanja nego u drugome - dal to ikoga zanima? (Osim mene?!) 10.) Racune koje izdajem uvijek su bruto - nema porze itd.?! 11.) Ima li veze dal suradujem sa agencijom iz HR ili iz drzava clanice EU-a (npr. SLO) - jel racun uvijek izgleda isti koji izdajem?! Hmmm...to je za sad to! Puno, puno vam hvala unaprijed - i nemojte se cudit neznanju!
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija