Jump to content

Gerira

Korisnik
  • Broj objava

    37
  • registrirao se

Sve što je Gerira objavio

  1. Postovani, U ulici je komunalni redar ispisao upozorenja za nedopusten parking. Ulica je uska i parcele su nikakve, nesto u stilu Tresnjevke. Zanima ne kome se mogu zaliti jer je komunalni redar zakrcio jos uzu cestu kako bi ispisao upozorenja, i zaustavljen je bio i ometao promet preko 10 minuta. Ne kazem da nije u pravu sto se tice parkinga, ali ako vec sprovodi "zakon" onda neka se istog pridrzava. Imam mu vozilo snimljeno na kameri cijelo vrijeme.
  2. Pozdrav, Djevojka si je nasla drugi posao, prijava na 2h dnevno. Na primarnom poslu ima pravo na godisnji odmor i dobila je rjesenje o terminu. Na drugom poslu ne zele ispostovat njen godisnji odmor jer kao kod njih nema pravo na godisnji. Koje su nam opcije ovdje osim raskida ugovora?
  3. Pozdrav, Imamo zemljiste koje je podjeljeno na 2 cestice. Prva cestica je 500m2, kuca i dvoriste, dok je druga 100m2, livada. Zanima me postoji li ikakva mogucnost gradnje na ovoj drugoj cestici od 100m2? Gdje uopce poceti i sto traziti da nadjem odgovor na ovo pitanje? Druga cestica bi se dala prosiriti za jos 50-70m2, od prve cestice, vise od toga nazalost ne jer postojeca kuca smeta.
  4. Pozdrav, Djevojka i ja smo nekih 2 godine u vezi i cijelo vrijeme zivimo zajedno kod mojih. U procesu smo kupovine nekretnine. Kako bi se oboje mogli zastititi vezano uz kupovinu, da ona ne ostane bez icega, a ja da ne ostanem sa neupotrebljivim stanom koji je podijeljen i ratom kredita? Moze li se napisati ugovoe gdje bi definirali da zivimo u izvanbracnoj zajednici i da u slucaju prekida iste stan prodajemo i pokrivamo kredit, a eventualnu zaradu dijelimo po pola?
  5. Pozdrav. Zivimo u obiteljskoj kuci. Cura treba prijaviti boraviste, zivi ovdje preko godine dana. Vlasnici su moji roditelji, majka kaze da se ne moze i ne zeli prijavu, otac je u inozemstvu i nedostupan je. Sto napraviti da reguliramo boraviste?
  6. Gerira

    Djelatnost i MTU

    Pozdrav, U fazi sam otvaranja paušalnog obrta. Primarna djelatnost bi bile informatičke usluge (skupina 62 ako se dobro sjećam ovako iz glave). Registrirao bi i kupnju i prodaju robe na malo. Primarmo ću koristiti fulfilment agenciju i dropshipping usluge, tako da neću morati imati skladište. Zanima me, pošto mi trgovina ne bi bila primarna djelatnost i to bi u budućnosti pokrenuo, smijem li odmah staviti te djelatnosti ili će me tražiti MTU (kojeg realno ne trebam)? Mogu li imati kakvih problema?
  7. Razgovarao sam sa redarom, cisto ugodan razgovor smo imali. Rekao sam da posto ionako moram promjenit tu jednu plocu, da cu provjeriti ima li koja ploca da ju je potrebno ucvrstiti i to je to. Mislim, susjed je imao nastup kao da mu svaki dan padne po jedna u dvoriste, a nije ni meni u interesu da mi ploca padne. Moglo se rijesiti i bez komunalnog redara, ali to je do susjeda, a ne do mene. Ovako mi je samo tlak digao, a postigao nije nista bolje nego da mi je samo rekao. Sto se izmjene tice, kada bude neki natjecaj naravno da bi iskoristio priliku to promjeniti, jer ionako mi je plan potkrovlje sredjivati, a ne mogu dok su ove ploce gore... Zahvaljujem na odgovorima
  8. Gradjevina se odrzava i radi se o izvanrednoj situaciji. Samo nevrijeme je prouzrocilo materijalnu stetu na brojnim objektima, cak i novije gradnje, tako da. Iskreno, ne zanima me sto je gospodin htio ukazati niti mi on treba ukazivati na stetnost tih ploca, neka sufinancira promjenu krovista ako ga toliko smeta. Ponudio sam mu da cu mu ja ukloniti tu plocu i odvesti ju da se zbrine, na sto mi nije dao nikakav odgovor (toliko o razgovoru). Mogao mi je javiti i rijesili bi, samo zvanje komunalnog redara je po meni glup nacin jer nije ni probao stupiti u kontakt samnom. Mene samo zanima, kakve zakonske opcije moze iskoristiti. Jer tolika drama oko jedne ploce (prvi puta ikad da je pala), za ciju stetnost do nedavno nije ni znao, je van svake pameti.
  9. Pozdrav, Susjed me informirao kako mu je za vrijeme olujnog nevrijemena pala jedna salonit ploca sa nase kuce. Zvao je komunalnog redara koje je dokumentirao dogadjaj i to je to, za to nisam ni znao do neki dan. Zanima me moze li biti kakvih posljedica za vlasnike objekta? To je prvi put da je u 40g pala ploca, a ovaj je to napuhao kao da mu je pola krova u dvoristu zavrsilo. Kroviste treba mijenjati, ali nije pravo vrijeme za to radi financija (sumnjam da gospodin isto ima za promjenu krovista samo tako, a prica kao da je to investicija od par tisuca kuna).
  10. A zastita osobnih podataka i sl.? Kontakte nemamo, a kada dodje fizicki do mene tada je svaki puta policija intervenirala, ali doticni bi se "izgubio" dok oni dodju. Makar realno nista mu ne mogu napraviti osim reci da napusti privatni prostor.
  11. Postovani, Imao sam neugodnu situaciju sa jednim clanom obitelji koji mi je banuo na vrata i zapoceo svadju oko jednog sudskog spora u kojem ja nemam nikakve veze. Uglavnom, usao sam u kucu i zakljucao vrata a doticni je isao po dvoristu posjeda i slikao vozila zajedno sa reg plocicama parkirana u dvoristu. Doticni sa tim vozilima nema nista niti je ikada imao, a na toj adresi ne zivi. Pitao sam ga sta ce mu slike, odgovorio je imam ja svoje razloge (pretpostavljam da misli da vozila vrijede neznam koliko, a radi se o renaultu starom 10 g i skuteru starom 20ak g, nebitno ionak). Zanima me, ima li pravo slikanja reg oznaka i vozila na privatnom posjedu? Reg oznake se mogu povezati sa mojim imenom ionako...
  12. Predstavnistvo se javilo, na finjaka me ... EVZ mi je rekao da su duzni podmiriti stetu, ali da je najbolje da se javim ECC-u u Hrvatskoj. Sad ih zivkam dva dana vec, ocito nije neka navala u tom uredu pa ne ocekuju da ih neko zove 😂 Ured za zastitu potrosaca u DE cu zvati kada prijatelja ulovim koji je tecan sa Njemackim, jer sam skuzio da bas engleski ne prolazi tolko... Odvjetnik je zadnja opcija, jer samo savjet ce me kostati vise nego taj kljuc, morao bi ici tuziti i biti siguran da cu dobiti spor
  13. Postovani, Zanima me kako traziti naknadu stete prouzrocene od strane ovlastenog servisa jedne automobilske marke u Njemackoj? Nastala steta je oko 200eur koju ne zele priznati. Ucinio sam sljedece: - pokusao se dogovoriti sa servisom, ne priznaju stetu - kontaktirao sam predstavnistvo u Njemackoj, kazu javiti ce se sljedeck tjedan sa vise info - kontaktirao sam EVZ za savjet, cekam odgovor - probao sam dobiti ured za zastitu potrosaca u tom gradu u Njemackoj, niko se ne javlja. Probati cu sljed tj sa njemackim brojem Koje su mi opcije?
  14. Pozdrav, Imam specifičnu situaciju. Vodovod nije slao račune nekih 5-6 godina (kuća se povremeno koristila u tom periodu) i poslali su prvi račun tek nedavno. Nedugo nakon računa, došao je dopis iz odvjetničkog ureda naslovljen na prezime obitelji (ne na specifičnu osobu) gdje se traži podmirenje dugovanja i da je ovrha pokrenuta. Mene zanima, pošto je zastara za komunalna dugovanja 2 godine (ako se ne varam), vodovod se nije udostojio poslati niti jedan račun ni opomenu godinama, kako postupiti u ovoj situaciji? Radi se o dugovanju za koje je prošlo više od 2 godine, ovrha koliko smo shvatili nije naslovljena na nikog specifično sudeći po dopisu (vlasnik nije prebacio priključak na svoje ime, na to ne mogu utjecati jer ja nisam vlasnik, neriješeno imovinsko pitanje). Također, kako može ovrha biti pokrenuta ako nije niti jedna opomena poslana, prijedlog za ovrhu nije nikada došao poštom i na kraju krajeva, koga bi uopće ovršili?
  15. Tako je i bilo na kraju, 2 mjeseca sam na mobitelu imao upaljenu lokaciju da se vidi di sam u svakom trenutku i skuplja u history, sada napokon imam svoj mir. Nes ti prijateljice... Skupa skola.
  16. Jer sam u zeznutoj situaciji sa stambenim pitanjem i to joj je poluga za ucjenjivanje i hranjenje ega. Nelogicno je i nisam to ocekivao od nekoga koga sam smatrao prijateljem. Najavio sam izlazak, naravo po najavi vlasniku sam dobio par poruka od "prijateljice" koje sam ignorirao, uglavnom jedva cekam da dodje kraj mjeseca. Screenshotove sam si sacuvao makar sumnjam da mogu biti ikakav dokaz ako se zakomplicira situacija. Sljedeci korak u slucaju da bude neki kontakt po izlasku iz stana je prijava za uznemiravanje cisto da imam pisani trag. Iz principa nisam htio s vlasnikom stana pregovarati jer se ne osjecam ugodno vise u tom stanu. Zahvaljujem na odgovorima
  17. Pozdrav Imam cudnu situaciju, nisam se nikada nadao da cu u ovako necemu zavrsiti. Zivim u stanu od roditelja svoje bivse prijateljice. Bili smo si jako dobri, culi se svakodnevno. Odnos je propao i nismo se vidjeli ni culi par mjeseci, a i dalje zivim u tom stanu i placam sve. Meni je bilo zao i nakon par mjeseci sam joj se javio da raspravimo tu svadju i nesuglasice. Nakon 2-3 dana natezanja preko poruka, pocela mi je prijetiti da ce zvati svog oca da me izbaci na silu, da ce mijenjati brave stana i izbaciti sve moje stvari na hodnik. Sve to ili opcija da sam kazem njenom ocu da sam nasao novi stan ili da platim vecu stanarinu (koju bi ona prezentirala kao da sam ja dobrovoljno predlozio), ako ne bi "dobrovoljno" pristao onda bi ona ispricala da ju uhodim i prijetim (sto nisam nikada) svom ocu i prijetila se prijavom policiji. Odlazim uskoro iz stana jer me strah za moju sigurnost i ne zelim imati s*anja u zivotu zbog necijih laznih optuzbi. Sto bi jos mogao uciniti da se zakonski zastitim, ne zelim imati posla ni veze s takvom osobom?
  18. Plaćao sam ih ja putem banke, imam izvode. Čak i u periodu dok je živio sa nama i imao zakonsku obavezu prema nama jer smo bili u sustavu redovnog školovanja. Teško dokazivo to znam, jer nitko tada nije računao da će trebati svojevrsnu "inventuru" napraviti... Čak i ako on ne živi u toj nekretnini? Kako će se kasnije dokazivati u čijem smo mi dijelu živjeli? Njemu je cilj to sve prodati i ne imati veze sa ikime od nas. Majka nema novca da otkupi polovicu kuće. Također, u slučaju da ne dođe do dogovora, imamo li mi kao djeca način da razvrgnemo veze prema njemu i obaveze kasnijeg uzdržavanja, jer vrlo vjerojatno kada sve rasproda i rastrajba, za 15-20 godina će se nama na grbaču nakačit nazad. Hvala na odgovorima! (sry na double post, zeznuo sam citiranje i nisam skuzio odmah, prijavio sam adminu da obriše poruku iznad)
  19. Pozdrav, Trebam info. Roditelji su se rastali prije 2 godine i sada se povlaci pitanje podjele imovine. Majka je dobila kucu cca 2008 od svog oca na temelju ugovora o dosmrtnom uzdrzavanju. Moj otac sada putem suda trazi pola kuce na temelju bracne stecevine. U kuci zivimo sestra i ja samo, roditelji su u inozemstvu. Za vrijeme djedova zivota djed je podmirivao sve rezije u kuci. Nakon njegove smrti u kucu nije kuna ulozena i rezije nisu placane. Nakon odlaska majke u inozemstvo, otac je jos zivio s nama nekih godinu i pol, sa tim da smo mi kao djeca, i u sustavu redovnog skolovanja, placali vecinu rezija. On je imao nekih 900kn mirovine koje nismo nikad ni vidjeli i kasnije nas je prijavio i u pucku kuhinju. Na srecu, otisao je u inizemstvo i rastao se od majke, a nas je ostavio same i na brigu majke i da se snalazimo kako znamo do zavrsetka naseg skolovanja. Od kada njega nema kuca je djelomicno renovirana od naseg rada i novaca, rezije su placene svaki mjesec na vrijeme i dugovi za ostale manje bitne rezije se rijesavaju malo po malo. Takodjer, otac je dobar dio imovine u kuci prodao prije svog odlaska u inozemstvo, uglavnom alate i strojeve od pokojnog mi djeda, kojih je bilo dosta. Zanima me, ima li on ustvari pravo na "svoj" dio i ulaze li ovakve okolnosti u presudu suda? Takodjer, navedeni nije ovih godina ni osnovno odrzavanje pokrio za kucu niti je ulozio kune u nju. Takodjer, u slucaju negativnog ishoda, je li moguce traziti naknadu za ulozeno posto je navedeni znao za renoviranje i sve troskove i nije se izricito protivio istome?
  20. Pozdrav, Redovni sam student, 22godine. Radim preko student servisa za cca 1500-2000kn mjesecno, a preko ljeta (7 i 8 mj) placa mi ispada vrtoglavih 2800-3000. Majka mi je u njemackoj i pomaze kada moze, dok je otac odselio u norvesku sa ljubavnicom i zajedno zive gore sa njenom kceri. Kad pokrijem prijevoz i hranu ostane mi par sto kuna pa nekako skrpam za rezije... Nemam cak niti frizider, pa me hrana ispada mnogo skuplje nego da bi mogao kuhati. Kuca u kojoj sam trenutno je na drazbi, cekam samo kada ce me izbacit jedan dan. Oca moram molit svaka 2-3 mjeseca da posalje par sto kuna cisto da izadjem iz minusa i da rjesim rezije i to jedva posalje nakon par sati svadje. A njegove rezije ja placam i zaostatke dugova (cca 18tis kn vode, 2 tis kuna hrt-a itd.,struju sam nedavno uspio doci na nulu) jer meni bi to iskopcali a ne njemu. On je u teskoj blokadi. Po zakonu ako sam dobro shvatio on je duzan pomagati mi dok sam u sustavu redovnog skolovanja, zanima me sto trebam uciniti da bi ostvario svoja prava? Nisam zeljeo nista pokretati, ali nakon njegovih brojnih uvreda i gluposti koje su se desavale meni je dosta i zelim izvuci maksimum za sebe kako i on radi za sebe. Da mogu pronasao bi posao i odselio se sto dalje, ali svi znamo kakva je situacija, a preriskantno mi je ispisati faks pa onda gledati bez novca di cu i sto cu Ispricavam se na greskama u tekstu, pisem ovo na mobitelu. Unaprijed zahvaljujem.
  21. Negdje 2006. ili 2007. godine. Koji zakon je nadlezan za ovaj slucaj?
  22. Deda je prepisao na mamu prije par godina, ako na to mislite? Sto se tice troskova preseljenja, to nije sad bitno. Da nije hitna situacija nebi ni razmisljali o tome, a selidba je ionako u roku 2god po dogovoru sa kupcem.
  23. Pozdrav, Imamo situaciju u obitelji gdje nam treba poveća svota novca, a nitko nije kreditno sposoban. Jedino što imamo je grobno mjesto gdje su pokopani djed i baka. Pronađen je kupac koji nudi dobru ponudu plus drugo grobno mjesta na obližnjem groblju. Nama su u komunalnom poduzeću rekli da je za preseljenje pokojnika potreban pristanak djece (znači moje mame i tete). Problem je što nismo u dobrim odnosima sa tetom i ona odbija to potpisati. Zanima nas što se može učiniti po tom pitanju, ima li neki način da se ta prodaja ipak realizira? Malo nam je hitno jer razlog prodaje je otkazani hipotekarni kredit inače ne bi ni razmišljali o ovome.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija